Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Suferințele vacanței – Intoxicațiile alimentare

– Schimbarea deprinderilor alimentare, impusă de vacanța petrecută în alte localități, excesul de fructe, nu totdeauna bine spălate, băuturile ră­coritoare prea reci, apa, adeseori de calitate îndoielnică, plină de bac­terii și de toxine, provoacă de multe ori neplăceri digestive, între care intoxicațiile se află la loc de frunte. Greața, voma, diareea, du­rerile de burtă și de stomac sunt neplăceri pe care e bine să le stopăm la vreme, ca să nu ne stricăm concediul îndelung visat. Sfaturile pe care vi le propunem sunt de primă urgență și vă ajută să depășiți rapid neplăcerile –

Rehidratați-vă

Foto: Shutterstock – 3

* Diareea și voma deshidratează organismul. Cei mai expuși sunt copiii și vârstnicii, precum și per­soanele cu stomac delicat. Pentru toți, aceeași reco­mandare: beți multă apă, în înghițituri cât mai dese și mici.

* Compensați pierderea de za­hăr și săruri minerale, mai ales dacă vă e greață să mâncați. Ur­mătoarea bău­tură vă va ajuta: ames­tecați sucul de la două por­tocale stoarse, cu o ju­mătate de lingu­riță de sare și două lingurițe de miere, apoi diluați-le cu apă, pentru a obține 500 ml de lichid. Încercați să beți un pahar din acest amestec, din jumătate în jumătate de oră, cu înghițituri mici, până la dis­pariția simptomelor.

* Încercați să beți lichide calde, le veți suporta mai ușor decât pe cele reci.

* Beți ceaiuri de mu­șe­țel, cim­bru, mentă. Au vir­­tuți cal­mante și ușor antisep­tice și potolesc cram­pele la stomac.

Remedii externe

* Faceți o baie caldă cu uleiuri aromate. Adăugați în apă trei picături de ulei de ge­­ranium, trei picături de esen­­ță de ghimbir și trei pi­cături de ulei aromat de men­tă. Rămâ­neți în baie vreme de 20 de minute, adău­gând din când în când apă caldă.

* Masați-vă abdomenul cu ule­iuri calmante. Amestecați trei pică­turi de ulei esențial de mentă cu câte două picături de ulei esențial de ge­ranium și lemn de santal și cu cinci lin­guri de ulei vegetal (cu baza neu­tră, de floarea-soarelui sau măsline). Turnați amestecul într-o sticlă și încălziți-l pe baie de aburi, până ce ajunge la circa 37 de grade. Ma­sați-vă abdomenul cu acest unguent, descriind miș­cări circulare, în sensul acelor de la ceas, până când simțiți că vă e mai bine.

Găsiți punctele de acupresură

* Punctul de acupresură care vindecă diareea se află pe picior, la 8 degete sub rotula genunchiului și la un deget de tibie (fluierul piciorului), înspre afară. Presați cu vârful degetului arătător, vreme de 2 minute, pe ambele picioare.

* Punctul de greață și vomă se află pe interiorul bra­țului, între tendoane, la două degete deasupra pliu­lui format de palmă.

Miracolul numit ghimbir

* Ghimbirul este un leac suveran contra stării de greață și a vomei. Încercați să mes­tecați o bucă­țică de rădăcină de ghimbir proas­păt. Puteți bea și ceai de ghimbir, vân­dut la plicuri în farmacii sau magazinele natu­riste sau re­curgeți la gelule – 100-200 mg de extract pe zi. Se ia în tim­pul me­selor principale.

Un pansament pentru intestin

* Preparați un pahar de argilă alimentară di­lua­tă în apă, lăsați-o să se clarifice 10 mi­nute, apoi beți lichidul, bine amestecat cu argila înmu­iată. Cel mai adesea are efect imediat. Repetați proce­deul de două ori pe zi, înainte de masă.

Revenirea la normal

* Când vă simțiți mai bine, mâncați un aliment solid, care să panseze pereții intestinali, fără să-i irite. Orezul fiert este ideal, la fel ca și apa în care a fost prepa­rat. Sucul de morcovi este, de asemenea, re­co­mandat.

* Dacă suportați orezul fiert, în­cercați și alte alimente, la fel de fade: o su­pă clară de pui, iaurt de­gresat, pâi­ne prăjită fără unt, compot de mere.

* În zilele următoare, mân­cați iaurt și lapte acru, ca să vă refaceți flora intes­tinală.

Mai bine să previi decât să vindeci

* Pentru a preveni intoxicațiile ali­men­tare în va­canță, curățenia este cuvân­tul cheie. Dacă mân­cați la res­taurant, veri­ficați starea tacâ­mu­ri­lor și a pa­ha­­re­lor, mân­cați doar lu­cruri proas­pete, beți apă minerală sau plată din sticlă.

* Spălați-vă bi­ne pe mâini cu să­pun, ori de câte ori mer­geți la toa­letă sau înainte de a mân­ca.

* Dacă gătiți acasă (la gazdă) fiți atenți cum ma­nipulați carnea de pa­săre crudă. După ce o pu­neți la foc, spălați-vă pe mâini, înainte de a atin­ge celelalte alimente, mai ales pe ce­le ce urmează a fi consumate ne­fierte.

* Folosiți funduri de lemn dife­rite pentru carne și pentru legume.

* Dacă plecați în vacanță cu ani­male de com­panie, țineți-le de­parte de locul unde păstrați ali­mentele.

* Decongelați alimentele în fri­gider, și nu afară, pe masa de gătit. Nu recongelați ni­ciodată un produs dezghețat.

* La restaurant, nu consumați carne crudă (tar­tar) decât dacă sunteți siguri că este proaspătă.

* Spălați foarte bine fructele înainte de a le mân­­ca. Majoritatea lor conțin pesticide și conser­vanți de culoare.

Când să chemați medicul

În cazul când apar urmă­toarele simptome, e semn de alar­mă:

* diaree severă sau sânge în scaun

* dificultate la înghițit, la respirat, amețeli

* diareea ține mai mult de trei zile

* febră

* dureri abdominale

* vomă severă.

REMEDII TRADIȚIONALE

Ca să se poată recupera, organismul are nevoie să se debaraseze de substanțele toxice. Abia după aceea urmează combaterea diareei și rehidratarea pu­ternică.

Miere cu oțet

Vindecătorii scoțieni recomandă în infecțiile ali­men­­tare ingerarea unui amestec de miere cu oțet de mere.

Sare și muștar

Deși are un gust îngrozitor, este mijlocul cel mai bun de a scăpa de răul care vă chinuie în stomac. Beți o so­luție con­cen­trată de sare sau înghițiți o lingură de muștar diluat în apă.

Frunze de hrean și oțet de mere

Puneți la fiert, pe flacără mică, un pahar de apă, o lingură de oțet de mere și câte­va frunze de hrean. Lăsați-le să mijotească 10 mi­nute. Are gust oribil, dar cu­răță sto­macul perfect.

Ulei de măsline

Două linguri de supă cu untdelemn de măsline sunt un remediu de primă necesitate, practicat încă din tim­puri stră­vechi.

Măr închis la culoare

Diareea poate fi stopată ușor, dacă se consumă un măr curățat de coajă și ras, lăsat în farfurie până i se închide culoarea.

Pâine arsă

Dacă nu aveți la îndemână cărbune medicinal, car­bonizați două bucăți de pâine și mâncați-le. Vor absorbi bacteriile care au provocat boala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian