• Apariția pe piață a cireșelor și căpșunilor, două trufandale în care dăm iama, combinată cu consumul de salate și crudități, le dă de furcă bietelor intestine și ele răspund cu refuz: diareea. Un disconfort care nu se potrivește deloc cu bucuria sosirii verii și trebuie, de urgență, remediat •
Blocați diareea cu taninuri

* Beți ceai negru cu zahăr. Ceaiul rehidratează, în plus, conține taninuri astringente, care contribuie la potolirea inflamației intestinale.
* Frunzele de dud sunt un remediu popular răspândit, contra diareei. Se opăresc 2 lingurițe de plantă, cu 250 ml apă clocotită. Se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Se beau trei cești pe zi, între mese. În sezonul dudelor coapte, mai există o rețetă: 2 linguri de fructe se pun la fiert în 250 ml de apă, pe flacără mică, vreme de 10 minute. Se bea câte o cană, de mai multe ori pe zi. Infuzia de frunze de fragi este la fel de eficientă.
Hidratați-vă
* Dacă diareea este puternică și durează, trebuie să înlocuiți rezervele de apă și minerale pier-dute prin scaun! Preparați-vă o soluție de rehidratare, amestecând 1/2 de linguriță de bicarbonat de sodiu cu un vârf de cuțit de sare și un vârf de cuțit de zahăr, dizolvate într-o ceașcă de apă. Beți de mai multe ori pe zi.
* Băuturile energizante pentru sportivi pot înlocui mineralele pierdute, cu condiția să nu fie folosite în exces.
Adoptați o alimentație potrivită
* În primele zile, renunțați la hrana solidă și mâncați supă de pasăre sau consomé de vită. Sunt ideale, pentru că furnizează apă, minerale și proteine. Țineți regimul acesta 2-3 zile consecutiv.
* Evitați sucurile de fructe și de legume, favorizează diareea.
* Introduceți treptat alimente bine tolerate, care conțin fibre puține: orez, banane, cartofi fierți în aburi, compot de mere și de gutui. Bananele și cartofii conțin pectină, care absoarbe excesul de lichid din intestin și încetinește evacuarea scaunului.
* Morcovii sunt o altă sursă de pectină. Mâncați-i fierți și pasați cu puțină zeamă. Luați câte o lingură, la fiecare două ore.
* Evitați alimentele bogate în fibre insolubile, greu de digerat: fasolea, varza, varza de Bruxelles.
* Evitați produsele lactate, cu excepția iaurtului și a laptelui acru. Conțin bacterii care refac flora intestinală.
* Merele, atât pulpa, cât și coaja, conțin și ele multă pectină, care oprește diareea. Se mănâncă întregi sau rase. Un măr pe zi face minuni și când e vorba de constipație.
* Afinele ajută în cazuri de diaree, pentru că sunt bogate în taninuri și pectine. Afinele uscate au efect mai puternic decât fructele proaspete. Studii recente au dovedit că afinele protejează și de cancerul de rect.
* Usturoiul, ceapa și prazul – stimulează sistemul imunitar, care luptă mai ușor cu bacteriile diareei. Mai ales usturoiul facilitează absorbția mineralelor, o adevărată binefacere după pierderea lor.
Leacuri populare

* Afine uscate, fierte în vin roșu – o mână de fructe se dau în 2-3 clocote, în 200 ml vin roșu. Se bea o cană de-a lungul zilei.
* Sirop de trandafiri – 30 de grame de petale de trandafiri se opăresc cu un litru de apă și se lasă la macerat o zi întreagă. Apoi se strecoară, se adaugă 500 de grame de zahăr și se pune din nou la fiert, până ce lichidul se transformă în sirop. Se iau 3-4 linguri pe zi.
* Ceai din rădăcini de sclipeți – o lingură de rădăcină rasă se pune la înmuiat un sfert de oră în 500 ml apă rece. Se pune apoi la fiert, un sfert de oră, pe flacără mică. Se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Se beau patru jumătăți de cană pe zi.
* Doi căței de usturoi se curăță și se zdrobesc. Se amestecă cu două linguri de zahăr brun și se pun pe foc să dea un clocot, cu o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
* Pâinea prăjită până aproape de carbonizare absoarbe rapid otrăvurile care au produs diareea.