Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]
Stimate domn,

Nu ați dat detalii legate de manifestările bolii dumneavoastră. Voi încerca să vorbesc despre ea la modul general, astfel încât să le fie de folos și altora. Deși dermatita atopică este considerată boală, mai corectă ar fi înțelegerea ei drept sindrom de disimunitate, o funcționare dezechilibrată a sistemului imunitar. Dermatita atopică face parte dintr-un spectru de boli care includ alergia alimentară, astmul și rinita alergică.
Cauza bolii este necunoscută, bănuieli legate de apariția ei există.
* Genetică – există mutații genetice care joacă un rol important în integritatea pielii.
* Infecție – unii speculează că la baza bolii s-ar afla infecții cu stafilococ auriu, care există în concentrații mai mari pe pielea pacienților cu dermatită atopică, atunci când au episoade mai intense.
* Igienă – această ipoteză presupune că, în mod paradoxal, prea multă curățenie corporală ar putea duce la incapacitatea de a se adapta corect la mediu a pacienților atopici.
* Alergie alimentară – este o ipoteză controversată, însă unii copii cu dermatită atopică suferă de reacții alergice la anumite alimente.
* Tutun – există date care sugerează că expunerea la fumul de țigară (fie fumatul activ, fie fumatul pasiv) poate predispune la dermatită atopică.
* Aeroalergeni – praful sau acarienii sunt considerați ar fi un posibil factor de declanșare a bolii.
Aproximativ 85% din cazurile de dermatită atopică apar în primul an de viață. Boala este mai frecvent întâlnită în țările dezvoltate tehnologic.
Dermatita atopică se manifestă prin:
* Prurit (mâncărimi) – constant și intens, fiind cel mai deranjant element al bolii. Este, adesea, mai intens noaptea.
* Xeroză (uscăciunea pielii) – este o altă caracteristică importantă.
* Leziuni eritematoase (roșii) sau maronii, care apar în pliurile coatelor și ale genunchilor, pe față (în special obraji) și pe alte părți ale corpului.
Măsuri de protecție
* Evitarea fumatului – tutunul și fumul de țigară îi predispune atât pe adulți, cât și pe copii la dermatită atopică. Acest sfat este foarte important și pentru femeile care își doresc să aibă copii.
* Evitarea scărpinatului – căci el intensifică mâncărimea. Mai degrabă exercitați o presiune ușoară asupra locurilor cu pricina.
* Folosirea compreselor și a prosoapelor umede, aplicate pe piele.
* Creșterea umidității în încăperi, mai ales când pentru încălzire se folosesc calorifere, care usucă aerul.
* Veșminte din țesături moi – cele aspre tind să accentueze pruritul. De asemenea, îmbrăcămintea trebuie aleasă în așa manieră, încât să nu provoace transpirație, care poate crește senzația de prurit.
* Evitați să folosiți săpunuri sau creme/unguente cu parfumuri.
* Evitați alimentele despre care știți că vă pot provoca mâncărime sau reacții alergice.
* Băi calde cu pudră de ovăz – calmează pielea.
* Creme care conțin calamine – compuși din oxid de zinc și cca 0,5% oxid de fier. Sunt un calmant bun pentru prurit și pot fi folosite atât la gravide, cât și la copiii mici.
* Tratamentul stresului prin exerciții de meditație și yoga.
* Glycyrrhiza uralensis (ghimbirul chinezesc) este folosit cu succes în medicina tradițională chineză.
* Acupunctura poate fi de mare ajutor.
* Homeopatia este un tratament prioritar. Am publicat rezultatele unor tratamente personale folosite cu succes. Medicamente precum Calcarea carbonica, Gelsemium, Mezereum, Psorinum și Sulphur pot fi utile, dar pentru tratamente pe termen lung, medicamentele constituționale, individualizate, sunt cele mai utile.
(Fiindcă leziunile de dermatită atopică pot semăna cu cele ale unor alte boli severe, inclusiv limfomul cutanat (cancer cutanat), este bine să consultați medicul imediat ce vă bănuiți de această boală.)
Vă urez succes!
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Sufăr de dureri fantomă în urma amputării piciorului” (Răspuns pentru MARIA M., Cluj, F. AS nr. 1454)

Aceste dureri fantomă pot fi foarte mult ameliorate prin tratament homeopat. Remediile homeopate Hypericum și Allium cepa sunt recomandate cel mai frecvent în aceste situații, dar se mai pot recomanda și alte remedii, în urma anamnezei homeopate, realizate de un medic homeopat. De aceea, vă recomand călduros să apelați la un medic homeopat care să stabilească tratamentul optim, individualizat pentru dumneavoastră. Veți fi ajutată cu siguranță în acest fel. Numai bine!
„Fetița mea are foarte multe coșuri pe față” (Răspuns pentru KORNELIA Ș., F. AS nr. 1454)
Stimată doamnă, pentru fetița dumneavoastră de doar 12 ani, cauza multiplelor coșuri care îi apar pe față pare a fi un dezechilibru hormonal la pubertate. Tratamentele cu aplicații externe, de tipul creme, unguente, soluții, nu rezolvă cauza, pot cel mult ameliora manifestările. Vă propun Cura cu administrare internă de Extract din mlădițe de Zmeur, care s-a dovedit a fi un reglator hormonal feminin eficient. Două administrări pe zi, timp de 2 luni, urmate de o pauză de o lună și cu repetarea, la nevoie, a curei încă 2 luni, ar putea să ajute. De asemenea, Extractul din mlădițe de Zmeur se poate completa în mod fericit cu Polygemma 13 – Piele detoxifiere (tot 2 administrări pe zi). Acest complex gemoterapic conține extracte din muguri de Platan, Nuc și sevă de Mesteacăn, cu efect antiinflamator, antibacterian și depurativ (de curățare).
„Sufăr de artroză și am un deget umflat” (Răspuns pentru G. KISS, F. AS nr. 1456)
În artroza mâinii, extractele gemoterapice din Muguri de Viță-de-vie și cel din Mlădițe de Viță-de-vie sălbatică dau rezultate foarte bune pentru reducerea inflamației și refacerea cartilajului, dacă acesta nu a fost total distrus. În schema gemoterapică adăugați și Polygemma 14 – Articulații detoxifiere, care va completa acțiunea antiinflamatoare a celor două gemoterapice menționate anterior. Pentru revenirea la funcționalitatea optimă a articulațiilor mâinii, va fi nevoie de un tratament de minimum trei luni, pe care să nu îl întrerupeți, chiar dacă apar ameliorări evidente. La finalul curei gemoterapice, vă recomand o radiografie pentru evaluarea situației.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Mama mea are dureri mari, cauzate de gută” (Răspuns pentru TIBERIU – Baia Mare, F. AS nr. 1426)

Guta este o suferinţă dureroasă şi invalidantă, cauzată în proporție de 95% de o alimentație prea bogată în proteine de origină animală! Tratamentul începe cu reducerea drastică a consumului de lactate şi carne, în special din cea de porc şi derivatele ei (mezeluri). Singura carne admisă este cea albă: de pasăre sau de peşte, dar şi aceasta rar, o dată pe lună. O alimentaţie preponderent vegetariană, bogată în legume şi fructe proaspete, este benefică în asemenea cazuri. În paralel, apelați la o combinaţie de ceaiuri din coada-calului + coajă de mesteacăn + coajă de salcie. Se face o infuzie combinată de circa 1,5 litri, din care se bea 5-6 căni pe zi, iar o parte de foloseşte extern de 1-2 ori pe zi, sub formă de cataplasme reci, aplicate pe locurile dureroase şi inflamate. Dacă acest tratament nu este satisfăcător, contactaţi-mă.
„Am stafilococ auriu în prostată” (Răspuns pentru ANDREI T. – Vaslui, F. AS nr. 1427)
Pentru a eradica acest stafilococ auriu din prostată trebuie să faceţi o reformă serioasă în stilul de viaţă şi alimentaţie, alături de o medicaţie specifică.
Medicaţia este formată din: Propolis glicolic în concentrație de 40%, se ia 1/2 de linguriță, de 3 ori pe zi, 30 zile; apoi 1/2 de linguriță, de 2 ori pe zi, alte 30 de zile, şi o ultimă serie de 30 zile, cu 1/2 linguriță de propolis, seara, la culcare. Seria cu 1/2 linguriță de propolis o dată pe zi, seara, poate fi repetetă profilactic, din 2 în 2 luni, o lungă perioadă de timp. Alături de propolis glicolic se poate utiliza Albastru de Metil (sol. 1%) câte 10 picături, seara, în puţină miere sau zahăr. Se administrează intern, 20 de zile pe lună. Atenţie! Urina, saliva şi tegumentele vor lua o tentă albăstruie!! Alimentaţia trebuie să fie preponderent vegetariană. Se elimină definitiv carnea de porc şi derivatele ei; untul, smântâna şi dulciurile concentrate scad drastic imunitatea organismului! Beţi multă apă plată! Nu în ultimul rând, trebuie să faceţi cât mai multă mişcare fizică, mersul pe jos sau alergarea uşoară, cel puţin o oră pe zi. Deci, ca să scăpaţi de acest stafilococ auriu trebuie: – Să mâncaţi ce nu vă place (lobodă, ştevie şi spanac); – Să beţi ce nu vă place (apa plată); – Să faceţi ce nu vă place (mişcare).
Dacă nu găsiţi unul din produsele recomandate ca medicaţie, contactaţi-mă.