Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătate cu arome de toamnă

Deși sănătatea de toamnă cu fructe este o temă reluată la nesfârșit, mereu apar lucruri noi. Medicina populară este un laborator uriaș, în care se experimentează continuu. Mare păcat să nu profităm! •

MERE

Foto: Shutterstock – 4

Mai gălbui sau mai roșior, mărul de toamnă este fără egal, ca gust, și ca efecte terapeutice de excepție. Merele conțin un complex de substanțe menite să „oblojească” o mulțime de boli.

Boli respiratorii

Tuse, răceală, bronșită, astm și alte afecțiuni ale tractului respirator

* Ajută la eliminarea mucozităților și au efect calmant asupra mucoaselor, ceea ce aduce beneficii considerabile tractului respirator.

* Mâncați 2-3 mere crude sau beți suc de mere, preparat înainte de a fi consumat.

* Sirop de măr: scobiți un măr în jurul codiței și scoateți cotorul. Puneți în scobitură o lingură de zahăr și băgați mărul la cuptor, la temperatură mică, astfel încât să se formeze siropul natural, bine­făcător în răceli. Dimineața și seara, cu două ore înainte de culcare, se consumă siropul, împreună cu mărul copt.

* Amestecați suc proaspăt de mere cu zahăr, în părți egale, și puneți-le într-un vas emailat, pe foc mic. Lăsați să fiarbă, amestecând permanent, până când ajunge la consistența unui sirop. Se iau câte 2 linguri, de 3-4 ori pe zi, între mesele principale.

Febră

* Se bea suc proaspăt de mere, câte o jumătate de pahar, la două ore.

Boli reumatice, boli ale sistemului urinar

Artrită, gută, litiază urinară l Într-un litru și jumătate de apă se pun două mere tăiate felii și se fierb la foc mic, până ce apa scade la jumătate. Se lasă deoparte să se răcească, se strecoară, se adaugă o linguriță de miere și se bea seara, cu două ore înainte de culcare.

* Se pune o cană de apă pe foc și când clo­co­tește se adaugă câteva feliuțe de măr. Se lasă să dea 2-3 clo­cote, apoi se pune la infu­zat 15 minute și se strecoară. Se beau 3-4 ceaiuri pe zi, în­tre mese.

Ajutor pentru digestie

* Merele stimulează și fa­vorizează digestia gastrică și intes­tinală, au acțiune de­con­ges­tivă și antiiflama­toare intes­tinală, și efect absorbant al to­xinelor, la nivel intestinal și gastric.

* Consumați zilnic câte un măr cu tot cu coajă, după fie­ca­re masă. Cine nu suportă mere crude, poate consuma mere fier­te sau coapte.

* Consumați câte o jumătate de pahar cu suc de mere proaspăt preparat, de 2 ori pe zi, între mese.

Diaree

* Terci de mere – se prepară din mere date pe răzătoarea fină, cu tot cu coajă, sau prin blender. Se consumă mai multe porții pe zi, până la vin­decare. Se pot consuma pe zi până la 2-3 kg de mere.

* Tăiați câteva mere în bucăți mari (nu înde­părtați coaja) și fierbeți-le 5 minute. O altă opțiune este să le pregătiți la cuptor, lăsându-le întregi, cu coajă (înțepați-le cu o furculiță, ca să nu „ex­plodeze”) și lăsați-le la copt timp de aproximativ 20 de minute. Consumați doar mere astfel pregă­tite.

Boli cardiovasculare, edeme

Merele echilibrează tensiunea arterială și nor­malizează nivelul colesterolului și al trigli­ceri­delor.

* Două zile pe săptămână con­sumați doar 250-300 g orez fiert, alături de 500 g – un kilo­gram de mere crude pe zi. În ce­lelalte zile ale săptămânii se con­sumă cel puțin 2-3 mere crude zilnic, între mese, pe perioade de cel puțin o lună. Cine nu suportă merele crude poate consuma mere coapte, fierte sau compot de mere.

Prevenirea cancerului de colon, de prostată și de plămâni

* Consumați în fiecare zi cel puțin 3 mere, în cure de mi­nimum 3 luni.

Oboseală, epuizare, stres

* În fiecare dimineață beți un pahar de suc de mere ames­tecat cu suc de morcovi, proas­păt pre­pa­rate.

PRUNE

Constipație și hemoroizi

* Consumați 5-6 prune crude, de 2 -3 ori pe zi, pe stomacul gol, înainte de mese.

* Înmuiați peste noapte 5-6 prune uscate, într-un pahar cu apă. Mâncați-le a doua zi dimi­neața, și beți apa în care au stat.

* Beți un pahar de suc de prune stors cu ju­mătate de oră înainte de masa de dimineață.

Ficat gras, hepatită cronică, dischinezie biliară

* Consumați câte un pahar de suc de prune proaspăt stors, cu o jumătate de oră înainte de mese, de 2-3 ori pe zi.

* O cură de 10-20 de prune crude pe zi, ținută cel puțin 2 săptămâni, are efecte benefice asupra întregului tract digestiv, dar mai ales asupra ficatului și vezicii bili­are.

Protector pentru ochi, tratament anti cancer și anti osteoporoză

Prunele conțin cantități semnificative de caro­tenoizi, cum ar fi betacaroten (precursorul vita­minei A), luteină și zeaxantină. Acestea contra­carează procesul de îmbătrânire, previn scăderea vederii și ameliorează o serie de afecțiuni ale ochilor.

Prunele pot reduce semnificativ și riscul de osteoporoză. O cantitate de 4 până la 5 prune proas­pete sau uscate, consumate zilnic, e su­fi­cientă pentru a preveni pierderea osoa­să.

De asemenea, un consum regulat de prune proaspete sau uscate, și suc de prune, reduce riscul de cancer, în spe­cial cancer de colon și de sân.

* Consumați câte 10-15 prune sau o jumătate pahar de suc de prune, de două ori pe zi.

PERE

Boli de stomac și intestin

Perele sunt ușor dige­ra­bi­le și combat ar­surile sto­ma­cale. Studii recente, reali­zate la Universitatea din Mas­sachu­setts, au arătat că perele inhibă bacteria Heli­co­bacter pylori, care poate duce la gastrită, ulcere gastrice și duodenale și chiar la cancer de stomac. Perele au efect pozitiv și asupra sănătății intestinale, combat constipația, deoarece au un efect laxativ ușor.

* Consumați pere proaspăt date pe ră­zătoare. Calmează senzația de arsură produsă de gastrită și facilitează procesul de vinde­care.

* Consumați câte un pahar cu suc de pere, de 2 ori pe zi.

* Consumați câte 2-3 pere de două ori pe zi, pentru a combate cons­tipația și pentru a reface flora intestinală, după un tratament cu antibiotic.

Leac împotriva diabetului de tip 2

Un consum regulat de pere protejează împotriva apariției diabetului de tip 2. Dar chiar și persoanele care au diabet pot beneficia de pere. Ele fac diabetul în stadiu in­cipient mult mai ușor de con­trolat, iar doza de medica­men­te pentru diabet poate fi re­dusă. Consumați câte una-două pere, de 2 ori pe zi.

Boli reumatice, boli ale sistemului urinar

Artrită și gută, litiază urinară, infecții și inflamații urinare

* Puneți pe foc un litru de apă, împreună cu două pere tăiate feliuțe și lăsați să fiarbă două minute. Lăsați la infuzat 30 de minute, apoi strecurați. Se beau 3-4 căni pe zi.

* Beți câte un pahar de suc proaspăt de pere, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese.

* Consumați câte trei-patru pere pe zi, în cure de minimum 4 săptămâni.

Obezitate

* Dacă vreți să slăbiți, mâncați doar câte un kilogram de pere, două zile pe săptă­mână. Dacă doriți doar să vă mențineți greutatea, puteți consuma pere în combinație cu brânzeturi degresate, iaurt, lapte bătut și pâine integrală.

Anemie

* Spălați, decojiți, îndepărtați sâmburii și tăiați în bucăți două pere și două caise. Puneți fructele într-un blender, împreună cu un pahar de lapte. Amestecați două secunde. Beți un pahar din acest preparat, dimineața, timp de 10 zile.

Prevenirea mahmurelii

* Beți un pahar de suc de pere sau mân­cați o pară înainte de a merge la o petrecere. Evita durerea de cap caracteristică mahmu­relii.

GUTUI

Diaree, enterocolită, insuficiență hepatică, pancreatică, hemoragii digestive, uterine și pulmonare

* Beți câte o jumătate pahar de suc proaspăt de gutui, de 2 ori pe zi.

* Dați pe răzătoare două gutui, pu­neți-le la fiert, pe foc mic, într-un litru și jumătate de apă, până când li­chidul sca­de la jumătate. Se strecoară și se bea pe parcursul unei zile.

Tuse, răceală, gripă, bronșită, astm, tuberculoză, pneumonie

* Consumați una-două gutui pe zi sau beți în fiecare zi câte un pahar de suc proaspăt de gutui. Luați câte două linguri de jeleu (peltea) de gutui, de două ori pe zi.

Gută, prevenirea bolilor reumatice

Suc de gutui

Ingrediente: gutui, opțional con­dimente (lămâie, scor­țișoară, va­nilie, Melisă, Trandafir, Mentă, La­vandă, Ghimbir, Cardamom, Cui­șoare).

Preparare: Curățați gutuile de puf, apoi tăiați-le în sferturi.

* Îndepărtați semințele și partea lemnoasă.

* Puneți sferturile de gutui într-o oală și adăugați apă, cât să fie bine acoperite. Fierbeți-le până când devin moi (45-60 de minute). Lăsați oala să stea cel puțin 12 ore.

* Strecurați totul printr-un tifon și colectați lichidul într-un re­cipient. Pentru a-l conserva, fier­beți sucul încă o dată, adăugați condimente după gust și turnați-l fierbinte în sticle curate. Păstrat într-un loc întunecat și răcoros, este bun de consumat cel puțin 6 luni.

Folosire: Luați 1 lingură de suc, de trei ori pe zi. Ajută la eli­minarea toxinelor și are efect anti­inflamator. Întărește organis­mul și stimulează forțele de vin­decare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.