Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

CONOPIDA – minunat de gustoasă și sănătoasă

• Este un adevărat „pachet” de forță, ideal pentru imunitatea și vi­talitatea noastră. Și nu numai… •

Foto: Shutterstock – 5

Mai pu­ţin folosită în alimentaţie şi în te­rapie în Antichitate, co­nopida a fost pusă în va­loa­re ca medicament natu­ral în Italia şi în Franţa, în­ce­pând cu se­colul al XVIII-lea. De asemenea, în China şi în India, conopida a fost şi este intens folosită, în com­binaţie cu diferite mi­ro­denii, din această legumă fiind create adevărate feluri de mâncare-medicament, cum este „cono­pida cu şo­frănel”, consumată în In­dia, cu care se tra­tează cu o eficienţă incredibilă afec­ţiunile ar­ticulare, dar şi anu­­mite for­me ale bolii cance­roa­se.

Tratamente interne

Colesterol şi trigliceride mă­rite

Se recomandă consumul de conopidă fiartă sau sub formă de salată, câte 300 de grame zil­nic, vreme de mă­car trei zile pe săp­tă­mână.

Obezitate

Se consumă de 2-3 ori pe săp­tă­mână, câte 200-300 de gra­me de conopidă. Dă o sen­zaţie durabilă de saţietate și are efecte de deto­xifiere puternice.

Cancer de sân

O substanţă descoperită recent în conopidă (indol-3-carbinol) are efecte ex­tra­ordinar de puternice con­tra cancerului la sân. Se re­comandă con­sumul de co­no­pidă fiartă sau crudă, măcar de cinci ori pe săptă­mâ­nă.     

Cancer de prostată

Un leac inedit contra can­­­cerului la pros­tată este… cono­pida fiartă şi condi­men­­tată apoi cu şofrănel (nu­mit şi tur­meric – Curcu­ma longa). Băr­baţii din India, care consumă frec­vent acest fel de mân­­­care, sunt aproa­pe imuni la can­cerul de pros­tată.   

Infecții respiratorii

Se administrează proas­pătă, sub formă de salată, câte 300-400 de grame pe zi, la bol­navii cu infecţii respiratorii, pentru a sus­ţine şi pentru a grăbi pro­cesul vindecării.

Întărește imunitatea

Odată cu venirea toamnei, începe și sezonul răcelilor. Consumul regulat de conopidă ne furni­zează importante substanțe nutritive, printre ele și vitamina C, care ne întărește sistemul imu­nitar și ne protejează de gripe și răceli.

Deosebit de eficientă pen­tru imunitate este co­no­pida combinată cu alte alimente bogate în vita­mina C, precum ardeiul gras sau citricele.

Protejează celulele

Conopida conține substan­țe vegetale pe care numeroase studii le consideră antican­ce­rigene. Acestea sunt rezultatul mestecatului intens și pot contribui la eliminarea din organism a substan­țelor dăunătoare. Sunt un sprijin pentru celulele noastre și „pun în miș­care” anumite me­canisme ale siste­mului imu­nitar. Impor­tant este, deci, să mestecăm conopida încet, pentru ca aceste substanțe să fie produse și să-și poată face efectul.

Stimulează sănătatea inimii

Conopida conține o cantitate mare de potasiu – o substanță minerală extrem de importantă pentru inimă și pentru circulația sângelui. Asigură o bătaie car­diacă regulată și ajută la men­ținerea unei tensiuni arteriale stabile.

Foarte important: Potasiul re­duce surplusul de sodiu și poate micșora, astfel, efectul hi­pertensiv al sării. Mâncați, așadar, cono­pidă, cât mai des cu putință.

Ajutor pentru digestie

Pentru o digestie fără proble­me este foarte importantă o can­titate suficientă de fibre existente – în număr mare – în conopidă. Fibrele prelun­gesc senzația de sațietate, pot preveni constipația și asigură sănătatea tractului gas­tro-intestinal.

Pentru ca fibrele să-și poată face efectul, este foar­te important consumul de li­chide. Deoarece fibrele se pot umfla în intestin doar cu li­chid. Apa fiind cea mai bu­nă alegere!

Întărește oasele și dinții

Contribuind la alimen­tarea cu cal­ciu, conopida este ex­trem de impor­tantă pentru oase tari și dinți să­nă­toși. Substanța mine­rală men­ține stabilă osa­tura și spri­jină mo­bilitatea generală. Dinții profită și ei: calciul în­tărește smalțul den­tar, îl prote­jează de o eventuală lipsă de substanțe minerale și-l face mai rezistent împotriva cariilor și a altor probleme.

Depozitarea/păstrarea și prepararea corectă

Depozitarea corectă a conopidei este decisivă, dacă vrem să-și păstreze substanțele compo­nen­te prețioase. Cel mai indicat este comparti­mentul pentru legume din frigider, dar trebuie consumată într-un interval de doar câteva zile, dacă vrem    să rămână proaspătă și bogată în substanțe nutritive.

Pentru preparare ar trebui aleasă o metodă „blândă”, de pildă, fiertul în aburi sau dunstuitul, pentru că în felul acesta substanțele minerale și cele nutritive rămân intacte și conopida fiartă va fi „al dente”.

REȚETE

Conopidă cu șuncă

Ingrediente: 1 conopidă mare, 150-200 g șuncă fiartă (șuncă presată), 3 ouă, 1 ceașcă de smântână, 150 g cașcaval ras, sare, puțin lapte, unt pentru uns forma.

Buchețelele de conopidă se fierb în apă cu sare și puțin lapte, se scurg și se așează într-un vas de Jena bine uns cu unt, alternând straturi de co­nopidă cu straturi de șuncă tăiată în fâșii subțiri. Fiecare strat de conopidă se presară cu puțin cașcaval ras. Ultimul strat va fi de conopidă peste care se toarnă smântâna amestecată cu ouăle bătute ca pentru omletă și se presară cu cașcaval ras. Se introduce 15 minute în cuptorul încins. Se servește fierbinte.

Conopidă pane

Rețeta 1. Ingrediente: 1 co­no­pidă mare, sare, 2 linguri făină, 2 ouă, 2-3 linguri pesmet, ulei pentru prăjit.

Conopida se curăță de frunze și cotor și se lasă să stea în apă rece cu sare timp de 30 minute. Se spală, se pune la fiert în apă clo­cotită cu sare. Se lasă să fiarbă fără să se înmoaie complet. Se scurge de apa în care a fiert, se lasă să se răcească puțin, apoi se desface în buchețele cât mai egale și nu prea mici care se trec prin făină, prin ouă bătute și prin pesmet, după care se prăjesc în ulei încins. Se servește fierbinte cu salată.

Rețeta 2. Ingrediente: 1 conopidă mare, 2 ouă, 4 linguri făină, 2 linguri ulei, 1 pahar smântână, 50 g cașcaval ras, sare, piper.

Conopida se curăță, se spală și se fierbe câ­teva minute în apă clocotită cu sare. Se strecoară și se lasă la răcit, după care se desface în bu­chețele. Separat, se prepară un aluat ca de clătite din ouă bătute și amestecate cu făină, sare, piper. Buchețelele de conopidă se trec prin această com­poziție, apoi se prăjesc în ulei încins. Se ser­vește fierbinte presărată cu cașcaval ras și smântână.

Musaca de conopidă

Ingrediente: 1 conopidă mare, 600 g carne, 2 cepe, 3 linguri unt, 2 ouă, sare, piper, 2 linguri pesmet fin.

Conopida se curăță, se spală, se desface în buchețele și se fierbe în apă cu sare, fără să se înmoaie complet, după care se scurge bine. Ceapa tocată mărunt se înăbușă în unt, se adaugă carnea to­cată, se prăjește, se potri­veș­te de sare și piper, apoi se lasă să se răcească puțin, du­pă care se încorporează ouăle și se amestecă bine. Se unge cu unt o formă, se tapetează cu pesmet, apoi se așează jumătate din conopidă, peste care se pune carnea, iar deasupra se pune restul de conopidă. Se presară cu pesmet, se pun bucățele de unt și se introduce în cuptor. Se servește fierbinte.

Salată de conopidă

Ingrediente: 2 conopide, 1/2 lămâie, 2-3 lin­guri ulei, sare, piper, verdeață (mărar, pătrunjel, tarhon).

Conopida se spală, se curăță și se pune la fiert în apă sărată cu puțin oțet. După ce a fiert, se scoa­te și se lasă să se scurgă. Se amestecă uleiul cu zeama de lămâie, sarea, piperul și se toarnă peste conopida fiartă, fierbinte, desfăcută în bu­chețele. Se adaugă pătrunjel verde, mărar sau tar­hon și se amestecă. Se servește imediat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.