• Cu excepția bolilor grave de stomac, care cer obligatoriu ajutorul unui medic – toate celelalte indispoziții se pot ține sub control cu ajutorul hranei și al plantelor medicinale. Să dăm o tură prin lumea florilor și a ierburilor de leac •
Greață, vomă, dureri de stomac
Menta

Se folosesc frunzele proaspete sau uscate. Efectul „decisiv” îl are uleiul eteric, care-i conferă plantei și parfumul caracteristic. Menta nu este nicăieri „acasă”. Crește și se cultivă pe toate meridianele globului. Se poate utiliza sub formă de comprese, de ceai sau de pudră.
Ceaiul de mentă: este prima măsură de luat în caz de stare de greață, dureri de burtă sau gripă gastro-intestinală.
Ingrediente: 1 lingură frunze uscate de mentă, 150 ml apă.
Prepararea: Se toarnă apa clocotită peste frunzele uscate, se lasă la infuzat 5-10 minute, se strecoară ceaiul și se îndulcește cu miere. Se beau 3 cești pe zi.
Efect: Studii recente au demonstrat efectul benefic al mentei. Stimulează producția și secreția de bilă și are o acțiune dezinfectantă și antispastică.
Atenție! Ceaiul de mentă în formă pură are un efect foarte puternic și de aceea ar trebui băut vreme doar de câteva săptămâni. Puterea îi scade considerabil atunci când e doar o componentă a unui amestec de ceaiuri. Copiilor mici li se recomandă înlocuirea mentei cu ceai de mușețel.
Rădăcina de ghimbir
Starea de greață, de vomă, dar și durerile de stomac pot fi calmate rapid și pe durată lungă, cu rădăcină de ghimbir. Se taie ghimbirul proaspăt felii subțiri și se mestecă câte-o felie, „plimbând-o”, încet, prin gură. La fel de eficient este și ceaiul preparat clasic, din 5-6 felii de ghimbir, opărite cu o cană de apă. Nu-l beți seara, fiindcă are efect energizant. Rezolvă problemele de greață și vomă, mai ales când sunt provocate de răul de călătorie sau de consumul de alcool. Are efect puternic și în combaterea răcelii și a gripei.
Ceaiul de anason
Pentru calmarea stomacului, după vărsături puternice, ceaiul de anason este extrem de folositor: se pun 30 g de semințe într-un litru de apă clocotită, se lasă să se pătrundă 10 minute, se strecoară și se bea încet, înghițitură cu înghițitură.
Ulcer stomacal și intestinal
Când este afectată mucoasa stomacală, se recomandă, înainte de orice, cura cu varză albă. Varza conține o substanță „misterioasă”, denumită Factor U sau Vitamina U, un medicament ideal împotriva ulcerului stomacal și duodenal. O terapie cu suc de varză albă este ieftină și ușor de urmat.
Cura cu varză albă
Stoarceți zilnic o căpățână potrivită de varză albă proaspătă, împărțiți sucul extras (eventual diluat cu ceai de chimen) în trei părți și beți câte-o porție între mesele principale. În majoritatea cazurilor, ulcerele se vindecă total, în 30 de zile.
Lemnul-dulce
Folosit de peste 5000 de ani ca plantă medicinală, lemnul-dulce este foarte eficient pentru mucoasa stomacală. Rețeta e simplă: se mestecă bastonașe tăiate din rădăcină de lemn-dulce, dar dozarea trebuie discutată cu medicul, pentru a evita eventuale acumulări de lichid în țesuturi sau creșterea tensiunii. De regulă, administrarea zilnică a 20 de grame, vreme de 2-3 săptămâni, nu reprezintă niciun pericol.
Cură cu ceai de mușețel și rostogoliri
Dimineața, înainte de-a vă ridica din pat, beți o ceașcă de ceai de mușețel, după care, culcați pe podea, efectuați, vreme de 5 minute, răsuciri de pe spate pe partea stângă, pe burtă și apoi pe partea dreaptă.
Arsuri la stomac
Sute și sute de milioane de oameni din Europa suferă de arsuri la stomac, această boală fiind considerată, pe bună dreptate, o afecțiune „populară”. Cea mai neplăcută formă a ei o reprezintă așa-numita boală de reflux, când acidul gastric urcă până la esofag pentru ca apoi să pătrundă și în cavitatea bucală, provocând o durere usturătoare la nivelul mucoasei. Pentru combaterea acestei afecțiuni, se recomandă să nu mâncăm prea mult deodată și niciodată seara, prea târziu. Și să renunțăm pe cât posibil la cafea, ciocolată, sucuri acidulate, țigări și alcool. Multora le face bine un pahar de apă călduță (de la robinet), băută dimineața, pe stomacul gol, pentru diluarea acidului gastric.
Lapte cu chimen negru
Amestecați 5 lingurițe de ulei de chimen negru cu 500 ml de lapte cald și îndulciți-l cu 2-3 linguri de miere. Se iau câte 2-3 linguri, înaintea fiecărei mese.
Dureri de burtă
Durerile abdominale pot fi calmate cu un ceai din boabe de ienupăr. Se zdrobesc 1 linguriță de boabe și se opăresc cu 1 ceașcă de apă clocotită. Se lasă circa 10 minute să se pătrundă, se strecoară și se bea lichidul înghițitură cu înghițitură. În caz de dureri puternice sau colici, trebuie consultat medicul.
Ceai contra durerilor de burtă
Uleiul eteric de fenicul stimulează musculatura intestinală și este prescris, în mod frecvent, împreună cu un laxativ. Coriandrul și anasonul ajută în caz de balonări și liniștesc crampele stomacale.
Ingrediente: 25 g semințe de fenicul, 25 g coriandru, 25 g semințe de anason.
Prepararea: Se ia din amestecul de plante 1 linguriță cu vârf și se opărește cu 150 ml apă clocotită. Se acoperă ceașca, se lasă să se pătrundă 5-10 minute, se strecoară ceaiul și se bea călduț, cu înghițituri mici.
Comprese abdominale
Compresele cu puțin oțet, aplicate pe abdomen, au o tradiție străveche. Calmează durerile, descongestionează și, în plus, stimulează digestia. Înmuiați în apă un prosop de in (40 x 190 cm), stoarceți-l, stropiți-l cu oțet și înfășurați-l strâns, fără cute, în jurul corpului. Puneți peste el un prosop de bumbac (30×190 cm) și acoperiți-l cu un șal de lână (45×190 cm). Lăsați compresa să acționeze 45-75 de minute, fără să vă ridicați din pat.
Bitter pentru stomac extraplin
Cei ce se „luptă” cu digestia, după o mâncare mai grasă, pot să bea un păhărel de bitter pentru stomac.
Ingrediente: 1 lingură rădăcină de angelică, 1 lingură rădăcină de obligeană, 1 lingură rădăcină de gențiană, 2 linguri pelin, 1 baton de scorțișoară, 1 litru rachiu de fructe.
Prepararea: Se pun ingredientele într-un borcan de sticlă, cu capac etanș, și se lasă trei săptămâni, scuturând ușor borcanul, din două în două zile. Se strecoară, apoi, printr-o sită fină sau printr-un tifon și se toarnă într-o sticlă cu dop, clătită, în prealabil, cu apă fierbinte.
Efectul: În acest caz, alcoolul nu este doar un mijloc de a extrage substanțele amare din plante, ci are și menirea de a dizolva grăsimile.
Balonări
Există persoane predispuse la această afecțiune, adeseori dureroasă, mai ales după ce consumă pâine integrală proaspătă, crudități sau leguminoase. Procesul de fermentație „umflă” intestinul, ceea ce poate duce la balonări, senzație de sațietate, râgâieli și vânturi. În afară de schimbarea alimentației, eficiente sunt masajele abdominale și următoarele plante medicinale:
• Feniculul: antiferment, antispasmodic, carminativ.
• Chimenul: întăritor al digestiei, dezinfectant, antiflatulență.
• Anasonul: antiflatulență, calmant, antispasmodic.
• Menta: stimulatoare pentru fiere, dezinfectantă, antiflatulență.
• Coada-șoricelului: calmant al durerilor abdominale, ameliorează irigarea sanguină a abdomenului.
Ceai de anason și fenicul
În principiu, ceaiul poate fi preparat din amestecul tuturor plantelor de mai sus, dar și separat, în funcție de caz.
Ingrediente: 1 linguriță cu vârf de ceai (amestec) de anason și fenicul, 150 ml apă clocotită.
Prepararea: Se toarnă apa peste amestecul de plante și se lasă să se pătrundă 5-10 minute (cu capac). Se strecoară decoctul și se bea câte-o ceașcă de trei ori pe zi.
Antidotul bunicii
Se fierbe o supă din 3 cartofi tăiați bucățele, 2 linguri de semințe de in, 2 lingurițe de chimen și 1 1/2 – 2 litri de apă. Se lasă să se răcească și se bea, pe tot parcursul zilei, cu înghițituri mici. Este bine să se-nceapă tratamentul chiar înainte de micul dejun.
Altă rețetă
Încercați-o, atunci când simțiți în gură refluxul acru: diluați 1 linguriță de argilă (de la farmacie) într-o ceașcă de ceai de mușețel și beți amestecul încet, cu înghițituri mici. Repetați procedeul de trei ori pe zi, până când veți simți o ameliorare evidentă.