– Schimbarea deprinderilor alimentare, impusă de vacanța petrecută în alte localități, excesul de fructe, nu totdeauna bine spălate, băuturile răcoritoare prea reci, apa, adeseori de calitate îndoielnică, plină de bacterii și de toxine, provoacă de multe ori neplăceri digestive, între care intoxicațiile se află la loc de frunte. Greața, voma, diareea, durerile de burtă și de stomac sunt neplăceri pe care e bine să le stopăm la vreme, ca să nu ne stricăm concediul îndelung visat. Sfaturile pe care vi le propunem sunt de primă urgență și vă ajută să depășiți rapid neplăcerile –
Rehidratați-vă

* Diareea și voma deshidratează organismul. Cei mai expuși sunt copiii și vârstnicii, precum și persoanele cu stomac delicat. Pentru toți, aceeași recomandare: beți multă apă, în înghițituri cât mai dese și mici.
* Compensați pierderea de zahăr și săruri minerale, mai ales dacă vă e greață să mâncați. Următoarea băutură vă va ajuta: amestecați sucul de la două portocale stoarse, cu o jumătate de linguriță de sare și două lingurițe de miere, apoi diluați-le cu apă, pentru a obține 500 ml de lichid. Încercați să beți un pahar din acest amestec, din jumătate în jumătate de oră, cu înghițituri mici, până la dispariția simptomelor.
* Încercați să beți lichide calde, le veți suporta mai ușor decât pe cele reci.
* Beți ceaiuri de mușețel, cimbru, mentă. Au virtuți calmante și ușor antiseptice și potolesc crampele la stomac.
Remedii externe
* Faceți o baie caldă cu uleiuri aromate. Adăugați în apă trei picături de ulei de geranium, trei picături de esență de ghimbir și trei picături de ulei aromat de mentă. Rămâneți în baie vreme de 20 de minute, adăugând din când în când apă caldă.
* Masați-vă abdomenul cu uleiuri calmante. Amestecați trei picături de ulei esențial de mentă cu câte două picături de ulei esențial de geranium și lemn de santal și cu cinci linguri de ulei vegetal (cu baza neutră, de floarea-soarelui sau măsline). Turnați amestecul într-o sticlă și încălziți-l pe baie de aburi, până ce ajunge la circa 37 de grade. Masați-vă abdomenul cu acest unguent, descriind mișcări circulare, în sensul acelor de la ceas, până când simțiți că vă e mai bine.
Găsiți punctele de acupresură
* Punctul de acupresură care vindecă diareea se află pe picior, la 8 degete sub rotula genunchiului și la un deget de tibie (fluierul piciorului), înspre afară. Presați cu vârful degetului arătător, vreme de 2 minute, pe ambele picioare.
* Punctul de greață și vomă se află pe interiorul brațului, între tendoane, la două degete deasupra pliului format de palmă.
Miracolul numit ghimbir

* Ghimbirul este un leac suveran contra stării de greață și a vomei. Încercați să mestecați o bucățică de rădăcină de ghimbir proaspăt. Puteți bea și ceai de ghimbir, vândut la plicuri în farmacii sau magazinele naturiste sau recurgeți la gelule – 100-200 mg de extract pe zi. Se ia în timpul meselor principale.
Un pansament pentru intestin
* Preparați un pahar de argilă alimentară diluată în apă, lăsați-o să se clarifice 10 minute, apoi beți lichidul, bine amestecat cu argila înmuiată. Cel mai adesea are efect imediat. Repetați procedeul de două ori pe zi, înainte de masă.
Revenirea la normal
* Când vă simțiți mai bine, mâncați un aliment solid, care să panseze pereții intestinali, fără să-i irite. Orezul fiert este ideal, la fel ca și apa în care a fost preparat. Sucul de morcovi este, de asemenea, recomandat.
* Dacă suportați orezul fiert, încercați și alte alimente, la fel de fade: o supă clară de pui, iaurt degresat, pâine prăjită fără unt, compot de mere.
* În zilele următoare, mâncați iaurt și lapte acru, ca să vă refaceți flora intestinală.
Mai bine să previi decât să vindeci
* Pentru a preveni intoxicațiile alimentare în vacanță, curățenia este cuvântul cheie. Dacă mâncați la restaurant, verificați starea tacâmurilor și a paharelor, mâncați doar lucruri proaspete, beți apă minerală sau plată din sticlă.
* Spălați-vă bine pe mâini cu săpun, ori de câte ori mergeți la toaletă sau înainte de a mânca.
* Dacă gătiți acasă (la gazdă) fiți atenți cum manipulați carnea de pasăre crudă. După ce o puneți la foc, spălați-vă pe mâini, înainte de a atinge celelalte alimente, mai ales pe cele ce urmează a fi consumate nefierte.
* Folosiți funduri de lemn diferite pentru carne și pentru legume.
* Dacă plecați în vacanță cu animale de companie, țineți-le departe de locul unde păstrați alimentele.
* Decongelați alimentele în frigider, și nu afară, pe masa de gătit. Nu recongelați niciodată un produs dezghețat.
* La restaurant, nu consumați carne crudă (tartar) decât dacă sunteți siguri că este proaspătă.
* Spălați foarte bine fructele înainte de a le mânca. Majoritatea lor conțin pesticide și conservanți de culoare.
Când să chemați medicul
În cazul când apar următoarele simptome, e semn de alarmă:
* diaree severă sau sânge în scaun
* dificultate la înghițit, la respirat, amețeli
* diareea ține mai mult de trei zile
* febră
* dureri abdominale
* vomă severă.
REMEDII TRADIȚIONALE

Ca să se poată recupera, organismul are nevoie să se debaraseze de substanțele toxice. Abia după aceea urmează combaterea diareei și rehidratarea puternică.
Miere cu oțet
Vindecătorii scoțieni recomandă în infecțiile alimentare ingerarea unui amestec de miere cu oțet de mere.
Sare și muștar
Deși are un gust îngrozitor, este mijlocul cel mai bun de a scăpa de răul care vă chinuie în stomac. Beți o soluție concentrată de sare sau înghițiți o lingură de muștar diluat în apă.
Frunze de hrean și oțet de mere
Puneți la fiert, pe flacără mică, un pahar de apă, o lingură de oțet de mere și câteva frunze de hrean. Lăsați-le să mijotească 10 minute. Are gust oribil, dar curăță stomacul perfect.
Ulei de măsline
Două linguri de supă cu untdelemn de măsline sunt un remediu de primă necesitate, practicat încă din timpuri străvechi.
Măr închis la culoare
Diareea poate fi stopată ușor, dacă se consumă un măr curățat de coajă și ras, lăsat în farfurie până i se închide culoarea.
Pâine arsă
Dacă nu aveți la îndemână cărbune medicinal, carbonizați două bucăți de pâine și mâncați-le. Vor absorbi bacteriile care au provocat boala.