Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

GEMOTERAPIE – Căldură mare!

• Să profităm de zilele însorite de vară, dar să ne și pro­tejăm de radiațiile solare puternice și în ex­ces, care ne pot aduce o serie de neplăceri, de la in­solație, arsuri sau aler­gie solară, la deshidratare, transpirație ex­ce­sivă, picioare umflate, creșteri ale tensiunii arteriale și multe altele. Iată cum vă puteți proteja apelând și la ge­moterapie •

Eritem solar, alergie solară, insolație

Foto: Shutterstock – 2

Protecția solară presupune, în primul rând, abordarea unor măsuri adaptate tipului de piele, în strânsă legătură cu sensibilitatea acesteia. În special persoanele cu pielea foarte albă este im­portant să evite expunerea prelungită la soare și să folosească creme cosmetice cu factor de protec­ție. O recomandare valabilă pentru toată lumea este evitarea expunerii prelun­gi­te la radia­țiile solare, în special între orele 11-16.

Cu ajutorul gemoterapiei pu­tem contracara o mare parte din efectele nocive ale expu­nerii la soare, prin adminstrarea internă de extracte ge­mote­ra­pice, care vor    completa pro­tecția externă, cu creme și loțiuni, prin efecte sinergice, de reducere a inflamației și iritației.

În timp ce arsura solară apare după o expu­nere prelungită la soare, în special la ore nepo­trivite, alergia solară este o reacție anormală a sistemului imunitar, la radiațiile solare. Dar, fie că este vorba de alergie solară sau eritem solar (arsură), pentru protecție se pot folosi extractele gemoterapice din Muguri de Coacăz negru și din Muguri de Smochin.

Extractul din Muguri de Coacăz negru are acțiune antiinflamatoare și antialergică, iar Ex­tractul din muguri de Smochin protejează pielea de iritații. Administrând cele două extracte gemo­terapice preventiv și pe perioada expunerii in­tensive la soare, manifestările alergiei solare sau ale eritemului solar pot fi reduse mult în inten­sitate.

În cazul persoanelor cu piele sensibilă, cu o săptămână înainte de plecarea la mare, se poate începe cura gemoterapică cu Extract din muguri de Coacăz negru, dimineața, și Extract din muguri de Smochin, seara.

Carmen Ponoran

Pe perioada sejurului la mare, cura gemo­terapică se va continua cu Extract din muguri de Coacăz negru și Extract din muguri de Smochin, dimineața, și Extract din muguri de Smochin împreună cu Extract din muguri de Tei argintiu, seara. Administrarea lor poate proteja inclusiv de eventuale deranjamente gastrice, prin acțiunea reglatoare a smochinului la acest nivel.

Dacă sunteți alergici la polen și plecați în excursie în perioada de înflorire a ambroziei – care începe din luna Iulie și durează până în toamnă – tot Extractul din muguri de Coacăz negru vă poate ajuta, putând să îl administrați preventiv, pe perioada vacanței, dimineața și după amiaza.

Extractul din muguri de Coacăz negru va putea reduce și efectele insolației, asociat cu Ex­tract din muguri de Arin negru și Extract din mlă­dițe de Măceș – câte 2 ml din fiecare, diluați în 1 litru de apă și băuți în înghițituri mici, pe par­cursul a 2-3 ore. Extractul din muguri de Smochin poate fi de asemenea adăugat, dacă insolația este însoțită de senzația de greață. Dacă aveți însă tensiunea arterială crescută, folosiți combinația fără Coacăzul negru.

Înțepături de insecte

Căldura verii vine și cu mul­te in­secte, iar pentru pro­tecția de înțe­pături de insecte și redu­cerea in­flamației, iarăși ne aju­tă Extractul din mu­guri de Coacăz ne­gru, care se va administra de două ori pe zi, iar local se pot folosi creme sau spray-uri cu substan­țe repelente.

Protecție oculară

Ochelarii de soare de calitate – cu protecție UV – sunt recomandați mai ales celor cu sensi­bilitate la nivel ocular, dar este bine să îi purtăm și preventiv, pentru a nu dobândi o astfel de sensibilitate. Urmând cura cu Extract din muguri de Coacăz negru veți avea și o pro­tecție oculară. La nevoie (ochi înroșiți du­pă o baie la piscină) pu­teți adă­uga și Ex­tractul din mlădițe de Capri­foi, care va sus­ține recupe­rarea.

Transpirație excesivă

Pentru unii dintre noi este o mare problemă transpirația, care se intensifică pe perioada verii, mai ales în zilele toride. Pentru reglarea secreției glandelor sudoripare, vă propun să încercați cura gemoterapică cu Extract din muguri de Ulm, Ex­tract din muguri de Nuc și Extract din muguri de Platan. Rezultatele nu vor fi instantanee, dar în timp, veți observa o reducere a transpirației acide, urât mirositoare.

Picioare umflate

Greutatea resimțită în picioare, în zilele toride de vară, vine cu apariția sau accentuarea edemelor sau varicelor. Extractul din muguri de Castan comestibil ne poate ajuta, prin efectul decongestionant la nivel limfatic și venos. Se poate asocia cu Ex­tractul din mlădițe de Lemn câi­nesc, în cazul ede­me­lor foarte pro­nun­țate, sau cu Extrac­tul din mu­guri de Cas­tan săl­batic, pentru îmbunătățirea circulației ve­noa­se și capilare, în cazul existenței varicelor sau a fragilității capilarelor.

Febră musculară, oboseală, moleșeală

Expunerea în exces la soare poate să scadă rezistența organismului, iar efortul fizic din zilele toride va duce la febră musculară, oboseală sau moleșeală.

Extractul din radicele de Porumb, prin acțiunea ci­catrizantă asupra leziu­nilor din fibrele muscu­lare infla­mate, este reco­mandat în durerile mus­culare generate de un efort susținut. Local, se poa­te aplica o cremă sau unguent cu Arnică.

Pentru a reduce starea de oboseală, ce se poate instala după drumeții, apelați la un adaptogen, Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz, cu acțiune remineralizantă și de echilibrare neuro-psihică, care o să vă ajute și pentru o odihnă de noapte eficientă. Aveți în vedere și Extractul din mlădițe de Rozmarin, pentru a preveni moleșeala dată de expunerea îndelungată la soare sau de temperaturile crescute, care solicită mult ficatul.

Deshidratare și deshidratarea pielii

Ca organismul să nu sufere din cauza deshi­dra­tării, vom ține cont de un aport de apă supli­mentar față de zilele obișnuite, când nu există disconfort termic.

Nu este de neglijat nici accelerarea pro­cesului de îmbătrânire a pielii, ca rezultat al expunerii la soare, la orele de vârf. Rețineți că Extractul din radicele de Porumb are și acțiune dermo­pro­tectoare, în situațiile cu piele deshi­dratată, fe­nomen care poate să apară după expu­nerea la soare.

Hipertensiune arterială, palpitații

Aproape jumătate dintre români suferă de hipertensiune arterială, iar această afecțiune are o prevalență mai mare la vârst­nici, care trebuie să evite ex­pu­nerea la tempera­turile ri­dicate.

Pentru cei care nu sunt sub tratament antihipertensiv, dar prezintă valori de graniță ale hipertensiunii arteriale (hiper­tensiune borderline), se poate interveni, preventiv sau cu­rativ, în cazul unor pusee de creștere a tensiunii arteriale, cu Extractul din mlădițe de Păducel, care are rol reglator, este util și în caz de palpitații, fiind în plus și calmant, relaxant şi echilibrant asupra sistemului nervos vegetativ.

Infecții urinare și deranjamente intestinale

Infecțiile de căi urinare sunt frecvente și vara, mai ales la frecventarea piscinelor, dar și de alte cauze. Dacă aveți o sensibilitate la acest nivel și faceți des infecții urinare, puteți preveni o even­tua­lă cistită cu Extractul din mlădițe de Me­rișor cu efect antibacterian și antiinflamator. Acesta are și acțiune modulatoare asupra motili­tății intes­tinale (readuce echilibrul în caz de constipație sau diaree) și reechilibrează flora intestinală. Îl puteți asocia cu Extractul din muguri de Smochin, în situațiile cu disconfort gastric și intestinal, și cu Extractul din mlădițe de Afin, în administrări repetate, în cursul zilei.

Radiațiile solare puternice sunt și surse de producere a temuților radicali liberi de oxigen, pe care organismul nostru îi contracarează cu substanțe antioxidante produse în corp, la care este bine să adăugăm și antioxidanți din surse externe, cele mai importante fiind alimentele cu putere antioxidantă, precum fructele și legumele care abundă în sezonul cald. Nu uitați că și extractele gemo­terapice vă pot fi de mare ajutor în se­zonul cald. Organismul nostru are o mare putere de reechilibrare, iar ge­mo­terapia susține acest proces.

Farm. CARMEN PONORAN

www.gemoterapie.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.