Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Alunele

Foto: Shutterstock – 2

Folosirea alunelor ca ali­ment pare să co­boa­re în preistorie, după cum re­zultă din restu­ri­le fo­silizate găsite în mor­min­tele neo­­litice. E posibil chiar ca oamenii ace­­lor tim­­puri, care nu cunoș­teau con­­ser­varea fructelor, să fii adus alu­nul din păduri mai a­proa­pe de casă, pentru a-i avea fructele la îndemână. Cert este că în antichitatea romană, el devenise cele­bru, nu doar pentru virtuțile sale ali­mentare, ci și ca me­dica­ment. Astfel, în secolul unu, Dioscoride re­co­manda alunul împotri­va tusei și a bronșitei, în vreme ce Ca­ton îl lău­da ca antidot pen­tru im­potență. Chiar și as­tăzi, li se reco­mandă per­soa­ne­lor obosite, con­frun­­ta­te cu stres sexu­al, să mă­nân­ce cât mai mul­te alu­ne.

Arbust cu ramuri fle­­xibile, dotate cu însu­șirea prea mi­nunată de a des­co­peri iz­voa­­rele as­cun­se în pă­mânt, alu­nul atinge 2-5 me­tri înăl­țime și crește mai ales în lu­mi­ni­șurile din pă­duri. Fruc­te­le lui, îm­bră­ca­te într-o că­ma­șă verde, sunt foar­te bo­gate în potasiu, cal­ciu și fos­for și în hi­drați de car­bon. Pen­tru sănă­ta­te, se fo­­lo­sesc atât scoar­­ța, frun­­­ze­le și flo­ri­le, cât și fruc­tele (se­min­țe­le din in­te­­rior).

Tratamente interne

Anemie

Se face toamna o cură de alune cu­rățate de coajă, ne­prăjite și nesărate.

Diabet

Alunele trebuie incluse în mod constant în hrana diabeticilor. Ca supliment, se ia de două ori pe săp­tă­mână câte o linguriță de ulei de alune, dimineața, pe stomacul gol.

Curățarea sângelui

Preparați o infuzie din 25 g frunze de alun opărite cu un litru de apă în clocot. Strecurați, în­dul­ciți cu pu­țină miere și beți trei cești pe zi, între mese.

Hemoroizi

Se prepară un de­coct din­tr-o lingură de frunze us­­cate și măcinate la o cană de apă. Se fierbe 5 minute la foc potrivit. Se stre­coară. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Obezitate

Beți la discreție un de­coct pre­pa­­rat din 30 g flori (amenți, florile mascu­li­ne, în formă de ciu­curi) fierte într-un litru de apă, vreme de un sfert de oră, pe foc mic. Se lasă să se răcească și se stre­coa­ră.

Hepatită, emfizem pulmonar, silicoză pulmonară

Infuzie din 1-2 lin­guri de muguri opă­riți cu 250 ml apă clocotită. Se lasă ceaiul aco­perit 15 mi­nu­te. Se beau 2 căni pe zi.

Tuse

Luați 30 grame de alune decojite și spălate în apă caldă. Pisați-le în­tr-o piuliță de lemn sau de piatră și vărsați apoi peste ele 150 ml de vin alb. Adăugați 30 ml de sirop de patla­gină și a­mes­tecați. Veți obține o emul­sie care se ad­minis­trea­ză în caz de tuse re­be­lă. Di­mi­nea­ța se bea o cană pe sto­ma­cul gol, la prânz – după ma­să, iar sea­ra la cul­care.

Varice, ulcere varicoase

Fierbeți 40 g coajă de alun în­tr-un litru de apă, până rămâne la jumătate. Beți două căni pe zi din acest decoct. (Coa­ja de alun trebuie recoltată de pe ra­mu­rile tinere, la sfârșitul iernii. Se usu­că la loc cald și umbros.) Contra va­ri­ce­lor este foarte eficientă tinc­­tura din frunze de alun. Se iau de două ori câte 60 de pică­turi pe zi, diluate în ceai.

Tratamente externe

Dureri de urechi

Macerați, vreme de 7 zile, pețioli de crin alb în ulei de alune. Conser­vați-i într-un re­ci­pient în­chis er­me­tic, iar la caz de ne­voie, în­mu­­­iați o va­tă în ulei și in­tro­duce­ți-o în conduc­tul au­ditiv.

Reumatism

Fricționați lo­curile dure­roase cu un unguent pre­parat din frun­­ze uscate de alun și de nuc, în părți ega­le. A­dău­gați o lingu­riță de scrum de țigară și un vârf de cuțit de sare fină. Se fier­be totul în ulei de măs­line, vreme de o jumătate de oră, pe foc foarte mic. Se utilizează mixtu­ra astfel obținută, cât este călduță.

Edeme

Aplicați pansamente im­­preg­nate cu lichidul ob­ținut după ce ați infuzat 50 g coajă uscată de alun cu un amestec format din o ju­mă­tate de litru de vin alb și o jumă­tate de litru de apă.

Răni, zgârieturi

Se prepară o infuzie din 25 grame frunze de alun la un litru de apă. Se aplică com­prese pe locul bolnav.

De știut

Alunele au valoare nu­tritivă foarte mare. 100 g alune conțin 700 kcal, care sunt preluate de or­ga­­nism aproape integral. Persoanele suprapon­de­ra­le să le consume cu pre­­­cau­ție. • Încor­po­rate în dul­ciuri pre­pa­rate cu cacao și ca­fea, valoarea lor e­ner­­getică spo­rește și mai mult.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.