Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cum se vindecau țăranii în Moldova

• Rețete străvechi, încercate, deci sigure •

REUMATISM

Fiere de porc și alcool

Foto: Shutterstock

Un kilogram de fiere de porc sau de vită (se ia de la abator) se dă prin mașina de tocat carne și se ames­tecă cu un litru de alcool de 90°. Se lasă 7 zile la soare. Vara, ne ungem cu preparatul pe tot corpul și ne întin­dem la soare 2-3 ore, pentru a transpira. Capul îl pro­tejăm cu o pălărie de paie, în care pu­nem o frunză de brusture. Repetăm procedeul zi de zi, ori de câte ori e soare.

După baia de soare, nu ne spălăm, ci îmbrăcăm o că­mașă mai veche pe care o lăsăm pe noi și noap­tea, căci noaptea preparatul va intra și mai bine în piele. A doua zi ne spălăm bine pe tot cor­pul.

Cu o singură sticlă din acest preparat se vindecă orice reumatism aflat în fază incipientă; cu două sticle, avem liniște un an-doi. Tratamentul trebuie repetat.

Băi cu vrejurii de roșii

Se taie, toamna, vrejurile care rămân după culesul to­matelor. Se iau 2-3 tulpini și se fierb 20 de mi­nute într-un litru de apă. Se fac băi ale zonelor du­reroase sau se pun comprese. Repetate an de an, băile ne țin articulațiile flexibile ca în anii tinereții. Fiertura de vrejuri se poate reîncălzi și folosi de două-trei ori.

Băi de ovăz

Puternic anti-reumatice sunt băile de paie de ovăz adunate când dă spicul, dar și mai târziu. Se fierb în apă, se fac băi de 20-25 de minute.

Bune sunt și băile de frunze de paltin, de pleavă de fân, de frunze de nuc, de cetină de brad, de boz (toată planta), de castane sălbatice.

Băi cu bicarbonat

Se fac 15 băi cu bicarbonat de sodiu, o lingură și jumă­tate la un litru de apă fiartă. Produc un efect excelent. Apa de la o baie se reîncălzește de două ori.

Covăseală de grâu

1 kg grâu curat, 1,100 kg zahăr, 50 g drojdie se pun într-un vas mare, în 5 litri de apă curată. Se ames­tecă și se lasă 21 de zile la covăsit. Se stre­coară. Se beau câte 100 ml pe zi.

Sunătoare cu miere

Un pumn de floare de sună­toare se pune într-un litru de apă ce dă în clocot. O lăsăm să fiarbă 10 minute descoperit, apoi se lasă să se răcească 15 minute. Se stre­coară și se pune într-un vas peste un kilogram de miere. Se adaugă 1/4 litru rachiu de drojdie. Se amestecă bine și se pune la sticle. Se ia câte o ceșcuță, cu 15 minute înainte de masă.

SCIATICĂ

Terapie cu jar de lemne

Atât sciatica, cât și lumbago se pot vin­deca la țară, astfel: fa­cem foc mare în sobă, tra­gem ja­rul la ușa sobei și împin­gem lem­nele adânc, în sobă. Ne așezăm cu partea bolnavă spre dogoare. Alături punem un lighean cu apă foarte rece. Când ne-am înfier­bântat, ne ștergem cu o cârpă cu apă re­ce pes­te șale, apoi stăm în con­tinuare 20 de mi­nu­te, de două ori pe zi. Procedeul trebuie re­petat 10 zile.

GASTRITĂ

* Un kg rădăcini de pătrunjel se fierb în doi litri de apă, până scade lichidul la ju­mă­tate. Îm­părțim ceaiul în 7 por­ții. Se beau dimi­neața, la dis­tanță de 10 mi­nute. Li­chidul să aibă tem­peratura camerei.

* Două linguri de caimac de lapte se bat bine cu două gălbe­nu­șuri și două lingurițe de miere, până se face un fel de unt-cremă. Întreaga cantitate se ia de trei ori pe zi, înaintea me­se­­lor cu 1/2 oră. Prima porție tre­buie luată imediat după trezire, pe stomacul gol, la distanță cât mai mare de micul dejun.

DIAREE

* Ceai din pielițe scoase de pe mie­zul nucilor noi. Excelent!

* Un vârf de cuțit de praf de ghindă se ia cu puțină apă, după ce ghinda a fost prăjită și măci­na­tă.

* Ceai de frunze și de sâmburi de gutui.

* Ceai de frunze și de sâmburi de piersic.

* Ceai de frunze de fragi.

* Orez fiert, împreună cu zeama lui, îndulcit și amestecat cu iaurt. Ajută mult, mai ales pruncilor.

* Ceai de frunze de mur.

* O bucată de zahăr, o linguriță de ulei, zeama de la o jumătate de lămâie. Se freacă bine toate compo­nen­­tele, până se topește zahărul. Se face un ceai de mușețel, se lasă să se răcească, apoi se dau bolnavului ambele leacuri. 24 de ore nu se mănâncă nimic, ci se bea numai ceai de mușețel.

* Ceai de lemn de prun, foarte bun și pentru ani­male.

* Apă albuminoasă: batem două albușuri de ou în 50 ml de apă rece. Se dă din ceas în ceas, câte o lin­gură, copiilor mici.

* Mâncăm afine.

* Dimineața și la amiază ne spălăm cu apă rece pe bust, vreme de un minut. Umblăm dimineața desculți în apă recișoară, vara, apoi turnăm apă rece pe ge­nunchi, un minut.

TENSIUNE MICĂ

Leac e borșul proas­păt din tărâțe de grâu, băut în loc de apă. După două-trei luni, tensiunea va deveni normală și sto­macul va fi vindecat.

FLEBITĂ

* Frecții cu tinctură de gălbenele sau cu alifie de gălbenele.

* Polen de flori de castan și băi cu orice soi de castane, comestibile sau sălbatice.

ULCER LA STOMAC

* 1 kg miere de albine, 1 kg lămâi trecute prin ma­șina de tocat cu coajă cu tot (fără sâmburi), 1 kg de ulei de măsline sau floarea-soarelui. Se amestecă bine toate cu o lingură de lemn. Se pun la ră­coare și întu­neric 10 zile. Se iau câte trei linguri pe zi, cu 5 minute înaintea meselor principale. În timpul tratamentului sunt oprite toate băuturile al­coolice.

* 1 litru țuică de prune sau 1 litru drojdie de vin de 45-50° se ames­tecă cu un litru de ulei de măs­line. Se scutură bine sticla pentru a se forma o emulsie. Se iau 50 de ml, cu 5 minute înaintea fie­cărei mese. În 14 zile vom fi vindecați. O sin­gură sticlă e de ajuns pentru tra­tament. În același timp, bem zilnic un ceai de mentă și unul de coada-șorice­lului. Iar dacă avem o ușoară afecțiune la ficat, vom bea un ceai de mentă și unul de pojar­niță.

ARTEROSCLEROZĂ

Leacul bolii sunt semințele gal­bene de muștar. Se ia înaintea mesei de prânz și de cină câte o lin­gură și jumătate de semințe. Se înghit ne­zdrobite, timp de o lună. Apoi se întrerupe trata­mentul două luni, și con­tinuăm în acest ritm un an. Fiecare lin­gură de semințe se ia cu puțină apă.

Pentru reglarea circuitului sângelui e reco­man­dabil ceaiul de vâsc. O cură de 5-6 săptămâni, cu două ceaiuri băute pe zi, folosește enorm întregului orga­nism. Cura se poate ține un an.

TENSIUNE MĂRITĂ

Prăjim fasole boabe albă, până devine cum e ca­feaua, o râșnim și o facem pulbere. Se iau câte două lin­guri cu 5 minute înaintea fiecărei mese, timp de 4 zile. Echilibrul tensiunii se ține și cu ceai de ur­zici, zeamă de pătrunjel, zeamă de păstăi verzi de fa­sole, consum mult de ceapă și de usturoi, ceai de cimbru.

VEDERE SLABĂ

Rețeta pentru revenirea vederii e folositoare chiar și la vârsta înaintată de 80 de ani. După apli­carea ei, lepădăm ochelarii. Se iau ca măsură două borcane de 800 g. Se umplu cu morcovi rași pe ră­zătoare mică, apoi răzătura se varsă într-un lighean. Cele două bor­cane se umplu iar cu miere de albine și se toarnă peste morcovi. Mai luăm 1 kg de lămâi și le trecem prin mașina de tocat carne, cu coajă cu tot. Le turnăm și pe ele peste morcovi. Se amestecă totul bine. Compoziția se pune la frigider, să nu fermenteze. Se ia câte o lingură înaintea fiecărei mese. Băuturile alcoolice sunt interzise. La nevoie, rețeta se poate repeta.

NICOLAE GREBENEA – Piatra Neamț

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.