Tuse uscată
Sirop de cimbru cu ceapă și miere

Ingrediente: 500 g ceapă albă, 10 crenguțe mici de cimbru proaspăt sau 3 linguri de frunze de cimbru uscat, aproximativ 250 g miere
Mod de preparare: • Curățați ceapa și tocați-o grosier sau tăiați-o felii și puneți-o laolaltă cu cimbrul într-un borcan cu capac înșurubabil. • Turnați mierea peste ambele ingrediente. Mierea trebuie să acopere complet ceapa și cimbrul. • Lăsați amestecul să se infuzeze la temperatura camerei, timp de 3-4 zile, apoi strecurați printr-o sită, într-un borcan curat, cu capac înșurubabil.
Utilizare: Dacă aveți tuse uscată, luați la fiecare 1-2 ore câte o linguriță de sirop și lăsați-o să se dizolve încet în gură. Siropul se poate păstra până la 6 luni într-un loc răcoros.
Tuse uscată, persistentă
Inhalație cu anason și sare
Ingrediente: fructe uscate de anason, sare gemă, fără iod.
Preparare: • Puneți într-o ceașcă 1 lingură de semințe de anason, zdrobiți-le și băgați-le apoi într-un bol, laolaltă cu 1 lingură de sare. • Turnați deasupra 1-2 litri de apă fierbinte.
Utilizare: Aplecați-vă fața deasupra bolului și inspirați adânc vaporii care se ridică. Atenție: există risc de arsuri! După 5 minute, luați un prosop mare, țineți-l ca pe un cort deasupra capului și al bolului și inspirați aerul umed timp de încă 10 minute. Inhalația poate fi făcută de 3 ori pe zi.
Tuse convulsivă și tuse persistentă
Ceai de pătlagină, cimbru și lămâie
Ingrediente: cimbru uscat, frunze uscate de pătlagină, 1 lămâie bio, zahăr candel brun.
Preparare: • Puneți la fiert într-o oală 500 ml apă, 1 linguriță de cimbru, 1 linguriță de frunze de pătlagină, 2-3 felii de lămâie și 1 linguriță de zahăr candel brun. • Când apa începe să fiarbă, luați oala de pe foc și țineți-o acoperită timp de 10 minute. În acest răstimp, zahărul trebuie să se fi dizolvat. • Strecurați totul într-o cană mare.
Utilizare: beți ceaiul cu înghițituri mici, de 2 până la 3 ori pe zi, cât mai cald, astfel încât să începeți să transpirați. Repetați până când tusea se ameliorează în mod semnificativ.
Tuse persistentă și uscată, tuse iritativă și bronșită cronică
Miere acră cu rădăcini și ierburi
Ingrediente: câte o rădăcină proaspătă de ghimbir și de turmeric, lungi de 5 cm, 25 g de cimbru uscat, 25 g flori de mușețel, 50 ml de oțet de mere, 150 g de miere.
Mod de preparare: • Curățați și tăiați rădăcinile. Puneți-le împreună cu restul ingredientelor într-un borcan curat, cu capac înșurubabil, și închideți-l ermetic. • Lăsați amestecul să macereze la temperatura camerei, timp de 4 săptămâni. Agitați bine o dată pe zi sau amestecați cu un bețișor de sticlă. • Strecurați totul într-un borcan curat, cu capac înșurubabil, sau într-o sticlă curată.
Utilizare: luați zilnic 2-3 linguri ca atare sau puse în puțină apă. Mierea acră rezistă la frigider aproximativ 1 an.


