Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752.30.45.36, 0746.01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro
Stimată doamnă,

Negii, numiți științific verruca vulgară, sunt considerați o consecință a infecției virale cu unul dintre virușii papiloma uman (HPV = Human papiloma virus). HPV are peste 100 de tulpini și unele cauzează veruci vulgare (negi), iar altele pot cauza cancer.
Veruca vulgară este o tulburare infecțioasă, cutanată, frecvent-întâlnită. Afectează vreo 10% din adulți și 10-20% din copii. Virusul infectează pielea prin inoculare. Folosirea în comun a lucrurilor, cum ar fi prosoape, papuci etc, precum și mersul desculț în zone publice (bazin, școală) poate duce la infecție.
Așa cum am spus, infecția cu HPV este benignă, dar unele tulpini pot fi cauzatoare de cancer, în special în zona genitală.
Veruca vulgară este asimptomatică de obicei, dar, în unele cazuri, cum ar fi la nivelul plantar, poate fi dureroasă. În această locație, poate fi foarte ușor confundată cu un calus (bătătură). Se deosebesc prin faptul că bătătura e dureroasă la presiunea verticală, iar veruca vulgară, la cea laterală. Răspândirea poate cuprinde arii largi ale pielii. Infecția dispare adesea de la sine, în decurs de câteva luni sau ani.
Există câteva tipuri de veruci:
• Veruci vulgare – sunt varianta cea mai des-întâlnită. Sunt asimptomatice, cu excepția celor care se găsesc în zone de presiune.
• Veruci palmare sau plantare – tind să fie plate și dureroase la presiune.
• Veruci plane – pot fi multiple și răspândite (probabil cazul dumneavoastră) din cauza autoinoculării.
• Veruci papilomatoase – seamănă cu niște mici cornițe de piele, crescute pe pleoape, pe gât.
• Veruci periunghiale – apar ca zone cornoase, îngroșate, localizate în jurul unghiilor. Pot deveni dureroase, dacă se fisurează. Cei care își mușcă unghiile sau au mânile frecvent ude (barmanii, spălătorii de mașini etc.) sunt supuși la risc sporit.
• Veruci genitale – se manifestă că niște leziuni netede, plane sau pedunculate (lungi, cu bază îngustă). Sunt localizate în zone genitale și anale.
Abordări naturiste:
• Așteptare – fiindcă mulți negi dispar singuri, așteptarea poate fi o abordare corectă.
• Prevenție – de evitat împărțirea prosoapelor, papucilor, a lenjeriei intime, precum și mersul desculți, în locuri publice.
• Traumatism – evitați raderea cu lame a zonelor afectate.
• Mâinile – să fie ținute uscate, căci prea multă umezeală slăbește bariera cutanată.
• Abstinență – contactul sexual poate răspândi virusul, chiar și cu prezervativ, căci poate fi răspândit pe pielea inghinală sau fesieră. Se recomandă o relație monogamă, cu un singur partener.
• Fumatul – slăbește sistemul imun, este un factor de risc pentru carcinomul verucos, care este asociat în unele cazuri cu HPV.
• Alcool – consumat în exces, slăbește sistemul imun și crește riscul de comportament sexual riscant, ceea ce crește riscul de infecție.
TRATAMENTE
• Dieta – să fie bogat în alimente nutritive, evitându-se astfel imunitatea scăzută.
• Banda izolantă – numită duct tape în engleză, poate fi aplicată pe perioade variind între 1 și 7 zile, și repetată pentru câteva săptămâni.
• Suplimente alimentare – zinc, seleniu, usturoi, echinaceea și măslinele sunt raportate ca fiind de folos.
• Plante medicinale – extrasul din ceai verde (Camellia sinensis); uleiul de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) și rostopasca (Chelidonium majus);
• Oțet de mere – poate fi de folos local.
• Nitrat de argint – este un vechi tratament pentru veruci, care poate fi aplicat local pe leziuni.
• Cantharidin – Cantharis vesicatoria, este folosit de mii de ani deja! Produce vezicule, care duc la detașarea leziunii.
• Acupunctură – poate fi de folos în reglarea energetică a organismului.
• Homeopatie – poate elimina verucile prin acțiunea asupra cauzei lor profunde: Argentum nitricum, Causticum, Thuja, sunt câteva posibilități. Cel mai indicat este un tratament homeopat, personalizat.
Fiindcă veruca vulgara, negii, pot sugera prezența unor boli grave, este bine să vă consultați medicul, încă de la primele simptome! Sănătate!
Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me
„Am gastrită acută și colită” (Răspuns pentru CRISTINA – Ploiești, F. AS nr. 1616)

Pentru a reuși stabilirea unui diagnostic de certitudine, recomandăm analizele microbiologice din probe de materii fecale, pentru infecția bacteriană Helicobacter pylori, solicitând inclusiv antibiogramă. Helicobacter pylori este o bacterie localizată la nivelul mucoasei stomacului și al duodenului.
După efectuarea analizelor microbiologice, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze care vă pot prescrie un protocol terapeutic adaptat afecţiunii dumneavoastră. Menţionez faptul că produsele din gama Imunyze sunt naturale şi fără efecte adverse, fiind contraindicate doar persoanelor cu alergie la ou. Produsele Imunyze conţin anticorpi cu specificitate pentru o paletă largă de microorganisme. În plus, produsele din gama Imunyze se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare. Multă sănătate!
„Plăci psoriazice i-au acoperit 75% din corp” (Răspuns pentru CONSTANTIN – Galați, F. AS nr. 1615)
Stimate domn, în cadrul Departamentului de Cercetare-Dezvoltare Imunyze se obţin produse 100% naturale, utilizate cu succes, inclusiv în terapia unor afecţiuni imunomediate, aşa cum este şi psoriazisul. Aceste produse fac parte din gama Imunyze şi au la bază imunoglobulinele Y, de tip aviar, precum şi alţi factori imunomodulatori. Pe baza analizelor care să confirme diagnosticul clinic, medicii terapeuţi aparţinând Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze vă pot prescrie un protocol terapeutic potrivit afecţiunii descrise de dumneavoastră. Multă sănătate!