• Este un adevărat „pachet” de forță, ideal pentru imunitatea și vitalitatea noastră. Și nu numai… •

Mai puţin folosită în alimentaţie şi în terapie în Antichitate, conopida a fost pusă în valoare ca medicament natural în Italia şi în Franţa, începând cu secolul al XVIII-lea. De asemenea, în China şi în India, conopida a fost şi este intens folosită, în combinaţie cu diferite mirodenii, din această legumă fiind create adevărate feluri de mâncare-medicament, cum este „conopida cu şofrănel”, consumată în India, cu care se tratează cu o eficienţă incredibilă afecţiunile articulare, dar şi anumite forme ale bolii canceroase.
Tratamente interne
Colesterol şi trigliceride mărite
Se recomandă consumul de conopidă fiartă sau sub formă de salată, câte 300 de grame zilnic, vreme de măcar trei zile pe săptămână.
Obezitate
Se consumă de 2-3 ori pe săptămână, câte 200-300 de grame de conopidă. Dă o senzaţie durabilă de saţietate și are efecte de detoxifiere puternice.
Cancer de sân
O substanţă descoperită recent în conopidă (indol-3-carbinol) are efecte extraordinar de puternice contra cancerului la sân. Se recomandă consumul de conopidă fiartă sau crudă, măcar de cinci ori pe săptămână.
Cancer de prostată
Un leac inedit contra cancerului la prostată este… conopida fiartă şi condimentată apoi cu şofrănel (numit şi turmeric – Curcuma longa). Bărbaţii din India, care consumă frecvent acest fel de mâncare, sunt aproape imuni la cancerul de prostată.
Infecții respiratorii
Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 de grame pe zi, la bolnavii cu infecţii respiratorii, pentru a susţine şi pentru a grăbi procesul vindecării.
Întărește imunitatea
Odată cu venirea toamnei, începe și sezonul răcelilor. Consumul regulat de conopidă ne furnizează importante substanțe nutritive, printre ele și vitamina C, care ne întărește sistemul imunitar și ne protejează de gripe și răceli.
Deosebit de eficientă pentru imunitate este conopida combinată cu alte alimente bogate în vitamina C, precum ardeiul gras sau citricele.
Protejează celulele
Conopida conține substanțe vegetale pe care numeroase studii le consideră anticancerigene. Acestea sunt rezultatul mestecatului intens și pot contribui la eliminarea din organism a substanțelor dăunătoare. Sunt un sprijin pentru celulele noastre și „pun în mișcare” anumite mecanisme ale sistemului imunitar. Important este, deci, să mestecăm conopida încet, pentru ca aceste substanțe să fie produse și să-și poată face efectul.
Stimulează sănătatea inimii
Conopida conține o cantitate mare de potasiu – o substanță minerală extrem de importantă pentru inimă și pentru circulația sângelui. Asigură o bătaie cardiacă regulată și ajută la menținerea unei tensiuni arteriale stabile.
Foarte important: Potasiul reduce surplusul de sodiu și poate micșora, astfel, efectul hipertensiv al sării. Mâncați, așadar, conopidă, cât mai des cu putință.
Ajutor pentru digestie
Pentru o digestie fără probleme este foarte importantă o cantitate suficientă de fibre existente – în număr mare – în conopidă. Fibrele prelungesc senzația de sațietate, pot preveni constipația și asigură sănătatea tractului gastro-intestinal.
Pentru ca fibrele să-și poată face efectul, este foarte important consumul de lichide. Deoarece fibrele se pot umfla în intestin doar cu lichid. Apa fiind cea mai bună alegere!
Întărește oasele și dinții
Contribuind la alimentarea cu calciu, conopida este extrem de importantă pentru oase tari și dinți sănătoși. Substanța minerală menține stabilă osatura și sprijină mobilitatea generală. Dinții profită și ei: calciul întărește smalțul dentar, îl protejează de o eventuală lipsă de substanțe minerale și-l face mai rezistent împotriva cariilor și a altor probleme.
Depozitarea/păstrarea și prepararea corectă
Depozitarea corectă a conopidei este decisivă, dacă vrem să-și păstreze substanțele componente prețioase. Cel mai indicat este compartimentul pentru legume din frigider, dar trebuie consumată într-un interval de doar câteva zile, dacă vrem să rămână proaspătă și bogată în substanțe nutritive.
Pentru preparare ar trebui aleasă o metodă „blândă”, de pildă, fiertul în aburi sau dunstuitul, pentru că în felul acesta substanțele minerale și cele nutritive rămân intacte și conopida fiartă va fi „al dente”.
REȚETE
Conopidă cu șuncă
Ingrediente: 1 conopidă mare, 150-200 g șuncă fiartă (șuncă presată), 3 ouă, 1 ceașcă de smântână, 150 g cașcaval ras, sare, puțin lapte, unt pentru uns forma.
Buchețelele de conopidă se fierb în apă cu sare și puțin lapte, se scurg și se așează într-un vas de Jena bine uns cu unt, alternând straturi de conopidă cu straturi de șuncă tăiată în fâșii subțiri. Fiecare strat de conopidă se presară cu puțin cașcaval ras. Ultimul strat va fi de conopidă peste care se toarnă smântâna amestecată cu ouăle bătute ca pentru omletă și se presară cu cașcaval ras. Se introduce 15 minute în cuptorul încins. Se servește fierbinte.
Conopidă pane
Rețeta 1. Ingrediente: 1 conopidă mare, sare, 2 linguri făină, 2 ouă, 2-3 linguri pesmet, ulei pentru prăjit.
Conopida se curăță de frunze și cotor și se lasă să stea în apă rece cu sare timp de 30 minute. Se spală, se pune la fiert în apă clocotită cu sare. Se lasă să fiarbă fără să se înmoaie complet. Se scurge de apa în care a fiert, se lasă să se răcească puțin, apoi se desface în buchețele cât mai egale și nu prea mici care se trec prin făină, prin ouă bătute și prin pesmet, după care se prăjesc în ulei încins. Se servește fierbinte cu salată.
Rețeta 2. Ingrediente: 1 conopidă mare, 2 ouă, 4 linguri făină, 2 linguri ulei, 1 pahar smântână, 50 g cașcaval ras, sare, piper.
Conopida se curăță, se spală și se fierbe câteva minute în apă clocotită cu sare. Se strecoară și se lasă la răcit, după care se desface în buchețele. Separat, se prepară un aluat ca de clătite din ouă bătute și amestecate cu făină, sare, piper. Buchețelele de conopidă se trec prin această compoziție, apoi se prăjesc în ulei încins. Se servește fierbinte presărată cu cașcaval ras și smântână.
Musaca de conopidă
Ingrediente: 1 conopidă mare, 600 g carne, 2 cepe, 3 linguri unt, 2 ouă, sare, piper, 2 linguri pesmet fin.
Conopida se curăță, se spală, se desface în buchețele și se fierbe în apă cu sare, fără să se înmoaie complet, după care se scurge bine. Ceapa tocată mărunt se înăbușă în unt, se adaugă carnea tocată, se prăjește, se potrivește de sare și piper, apoi se lasă să se răcească puțin, după care se încorporează ouăle și se amestecă bine. Se unge cu unt o formă, se tapetează cu pesmet, apoi se așează jumătate din conopidă, peste care se pune carnea, iar deasupra se pune restul de conopidă. Se presară cu pesmet, se pun bucățele de unt și se introduce în cuptor. Se servește fierbinte.
Salată de conopidă
Ingrediente: 2 conopide, 1/2 lămâie, 2-3 linguri ulei, sare, piper, verdeață (mărar, pătrunjel, tarhon).
Conopida se spală, se curăță și se pune la fiert în apă sărată cu puțin oțet. După ce a fiert, se scoate și se lasă să se scurgă. Se amestecă uleiul cu zeama de lămâie, sarea, piperul și se toarnă peste conopida fiartă, fierbinte, desfăcută în buchețele. Se adaugă pătrunjel verde, mărar sau tarhon și se amestecă. Se servește imediat.


