• Nimic nu funcționează în corpul nostru fără enzime. În plus, ele calmează durerile și pot grăbi vindecarea. În America, enzimele își împart celebritatea cu Ozempicul, injecția-minune pentru slăbit •
Scânteia vieții

Ce sunt, de fapt, enzimele? Și cum acționează ele? Sunt mulți care nu știu prea bine ce înseamnă acest termen. Și totuși, în organismul uman nu funcționează nimic fără aceste molecule proteice. Enzimele sunt scânteia vieții. Ele fac ca reacțiile biochimice să decurgă într-un mod ordonat. În corp nu există niciun loc în care aceste substanțe să nu fie active.
La om, se cunosc circa 5.000 de tipuri diferite de enzime. Din păcate, producția proprie de enzime a corpului începe să scadă treptat încă de la vârsta de 30 de ani. Capacitatea organismului de a produce suficiente enzime e redusă și de stresul cronic sau de toxinele din mediu. Metabolismul devine lent, riscul de intoleranțe alimentare crește, iar capacitatea celulelor de a se regenera scade. Capacitatea sistemului imunitar de a regla inflamațiile se diminuează tot mai mult. În anumite situații, administrarea de preparate enzimatice poate contribui la lichidarea unor astfel de deficite.
Asta funcționează, de pildă, în cazul celei mai cunoscute forme de deficit enzimatic: incapacitatea organismului de a digera lactoza. Ea se manifestă prin intoleranța la lactoză, adică la zahărul din lapte, pentru că celor afectați le lipsește enzima numită lactază. Simptome: balonare, crampe sau diaree. În cazul unei sensibilități sporite, pot fi de ajutor comprimatele cu lactază. Dacă le luăm înainte de a savura un cappuccino sau un iaurt, ele ajută corpul să digere mai bine lactoza.
Enzimele oferă susținere în cazul multor boli
În comparație cu alte metode complementare de tratament, terapia enzimatică este destul de recentă. Cercetătorul austriac dr. Max Wolf (1885–1976) a început în anii 1930 să facă experimente cu enzime. Mai întâi a utilizat amestecuri de enzime împotriva tumorilor maligne, iar mai târziu, pentru combaterea infecțiilor virale, inflamațiilor și durerilor. Biologul german Karl Ransberger (1931–2001) s-a numărat printre primii întreprinzători care au produs la scară industrială medicamente pe bază de enzime pentru diverse afecțiuni. În plus, a fondat Societatea pentru Cercetarea Medicală a Enzimelor, care există și astăzi.
Între timp, mulți medici au ajuns să aprecieze proprietățile terapeutice ale enzimelor. Acestea joacă, de pildă, un rol consacrat în tratarea bolilor care sunt însoțite de procese inflamatorii și dureri. Printre acestea se numără inflamațiile de la nivelul articulațiilor, sinusurilor, venelor sau pielii. Inflamațiile mucoaselor, care apar ca efect secundar al chimioterapiei, pot fi de asemenea atenuate.
Spre deosebire de analgezicele clasice, aceste ajutoare biologice nu blochează, pur și simplu, faza inflamatorie, ci susțin retragerea naturală a inflamației. Pacienții pot renunța mult mai repede la ibuprofen sau la medicamente similare.
În cadrul unei meta-analize cu peste 750 de pacienți care sufereau de artroză a genunchiului, terapia enzimatică s-a dovedit la fel de eficientă ca tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene. Enzimele sunt la mare căutare și ca terapie adjuvantă după operații sau în urma unor leziuni sportive. Administrate cu circa 14 zile înainte și după o intervenție chirurgicală, aceste preparate fac ca hematoamele și durerile să se reducă, la fel și riscul de a contracta o infecție nosocomială.
Entorsele, hematoamele sau contuziile sunt adeseori însoțite de inflamații, umflături și dureri. Enzimele descompun proteinele pătrunse în țesutul lezat, care contribuie la formarea edemului. Când umflătura se reduce, se diminuează presiunea asupra țesutului și, odată cu ea, scade și durerea. În aceste cazuri, s-a dovedit eficientă, în special enzima bromelaină, care se obține din ananas. Acesta este de altfel și motivul pentru care ea este aprobată și ca medicament pentru ameliorarea umflăturilor, după leziuni sau operații.
De ce enzimele acționează mai bine în echipă și la ce trebuie să fim atenți când le luăm
Substanțele folosite în terapia enzimatică provin de obicei din plante (de exemplu, bromelaina, din ananas și papaina, din papaya) ori din surse animale (lizozima, tripsina și chimotripsina). Dacă se reunesc mai multe enzime într-o singură tabletă, biocatalizatorii acționează sinergic, adică mai bine decât ar face-o în doze individuale izolate. Pentru un tratament complet al inflamațiilor poate fi de ajutor combinația dintre bromelaină, papaină și lisozim. Enzimele modulează sistemul imunitar, atenuează reacțiile inflamatorii și favorizează reducerea umflăturilor dureroase.
Din păcate, consumul de ananas sau papaya nu înlocuiește tratamentul enzimatic propriu-zis, deoarece aceste fructe tropicale conțin prea puțini inhibitori ai inflamației. Pentru a atinge o doză terapeutică de bromelaină, ar trebui să consumăm mai multe kilograme de ananas. În plus, enzimele administrate pe cale orală sunt distruse de acidul gastric. Pentru ca moleculele sensibile să ajungă până în intestinul subțire și în sânge, producătorii de preparate enzimatice acoperă produsele cu un strat protector rezistent la sucul gastric.
Un alt avantaj important al terapiei enzimatice constă în faptul că aceasta este, în general, foarte bine tolerată. Dacă ne confruntăm cu probleme simple, cum ar fi cele digestive sau o întindere musculară, putem lua pe cont propriu preparatele corespunzătoare. Important este să ținem seama de următorul sfat al specialiștilor: „Împotriva inflamațiilor sau a leziunilor sportive, preparatele enzimatice se iau pe stomacul gol, fie cu o oră înainte de masă, fie la circa două ore după aceea. În caz contrar, moleculele proteice sunt descompuse de enzimele digestive din alimente înainte de a fi apucat să-și manifeste efectul”. În cazul bolilor cronice, al alergiilor sau dacă deja luăm și alte medicamente, e de preferat să discutăm cu un medic despre schema de tratament.
Utilizate în viața de zi cu zi
De altfel, enzimele nu sunt folosite doar în medicină, ci și în industrie, meșteșugărie, agricultură și cercetare, Brutarii, de pildă, folosesc fermenți la coacerea pâinii pentru a da mai mult volum aluatului. Fermierii își hrănesc vacile cu furaje pe bază de porumb îmbogățite cu enzime, pentru ca animalele lor să digere mai bine hrana. În detergenți, enzimele elimină petele persistente.
Faptul că enzimele au utilizări atât de diverse se explică prin principala lor calitate: „Enzimele accelerează reacțiile chimice din natură, fără a fi ele însele modificate. În calitate de catalizatori, ele fac în așa fel încât procesele metabolice să se accelereze – nu doar la nivelul celulelor corpului uman, ci pretutindeni unde au loc procese biologice”.
Cele mai importante enzime
Farmaciile și drogheriile oferă enzime sub formă de mono-preparate sau amestecuri, ca tablete, capsule, unguente și picături. În preparatele enzimatice sunt folosite, în funcție de indicație, atât enzime vegetale, cât și enzime animale.
Papaina: este o enzimă vegetală extrasă din semințele și coaja de papaya. Susține vindecarea rănilor, are efect antiinflamator și ajută la digerarea proteinelor. Popoarele indigene din America de Sud curățau leziunile cutanate cu suc de papaya.
Bromelaina: este o enzimă obținută din ananas, mai ales din tulpină și pulpă. Stimulează digestia, are efect antiinflamator și sprijină vindecarea după accidente sau operații.
Lizozimul: este o enzimă care, în cazul omului, e produsă în tractul respirator, mucoasa intestinală și de celulele imunitare. Lizozimul are efect antibacterian, atacând și distrugând pereții celulari ai bacteriilor. În preparatele enzimatice, lizozimul se obține din albuș de ou.
Tripsina: e o enzimă digestivă umană produsă de pancreas. Are efect antiinflamator și sprijină vindecarea rănilor. În plus, regenerează mucoasa orală iritată și combate uscăciunea gurii.
Pancreatina: este un amestec de enzime digestive (lipaze, amilaze, proteaze), obținut din pancreasul porcilor. E folosită la tratarea bolilor care afectează producția naturală de enzime pancreatice.
Iată cât de gustoase pot fi enzimele
Includeți mai des în alimentație ananas, mango, papaya și kiwi! Aceste fructe sunt deosebit de bogate în enzime digestive naturale. Merele, strugurii, salata și germenii conțin, de asemenea, astfel de substanțe bune pentru sănătate. Ele îi permit corpului să prelucreze mai ușor hrana, ajutându-l să descompună mai eficient proteinele, carbohidrații și grăsimile. Enzimele participă și la procesul metabolic, în ansamblul său, de exemplu – la regenerarea celulară, detoxifiere și susținerea sistemului imunitar – asta chiar și în condițiile în care un platou cu fructe nu are același efect terapeutic ca administrarea de produse enzimatice farmaceutice. Este important de știut că enzimele sunt sensibile la căldură și sunt distruse în timpul gătitului. Doar alimentele crude furnizează enzime active.