Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Poveste cu o rață sălbatică

Dragă „Formula AS”,

Mă numesc Jojo, locuiesc în Galați, iubesc oa­menii așa cum sunt, dar cel mai mult nu îmi iubesc semenii, ci animalele. Și nu cred că greșesc prea mult, pentru că animalele sunt sincere, iubitoare și devotate și nu trebuie să te gândești prea mult când le acorzi încrederea și protecția ta, să te întrebi dacă nu cumva te vor trăda mai târziu, așa cum ni se întâmplă de cele mai multe ori cu oamenii.

Pe primul meu prieten necuvântător l-am avut prin clasa a VII-a, și nu a fost un animal domestic de la început, ci un biet pui de rață sălbatică, șchiop, pe care l-am găsit la mare, după o furtună năprasnică. Am auzit un glas disperat și subțire, care semăna cu cel de rân­dunică. Însă ființa aceea mică, zgribulită și purtată de vânt dintr-o parte într-alta era ceva ce nu mai văzusem până atunci. De-abia am reușit să-l prind. Iar când l-am luat în palme, am văzut că era un puișor pufos, alb cu pete rotunde negre-cenușii, iar pe cap avea o pată neagră și frumoasă ce semăna cu o șapcă. În prima zi a plâns tot timpul și abia am reușit să dormim. L-am bo­tezat Ciucic, după strigătele pe care le scotea. Cu hrana n-au fost probleme, pentru că în fiecare dimi­neață culegeam scoicile vii pe care le adu­cea marea la mal și i le serveam lui Ciucic. Mer­geam și la plajă cu el, stătea tolănit la soare, se mai scăl­da din când în când la malul mării, și apoi se cui­bărea sub curbura gâtului nostru, când stăteam întinși la soare. Cel mai simpatic a fost când am descoperit că ne iubea foarte mult și că ne aștepta de fiecare dată, seara, după ce luam masa la cantină, exact lângă ușă. Trebuia să intrăm ușurel, ca să nu-l strivim.

Foarte greu am reușit să-mi conving părinții să-l luăm acasă, dar am reușit. Drumul a fost destul de greu, trenul aglomerat, iar Ciucic foarte nerăbdător să iasă din fața de pernă unde-i făcusem cuibar. Totul a fost frumos până când a început să crească și mi-am dat seama că piciorul său nu se va mai putea face bine niciodată, cu toate masajele și alifiile cu care-l dădeam. Dar, cel puțin cât a trăit, n-am să uit cât de fericit a fost. Alerga în grădină printre straturile de roșii, împreună cu Arna, câinele nostru, căuta perma­nent să fie cu cineva lângă el, pentru că nu-i plăcea să fie singur, înota cu unicul său picioruș în chiuvetă și detesta ochelarii de soare ai surorii mele, pe care-i ocolea și la care sâsâia mereu. Cred, totuși, că atât cât a trăit a fost fe­ricit și ceea ce m-a învățat și pe mine este faptul că tre­buie să lupți pentru viața ta, indiferent cât de puține șan­se ai. Așa a făcut el, a ce­rut disperat ajutor și a căpătat.

De atunci am tot crescut animale și am putut să constat că toate sunt la fel de inteligente și iubi­toa­re, iar apelative pe care oamenii le folo­sesc, de genul „prost ca o găină” sunt o jignire la adre­sa tuturor găi­nilor și a animalelor, în general.

Iată câțiva din foștii mei prieteni necuvân­tă­tori: Canga și Coco, o pereche de găini, Rică și Roanța, tot o pereche, dar de iepuri, Jidanul, Ne­gruța, Mița-Pes­trița, Micul (Tiți), Pusina, To­mi­ță și actual­men­te Pu­fina, toate pisici (și motănei) și sunt fericită când ei sunt alături de mine, chiar dacă unii în prezent, iar alții numai în trecut. Vă mulțumesc că m-ați ascultat.

Cu drag,

JOJO

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.