Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

PORUMBUL – sursă de hrană și de sănătate

Foto: Shutterstock – 3

Folosim de la porumb – această cereală cu o largă arie de răspândire pe glob, rezis­tentă la secetă, ploi și dăunători – tot ce ne poate oferi. Îl folosim ca hrană pentru om și animale, ca materie primă în diverse ramuri ale industriei și, nu în ultimul rând, îl folosim sub forma unor remedii vindecătoare. Să nu îi trecem, deci, cu vederea, numeroasele beneficii, la care s-au adăugat în ultimii ani cele aduse de recoman­darea sa în gemoterapie. Veți vedea, în cele ce ur­mează, că porumbul, ca extract gemoterapic, meri­tă toată atenția noastră.

Valoare nutritivă ridicată

Ca hrană, porumbul are, printre altele, un aport important de vitamina A (de 10 ori mai mare decât al oricărei alte cereale), alături de luteină și zeaxan­tină – pigmenți naturali cunoscuți ca pro­tectori oculari –, vitamine din grupa B (printre care, vita­mina B1, cu rol în funcționarea sistemului ner­vos, a mușchilor), vitamina E și acidul ferulic (cu rol anti­oxidant), fibre solubile și insolubile (care susțin echilibrul intestinal și pot preveni consti­pația), potasiu, fosfor, magneziu, carbohidrați și proteine, dar fără a conține gluten. De aceea, con­sumul lui reduce riscul instalării bolilor cardio­vasculare, a obezității, diabetului și cancerului.   

Având o valoare nutritivă ridicată, este consu­mat în multiple forme: făină de porumb (mălai), boabe fierte și conservate, ulei vegetal pentru gătit (ulei din germeni de porumb) etc. Boabele de po­rumb sunt utilizate în industria amidonului, a glu­co­zei și la fabricația alcoolului etilic (prin fer­mentație și distilare).

În zootehnie, alături de alte cereale, porumbul este folosit ca hrană pentru animale, sub diverse forme: nutreț concentrat (boabe), porumb masă ver­de (însilozat), coceni însilozați (nutreț suculent).

Porumbul în fitoterapie

Radice de porumb

Este foarte cunoscută folosirea în fitoterapie a Mătăsii de porumb (Stigmata maydis), inflores­cențele femele ale porumbului – acele firișoare au­rii care cresc peste boabele știuletelui de porumb. Cu o compoziție chimică complexă și amănunțit studiată, Mătasea de porumb este recomandată în principal pentru acțiunea sa puternic diuretică și depurativă, contribuind la eliminarea pe cale urinară a reziduurilor meta­bolice, la care se adaugă și efectele antiinflamator, hemostatic, colagog și laxativ. De aceea, ceaiul de Mătase de porumb, pe lângă efectul benefic în infecții și inflamații de la nivelul căilor urinare, este util și în cazul edemelor de diferite etiologii, în reumatism, gută, afecțiuni biliare sau în obezitate.

Porumbul în gemoterapie

Pentru că este puțin cunoscut, dar cu efecte benefice multiple și extrem de inte­resante, acest extract gemoterapic me­rită popularizat și folosit.

Refacerea țesutului cardiac

Obținut din radicelele porumbului (rădăcinuțe în formare), preparatul ge­mo­te­rapic are acțiune antiinflama­toare și cicatrizantă asupra leziunilor fibrelor mus­culare, cu recoman­dare pentru refa­cerea țesutului cardiac, în urma leziunilor post-infarct.

Este o recomandare foarte im­portantă, dar prea puțin cunoscută de către cei interesați, căci este prea puțin experimentată de către medicii cardio­logi, rămânând doar posibila recomandare a me­di­­cului de familie sau a farma­cis­tului. Ar fi ideal ca la externarea din spital, după un infarct sau preinfarct, să fie urmată o cură de 3-4 luni (câte două administrări pe zi), cu Extract din radicele de Porumb și Extract din muguri de Arin negru, care vor putea susține refacerea și vor îmbunătăți starea generală a persoanei care a experimentat un astfel de traumatism la nivel car­diac. De asemenea, me­dicii specializați în gemo­terapie recomandă Ex­trac­tul din radicele de Porumb, ca adjuvant în dife­rite afecțiuni cardiace.

Acțiunea sa este evidențiată prin investigații paraclinice – analize de laborator – normalizând valorile transaminazei glutamat-oxalacetice (TGO – AST) și ale lactat dehidrogenazei (LDH). Trans­aminaza TGO (AST) se găsește în ficat, în inimă, în mușchii scheletici, în pancreas, rinichi, splină și în țesutul cerebral. De aceea, Extractul din radicele de Porumb poate fi avut în vedere mereu când există valori crescute ale transaminazei TGO, cum este și cazul infarctului miocardic.

Refacerea țesutului hepatic

În dezechilibrele de la nivel hepatic, cu creșteri ale valorilor transaminazelor serice – de exemplu în steatoza hepatică (ficatul gras), Extractul din radicele de Porumb se asociază cu Extractul din radicele de Secară, cu normalizarea transamina­zelor (TGO și TGP), contribuind îm­preună la refacerea țesutului hepatic. În cazul acesta, în cura gemoterapică va fi inclus și Extractul din mlădițe de Roz­marin, cu rol hepatoregenerator și de îmbunătățire a fluxului biliar, prin efec­tele coleretic și colagog.

Refacerea țesutului muscular

O recomandare la îndemâna tuturor este cea în dureri musculare (mialgii), ca urmare a unor eforturi excesive (febră musculară, întinderi musculare) sau alte traumatisme musculare, precum și în mialgia care s-a constatat că poate să apară ca efect secundar după utilizarea îndelungată de statine.

Să nu uităm și situațiile de debut ale infecțiilor respiratorii, cu starea specifică de curbatură – dureri musculare – când ne poate ajuta acest ge­moterapic, asociat cu extractele ge­mo­terapice specifice recoman­date în infecții respiratorii (din mlădițe de Măceș, muguri de Viță-de-vie, muguri de Mesteacăn pufos etc).

Acțiunea antiinflamatoare și ci­ca­trizantă asupra leziunilor fibre­lor musculare a Extractului din radi­cele de Porumb a fost evidențiată și paraclinic, prin normalizarea valorii lactat dehidrogenazei (LDH), care este crescută în traumatisme ale mușchilor.

Alte situații în care se poate apela la Porumbul gemoterapic

Vă propun să vă gândiți să folosiți Extractul din radicele de Porumb întotdeauna când se impune refacerea după boală, când există acea oboseală pe care o experimentăm la nivel muscular. În aceste cazuri, se poate asocia cu Extractul din muguri de Porumbar și cu Extractul din muguri de Cătină, o cură de 2-3 săptămâni.

La nivel renal, se recomandă în infecții reci­divante ale căilor urinare și în afecțiuni renale cronice, când va contribui la susținerea refacerii musculaturii locale afectate de boală, de fiecare dată în asociere cu alte gemoterapice sau cu medicația specifică.

La nivelul pielii, Extractul din radicele de Po­rumb are acțiune dermoprotectoare, antiinflama­toare și cicatrizantă, putând fi recomandat în situațiile cu piele deshidratată (asociat cu Extractul din mlădițe de Cedru), în acnee (împreună cu Extractul din muguri de Nuc) sau vitiligo (în cure prelungite de minimum 6 luni, cu Extractul din muguri de Platan).

Fiind un extract gemoterapic secundar și com­plementar, este întotdeauna util să fie asociat cu alte extracte gemoterapice, potrivite fiecărei si­tuații în parte.

Un îndemn, la final 

Poate că nu îl veți găsi atât de ușor în magazine naturiste sau farmacii, fiind mai puțin cunoscut comparativ cu mari vedete ale gemoterapiei – pre­cum Coacăzul negru, Zmeurul, Merișorul, Rozma­rinul, Nucul și altele – dar va merita efortul și insistența de a-l procura, astfel ca în viitor să se alăture celor mai recomandate extracte gemotera­pice. Necunoscuta „Cenușăreasă” a gemoterapiei va deveni o „prințesă” admirată și apreciată!

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian