• Greața, voma, diareea, durerile de stomac și de intestine – sunt semnele clare ale unei intoxicații alimentare. Provocată de ingerarea de alimente și băuturi contaminate cu bacterii și toxine, ea este extrem de frecventă vara, când plecăm în vacanță și ne schimbăm obiceiurile culinare. Iată câteva sfaturi prețioase, menite să vă ajute să depășiți o intoxicație alimentară și să evitați recidivele •
Rehidratați-vă rapid

* Beți multă apă. Diareea și voma deshidratează organismul. Cele mai expuse sunt persoanele în vârstă și copiii. Dacă vă e teamă că veți vărsa ceea ce ingerați, beți cu înghițituri mici.
* Compensați pierderea zahărului și a sărurilor minerale eliminate prin diaree. Următoarea băutură vă este de ajutor: amestecați sucul de la două portocale cu o jumătate de linguriță de sare și două lingurițe de miere, apoi adăugați 500 ml apă. Încercați să beți un pahar din acest amestec, din jumătate în jumătate de oră, cu înghițituri mici, până la dispariția simptomelor.
* Încercați băuturile calde. Le veți suporta, probabil, mai bine decât pe cele reci.
* Beți ceai de mușețel, cimbru, ghimbir și mentă. Combinate (o linguriță de amestec, opărită cu o cană de apă) sau băute în parte, aceste ierburi au virtuți calmante și antispastice și potolesc crampele intestinale.
Remedii externe
* Băi calde cu uleiuri esențiale. Adăugați în apa din cadă câte trei picături de ulei esențial de mușcată, ghimbir și mentă. Faceți baie vreme de 20 de minute, adăugând, din când în când, apă caldă, ca să mențineți temperatura ridicată.
* Masați-vă abdomenul cu uleiuri calmante. Amestecați trei picături de ulei esențial de arbore de ceai, cu câte două picături de ulei esențial de mentă, mușcată, lemn de santal. Amestecați-le într-un bol cu 5 linguri de ulei de plante neutru (măsline). Puneți amestecul să se încălzească pe baie de aburi, până ajunge la circa 37 de grade. Masați-vă abdomenul cu acest ulei, făcând mișcări în sensul acelor de ceasornic, până când vă simțiți mai bine.
Practicați digitopunctura
* Punctul de acupresură pentru diaree se găsește pe picior, la opt degete sub rotula genunchiului și la un deget distanță de tibie, spre în afară. Apăsați (nu prea tare), vreme de două minute, cu degetul arătător, pe fiecare picior.
* Punctul de acupresură pentru greață și vomă se află pe antebraț, între tendoane, la două degete deasupra pliului interior al palmei. Apăsați ușor 2 minute, pe fiecare braț.
Miracolul ghimbirului
Ghimbirul este atotputernic când e vorba de greață și vomă. Încercați să mestecați o bucățică de rădăcină proaspătă de ghimbir (pișcă ușor). Sau beți un ceai de ghimbir. Se găsește în stare proaspătă, la marile magazine, și în farmacii, sub formă de ceai gata preparat (Fares).
Revenirea la normal

* Când vă simțiți mai bine, consumați un aliment solid, care să panseze intestinele, fără să le irite. Orezul alb fiert este ideal, la fel ca și apa în care a fiert. Se recomandă și sucul de morcovi.
* Alte alimente recomandate: supa de pasăre, fără adausuri (tăieței, găluști de griș etc.), iaurt degresat, pâine prăjită, fără unt, compot de mere.
* În zilele următoare, mâncați iaurt și lactate fermentate (sana, chefir) pentru a vă reface flora intestinală.
Mai bine să previi decât să vindeci
* Pentru a preveni intoxicațiile alimentare, țineți o igienă personală strictă, atât acasă, cât și în vacanță. Spălați-vă bine pe mâini de câte ori mergeți la toaletă, înainte de a găti sau a mânca. Dacă gătiți carne crudă, spălați-vă pe mâini după aceea, înainte de a atinge un alt aliment, mai ales pe cele care se mănâncă crude. Curățați cel puțin o dată pe săptămână (vara) frigiderul și fundurile de lemn pe care le folosiți.
* Folosiți două funduri de lemn, unul pentru carne și altul pentru legume.
* Spălați în mai multe ape fructele și legumele, înainte de a le consuma.
* Aruncați alimentele cu limita de folosire depășită, pe cele cu miros suspect sau cu urme de mucegai. Aruncați conservele cu capacul bombat.