O felie de pită cu unsoare
– Suntem în plină vară bucureșteană, nemilos de fierbinte, și oamenii care n-au apucat să plece în vacanță caută disperați un petec de verdeață și de natură. Umblă vorba prin târg că dvs. nu aveți probleme cu arșița, fiindcă trăiți chiar în mijlocul unei grădini. Vă propun să începem interviul nostru cu ea. Ați fost și ați rămas cel mai îndrăgit prezentator de emisiuni și de spectacole muzicale din România: ce legătură poate să existe între un „demnitar” al scenei și grădinărit? Cum v-ați descoperit pasiunea pentru panseluțe și trandafiri?

– Chiar așa, „umblă vorba prin târg”? Trebuie neapărat să descopăr „sursele”! (râde) Totuși, să nu vă închipuiți că mă lăfăi într-o vilă înconjurată de grădini imense! Stau și acum în casa bătrânească în care am locuit dintotdeauna, cu părinții și cu fratele meu, Florin-Silviu… Din păcate, niciunul dintre ei nu mai e în viață: ultima m-a părăsit mama, la începutul acestui an, la puțină vreme după ce împlinise 100 de ani. A fost în formă și veselă până în ultima clipă: mereu glumea că voia să ajungă la centenar, ca să primească 5.000 lei de la Primărie, sau măcar o diplomă. Dar să nu divaghez: m-am născut în satul Câmpul-Cetății, din județul Mureș, în clădirea Ocolului Silvic, părinții mei fiind ingineri silvici (și azi, în casa natală e tot Ocol Silvic!), dar minunata, neuitata copilărie se leagă pentru mine de satul Chiheru de Sus. Grație părinților, am știut de mic să deosebesc copacii, să iubesc plantele și animalele. În copilărie, pentru mine, totul era legat de natură: aveam grădina noastră, dar și dealurile pe care hoinăream în picioarele goale (mai greu era până se „bătucea” talpa!) cât era ziulica de lungă, ronțăind acrișorul măcriș, porumbe, mere văratice și tot ce-mi mai cădea în… gură. Făceam un popas la prânz, la masa aflată sub un păr, apoi o luam iar la alergat, revenind doar la „ojină”, adică pe la orele 16-17, când primeam o felie mare de pită făcută în cuptor, cu „unsoare” sărată și câteva felii de ridiche neagră. Toate verile astea se petreceau și sub oblăduirea unor oameni, prezenți mereu în rugăciunile mele de-acum: tușa Zinia și unchiul Zoachi, Virginia și Zaharia Hărșan, învățătorii satului, în grădina cărora mi-am făcut cealaltă parte a uceniciei pentru grădinuța mea de azi.

Fiul lor, Tiberiu Horia, devenit la maturitate procuror-șef la Hunedoara, și fiica lui, Mihaela, de profesie avocat, reprezintă și azi legătura mea permanentă cu Chiherul copilăriei, pentru că, în rest, mulți dintre vechii mei tovarăși de joacă fie nu mai sunt, fie s-au mutat din sat… Și cum să nu iubesc natura, când eram implicat cu nesaț, curios nevoie mare la tot ce se petrecea în sat?! Când batoza intra în curte, când culegeam ciuperci din pădure și le perpeleam pe plită, când se punea cânepa la topit în apa Beicii, de pluteau peștii cu burta în sus, amețiți, iar noi îi strângeam și-i tăvăleam prin mălai. Asta, atunci când nu-i pescuiam cu coșarca, în apa până la brâu. Ce să mai pomenesc de proba de curaj nebun: strecurarea mâinii în cotloane, ca să prinzi raci! (râde) Când Emanoil Hurdugaci, primarul din Chiheru de Jos, m-a învestit cu titlul de „Cetățean de onoare”, am povestit toate astea și am mărturisit spășit, pentru a dobândi iertarea peste timp, că am nesocotit gardurile despărțitoare, însușindu-mi „foloase necuvenite”, sub formă de mere, prune galbene (cele mai dulci!), pere și coacăze roșii, nu o dată fugărit de proprietari! Culmea e că aveam în grădina familiei toate aceste fructe, dar știți cum e: ce e de furat… (râde) Așa că, de când cu mica mea oază din București, am avut grijă să „transfer” în ea o parte din amintirile dulci ale copilăriei…
Grădinuța cu fragi
– Ne face bine tuturor să vorbim despre verde în vara asta care usucă tot. Duceți-ne, vă rog, la plimbare prin grădina dvs. din București…

– Grădinuța se întinde, de fapt, în lungul casei (cam vreo 15 metri, pe câțiva metri lățime), o casă foarte veche, cu 3 camere, în formă de L. Înțelegeți, așadar, că termenul „grădinuță” e cel mai potrivit! Dar să știți că am exploatat fiecare palmă de pământ, obținând chiar mai multe petece de verdeață, între care cu greu am reușit să mai fac loc și unei mese cu umbrelă și patru scaune. Am păstrat pavajul vechi, din cărămizi, fiindcă printre ele cresc tot felul de plante și flori: regina-nopții, violete sălbatice și chiar și niște panseluțe mov superbe, care nici nu știu de unde or fi apărut. Dar, în mod deosebit, am vrut să le ofer spațiu de expansiune dragilor mei fragi! Practic, aproape jumătate din teren le aparține: acum vreo 15-20 de ani, am adus de la Timișu de Sus trei cuiburi de fragi, fără a-mi închipui cum vor lua în stăpânire curtea, dragile de ele! Dar sunt răsplătit cu o „recoltă” pe măsură, de care sunt tare mândru: o cană mare, în fiecare dimineață! Avantajul lor este că nu deranjează. În grădinuța mea, toată lumea se înțelege cu toată lumea, într-o succesiune firească: fragii înfloresc după brândușe, lăcrămioare (florile mele preferate, alături de maci, floarea-soarelui, nu-mă-uita, trandafiri și brândușe) și lalele, iar trandafirii (am vreo cinci soiuri minunate), fiind înalți, nu incomodează pe nimeni. Deasupra vin „umbroasele”: două tufe mari de iasomie, două de trandafiri roșii agățători, un trandafir chinezesc, precum și pomii, adică un cais (anul ăsta am avut o recoltă incredibilă, după ce câteva sezoane a bolit, de eram gata să-l tai, da’ cred c-a aflat și și-a adunat puterile!), un cireș, un prun, un păr și un măr. În floare, sunt încântători: alcătuiesc un peisaj de Rai! Și mai am două motive de mândrie, pe care mi le oferă mica mea grădină din inima Bucureștiului: alunii și floarea-soarelui! Fiind crescut la țară, unde toamna hălăduiam pe dealuri în căutare de alune, mereu am visat să aclimatizez niște aluni în curte, și ocazia mi-a oferit-o un bun prieten de la Moinești, care mi-a adus câțiva lăstari cu rădăcină, ceea ce-mi permite acum să mă laud cu recolte „impresionante”, atât de alune de pădure, cât și de alune roșii, mai mici și mai alungite… În ceea ce privește floarea-soarelui, draga de ea, am reușit să mi-o aduc și pe ea aproape: îmi străjuiește, de-o parte și de cealaltă, intrarea pe aleea casei, dar mai am câteva pâlcuri răspândite și prin alte colțuri ale grădinii, inclusiv sub ferestra de la dormitor, astfel că, atât timp cât e înflorită, răsare în geam, odată cu soarele, în fiecare dimineață. Și apropo de fereastra de la dormitor, trebuie să vă mărturisesc ce minunăție e vara, când pot să dorm cu geamul deschis și în afara concertelor date de greieri, pătrund, rând pe rând, aromele florilor de măr și de cireș, apoi parfumul crinilor, al trandafirilor, al iasomiei, al reginei-nopții, al tufănelelor… Sunt, cu-adevărat, un răsfățat!
Acordeonist în orchestra școlii
– Există un tâlc mai ascuns în patima dvs. pentru flori? Înlocuiește ea partea lipsă a vieții dvs. de-acum, aceea ocupată de muzică?

– Nu, n-aș spune asta, dragostea pentru natură, în general, pentru plante și flori, și animale, ca și dragostea pentru muzică au apărut încă din copilărie și mi-au fost însoțitori credincioși pe tot parcursul vieții, într-o împletire firească. Așa cum vă povesteam, părinții mei, fiind ingineri silvici, au fost cei care m-au apropiat de natură din primii ani de viață. În felul acesta, am căpătat o înțelegere profund emoțională a ei, am căpătat o dragoste intens resimțită pentru tot ce înseamnă viață, și tocmai din acest motiv, azi, îmi plânge sufletul când văd ce se întâmplă pe Pământ: uitați-vă câte specii dispar anual, cum sunt masacrate pădurile, inclusiv în țara noastră, cum lăcrimează ghețarii, cum plânge pădurea amazoniană, cum scurgerile de petrol, deșeurile, armele, chimicalele ucid încet-încet totul… Și – culmea! – aceiași străini, părtași la multe din dramele acestea, ne impun acum nouă cum să creștem și cum să „asomăm” porcii!… În sfârșit… Poate că atracția mea pentru flori a ascuns o anume sensibilitate, tradusă și într-o dragoste pentru artă și frumos, care, la un moment dat, m-a îndreptat iremediabil către muzică. La care am ajuns, pentru întâia dată, studiind vreme de câțiva ani acordeonul la o școală de muzică din „gura Oborului”. Eram solist în orchestra școlii, piesa mea de rezistență fiind valsul „Valurile Amurului”, pe care, de curând, l-am fredonat din nou, doar că pe două voci: în această mică joacă m-a însoțit compozitorul de renume mondial Eugen Doga. Ce onoare pentru mine! Apoi am studiat câțiva ani pianul cu o profesoară foarte bună, pe care o chema doamna Cârnaru (nume predestinat!). La un moment dat, n-am mai suportat mirosurile de chifteluțe și de alte prăjeli cu care mă „trata” atunci când cântam la 4 mâini! Doamna Cârnaru mă lăsa să repet și, din când în când, mai dădea o fugă în bucătărie, revenind cu același capot impregnat cu „diafane” arome culinare, iar mie nici măcar nu-mi era foame, căci lecțiile aveau loc după-amiaza! (râde)
Carieră frumoasă, amintiri minunate
– Timpul cerne lucrurile cu sită deasă. Cu ce-ați rămas, după o viață întreagă dedicată muzicii ușoare românești?

– Material vorbind, doar cu căsuța de care mă leagă atâtea amintiri, cu mica mea grădină și cu o mașină obișnuită, veche de 8 ani… Apropo de mașină, am fost ultima persoană publică de la noi posesoare de Dacia. Odată m-am oprit la o benzinărie din Ardeal, și doamna de la casă m-a întrebat, sigură pe ea: „Este mașina de serviciu, nu-i așa?” (râde) Dar alte lucruri sunt mult mai importante în viață decât posesiunile materiale… După o carieră, zic eu, bunicică, am rămas cu amintiri minunate, legate de oamenii excepționali pe care i-am cunoscut de-a lungul anilor… Eu, în presă, am debutat în „Scânteia tineretului”, încă de pe băncile liceului, iar la Radio, în celebra emisiune „Metronom”, a lui Cornel Chiriac, de care m-a legat o caldă prietenie: la fuga sa, am fost unul dintre foarte puținii care au știut că nu avea să se mai întoarcă. Cornel mi-a dăruit pick-up-ul său cehoslovac Belcanto, pe care ascultasem atâtea sute de discuri împreună… Apoi, în siajul festivalurilor „Cerbul de aur” de la Brașov (1968-1971), am început să scriu intens pentru zeci de publicații: „Magazin”, „Femeia”, „Muzica”, „Cinema”, „Flacăra” (în versiunea color, de dinainte de Adrian Păunescu)… Un moment de cotitură, pe care nu-l pot uita, s-a petrecut la începutul anilor ‘70: mă aflam în vizită la buna mea prietenă Sânziana Pop, în redacție la revista „Luceafărul”, când în birou a intrat Eugen Simion, nu academicianul, ci tânărul redactor cu același nume de la prestigiosul săptămânal „Contemporanul”. Eugen i-a spus, între altele, Sânzienei, că marele gazetar George Ivașcu, directorul publicației, căuta un om competent pentru rubrica de muzică ușoară. La care Sânziana i-a replicat prompt: „Iată, îl ai chiar aici!” Îi voi fi veșnic recunoscător pentru recomandare: așa a început o colaborare de două decenii cu revista „albastră”, unde am legat prietenii cu oameni extraordinari, și unde, în afara coloanei mele săptămânale (pe verso era rubrica TV a Ecaterinei Oproiu), am semnat pagini întregi cu zeci de anchete, de cronici ample, de reportaje muzicale, de top-uri… De asemenea, am rămas cu satisfacția unor izbânzi profesionale: de exemplu, pe lângă activitatea publicistică din presa românească, mă bucur că am fost corespondentul unor publicații străine importante („Billboard”, din SUA, „Music Week” și „Jazz Journal International”, din Marea Britanie, „Melodie”, din Cehoslovacia, „Jazz Forum”, oficiosul Federației Internaționale de Jazz…), o muncă deloc gustată de „tovarăși”, dar care mi-a permis să fac cunoscută viața muzicală din România. Și, se înțelege, nu în ultimul rând, prețuiesc amintirile formidabile legate de vedetele internaționale pe care am avut bucuria să le prezint, de la Julio Iglesias, Toto Cutugno, Romina Power și Al Bano, Bob Geldof & Boomtown Rats, Sandra, Boney M, Middle of the Road, Suzy Quatro, Jose Feliciano, Samantha Fox, la Gloria Gaynor, Alphaville, Opus, Ricchi e Poveri și mulți alții… Dar nu e încă ora bilanțurilor: sunt în mare formă, cu putere de muncă, mă antrenez, poate se reia și „Cerbul de aur”, iar cei de la TVR mă vor invita măcar acum să prezint!
„Marile noastre vedete șomează”
– Ați avut norocul să trăiți în mijlocul unei generații de artiști de excepție, pusă în valoare de Televiziunea Națională. Astăzi, muzica ușoară a dispărut de pe micul ecran, în forma ei de mare spectacol, așa cum era înainte de 1989. Cum vă explicați această stare de fapt?

– Colaborarea mea cu TVR a debutat sub semnul prieteniei cu minunatul om de televiziune Titus Munteanu: cu el am făcut emisiuni de varietăți, concursurile „Steaua fără nume” și „Șlagăre în devenire”, emisiunea de uriașă popularitate „Meridianele cântecului” (curmată brusc, în plină desfășurare, în urma unui telefon indignat din partea titularei de la „Cabinetul 2”), câteva festivaluri de la Mamaia… Așa încât sunt un bun cunoscător al fenomenului și deplâng, la rându-mi, situația actuală. Cauzele ar fi multe… Mai întâi, faptul că TVR nu s-a preocupat să mențină în grilă (firește, adaptate, modernizate), concursurile cu brand propriu de care am amintit, și așa au apărut la alte posturi TV tot felul de „Voci”, „Factori” și alte „Talente” (formate cumpărate din străinătate), unde, din păcate, nu se cântă mai deloc muzică românească. TVR a mai avut o emisiune foarte bună, „Atenție, se cântă!”, care, din nefericire, a fost și ea desființată, deși era moderată de un mare specialist în domeniu: Horia Moculescu! „Forma de mare spectacol”, pe care ați invocat-o, era adusă în primul rând de festivalul de la Mamaia, dar, de prin 1998, încredințat unor veleitari, s-a degradat și acesta, sucombând definitiv în 2012. Apoi, din 1990, au dispărut redactorii-specialiști cu vastă cultură muzicală, inclusiv la Radio România (toți fuseseră absolvenți de Conservator).

Au apărut zeci de posturi de radio private, cu producători tineri, care, necunoscând deloc istoria genului, au marginalizat sau chiar au eliminat total muzica ușoară românească. În plus, fără concursuri, emisiuni radio și TV, unde să-și lanseze piesele, compozitorii de muzică ușoară și-au redus activitatea, unii orientându-se către muzica pentru copii. Marile valori componistice ale genului ne-au părăsit una după alta, iar dintre tineri, tot mai puțini se îndreaptă către această zonă defavorizată. Ar putea exista măcar obligativitatea promovării creațiilor autohtone într-un anumit procent, cum se întâmplă în alte țări, dar cine să se preocupe de această latură a protejării patrimoniului nostru național? Trist e că adevăratele noastre vedete aproape că șomează din această pricină, deși sunt la fel de valoroase, de iubite, în cea mai bună formă vocală și fizică (uitați-vă la Marina Voica, la 85 de ani!), ele fiind invitate prea rar la diverse evenimente. Casa de discuri Eurostar e singura care le-a editat zeci de albume tuturor interpreților și compozitorilor noștri, realizând o adevărată arhivă sonoră a genului… „Generație de artiști de excepție” ați spus și așa e, dar mai toți cei rămași au cam 70 de ani, dintre compozitori, Jolt Kerestely a împlinit 88 de ani, Horia Moculescu, 85, iar noi nu prețuim faptul că suntem contemporani cu asemenea „monștri sacri”…
O lume plină de Raci
– Mai țineți legătura cu acești artiști excepționali?

– Înainte vreme, ne întâlneam foarte des, la festivaluri, în turnee care durau și săptămâni de zile, la filmări, acum însă ne vedem foarte rar, mai mult vorbim la telefon. Dintre acești artiști extraordinari (mulți sunt Raci, ca și mine, o zodie aplecată spre frumos): Margareta Pâslaru lucrează la al doilea volum al cărții de amintiri și a editat câteva CD-uri cu compozițiile ei, în diverse interpretări; Mirabela Dauer e acum în turneu estival pe litoral, Angela Similea va lansa un album cu melodii semnate de Ovidiu Komornyik. Marina Voica vine de la Breaza la toate televiziunile unde este invitată, compune, se bucură și ea de o mică grădină… Corina Chiriac e și ea extrem de activă: a lansat o excepțională carte autobiografică, a făcut o donație impresionantă cu obiecte personale și de familie către Muzeul de Istorie, susține concerte… Gabriel Dorobanțu, și el preferând liniștea și verdeața de la Cornu, se împarte între excursii în străinătate (de curând a fost în Iran!) și numeroase recitaluri. Gabriel Cotabiță și-a revenit după emoțiile pe care ni le-a dat cu problemele de sănătate: l-am revăzut cu bucurie la Sala Palatului și la festivalul de la Amara. Da, toți cei pe care i-am amintit mai cântă și o fac la superlativ, au melodii noi, numai să aibă unde le prezenta, să fie invitați.
– Din ce se compune viața dvs. actuală? Există în ea ceva care vă împlinește? Sunteți un om fericit sau…?
– Viața mea actuală e luminoasă, asemenea soarelui generos. Nu mai prididesc cu treburile, pentru că revista „Actualitatea Muzicală”, a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, unde sunt redactor de 32 de ani, apare lunar într-un format impresionant, în întregime color, iar pe 21 iulie am organizat la Opera Română festivitatea de acordare a premiilor revistei pe ultimii 3 ani, fiindcă până acum pandemia ne-a fost potrivnică. Din programul acestei veri, menționez un singur eveniment: Pe 12 august, voi fi la cârma unui mare spectacol la Câmpulung-Muscel, unde voi fi încântat să mă regăsesc cu Corina Chiriac, Stela Enache, Marina Florea și Gabriel Dorobanțu. Aproape în fiecare săptămână sunt invitat la diverse podcast-uri și posturi TV, nu o dată, purtând falnic costumul meu popular din județul Mureș…
– Dacă ar fi să dați un bal la dvs. în grădină, pe cine ați invita?
– Păi, i-aș invita pe toți cei al căror nume l-am pomenit, ca și pe alții, pe care n-am apucat să-i amintesc, doar că în mai multe serii, fiindcă mai mult de 7-8 odată n-ar avea loc!