Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Campioanele verii – Cireșe și vișine

Foto: Shutterstock

Sunt atât de frumoase când dau în copt, smălțuind livezile cu roșul lor rubiniu, încât e aproape un sacrilegiu să vorbești despre rolul vindecător al cireșelor și vișinelor. Aspectul de bijuterii nu se potrivește neam cu efec­tul lor hipotensor, antianemic, remineralizant, he­mostatic, cuvinte potrivite mai degrabă cu un spital decât cu o livadă. Dar, fără sănătate, poe­zia e de prisos, așa că după extazul estetic în fața fru­mu­seții naturii, e cazul să folosim cireșele și vi­și­nele drept leacuri, spălându-le bine de chi­micalele care le „ajută” să crească, și mâncându-le cu nesaț. Au puteri vindecătoare miraculoase, aceste „boa­be” de energie de care nu ne putem lipsi.

Hepatită cronică, litiază biliară

Regenerarea ficatului și eli­mi­narea microlitiazei de la vezica bi­liară

* Suc proaspăt: consumați câte o jumătate/ un pahar cu suc proaspăt de cireșe sau vișine, de două ori pe zi.

* Decoct: puneți pe foc 300 ml apă, și când fier­be, adăugați o lingură de ci­reșe sau de vi­șine crude, tăiate în două, fără sâm­buri. Lă­sa­ți-le 3 minute pe foc mic, apoi la infuzat 20 de minute.    Se strecoară şi se bea câte o cană de ceai de 3 ori pe zi.

* Apă de fructe: turnați un litru apă clocotită peste 200 g cireşe sau vișine proas­pete sau uscate și zdrobite. Se lasă vasul aco­perit o oră. Se strecoară și se bea întreaga canti­tate pe parcursul zilei.

Constipație, colită, indigestie

Normalizarea tranzitului intesti­nal

* Alimentație: consumați câte 100 – 200 g cireșe sau vișine proaspete, cu o oră înainte de masă, de 2 ori pe zi.

* Consumați câte o porție de compot de vișine sau cireșe fără zahăr, cu o oră înainte de masă, de 2 ori pe zi.

* Infuzie: puneți o cană cu apă pe foc, și când clocotește, adăugați o lingură de cireșe sau vișine uscate sau crude, zdrobite. Acoperiți vasul, lăsați 20 de minute la infuzat, apoi strecurați. Beți câte 3 căni de ceai pe zi, între mese.

Sănătatea inimii și a ochilor

Normalizarea tensiunii arte­ria­le, reducerea riscului de acci­dent vascu­lar cerebral și de infarct miocar­dic, ameliorarea acuității vizuale le­gate de înaintarea în vârstă, de­generare maculară și glaucom   

* Alimentație: pe toată durata sezo­nului cireșelor și vișinelor, consumați zi de zi    500 g – 1 kg fructe pe zi.

* Beți în fiecare dimineață, cu o oră îna­inte de micul dejun, un pahar cu suc proaspăt de cireșe sau vișine.

Boli ale aparatului urinar

Infecție și inflamație urinară, mi­cro­litiază urinară, pielonefrită

* Alimentație: consumați, timp de o lună, o jumătate, până la un kilogram de cireșe sau vișine pe zi, repartizate în 2 sau 3 porții.

* Decoct: puneți o cană cu apă pe foc, și când clocotește, adăugați o lingură de cireșe sau vișine uscate sau crude, zdrobite, și lăsați să fiarbă 3 minute. Acoperiți, lăsați 20 de minute la infuzat, apoi strecurați. Beți câte 3-4 căni pe zi.

* 50 g codițe de cireșe se pun la fiert într-un litru și jumătate de apă, timp de 10 minute, pe foc mic. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea fracționat întreaga cantitate, pe parcursul zilei. Se face cură de 2 săptămâni, pauză de o săp­tămână, apoi se reia. În timpul trata­men­tului cu cozi de cireșe, consumați în plus cel puțin 1,5 litri apă pe zi.

Retenție de apă, celulită

* Alimentație: timp de o lună, faceți o cură cu cireşe și vişine, alternativ. Consumaţi dimineaţa, pe nemâncate, 200-300 g fructe, înainte de micul dejun cu o oră, şi seara la ora 17, înainte de cină cu o oră. În paralel, reduceți consumul de sare. De asemenea, o zi pe săptămână, consumați doar ci­reșe sau vișine.

* Pulbere din cozi de cireșe uscate, ob­­ținute cu ajutorul râșniței electrice. Se ia câte o linguriță de pulbere, cu un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră îna­inte de mese.

Boli respiratorii

Bronşită, pneumonie, pleu­re­zie, astm

* Decoct: 20 de cireșe sau vișine uscate, cu sâmburi, se zdrobesc și se fierb într-un litru de apă, 5 minute. Se lasă să se răcească, se strecoară și se beau 3 căni pe zi.

* Sirop: presați vișine sau ci­reșe proaspete, și amestecați sucul obținut cu aceeași cantitate de zahăr. Pu­neți-le pe foc mic și lăsați să fiar­bă, îndepărtând spuma și amestecând până scade la jumătate. Rezultă un sirop din care se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu un pahar cu apă. Siropul se poa­te păstra la frigider, în sticlă, până la 3 luni.

* Luați câte o lingură de gem de vișine sau cireșe, cu puțină apă, de 3 ori pe zi.                                       

Recuperare după efort fizic

* Consumați la două ore dis­tanță, înainte și după efort, câte un pahar cu suc proas­păt de cireșe. De asemenea, în­cepeți să beți câte un pahar cu suc de cireșe pe zi cu câte 4 – 5 zile înainte de perioada solicitantă și continuați 2 – 3 zile după.

Întârzierea îmbătrânirii

 Prin reducerea stresului oxidativ, cireșele și vișinele încetinesc pro­ce­sul de îmbătrânire

* Consumați în fiecare zi sau cel puțin de 3 ori pe săptămână, înainte de micul dejun, câte un pahar cu suc proaspăt de cireșe sau vișine sau o porție de cireșe sau vișine, pe termen lung.

Dureri menstruale

* Sâmburi de cireșe: o pernă ce conține sâmburi de cireșe este un remediu eficient pentru ameliorarea durerilor menstruale. În Japonia, această procedură este folosită de secole. Sâmburii au capacitatea de a reține căldura și ajută la deten­sionarea și relaxarea locală.

* Încălziți sâmburi de cireșe uscați, apoi um­pleți o husă de pernă din bumbac sau in sau un să­culeț din bumbac cu acești sâmburi, și aplicați perna pe partea inferioară a abdomenului (pel­vis). Lăsați să acționeze. În aproximativ 20 minute, durerile scad sau dispar.

Depresie și anxietate, melancolie

Cireșele conțin niveluri ridicate de trip­tofan, care produce serotonină, un neu­rotransmițător ce reglează starea de spirit.

* Consumați de două ori pe zi o salată com­pusă din o mână de cireșe proaspete sau uscate și o banană tăiată rondele.

Varice, piele iritată, crăpată

* Fierbeți două mâini de cozi de cireșe în jumătate litru de apă, timp de 3 minute. Lăsați să se infuzeze 30 de minute. Strecurați și faceți comprese din tifon înmuiate în decoct, pe care le aplicați pe zonele afectate de varice sau cu piele crăpată și iritată. Compresele se țin 20 de minute.

Echilibrarea tenului gras

Șterg petele de bătrâneţe, com­bat pielea grasă, coșurile, acneea

* 4-5 cireșe sau vișine, fără sâmburi, se zdro­besc și se aplică pe față, gât și decolteu. După 15 minute se spală. Se aplică la fiecare două zile.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.