
– Înainte să vină cu ploi, toamna a venit pentru români cu restricții. O nesfârșită criză politică, dublată de o criză sanitară dramatică, a transformat România într-o pată neagră pe harta Europei. Ce fac și cum se descurcă țările vestice? Ce urme a lăsat în alte părți pandemia? Cu ce se confruntă lumea occidentală în acest octombrie neliniștit? Am încercat să aflăm un răspuns de la câțiva români stabiliți în străinătate, care nu și-au pierdut speranțele –
Paul Gabor, scriitor, Tarragona, Spania
„În Spania sunt șanse mici să mai trecem printr-o tragedie”

Nu patru valuri de covid, ci șase am avut noi aici, în Spania. Șase valuri în doi ani, care au reușit să ridice șomajul, care altădată era de aproximativ 4 milioane, și la 7 milioane de locuitori. O cifră semnificativă, care reflectă exact cataclismele prin care a trecut țara asta de la începutul pandemiei. Dacă anul trecut, în vară, economia se îndrepta spre colaps, cu toate plajele închise și turismul înghețat, vara lui 2021 a fost cu adevărat salutară. Și nu doar vara. La ora la care vă vorbesc, fabricile „Seat” și-au repornit producția, după o pauză de un an, în Catalunia barurile sunt deschise, nu mai e nevoie de niciun certificat verde, iar Mallorca e plină de nemți. E o revenire la normalitate firească și binevenită, chiar dacă ea vine la pachet și cu celebrele botellones, după care nu mă dau în vânt. Fiecare oraș are un teren viran, undeva, la o margine, unde se strânge tot tineretul în serile libere. Un fel de bairamuri în aer liber, la care se bea, se pune muzică din mașini, se distrează, uneori se iau și la harță, de trebuie să vină poliția să-i pună la punct. Ei bine, după ce los botellones au fost cu desăvârșire interzise un an și ceva, de câteva zile adună din nou tineret cu miile.
Cum sunt posibile toate astea în Spania, în timp ce România se zbate în cea mai neagră mizerie sanitară? Păi, haideți să plecăm de la statistici. Spania e vaccinată în proporție de peste 80%, iar până la finalul anului, planul este ca persoanele trecute de 75 de ani să primească și a treia doză. Spaniolii nu doar că nu au refuzat vaccinul, dar au stat răbdători să-și aștepte programarea. Pentru mine, asta a fost extrem de frustrant. În timp ce în România, în primăvară, vaccinul era la liber, puteai merge oriunde cu buletinul să ți-l faci pe loc, dar nu se înghesuia nimeni, aici am așteptat, nefiind prioritar, până la final de iunie.
Pe niciunul dintre cele cinci canale TV importante din Spania nu am văzut invitați numerologi, astrologi și vrăjitori, nu s-au vehiculat tratamente cu tinctură de zambile și nu am auzit discursuri conspiraționiste. Biserica Catolică nu a îndemnat la răzmeriță, din contră, prelații s-au grăbit să se vaccineze. Nu a contestat nimeni cifrele din statistici. Iar serile, la TV, am văzut foarte mulți economiști, sociologi și medici, care se străduiau să explice cât mai bine, pe înțelesul tuturor, ce se întâmplă. Comunicare transparentă am avut și din partea politicienilor, chiar și atunci când situația era foarte gravă, când au fost nevoiți să admită că i-a prins pe picior greșit sau că sunt, pur și simplu, nepregătiți.

Or, uitându-mă de la 3000 de km înspre casă, la încrederea românilor că ei sunt mai speciali și că Dumnezeu îi va feri de rele și fără mască, și fără vaccin, mă apucă tristețea și dezamăgirea. Am fi putut fi și noi măcar undeva la media europeană, dar nu, avem cea mai mare mortalitate din Europa, suntem la coada cozilor, lângă bulgari, pentru că ne ascundem sub fusta Bisericii, sub fusta vindecătorilor, că numai nouă ni se pare că ne fură Bill Gates, că ne omoară Big Pharma, că „nu știm ce e în serul ăla”, că „dacă ni se implementează cipuri”… Și lucrurile nu stau cu mult diferit în comunitățile de români din Spania, care nu-s deloc entuziaste cu privire la vaccin, pentru că nu au timp să se informeze. După ce te-ai trezit la 4 dimineața și ai muncit toată ziua, seara te uiți tot la canale românești, care sunt cum sunt, sau consumi, de pe facebook, curente de opinie barbare. Nu știu cum să-mi explic punctul în care am ajuns, nu pot decât să observ că poporul ăsta are niște carențe. Noi ăștia suntem, chiar dacă e atât de greu de acceptat.
Soția mea e asistentă medicală. Anul trecut, și-a luat, firește, toată încărcătura virală în față și a făcut covid. O duceam eu pe brațe la toaletă. Am făcut și eu, din fericire, o formă ușoară. Soacra fratelui meu din România a murit anul ăsta, fiindcă nu era vaccinată. Dezastrele au trecut razant pe lângă noi. Și totuși, pot spune că în clipa asta sunt optimist. În Spania, slabe șanse să mai trecem printr-o tragedie. Sunt 26 de grade în Tarragona. Pot, în sfârșit, să iau mașina, să conduc cele 15 minute până la malul mării, la terasele mele preferate, să scriu, să stau să citesc ziarul în libertate și să beau o cafea.
Antoaneta Roman, manager de comunicare, Lisabona, Portugalia
„Portughezii s-au purtat responsabil”

Portugalia e o țară mică, cu oameni surprinzător de ascultători, care, chiar dacă se mai și plâng, acceptă cu stoicism ce li se impune, fiind destul de imuni la apucătura de a contesta totul. Au un președinte popular, cu care te întâlnești uneori la coadă, la supermarket, și un prim-ministru care, când a mers să-și schimbe buletinul, a luat autobuzul. Acest prim-ministru, pe care îl admir pentru echilibrul pe care l-a menținut în țară pe toată durata pandemiei, a spus încă de la început că nu ne va închide în case, fiindcă avem cu toții nevoie de „plimbări igienice”.
Fiindcă stau într-un orășel de lângă Lisabona, cu marea aproape, în timpul izolării am ieșit zilnic. Când incidența a crescut, s-au interzis călătoriile de weekend în afara localității, poliția a închis accesul la mare, apoi a închis și accesul la promenadă. Ne-au restricționat treptat, până am ajuns să ne plimbăm doar în cartier. Dar nicio secundă nu s-a pus problema să ieșim cu declarație. Și, deși restricțiile au fost mai puțin severe decât în alte părți, gradul de îmbolnăvire n-a fost mai mare. Ceea ce m-a frapat.
Guvernul a avut încredere în oameni. Iar oamenii s-au purtat responsabil. Dacă medicii au spus că trebuie să ne vaccinăm, ne-am vaccinat. Ne-am întrebat și noi ce efecte adverse vor fi, ne-am pus și noi problema că e un vaccin nou, dar până la urmă am ascultat de statistici. Și am făcut-o. După doi ani de zile de când trăim cu acest virus printre noi, îmi dau seama că aici, în Portugalia, m-am simțit și mai liberă, și mai protejată decât în România. M-am simțit, de fapt, privilegiată.
Sigur că efectele s-au văzut peste tot. Portugalia și-a pierdut turiștii, o sursă substanțială de venituri, și, odată cu asta, a crescut șomajul. Toate acele joburi sezoniere, de ghizi turistici, îndrumători, șoferi de tuk tuk s-au evaporat peste noapte. Artiștii s-au descurcat greu, ajutoarele de la stat au fost infime. Am prietene care au supraviețuit cu sprijin de la familii, dând spectacole online și ținând cursuri de yoga. Eu însămi am pierdut postul din multinațională. S-a desființat din cauza pandemiei, iar apoi am sărit din proiect în proiect până am reușit să găsesc ceva stabil. Acum lucrez de acasă pentru o asociație internațională de avocați. Și e, în sfârșit, bine.

Cel mai rău i-a fost țării ăsteia după sărbători. Portughezii nu-s prea petrecăreți, nu se omoară cu dansul, sunt diferiți de spanioli și francezi. Sunt însă foarte familiști, legați de cinele lor în familie, de momentele în care se adună cu toții să mănânce peștele lor național, bacalhau, sau sardinhas na grelha. De Crăciun, oamenii s-au revăzut, și numărul de cazuri a crescut iar. Așa că am stat din nou cuminți și ne-am protejat părinții. De ziua mamei prietenului meu, care stă la doar 5 km de noi, am mers cu toții, verișori, copii, cumnați, și i-am cântat la mulți ani sub balcon.
Cunosc oameni care au trăit anii ăștia de pandemie mai mult singuri. Ascultându-le poveștile, mi-am dat seama ce norocoși suntem noi doi că ne avem unul pe altul. Dacă n-am putut merge destul în natură, prietenul meu a adus natura înăuntru, a umplut casa de plante, de limba soacrei, de ferigi și filodendroni cățărători. Unele au înflorit pe neașteptate și ne-au adus foarte multă bucurie.
În rest, am trăit în permanență cu teama pentru cei rămași acasă, pentru mama, sora și fratele meu, pentru prieteni, pentru cunoștințele din spitale. A fost o încercare pentru noi toți, în care ne-am verificat gradul de reziliență.
Acum, Portugalia e bine. Din august s-au reîntors turiștii. E una dintre cele mai vaccinate țări din Europa, nu a mai rămas aproape nimeni nevaccinat. E atât de sigură și de verde, că e normal să atragă turiști. Mai ales englezi. De 400 de ani, de când o regină de-a lor s-a căsătorit cu Regele Carol al II-lea, britanicii și portughezii sunt aliați. Nu-i de mirare că cei mai mulți vizitatori sunt englezi. Zilele astea, îi vezi peste tot: umplu plajele, forfotesc la terase, șușotesc pe străzi. Lisabona a redevenit un furnicar în care toată lumea e euforică, bucuroasă să se întoarcă la firescul unei vieți libere.
Anca Fronescu Stillewagt, coach, regizor, Amsterdam, Olanda
„Pandemia e încă o realitate dură”

Deși sunt de 25 de ani plecată din România, am fost mereu extrem de activă în viața culturală de acasă. Asta, până acum doi ani, când n-am mai putut să călătoresc cum aș fi vrut. N-aș fi crezut atunci, dar distanța la care m-a obligat pandemia mi-a făcut, de fapt, bine. Mi-a dat o detașare, care-mi permite să mă uit înspre țara mea și critic, nu doar cu dragoste și amărăciune.
Astă vară, când aici, în Olanda, am avut o vreme mizerabilă – am ieșit pe stradă cu căciulă, atât de frig și de ploios a fost –, mă uitam spre România cu jind și uluire, în egală măsură. Estul Europei părea atunci o mare petrecere: festivaluri peste tot în țară, distracții și aglomerări nesfârșite la malul mării. Olandezii sufereau în tăcere, fiindcă în ciuda gradului înaintat de vaccinare, au avut toată vara restaurantele, cafenelele și barurile închise, după o încercare eșuată de a relaxa restricțiile în iulie, care a adus 15.000 de cazuri pe zi. Dintre toate, restricțiile orare au fost cele mai zdrobitoare pentru nația asta, pentru care libertatea e totul. Scandaluri au mai fost și aici, la noi, am mai văzut câteodată oameni adunați în piețe și scandând diverse lozinci. Nu erau mulți. Olandezii nu-s ca francezii, nu intră în grevă chiar la orice nemulțumire, dar bombăne, totuși, destul de mult. Sunt mereu atenți cu binele lor, gata să și-l mai negocieze un pic. Și-au apărat libertatea și au primit-o. În schimbul ei, primul-ministru a cerut discernământul fiecărui individ, ca întregii societăți să-i fie bine. Iată-mă acum, după aproape un an de auto-izolare și fereală, în care m-am salvat citind pe rupte, în care m-am văzut doar cu cei apropiați, cu soțul meu, familia lui, mama mea și cei doi câini, și-n care m-am simțit bine cu mine. Fiindcă eu, dacă am o cameră cu o fereastră care se deschide spre lume, pot sta în casă la nesfârșit. Un an în care mi-a scăzut venitul din cauza pandemiei, dar în care m-am și mobilizat și am schimbat niște lucruri, să-l fac să crească la loc. Un an în care oamenii au ținut distanța, fiindcă, în fond, Olanda e o țară calvină, oamenii nu se prea înghesuie la îmbrățișări și pupături, dar în care vecinii nu au ezitat să ne întrebe sincer, la răstimpuri, dacă totul e bine. În fine, un an în care am mers mai mult pe jos, prin cartierul nostru destul de aerisit, așezat pe malul unui lac, fiindcă ne-a fost teamă să ne mai urcăm în autobuz. În care am călătorit mai puțin și ne-am bucurat mai mult de cele de lângă noi.

Acum, Olanda e într-un echilibru provizoriu. De pe 25 septembrie, ne-am întors la viața obișnuită, masca nu mai e obligatorie decât în autobuz, șoselele sunt din nou aglomerate, fiindcă oamenii s-au întors la birouri, cluburile sunt deschise, dar trebuie să prezinți certificat. Rata de vaccinare e foarte înaltă, drept pentru care țara a donat din vaccinurile rămase și Indoneziei. Dar unii olandezi s-ar simți mai bine dacă am fi din nou obligați să păstrăm distanța.
În vacanța de toamnă, aeroportul Schiphol a fost mai aglomerat ca oricând. După ce timp de doi ani de zile, oamenii și-au tot amânat vacanțele, acum n-au mai vrut să aștepte. Cu teste, cu vaccinuri, cu măști și precauții, au plecat, pur și simplu, în vacanță, într-o Europă care e din ce în ce mai sigură pentru călătorit. Asta, în timp ce România mea, unde e foarte puțină claritate și foarte multă mahmureală, trage ponoasele managementului prost, ale lipsei de responsabilitate. Am îndrăzneala să cred că, dacă nu eram în UE, dacă nu am fi avut acces la vaccin, urletele ar fi fost aceleași. Ne-am fi plâns că nu ne iubește Occidentul, că suntem la capătul lumii și am fi dat oricât să ne vaccinăm pe sub mână.
Nu, nu e o toamnă mai deprimantă ca altele, aici, în Olanda, asta o spun cu certitudine, deși prețul gazelor și al electricității a crescut și aici și, momentan, avem un guvern în formare. Pandemia e încă o realitate dură, numărul de cazuri încă nu scade, viața nu va mai fi din multe puncte de vedere la fel. Dar ies pe stradă și văd că lumea zâmbește. E bine. Mi-e tare dor să îmbrățișez oameni. Dar prefer să aștept.
Ioan T. Morar, scriitor și jurnalist, La Ciotat, Franța
Înapoi, la cafenele

Generalul de Gaulle spunea odată că e teribil de greu să conduci un popor care are 300 și ceva de feluri de brânză. Pur și simplu, sunt prea multe opțiuni. Poți fi, de pildă, pro-vaccin, poți fi împotriva vaccinului sau poți declara public că nu ești împotriva vaccinurilor, dar ești „doar pentru cele bune”. Pentru că, dintr-o dată, peste noapte, toți sunt specialiști în tehnologia ARN mesager. În aceeași logică, poți fi împotriva restricțiilor, dar pentru vaccin, sau poți fi împotriva vaccinului, dar pentru restricții. Sau poți fi pentru vaccin, dar împotriva pașaportului sanitar. Combinații nesfârșite, care invită la dezbateri nesfârșite. Și totuși, cu tot spiritul rebel, Franța e în momentul acesta 87% vaccinată, iar mortalitatea în cazurile de covid e extrem de scăzută. Centrul de vaccinare din Sala Polivalentă din La Ciotat, orășelul din sudul Franței în care trăiesc cu soția mea, de opt ani, care a fost tot anul deschis, se va închide luna viitoare, fiindcă nu mai e nevoie de el. Școlile se fac cu prezență fizică, nu online, la supermarketul din Aubagne, unde facem aprovizionarea, nu-ți mai cere nimeni certificatul verde, numărul de cazuri e în descreștere, iar la reanimare, doar 21% din paturi sunt ocupate. Chiar zilele trecute am citit în „Le Monde” declarațiile unui medic și profesor prestigios, care spunea că nu-și imagina că valul patru va dura aici așa de puțin. Asta înseamnă să te pregătești serios pentru intrarea în toamnă! Asta înseamnă să taxezi cu severitate orice neregulă, să dai amenzi de fiecare dată când reglementările sunt încălcate. În fond, francezii au inventat drepturile omului, dar tot ei au inventat și ghilotina. Erori au mai fost și aici. De pildă, chiar la început, când Ministrul Sănătății a zis că nu e nevoie de măști. Sau mai târziu, când s-au încrâncenat cu toții împotriva tratamentului cu clorochină, care ulterior s-a dovedit un tratament excelent pentru fazele incipiente ale bolii. Sunt greșeli care au costat și vieți omenești, sunt bâlbâieli de care discursul francez n-a fost scutit. Dar guvernanții s-au redresat repede.

Între timp, în România există încă români care nu cred în Covid, care se vaccinează la chiuvetă (înțelegându-se cu medicul să arunce doza pe canal, doar ca să-și ia certificatul), care falsifică adeverințele, crezând cu naivitate că boala nu-i va ajunge din urmă. Sunt gata să îmbrățișeze tot felul de teorii, consecința firească a traumelor noastre comuniste, a neîncrederii în autorități, care s-au dovedit în toți anii aceștia atât de corupte. Pentru români, e mai sigur să cumperi un medicament din târg de la basarabeni, decât să accepți un vaccin validat științific. În timp ce francezii sunt un popor care n-a trecut prin comunism, care n-a cunoscut umilințele foamei, care n-a fost timp de 50 de ani mințit, furat, supravegheat, manipulat. Azi, francezii au în oamenii de știință o încredere aproape intactă. Și acum, la acest final de octombrie, cald ca o vară indiană, și-au reluat obiceiurile, plimbările, ieșitul la cafenele, și-au refăcut cu entuziasm țesătura socială, care le era indispensabilă. Întocmai ca unui pacient proaspăt ieșit din convalescență, care încă-și respectă cu sfințenie regimul prescris.