• Degetele mâinilor sunt folosite în medicina chineză pentru obținerea unui echilibru fizic și psihic cu ajutorul energiei. În ciuda aparențelor extrem de simple, poziționarea degetelor în diverse figuri are un efect deosebit de puternic •
Exerciții practice
1 Migrene
Mâinile: amândouă.

Descriere: degetele arătătoare ale ambelor mâini se pun peste falanga degetelor mari, îndoite.
Durata: 3 minute, de șase ori pe zi, cu o pauză între exerciții de 4 minute.
În caz de boală, poziția degetelor se ține 8 minute, de 8 ori pe zi, cu o pauză între exerciții de 5 minute.
Exercițiul balansează energiile din corpul nostru în același timp. Respectați durata indicată. Se poate practica și preventiv.
2 Dureri menstruale
Mâinile: amândouă.
Descriere: • mâna dreaptă: vârful degetului mare se pune pe marginea unghiei degetului inelar.
• mâna stângă: degetul mare se unește cu cel mic.
Durata: 3 minute, de două ori pe zi, cu distanță de 25 de minute între exerciții.
– în cazuri acute, figura trebuie ținută 9 minute, de patru ori pe zi, cu o pauză de 25 minute.
Exercițiul poate fi practicat atât preventiv, cât și în cazuri acute.
3 Meteosensibilitate
Mâinile: amândouă.
Descriere: • mâna dreaptă: vârful degetului mare se pune pe marginea unghiei de la degetul inelar.
• mâna stângă: vârful degetului mare se unește cu vârful degetului mic.
Durată: 3 minute, de două ori pe zi, cu o pauză între exerciții de 25 de minute.
Meteosensibilitatea nu se manifestă doar prin acutizarea unor dureri în corp (migrene, greață, durere bruscă a unor cicatrici de operații vechi): persoanele cu sensibilitate accentuată față de schimbările meteo sunt vulnerabile la vânt, un fapt care le înrăutățește mult sănătatea și calitatea vieții. Meteosensibilitatea se manifestă și prin dependența de fazele lunii. Trezirile repetate noaptea sunt și ele un semn al bolilor meteo. Prin fazele lunii nu se înțelege doar luna plină, ci și luna în creștere sau descreștere. Printre simptomele puse în legătură cu fazele lunii se numără și menstrele. Femeile care au dureri menstruale trebuie să facă atât exercițiul 2, descris mai sus, cât și exercițiul special care urmează.
4 Vezica urinară
Mâini: amândouă.
Descriere: • mâna dreaptă: se unește degetul mare cu degetele mijlociu și inelar.
• mâna stângă: degetul mare se unește cu degetul mijlociu, și se sprijină pe partea de sus a degetului inelar, care se întinde.
Durata: 7 minute, de patru ori pe zi, cu o pauză de 8 minute între exerciții.
În știința orientală despre energie, vezica urinară este subordonată emoțional orientării de sine. Indiferent în ce direcție vrem să o luăm în viață sau ce lucruri vrem să realizăm, avem nevoie de o auto-orientare. În această privință, energia vezicii este de mare importanță, or, în cazul oamenilor vârstnici, controlul ei este, uneori, imposibil. Exercițiul descris (4) este de mare ajutor, și eficiența sporește dacă e dublat și de exercițiul prostatei (6).
5 Probleme ale colului uterin
Mâinile: amândouă.
Descriere: • mâna dreaptă: degetul mare, arătător și inelar se împreunează.
• mâna stângă: degetul mare se unește cu inelarul.
Durata: 2 minute, de cinci ori pe zi, cu 6 minute distanță între exerciții.
– în cazuri acute, 5 minute, de șase ori pe zi, cu distanță de 4 minute între exerciții.
Dezechilibrul energetic al colului uterin poate avea diferite manifestări: dereglări menstruale, o slăbire a vezicii urinare. În ultimul caz, exercițiul de mai sus trebuie practicat vreme îndelungată, cu foarte bune urmări.
6 Prostată
Mâini: amândouă.
Descriere: • mâna dreaptă: vârful degetului mare se unește cu degetul inelar, degetul arătător se pune pe îndoitura degetului mare iar vârful degetului mic pe pulpa degetului mare.
• mâna stângă: se unesc degetul mare cu degetul inelar.
Durata: 3 minute, de două ori pe zi, cu o pauză de 25 de minute.
Odată cu vârsta, la majoritatea bărbaților apar problemele prostatei. Imediat ce semnele lor se fac simțite, cei în cauză să practice, în afară de exercițiul descris, și exercițiul numărul 4, dedicat vezicii urinare.
Gesturile care vindecă
Mâinile sunt folosite acum spre binele unei persoane apropiate. Rugați-o să se întindă pe pat, apoi puneți-vă mâinile pe zona vizată (vezi desenele), fără să le mișcați, timp de cinci minute, pentru a stabili un contact cât mai bun. Sporiți ușor presiunea, simțind cum mâinile intră, puțin câte puțin, în țesut. Dacă percepeți o dilatare și o încălzire a locului, înseamnă că sunteți pe drumul cel bun. Mențineți presiunea palmelor, fără să le mișcați, între cinci și cincisprezece minute. Această metodă poate fi folosită într-un scop preventiv sau curativ.
UȘURAREA DURERILOR
Mâinile așezate pe umeri
Acest gest liniștește torticolisul, durerile la nivelul gâtului și maxilarelor, al umerilor și mușchiului trapez, nevralgiile cervico-brahiale. El contribuie și la eliminarea anxietății și depresiei. Trebuie să vă feriți să puneți degetele pe gât.
Mâinile așezate pe cap
Gestul acesta atenuează durerile de cap, migrenele, tulburările de vedere, sinuzitele, tulburările de somn și de atenție. Evitați contactul cu ochii și exercitați o presiune foarte lejeră asupra tâmplelor.
Mâinile așezate pe abdomen
Gestul liniștește micile neplăceri digestive și gastritele. El ajută și împotriva constipației, colitei, maladiei Crohn (inflamarea cronică a intestinului), liniștește astmul, angoasa și tulburările de somn.