Ne scriu cititorii…
– Când vine iarna și se apropie sărbătorile, românilor li se face dor de obârșie. Unde poate fi mai frumos Crăciunul, decât acasă? Un vis care i-a „mânat” și pe cititorii revistei noastre, să-și aștearnă nostalgiile în scrisori –
Fetița cu picioarele goale

Stau la fereastra timpului, cocoţată pe spinarea celor 50 de ani împliniți de curând și privesc, pe ecranul memoriei, drumul parcurs. Imaginile se derulează cu viteza aducerilor aminte, până… acolo. E un sat aruncat într-o holdă, la marginea Podișului Transilvaniei, între dealuri râpoase. Patru văi formează așezarea. Alungați de colectivizare, cei în putere au plecat la oraș, lăsând pe ici, pe colo câte un bătrân singur, așa încât satul a îmbătrânit și el.
Acolo, într-o casă de țărani români, Dumnezeu a hotărât să îmbrace cu haina unui trup un suflet de fetiță. Până la granița unde memoria reține date precise, mă văd o ființă pirpirie, cu picioarele goale înfundate în glod, cu o pălărie mare, de pai, pe cap, cu haina tatei pe umeri, atârnată de lanțul vacii pe care o purtam la păscut. Degetele îmi erau mereu zdrelite din cauza buruienilor adunate ca s-o satur mai repede, să fur și eu câteva clipe de joacă. Prieteni de năzdrăvănii eram cu toți copiii de pe vale, dar mai ales cu cei din vecini, din casa cărora eram mereu dată afară, când tămbălăul atingea culmea. Cu ei eram și regina gheții din stufărișul de lângă Izvorul Pârâului, și zâna iernii din pădurea îngropată în liniște și omăt.
Acolo am crescut cu grija și dragostea pentru animale și natură. Mă așezam peste puii de curcă, să nu mi-i fure uliul, îi tratam pe cei bolnavi și flămânzi într-o căciulă a tatei, eram doica purceilor la supt, pentru cei care altfel nu aveau nicio șansă să apuce o țâță în fața „vlăjganilor”. Acolo, mâțele care se înmulțeau peste măsură erau ori duse cu sacul la moara de peste trei sate, ori mureau de bătrânețe, și erau îngropate și jelite, după tipicul creștinesc, de toți copiii.
Dar o întâmplare neașteptată mi-a schimbat destinul și m-a alungat departe de satul meu: într-o duminică nefastă, a început și acolo distrugerea țăranului român. Pe șanțul ce înconjura ograda școlii, unde hora sărbătorilor aduna tot satul, îmi amintesc cum femeile îmbrăcate în negru jeleau pământul, cu lacrimile șiroind pe obraz, iar bărbații își înecau tăcuți amarul într-un pahar de țuică de prune. Întovărășirile agricole, ce au precedat colectivizarea, mie nu-mi spuneau mare lucru, dar în anii ce au urmat, ograda noastră mare, de te dureau picioarele să o străbați, s-a restrâns, grămezile de cucuruz depănușate în clacă în nopțile cu lună au dispărut, ca și sacii veșnic plini cu surplusul grâului din hambare. Din pâlcul nostru de pruni bistrițeni, rămas „dincolo”, se înfruptau de acuma tractoriștii CAP-ului, iar noi furam câteva de poftă, așa cum furam și struguri din propria noastră vie. Întrebările mi-au rămas în spatele lacrimilor, pentru a nu le spori părinților mei deznădejdea. Copilăria a dispărut însă atunci când au arat mormântul bunicului, așezat lângă păduricea de salcâmi, de la capătul locului nostru. Nici spinii de pe răzorul vecinilor, care se împodobeau cu chiciură la venirea iernii, doar pentru mine, n-au scăpat. Celelalte rele și grele nu le-am simțit, pentru că între ele și mine s-au așezat părinții.
Din tot ce-a fost, acolo n-a mai rămas decât o tufă de bujori, care înflorește în fiecare an, străduindu-se să păstreze amintirea. Dar, pentru mine, oriunde m-au așezat vremurile, gândul cel bun și-a tras puterea de acolo.
LAURA PUI – Bistrița
Casa din inimă

Există un loc în care eu pot să adun oamenii de pe întreg pământul. Un loc în care ploile sunt spulberate de soare și lacrimile se transformă în țăndări de zâmbet. Un loc din care iradiază căldura și din care țâșnește flacăra vie a vieții: inima mea.
Pentru mine, acasă este o inimă. Toţi suntem oameni, trăim între oameni și avem nevoie de oameni. Mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre noi va căuta un loc în inima altui om; fiecare din noi își va deschide inima pentru a o transforma într-o casă.
Chiar și copilăria mi-am închis-o în inimă. Acolo e bine ferită și este vie. Nici vremurile, nici timpul n-au putere asupra ei. De câte ori mi-e dor de trecut, inima îmi scoate amintirile la lumină. Vibrează împreună cu ele.
Primul sărut și prima iubire le-am închis tot în casa din inimă. Ele fac parte din viața mea, așa cum și eu fac parte din casa unei inimi care m-a găzduit. Unde ești mai acasă decât într-o iubire împărtășită, în bucuria și în iradierea ei?
Atunci când norocul îmi scoate în cale o inimă la fel ca a mea, eu mă simt totdeauna acasă. Trăiesc un sentiment benefic, de comuniune și armonie, în cele mai mici întâmplări ale vieții. Inima noastră comună, la care participam fiecare cu sensibilitate și sentimente, cu disponibilitate și generozitate pentru a înţelege și ajuta, este tot un acasă. Marele acasă al țării. Casa celor ale căror inimi bat în același fel.
Poate că rândurile mele nu sunt cea mai frumoasă poveste a unui loc botezat cu numele de acasă, dar voi fi fericită dacă alte inimi m-au ascultat și m-au înțeles. Casa noastră comună e sufletul. Acolo nu există singurătate. Mii de fire ne leagă pe unii de alții ne dau încredere și speranță că împreună vom izbândi. Casa noastră, inima noastră. Singurul loc în care putem să fim fericiți.
CLEMENTINA NEGRU – Bacău
Clinchet de clopoțel

În fiecare vară, copil fiind, îmi petreceam vacanța la bunici, într-un sat din Mehedinți, pierdut între văi și dealuri, cu case mici și sărăcăcioase. Bogăția nu se revărsase peste oamenii de-acolo, însă bunătatea lor, frumusețea locurilor și sălbăticia peisajului ne umpleau sufletele de bucurie.
Mi-aduc aminte de casa bătrânească cu două odăi, cu prispa îngustă pe care, seara, bunica așeza masa rotundă, înconjurată de scăunele din lemn făcute de bunicul. Simt în nări izul laptelui din strachina de lut și al colacilor aburinzi. Aud clipocitul apei din postava de lemn în care ne bălăceam, și mi-e nespus de dor de mirosul reginei-nopții din fața prispei și de lutul frământat de picioarele goale.
Dar toate trec. Au trecut și bunicul, și bunica în lumea umbrelor și a liniștii. Bunica s-a stins într-un august, domol. Bunicul a mai rămas, să ude regina-nopții.
Tainica mea legătură cu acel loc s-a făcut în prima iarnă a studenției mele. Niciodată nu fusesem iarna la țară: totul părea de basm. Casele mici, scufundate în zăpadă, pădurea împodobită regește, abur subțire către cer se-nălța ușor. Totul – strălucire și nemișcare. Parcă viața e prinsă într-un clinchet de clopoțel pe creanga de brad nins. Să fie vis? Mă apropii de poarta veche de lemn, pe care e pus steagul de doliu, pentru bunica. Pe prispă, bunicul – alb ca zăpada ce-l înconjoară – mă privește cu ochii albaștri, înlăcrimați. În sufletul meu începe să ardă zăpada. Simt tot albul care mă doare. Și simt pentru prima dată un gol imens… Bunica nu mai este. Privesc minunea din jurul meu. În sclipirea iernii, undeva, poate este și bunica. Au trecut apoi peste mine alte ierni. Iarna din rochia de mireasă, cu fulgi de petale. A urmat apoi iarna care avea să-mi aducă cea mai mare bucurie: nașterea primei mele fetițe. Primii fulgi ne-au însoțit la ieșirea din maternitate. Era primul cadou pe care îl primeam. Fulgi mari și pufoși: în păr, pe față. Iar în brațe – un bulgăre de lumină, care avea să ne părăsească după doar o jumătate de an. Atunci am înțeles că sunt legată pentru totdeauna de casa în iarnă a bunicilor mei.
Viața trece. Sufletul omului găsește mereu primăvară, dar pentru mine, iarna a rămas ca o pecete. Când pică primii fulgi, ceva în mine se rupe. Văd casa mică, bătrânească, cu căciulița de zăpadă. Văd pădurea îmbrăcată în haina albă. Simt parfum de colaci calzi și aud plânset de colindă. Închid apoi ochii și mă visez pe prispa îngustă, cu fetița mea în brațe și cu zâmbetul bunicilor lângă mine. Și este alb și multă zapadă.
MIRELA SZEKELY – Hunedoara