• Amintiri cu miros de flori •
„Am 20 de ani și iubesc”

E dimineață, devreme, deschid încet un ochi și îmi dau seama că nici măcar soarele nu s-a trezit, iar pe peretele din fața mea încă se mai văd alergând unele după altele umbrele stelelor. E liniște… Am 20 de ani și iubesc. Iubesc așa cum nici măcar soarele cel leneș și somnoros nu e în stare s-o facă… Îmi simt fiecare părticică de suflet cum râde în hohote, și poate tocmai de aia mă trezesc mereu așa de devreme, pentru că nu mai am răbdare să număr secundele și clipele și toate umbrele de pe pereți, pentru că ard de dor și pentru că simt cum, chiar și acum, sub plapumă, emoția mă încolăcește.
Am încercat de multe ori să-mi amintesc în ce împrejurări am văzut-o prima și prima dată pe Ana. Aș vrea chiar să pot retrăi momentul acela exact, dar memoria mea nu reținuse aproape nimic. Ana se pierde în mulțimea acelor figuri nesigure pe care le cunoști de pe stradă, din tren sau de la Sinaia, formule vagi care acoperă cu ceața lor prima strângere de mână, întâiul cuvânt schimbat. Mai târziu, am aflat, dintr-un cuvânt aruncat la întâmplare, că petrecusem cândva o vacanță împreună, foarte aproape unul de altul, fără să ne cunoaștem însă. Dar momentul în care eu mi-o amintesc cu adevărat, cu toate amănuntele și detaliile posibile, a fost prima zi de facultate, când am intrat într-o sală mică, îngustă, cu bănci de lemn și cu o ușă care se deschidea și se închidea mereu. Vedeam doar un amestec de buimăceală și indiferență, fețe îngrijorate, priviri somnoroase, o rumoare continuă de șoapte, chemări surde și hârtii răsfoite. Găsisem un loc în fundul sălii, lângă fereastră. Ea era în față de tot, în prima bancă, aplecată probabil peste un caiet. Pentru a o zări, trebuia să mă ridic din când în când în picioare, și nici atunci nu o vedeam bine decât din spate, cu umerii înclinați spre banca din față. Așa au fost primele luni de școală, eu, timid, de fiecare dată în fundul sălii, uitându-mă mereu la ea, iar Ana, de fiecare dată în prima bancă, atentă la ce se vorbea în jurul ei, numai la mine, nu. Și când ieșeam de la facultate, Ana o lua tot timpul înainte, în mare viteză, de parcă în fiecare zi întârzia la o altă și altă întâlnire importantă. Nu ne vorbeam. Treceam pe lângă ea, doar cu un salut, cu o privire, dar ne înțelegeam foarte bine din ochi și știam amândoi că pentru ce am vrea noi să ne spunem nu sunt cuvinte. Ne-am întâlnit însă într-o duminică din întâmplare, la un colț de stradă, unde ne-am ieșit înainte, lovindu-ne aproape din mers. Ana avea obrajii roșii de frig și mergând se înveselea de orice, de zgomotul mașinilor, de scârțâitul bocancilor în zăpadă. Mergeam înspre Cișmigiu și schimbam cuvinte întâmplătoare, despre orice ne ieșea în cale, jucându-ne cu vorbele, cum ne-am fi jucat cu bulgării de zăpadă. Ne opream în fața cinematografelor, să citim titlurile filmelor cu voce tare, iar râsul Anei suna distinct, lovindu-se parcă de aerul rece ca un clopot de sticlă.
Multă vreme, întâlnirile noastre au fost la fel, întâmplătoare, lăsându-ne în voia norocului, care nu ne dezamăgea. Apoi am trecut la un alt nivel, când după vreo lună de „accidente”, am îndrăznit să-i cer numărul de telefon. Eu aș fi vrut mai mult, dar trebuia să ne mulțumim cu ceasurile puține ale plimbărilor noastre zilnice și ne străduiam cât puteam ca din aceste întâmplări în cadru anonim să facem ceva personal, intim, care să ne aparțină numai nouă, care să ne bucure numai pe noi. Seara, târziu, când trebuia să ne despărțim și când așteptam împreună tramvaiul Anei, tăceam brusc, cu o tristețe adâncă ce-mi umbrea fruntea. Iar ea simțea și făcea tot ce-i stătea în putere să piardă un tramvai după altul, ca să rămânem încă o clipă împreună, și încă una, crezând că eu n-am să bănuiesc această păcăleală. Dar până la urmă, tot trebuia să plece, și eu rămâneam cu sufletul greu. Apoi am trecut și mai departe, am început să ne vedem la ea acasă. Crezusem la început că nu puteam să intru în casa ei decât emoționat, că trebuie să fie în acest simplu fapt un anumit mister, că ceva esențial, ca o revelație, va fi schimbat dragostea noastră. Aveam acolo, în camera ei, impresia de a fi departe de oraș, singuri, cum am fi fost într-un adăpost de munte, surprinși de o avalanșă ce închide toate drumurile de întoarcere. În mijlocul încăperii, trupul Anei se mișca timid, dar fără încordare, cu o molcomă întindere de animal, pe care somnul îl ajunge din urmă și-l doboară. Dacă se rezema de fereastră, dacă își ducea mâna la frunte să-și îndrepte o șuviță de păr, sau dacă ridica numai brațul, oricare din aceste mișcări o dezgolea, îi desprindea rochia, lăsând-o să cadă în jurul corpului ei adormit… Acum relația noastră decurge frumos, ne întâlnim la fel de des ca înainte, poate chiar mai des, ne înțelegem perfect și îmi dau seama, de fiecare dată când sunt în preajma ei, că ea este tot ce îmi puteam dori de la viață.
Mă uit pe peretele din fața mea și umbrele s-au topit de mult. Simt cum mă cuprinde din nou emoția, dau repede plapuma la o parte și sar din pat, mă grăbesc să plec, pentru că începe o nouă zi, poate mai lungă și mai frumoasă, în care o voi vedea pe Ana.
Am 20 de ani și iubesc. Iubesc așa cum nimeni n-ar putea s-o facă. Nici măcar soarele cel leneș…
COSMIN BADEA
Grădina bunicilor
Pășind zilele trecute prin grădină, am simțit cum, la fiecare pas, strivind firele firave de iarbă, seva țâșnea, umplând aerul de mirosul de vară necoaptă al lunii Mai. Mireasma de iarbă a declanșat mașina timpului, transportându-mă direct în grădina bunicilor, în vremea când mai aveam degetele pătate cu cerneală, de la atâtea litere și cifre care cu greu se lăsau domesticite. Din câte povești de iubire am trăit, cred că aceea pentru grădina bunicilor se potrivește cel mai mult cu luna Mai.
…E tot început de Mai, și în acel timp al memoriei, eu stau în fața porții înalte, de lemn, cu două caturi late, pentru intrarea carelor, și o poartă mică, pentru oameni. Cercetez cu atenție primele semne de rod ale cireșului ce străjuiește poarta, deși abia i-au scuturat florile. Nu stau mult pe gânduri, mă apuc de ramurile ce se apleacă spre stradă, îmi fac vânt, și iată-mă trecând pârleazul, în ploaie de codițe de cireșe ce n-au mai fost să fie. Bunica zâmbește și dă din cap dojenitor, dar în loc de vorbe, deschide larg brațele și mă ascunde de toate relele ce ar putea să se abată asupra mea.
Cupe largi de lalele se clatină de greutatea stropilor de apă lăsați de ploaia de astă noapte. Din balans, dezvăluie și alte culori, pe care petalele catifelate le țin ascunse de privirile curioase. Mai încolo, tufele de bujori înalță semețe mici măciulii verzi, nelăsându-te încă să ghicești sângeriul florilor parfumate.
Și totuși, aerul e încărcat de parfum. Vinovate sunt lăcrămioarele ce au cotropit orice loc lăsat liber în iarbă. Trec în viteză pe lângă lujerele deja uscate ale narciselor galbene și caut urmele de cer ale Miozotisului – „Nu-mă-uita”. Sunt de mult vrăjită de privirea limpede a acestor flori, cu nume atât de potrivit. După ce trec în revistă, ca un vajnic comandant de oștire, șirul de stânjenei albaștri și albi, ajung la cele câteva cuiburi de crini ce-și anunță spectacolul prin lujerele înălțate majestuos.
Iată-mă ajunsă și în colțul tufelor de liliac pe care le-aș jefui de ciorchinii violeți ca noaptea și adânc parfumați, dar încă nu pot să ajung la ei. Dau stânga’mprejur, și în drumul spre rândul de trandafiri, mândria grădinii, dau de peticele spuzite de frunzulițe mici, verde crud, ce se vor transforma în șaluri multicolore de gherghine, ochiul boului, mixandre mirositoare și vesele margarete. Nimic nu lipsește…
Mă trezesc din reverie și iată-mă înapoi, în anul 2021, în grădina mea de la Cernica. Mă uit în jur și-mi dau seama că parcă grădina bunicilor s-a teleportat în spațiu și timp. Uite lalelele, uite și fostele narcise, irișii cei albi, bujorii și crinii. Și miroase duios a lăcrămioare, de sub tufe albastre de „Nu-mă-uita”! La poartă străjuiesc tufe de lilieci, și cireșul ce se ia la întrecere în înălțime cu casa.
Apoi mai sunt toate florile și frunzele amintirilor presate în „Ierbarele” mele de porțelan, dar și formele răsărite luxuriant din toate grădinile prin care pașii sau doar imaginația m-au purtat. O lună Mai fără de sfârșit… Sevă vegetală și seva inspirației artistice, toate din același loc!
Lipsește un singur lucru: îmbrățișarea caldă a bunicilor, demult acoperiți de florile anotimpurilor veșniciei. Dar iubirea lor curge prin seva plantelor și în mine. Și de la ei, dragii mei, iubirea se întrupează în petale, frunze și flori, Mai după Mai…
DANIELA FĂINIȘ, ceramist