
Transpirația sau sudorația apare în stări de slăbiciune, mai ales în tuberculoza pulmonară, infecții, în stări de epuizare nervoasă. Prin transpirație se elimină apa din organism, bioxidul de carbon și sărurile minerale la nivelul tegumentelor. Pentru tratarea acestui simptom, se folosesc plante, atât intern, cât și extern.
Intern: se administrează ceaiuri din următoarele plante: salvie, crețișoară, coada-calului, isop, frunze de nuc. Ceaiul se pregătește în amestec: se opărește o linguriță de plante combinate cu un sfert de litru de apă clocotită, se lasă să se infuzeze puțin și se beau cu înghițituri mici două-trei căni de ceai pe zi. Beți dimineața, pe stomacul gol, și seara, înainte de culcare, câte o ceașcă de ceai, o perioadă mai mare de timp.
Plantele fortifică întregul organism și înlătură astfel transpirația nocturnă.
Extern: se recomandă băi locale (la nivelul axilelor și zonelor care transpiră) cu coajă de stejar, cel puțin 12 zile, în special seara. Se pregătește un decoct: 20-30 g coajă de stejar la un litru de apă. Se fac băi parțiale sau baie completă. În cazul acesta, 200 g de plantă se lasă la macerat peste noapte în 5 l de apă, a doua zi se dă totul în clocot, se trage vasul de pe foc, se lasă să stea puțin și se adaugă în apa de baie. Durata băii: 15-20 de minute. Nu vă ștergeți după baie. Stați în pat în halat sau prosop de baie. Numai bine!
ELISABETA Z. – Drăgășani-Olt
„Am flora intestinală distrusă” (Răspuns pentru ANA C. – Buhuși)
Doamnă directoare, nu pot să încep această scrisoare fără a-mi exprima gândurile bune și sentimentele de admirație și mult respect, pe care le am față de minunata „Formula AS”, care vine în ajutorul atâtor oameni bătuți de soartă, cu sprijinul unor oameni care au suferit la fel ca ei. În continuare ofer o rețetă pentru doamna în vârstă de 29 de ani, care și-a deranjat flora intestinală. Dimineața, pe stomacul gol, se pun într-un ibric 2-3 linguri de orez la fiert. Când începe să fiarbă, se varsă apa, se pune alta, și iarăși când începe a fierbe, se scurg apa, apoi orezul pe jumătate fiert și se mănâncă înaintea mesei cu o jumătate de oră. Până își reglează colita poate să facă și seara acest procedeu.
Regim alimentar: carne fiartă, ouă tari, pesmet, mâncare care nu-i provoacă diaree. Iar ca băutură, se bea ceai din sunătoare, gălbenele și coada-șoricelului.
Bunul Dumnezeu să-i ajute să se facă bine, așa cum m-am făcut eu.
MARIA P. – Roman
„De 3 ani sufăr de cistită cronică” (Răspuns pentru DIANA – București)
Am citit mesajul din revistă și înțeleg suferința prin care trece Diana și mă gândesc să vă răspund, oferind o rețetă care pe mine m-a salvat. Ceaiul folosit are următoarea compoziție: pir, hamei, cimbru de câmp, agrimonia, turiță-mare, herniaria (sau feciorică), părul-porcului (sau coada-calului), traista-ciobanului. Aceste plante se fierb circa 15 minute (o linguriță din fiecare) în 2 l de apă, se lasă la infuzat, apoi se strecoară. Eu m-am vindecat de cistită cu acest ceai. Sper ca rezultatul să fie pe măsură. Multă sănătate!
GABI – București
„Băiețelul meu are epilepsie” (Răspuns pentru TATIANA – Dolj)
Se amestecă ulei de măsline cu fagure de albine și ceară topită. Se unge cu acest preparat o bucată curată de pânză și se aplică, sub formă de compresă, pe coloana vertebrală. Este indicat a se face și băi cu decoct din fân de pădure.
IANCU B. – Brașov
„Sufăr de osteomielită” (Răspuns pentru LĂCRĂMIOARA R. – jud. Neamț)
Încercați o rețetă tibetană care se mai folosește la furuncul, mastită, osteomielită, focare purulente etc. Luați 50 g săpun de rufe (răzuit), 50 g făină secară, 1 lingură ulei vegetal (presat la rece), 1 lingură zahăr. Masa obținută se opărește cu 3/4 pahar de apă, se fierbe 2-3 minute, se adaugă o lumânare albă de ceară (din care s-a scos fitilul). Bandajul acesta se schimbă zilnic, iar tratamentul durează 2-3 săptămâni sau până la vindecare. La început pot să apară dureri.
MARIA – Cluj
„Știe cineva leacul popular al vindecării TBC-ului pulmonar?” (Răspuns pentru VIORICA – București)
Tinctură cu aloe vera, miere de albine și propolis. Ingrediente: 1 kg de miere, 20 g propolis (fin mărunțit), 750 g aloe (frunze fin mărunțite). Toate ingredientele se pun în borcan de sticlă. Macerarea durează 5 zile, la loc întunecos și rece, agitând compoziția de 3 ori pe zi. În primele 5 zile, se ia câte o linguriță dimineața și la prânz, cu două ore înainte de masă. Ulterior, doza se mărește de la o linguriță la o lingură. Durata tratamentului este de la 3 săptămâni până la două luni. Cura se poate repeta după o pauză de 7 zile.
Cura de aer ajută la vindecarea numeroaselor afecțiuni, printre care anemia, tuberculoza, neurastenia, durerile de cap. Pentru plămâni, cura se face în felul următor: dacă bolnavul se simte slăbit și nu poate sta afară, va sta în pat, bine învelit, se vor deschide larg ferestrele camerei în care se află (cel puțin 5-6 ore pe zi). În unele cazuri, se pot lăsa geamurile deschise toată ziua, chiar și noaptea. Pe lângă efectele curative la nivelul plămânilor, această stare de aer proaspăt (locuința nu trebuie să se afle în zone poluate) aduce odihnă și liniște interioară, o bună poftă de mâncare, somn profund, refăcând astfel întreg organismul. Dimineața și seara se fac câte 30 de respirații complete, cu numărătoarea: 5 secunde inspirați, 7 secunde expirați, apoi se ține aerul în piept cât mai mult. Aerisește plămânii, îi încarcă cu oxigen și le mărește capacitatea respiratorie.
Vă doresc multă sănătate
ION I. – Piatra Neamț
„Caut un remediu pentru pancreatită cronică” (Răspuns pentru VASILE T. – Bacău, F. AS nr. 1397)
Pentru tratarea bolii soției dvs., foarte indicat este ceaiul de obligeană, preparat prin macerare la rece. Se pune o linguriță rasă cu rădăcină de plantă în 200 ml apă rece, de seara până dimineața. Se strecoară și se bea câte o lingură (nu mai mult), cu 5-10 minute înainte și după mesele principale.
* Ceai pentru toată ziua: infuzie din coada-calului și lichen de piatră (Islanda). Se va face combinat cu 4-5 lingurițe de plantă la 1 l de apă.
* Cură de struguri – cât mai îndelungată.
* Dacă soția are și o insuficiență pancreatică, de mare ajutor sunt: • ceaiurile din anghinare, păpădie, pedicuță, urzică mică; • spanacul, varza; • pelinul uscat, luat 1/2 linguriță înainte de mese, o dată cu ceaiurile recomandate. Toate plantele medicinale le găsiți la Plafar. Multă sănătate!
DUMITRU G. – București