RESTITUIRI
– Vă propunem un ultim text dedicat marelui părinte Ioan Iovan, de la a cărui naștere se împlinesc 100 de ani. Duhovnic „de foc” al Mânăstirii Vladimirești, trecut prin supliciul închisorilor comuniste, este considerat drept „sfânt” al ortodoxiei, înaintea sanctificării sale oficiale, care, la fel ca și în cazul părintelui Arsenie Boca, întârzie. Dar Dumnezeu are dreptatea lui, care n-are nevoie de semnături și ștampilă –
Părintele Ioan Iovan a fost, la fel ca și povățuitorul său, părintele Arsenie Boca, un preot de foc, în stare să „aprindă” în credință mii de oameni. Vremurile l-au purtat, la fel ca și pe părintele Arsenie, prin temnițele comuniste, apoi prin prigoana statului comunist ateu. Spre deosebire de duhovnicul său, părintele Ioan Iovan a apucat să vadă România liberă și să poată sluji în pace, la Mânăstirea Recea, de lângă Târgu Mureș, unde și-a petrecut ultimii 18 ani ai vieții. Ani în care a strâns alături de sine mii de ucenici, dând naștere unei generații de preoți care îi poartă tiparul spiritual. Printre ei se află și părintele Jan Nicolae, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și slujitor într-o biserică înălțată grație rugăciunii părintelui Ioan Iovan.
Întâlnire în biserică
– Încep acest interviu întrebându-vă cum a ajuns părintele Ioan Iovan, marele duhovnic al Vladimireștilor din Moldova, să slujească în Ardealul natal?

– A fost pronia lui Dumnezeu. În 1990, participând la Sfântul Sinod, Preasfințitul Andrei Andreicuţ, proaspăt ales ca episcop al Albei Iulia, a intrat ȋn catedrală, la Bucureşti, să se ȋnchine. Acolo era aşezat ȋn genunchi, la moaştele Cuviosului Dumitru Basarabov, arhimandritul Ioan Iovan. Țara era la o răscruce de drumuri, societatea trecea prin mari schimbări, iar părintele Ioan se gândea să ȋnceapă un drum nou. Nu a putut să se ȋntoarcă la Vladimireşti, să refacă obștea de-acolo, cu maica stareță Veronica, şi atunci se ruga pentru călăuzirea sa. Când ȋn catedrală a intrat tânărul episcop Andrei, părintele Ioan a ridicat fruntea şi a primit impuls de la Dumnezeu să meargă să vorbească cu dânsul. Au avut un dialog, ȋn urma căruia a primit invitaţia să vină la Alba Iulia, pentru că se dorea refacerea monahismului ȋn Transilvania. Părintele Ioan a acceptat, iar eu cred că a fost o pronie a Domnului, pentru că ȋntoarcerea sa la vatră, ȋn Ardealul său natal, a fost prielnică pentru desfăşurarea unei misiuni de care avea nevoie această zonă; ne amintim bine ce a fost ȋn anii 1990 la Târgu Mureş, știm ce a urmat apoi, după micile dispute patrimoniale ȋntre ortodocşi şi greco-catolici. În toate aceste conflicte, părintele Ioan a fost un făcător de pace, un mare rugător, care i-a păstorit pe ortodocşi, dar şi pe toţi ceilalţi care, aflaţi ȋn necazuri, i-au căutat ajutorul şi rugăciunea. Părintele Ioan a venit la Recea ȋn 1991. Acolo nu era mânăstire, doar un ȋnceput de aşezământ, cu o bisericuţă ȋn care se putea sluji şi o clădire administrativă nefinisată, dar cu câteva camere gata. Părintele Ioan avea ucenici peste tot, iar ei, când au auzit că părintele poate din nou sluji și predica ȋn libertate, au venit din toate părţile țării. Așa a ajuns Recea un loc de pelerinaj, pentru că părintele Ioan atrăgea prin vigoarea şi puterea cuvântului, dar mai ales prin forţă duhovnicească. Toate harismele i le-a dat Dumnezeu pentru a le ieşi ȋn ȋntâmpinare celorlalţi.
Vladimirești, un Lourdes românesc
– La ce vă referiți când spuneți că Dumnezeu i-a dat „toate harismele”?

– La foarte multe dintre lucrările părintelui Ioan, în care intră și săvârșirea minunilor. Dar, înainte să vă vorbesc despre miracolele făcute de dânsul, aș vrea să vă spun câte ceva despre inima lui. El avea o mare durere pentru necazurile oamenilor, nu putea să ȋi vadă plângând. Mereu repeta: „Nu pot suferi să ȋi văd pe oameni copleşiţi de necazuri, nu pot suferi să văd că i se umezeşte ochiul cuiva de durere”. După liturghie, părintele stătea de vorbă cu fiecare, ȋşi nota necazul credinciosului, uneori chiar numărul de telefon. Dacă era un necaz material, părintele ajuta, se implica, așa cum nimeni nu o făcea. A fost o inimă generoasă şi nu ȋntâmplător, statura duhovnicească ȋl arată a fi unul dintre cei mai importanţi duhovnici români din secolul XX. Nu numai prin trăirea sa, ci și prin teologia, cultura şi curajul său. Trebuie să spunem că el venea și dintr-o familie aparte, în care și tatăl, și bunicul fuseseră preoți, o familie de patrioți, de buni români. Pe urmele lor pășește și părintele Ioan. Ca un fulger care a străpuns ȋntunericul veacului, el a avut curajul să predice ȋmpotriva ateismului, să ȋşi riște viața pentru binele și luminarea poporului. Colectivizarea comunistă le luase românilor pământul, biserica era eliminată din societate, valorile se falsificau, elitele morale şi profesionale erau decimate, prin aruncarea lor ȋn temniţă. În acest moment, cred că părintele și-a dorit să facă din mânăstirea Vladimireşti, cea care l-a consacrat ca mare duhovnic, înainte de Recea, o insulă de rezistenţă, care să fie preluată şi de alte mânăstiri. A reuşit, aşa cum bine ştim. Se vorbea despre acea mânăstire ca despre un Lourdes românesc, adică un loc teribil, unde veneau zeci de mii de oameni ȋn toate zilele şi sărbătorile importante. Am ȋntâlnit oameni care erau copii pe vremea când părintele Ioan predica la Vladimirești şi care s-au convertit şi s-au decis pentru monahism, doar ascultându-i predicile. Credincioșii alergau de la zeci de kilometri distanţă să ȋl vadă şi să ȋl audă duminica. Se umpluseră bisericile din satele din zona aceea de oamenii convertiți de el, în cei şapte ani cât a stat la Vladimirești, ca duhovnic şi predicator. După aceea, a fost închis aproape 12 ani prin temniţe, după ce, în prealabil, a fost caterisit şi exclus din monahism, ȋntr-un mod pe care nu vreau să ȋl calific acum. Biserica era atunci sub presiunea teribilă a statului comunist, dar a ȋncercat să repare mai târziu ce s-a mai putut repara, prin intermediul episcopului vicar patriarhal, Antonie Plămădeală, viitorul mitropolit al Ardealului.
„Bolgiile iadului comunist”
– Se spune că închisorile comuniste l-au înălțat spiritual pe părintele Ioan Iovan.

– Există mărturii, nu numai de la ortodocşi, ci și la greco-catolici sau romano-catolici, care afirmă că părintele Ioan a fost una dintre marile figuri mistice ale temniţelor comuniste. Am aflat că părintele se ruga ore ȋntregi în celulă, 14-15 ore pe zi, asemenea marilor sfinţi. Şi cuprindea ȋn această rugăciune nu numai soborul maicilor din Mânăstirea Vladimirești, care fuseseră risipite prin lume, dar se ruga şi pentru călăii săi şi pentru toţi caraliii, pentru cei care ȋl umileau şi pentru cei care l-au bătut. Se ruga şi pentru anchetatorul care l-a luat, l-a legat şi l-a scuipat de şapte ori ȋn gură, spunându-i că astea sunt cele şapte sfinte taine. Se ruga şi pentru cel care i-a pus lanţurile la Jilava şi i-a bătut niturile să-i intre ȋn carne şi apoi l-a ȋnjurat de mamă şi l-a lovit. El a socotit că nu a făcut altceva decât să ȋşi mute chilia de la mânăstire ȋntr-o altfel de chilie, ȋn bolgiile iadului, acolo, ȋn temniţă. Adică, a considerat că trăiește o viaţă monahală ȋntr-un alt context. Liturghisea zilnic în celulă, iar informatorii au descris în dosarele Securității cum făcea părintele liturghia şi proscomidia. Informatorul nu prea pricepea ce făcea părintele, dar descria totul, câte ore stătea rugându-se, cum scotea miridele, cum făcea pomenirile pentru vii şi pentru morţi. Există episodul celebru, de la zarca Aiudului, unde părintele era complet izolat dar, cu mâinile ȋngheţate, făcea liturghia ȋntr-o cutie de medicamente, crezând că va muri şi că e ultima lui slujbă. Iar pe cealaltă parte a zăbrelelor stăteau două păsărele care ȋl ȋnsoţeau la liturghie, ȋn ora aceea matinală. Părintele mulţumea plângând că are, în bietele viețuitoare, și paracliser, şi cântăreţ, că nu face liturghia singur. Sunt momente de pateric. Dacă suntem un pic atenţi, toate elementele vieţii lui arată limpede ca viaţa unui sfânt. Trebuie să ne gândim la el ca la un munte de rugăciune, pentru că avea darul rugăciunii lui Iisus, avea lumină în chip, cu asupră de măsură, lumină pe care au văzut-o oamenii și la Mânăstirea Recea.
„I-am văzut chipul luminat de har”
– Vi s-a întâmplat și dumneavoastră să vedeți lumina necreată a harului strălucind pe chipul său? Nu folosiți o metaforă?

– Nu e nicio metaforă! Da, i-am văzut chipul luminat de har și nu o dată, ci de mai multe ori. Încă din copilăria sa, părintele era foarte marcat de momentul liturgic al prefacerii Sfintelor Daruri în Trupul și Sângele Mântuitorului. Cine a avut șansa să participe alături de părintele Ioan la altar putea să vadă că trăia acel moment, copleșit în lumină. Părintele iradia lumină, era ca Moise coborât de pe Muntele Sinai. Trebuia să-ți pui, cum și-a pus Moise un văl, ca să nu-i orbească pe israeliți. Și lumina aceasta răzbătea apoi și în alte momente ale vieții lui. De pildă, atunci când te privea, cu privirea lui pătrunzătoare, iradia lumina din ochi, din privire. Avea o privire caldă și prietenoasă, dar și scrutătoare – o îmbinare între blândețe și măreție. Părintele a avut un ucenic, un om pe care el l-a convertit, părintele Iustinian, și care a ajuns preot și îl ajuta la bătrânețe. Acest părinte stătea în colțul altarului și plângea în pumni când părintele Ioan ieșea cu cădelnița la Heruvic, atât de tare lumina totul în jur. Maica Cristina, stareța de la Recea, l-a văzut într-o lumină copleșitoare, într-un moment în care părintele nu mai putea să vină la biserică să slujească și slujea singur, în chilia dânsului. Când s-a dus să-l viziteze, el nu și-a dat seama că a intrat cineva, și atunci l-a văzut copleșit de o lumină vizibilă.
– Sfinția voastră cum l-ați cunoscut pe părintele Ioan?
– În 1991 eram student la Galați și, împreună cu soția mea, am fost într-un grup care a vizitat Budapesta. În grupul acela erau doi frați seminariști care-l cunoșteau pe părintele Ioan de la Vladimirești și aflaseră că, de curând, se mutase aproape de Târgu Mureș, așa că au aranjat să mergem la Recea. Întâlnirea a fost marcantă pentru mine, tot grupul de tineri am fost primiți în bisericuța de sus, ne-au întâmpinat părintele Ioan și maica Cristina, ne-au vorbit și apoi ne-au omenit. La plecare, ne-au petrecut până la poartă, eu am rămas printre ultimii și-mi amintesc că, înainte să ne despărțim, părintele m-a binecuvântat. M-au marcat privirea lui, acei ochi de neuitat. După doi ani, am ajuns să merg mai des la Mânăstirea Recea, unde am avut marea mea bucurie să-l văd pe părintele Ioan slujind Liturghia. A fost o adevărată sărbătoare! Părintele era un voievod ȋn veşminte bisericeşti, un voievod duhovnicesc. Era un duhovnic al naturaleţii, un duhovnic cavaler, un om format ȋn mari ȋncercări, un om care ştia să fie domn, ştia când să ȋnceapă, când să se oprească şi ştia să ȋncurajeze. Mi s-a părut ȋntruchiparea idealului de preot.
– După întâlnire, i-aţi devenit ucenic. Cum a fost prima spovedanie? Cum era, ca om? Cum era „sfântul” în intimitate?

– Acest om, care părea un fulger, un tunet, prin vigoarea duhovnicească, era plin de bunătate ȋn momentul ȋn care te duceai să te spovedeşti. Stătea în scaunul de duhovnic până la epuizare. Veneau la el ȋn primul rând ortodocşii români, dar şi maghiarii şi romii, veneau toţi ca la un prieten. A contat mult și că părintele Ioan vorbea foarte bine maghiara, pentru că făcuse primii ani în maghiară, la şcoala din Husasău, apoi a făcut Liceul Sfântul Ladislau ȋn Oradea. Am văzut, odată, o bătrânică venind la mânăstire plângând, că avea nişte necazuri. Era unguroaică, nu ştia româneşte, iar părintele a spovedit-o pe limba ei. Și a plecat bătrânica, tot plângând, bucuroasă că cineva i-a ascultat necazul și i-a vorbit pe limba ei. Această lărgime de duh e specifică părintelui Ioan, această naturaleţe, această omenie caldă, care ȋl recomandă ca pe un om pâinea lui Dumnezeu. Eram la Târnăveni, ȋn urma unei seri duhovniceşti excepţionale, şi la spovedanie mi-a zis aşa: „Vine Hristos către noi, către oameni, la fiecare suflet ȋn parte, aşa cum vine un prefect ȋntr-o şaretă, cu calul pe o cărare: dacă drumul este accidentat, vine zgâlţâit, chinuit, dar dacă drumul este aranjat, el vine lin şi ajunge mai uşor la tine. Fă ca să fie lin drumul lui Hristos către sufletul tău!”. Era blând, iar privirea dânsului era adevărata pedagogie, care te elibera ȋn permanenţă de orice gând. Te spovedea numai cu privirea, erai ca la tomograf în fața lui. Părintele Ioan avea harisma înaintevederii și se apuca să ȋţi povestească tot ce-ai făcut, fără să-i spui tu, la fel ca duhovnicul lui, părintele Arsenie Boca.
Unii preoți l-au judecat că e prea blând la spovedanie, prea lax cu canoanele, dar pentru el canonul era mila lui Dumnezeu, mila care nu poate să fie măsurată, pentru că nu are o unitate de măsură omenească. Părintele avea această ȋncredere nelimitată că Dumnezeu ne face să ne dezvăţăm de păcate, spovedindu-ne şi cuminecându-ne, neevitând această legătură ȋntre spovedanie şi cuminecare.
– Vi s-a ȋntâmplat, părinte, să asistaţi la vreo minune făcută de părintele Ioan?

– Prima minune a fost naşterea primului meu copil. În primii doi-trei ani după căsătorie, noi nu am avut copii, iar naşterea primului a fost o binecuvântare şi rodul rugăciunii părintelui Ioan. Apoi, facerea bisericii „Arca lui Noe” de la Alba Iulia, în care slujesc și azi, asta a fost o minune evidentă. Eram ȋntors de la o bursă ȋn Germania şi am primit misiunea să fac o biserică pentru un cartier rezidenţial din Alba Iulia, dar nu aveam nimic, niciun leu, eram la ȋnceput, așa că l-am sunat pe părintele Ioan şi l-am ȋntrebat: „Părinte, nu ştiu ce să fac – e un câmp, pe el trebuie ridicată o biserică, iar eu nu am niciun ban”. Iar el mi-a spus: „Mergi pe câmpul ăla”. „Păi, și ce să fac pe câmp, să predic ca Sfântul Francisc de Assisi, păsărelelor?”. A ȋnceput să râdă ȋn hohote și mi-a răspuns: „Da, mergi să predici ca Sfântul Francisc păsărelelor și-ai să vezi tu ce va ieşi pe câmpul acela!”. Ei bine, biserica pe care am ridicat-o la sfatul lui s-a sfinţit, fără nicio premeditare, chiar ȋn ziua ȋn care se împlineau șapte ani de la trecerea la Domnul a părintelui Ioan (a plecat la cer pe 17 mai, în anul 2008). Când am auzit, au ȋnceput să ȋmi tremure mâinile şi mi-am dat seama că părintele Ioan a văzut cu duhul biserica, înainte ca ea să fie terminată.
– Părinte, la final aş vrea să vă ȋntreb ce moștenire ne lasă în ortodoxie părintele Ioan?

– Eu cred că cea mai prețioasă moștenire este el însuși! Ne rămâne un sfânt minunat, care trebuie pus ȋn sfeşnic, ca să lumineze toată casa, cu multă grijă, ȋnţelepciune şi delicateţe. Nu avem un al doilea ca dânsul în ortodoxia românească. Ne rămâne acest curaj al mărturisirii, demnitatea aceasta voievodală românească, creştinească, ne rămâne acest duh al duhovnicului harismatic, cult, bun patriot, deschis tuturor, lipsit de confesionalisme ȋnguste, un om care nu era anti-catolic, nu era anti-greco-catolic, nu era anti-nimic, doar pentru Hristos. Această figură martirică, euharistică, cu mult curaj în rostirea adevărului și-n ferirea de compromisuri nu şi-a trădat idealul, nu şi-a trădat neamul. Avem nevoie de dânsul ca model. Vreau să ȋl văd integrat ȋn calendarul ortodox, ȋmpreună cu marile figuri duhovnicești ale României.