Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri pentru toate tipurile de tuse

Tuse uscată

Sirop de cimbru cu ceapă și miere

Foto: Shutterstock

Ingrediente: 500 g ceapă albă, 10 cren­guțe mici de cimbru proaspăt sau 3 linguri de frunze de cimbru uscat, aproximativ 250 g miere

Mod de preparare: • Curățați ceapa și to­cați-o grosier sau tă­iați-o fe­lii și pu­neți-o lao­laltă cu cim­brul în­tr-un bor­­can cu capac în­șu­ru­ba­bil. • Tur­nați mie­rea pes­te ambele in­­grediente. Mie­­rea trebuie să acopere com­plet ceapa și cim­­brul. • Lă­sați amestecul să se in­fuzeze la tem­pe­ratura camerei, timp de 3-4 zile, a­poi strecurați printr-o sită, într-un bor­can curat, cu capac înșu­rubabil.

Utilizare: Dacă aveți tuse uscată, luați la fie­care 1-2 ore câte o linguriță de sirop și lă­sați-o să se dizolve încet în gură.    Siropul se poate păs­tra până la 6 luni într-un loc răcoros.

Tuse uscată, persistentă

Inhalație cu anason și sare

Ingrediente: fructe uscate de anason, sare gemă, fără iod.

Preparare: • Puneți în­tr-o ceașcă 1 lingură de semințe de anason, zdrobiți-le și băgați-le apoi într-un bol, laolaltă cu 1 lingură de sare. • Turnați dea­­­supra 1-2 litri de apă fier­binte.

Utilizare: Aple­­cați-vă fața deasupra bolului și inspirați adânc vaporii care se ri­dică. Atenție: exis­tă risc de arsuri! După 5 mi­nute, lu­ați un pro­sop ma­re, țineți-l ca pe un cort deasupra ca­pului și al bolului și inspirați aerul umed timp de încă 10 minute. Inhalația poate fi făcută de 3 ori pe zi.

Tuse convulsivă și tuse persistentă

Ceai de pătlagină, cimbru și lămâie

Ingrediente: cimbru uscat, frunze uscate de pătlagină, 1 lămâie bio, zahăr candel brun.

Preparare: • Puneți la fiert într-o oală 500 ml apă, 1 linguriță de cimbru, 1 linguriță de frunze de pătlagină, 2-3 felii de lămâie și 1 lin­guriță de zahăr candel brun. • Când apa începe să fiarbă, luați oala de pe foc și țineți-o acoperită timp de 10 minute. În acest răs­timp, zahărul trebuie să se fi dizolvat. • Strecurați totul într-o cană mare.

Utilizare: beți ceaiul cu în­ghi­ți­turi mici, de 2 până la 3 ori pe zi, cât mai cald, astfel încât să începeți să trans­pirați. Repe­tați până când tu­sea se ameliorează în mod semnifi­cativ.

Tuse persistentă și uscată, tuse iritativă și bronșită cronică

Miere acră cu rădăcini și ierburi

Ingrediente: câte o rădăcină proaspătă de ghimbir și de turmeric, lungi de 5 cm, 25 g de cimbru uscat, 25 g flori de mușețel, 50 ml de oțet de mere, 150 g de miere.

Mod de preparare: • Curățați și tăiați ră­dăcinile. Puneți-le împreună cu restul ingre­dientelor într-un borcan curat, cu capac înșu­ru­babil, și închideți-l ermetic. • Lăsați ames­te­cul să macereze la temperatura ca­merei, timp de 4 săptămâni. Agi­tați bine o da­tă pe zi sau a­mes­tecați cu un be­țișor de sticlă. • Strecu­­rați to­tul într-un bor­can cu­rat, cu ca­pac în­șuru­ba­bil, sau într-o sticlă curată.  

Utilizare: luați zilnic 2-3 linguri ca atare sau puse în puțină apă. Mierea acră rezistă la frigider aproximativ 1 an.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.