• Să trăiești pentru tine n-are nici un sens. Ca să fii fericit trebuie să știi să te dăruiești și să te înconjori de prieteni, fie ei oameni sau animale. Aceasta este o necesitate biologică •

Omul este o ființă socială și sociabilă. Studiile o confirmă: oamenii cei mai fericiți sunt aceia care se simt iubiți și utili, în mijlocul familiei sau al unei comunități. Iubirea este o necesitate biologică, la fel ca hrana sau protecția împotriva frigului. S-a dovedit că femeile și bărbații căsătoriți trăiesc mai mult decât celibatarii. Orice relație de iubire sau de prietenie acționează ca un veritabil regulator al emoțiilor, dar și al fiziologiei corpului.
* Prietenia, antidot împotriva stresului
Să te înconjori de iubire înseamnă să înveți să comunici senin cu apropiații tăi, să fii prezent, atent cu așteptările lor, știind totuși să pui și limite. Or, în perioada de pandemie, avem cu toții tendința să ne izolăm, să ne îndepărtăm de ceilalți în loc să vorbim, ca să ne oferim o gură de oxigen sufletesc, de destindere. Dacă suferiți de singurătate, există întotdeauna soluții pentru a stabili contacte omenești: sportul, activități artistice sau politice, asociații de binefacere. Persoanele care se confruntă cu aceleași probleme comunică mai ușor. Vorbești și ești ascultat – faptul acesta creează o susținere extrem de pozitivă.
* Binefacerile terapiei cu „tors”
În Statele Unite s-au făcut experiențe extinse privind virtuțile relaxante ale pisicilor. Fixându-se electrozi pe pacienți, în momentul când mângâiau animale, s-a constatat că presiunea arterială și frecvența cardiacă s-au diminuat. O pisică care toarce influențează benefic asupra stresului stăpânului ei. Un alt studiu american a dovedit că persoanele vârstnice care posedă un animal domestic au o rezistență mai bună față de dificultățile vieții.
Mic îndreptar de fericire
1. Lăsați-vă gândurile să plutească cu norii. Observarea cerului ne ajută să ne concentrăm asupra lucrurilor esențiale, dar ne dă și un sentiment al infinitului.
2. Animalele produc bună dispoziție fără nici un efort. Dacă nu posedați patrupede sau păsări, împrieteniți-vă cu pisica sau câinele vecinului.
3. Puneți-vă cât mai multe flori vii în casă. Și la locul de muncă, prezența lor vă dă o stare de spirit mai bună.
4. Învățați-vă ochii să zărească nevăzutul. Frumusețea perfectă a unei rămurele de brad e la fel de minunată ca o pădure întreagă.
5. Pe fiecare fereastră e loc pentru o cantină de păsări. Du-te – vino-ul lor precum și lovitul cu ciocul în pervaz acționează asupra sufletului ca o magie.
6. Cui nu i se topește inima la o asemenea priveliște: un copil jucându-se în zăpadă.
Rezistați la presiune

• Anumite persoane ne comunică energie pozitivă, altele ne sporesc starea de stres. Dacă nu reușiți să le modificați atitudinea, faceți un pas înapoi și învățați să le spuneți „nu” •
În anturajul dvs., la birou, acasă sau printre prieteni, există anumite persoane care au darul să vă tensioneze în mod negativ:
• Atoateștiutorii, care cred că tot ce fac e perfect, că se pricep la toate și vă bat la cap cu „știința” lor.
• Pesimiștii, care vă fură energia și sfârșesc prin a deveni contagioși.
• Opozanții, care imediat ce spuneți ceva vă contrazic în mod automat. Și iată-vă prinși într-o discuție epuizantă și enervantă.
Și mai sunt mulți alții la fel de nesuferiți…
* Feriți-vă de cei care vă stresează
E inutil să încercați să cădeți de acord cu ei, pentru că sunt închiși în schema lor destructivă și nu au conștiința faptului că fac rău. Dacă după câteva tentative de ajustare a relației, vedeți că atitudinea lor nu se schimbă cu un milimetru măcar, luați distanță și evitați-i. Dacă fac parte din mediul dvs. profesional, detectați-i la timp și spuneți-le la revedere.
* Favorizați-i pe cei care vă dau energie pozitivă
Nu sunt prea mulți, dar există. Oameni pe care îi simțiți că vă fac bine, că puteți comunica fără dificultate cu ei, că discuțiile în contradictoriu sunt plăcute și rodnice, că relația dvs. este înainte de toate empatică, o comunicare sufletească și emoțională. În comparație cu creatorii de „găuri negre” care vă sug energia precum niște vampiri, aceștia din urmă vă dăruiesc energie și vă fac optimiști.
* Refuzul începe cu dvs. Spuneți NU

A rezista la presiune înseamnă, înainte de toate, să poți să te opui lucrurilor care stresează. Să spui „nu” telefonului care sună, dacă te afli sub duș sau mănânci. Să-i spui „nu” unei prietene care vrea să vină la o cafea și știi că este pisăloagă și obositoare. Dar să-i spui și șefului „nu”, în cazul când îți cere imposibilul: un dosar până a doua zi. Chiar și pe copii poți să nu-i mai iei de la școală cu mașina, ci să-i lași să vină acasă cu metroul sau cu tramvaiul, la fel ca și colegii lor. De trei ori „nu” într-o zi înseamnă stres mai puțin și timp liber pentru sufletul dvs. Simplul privit pe fereastră la ultimele frunze care zboară pe vânt e mai profitabil și mai „cald” sufletește decât ceva făcut silnic, împotriva voinței.