Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cele mai bune soluții împotriva insomniei

Foto: Shutterstock

Insomnia este definită drept dificultatea de a adormi sau de a ne menține somnul. O de­fi­niție scurtă, dar care ascunde zeci de cauze. 30% din populația lumii suferă de această proble­mă, iar mai mult de un sfert se confruntă cu o formă gravă a tulburărilor de somn. Cât despre efectele insomniei, lipsa de somn afectează mai întâi nivelul de energie, de concentrare și sta­bilitatea emoțională. De multe ori, când ne simțim iritați din orice sau uităm unde ne punem cheile, este foarte posibil ca dormitul insu­ficient să fie vinovatul. Insomnia scade dramatic imunitatea, afec­tea­ză glicemia, apetitul alimentar și tensiunea arterială. Multe per­soane obeze, diabetice sau cardia­ce suferă, de fapt, de tulburări de somn! Pentru a afla mai multe despre remediile naturale împotriva insomniei ne-am adresat d-nei Mădălina Mihai,    specialist în comunicare la firma DVR Pharm.

– Industria medicamentelor des­tinate tratamemtului insomniei este în­floritoare. Care sunt cele mai efi­ciente somnifere: cele de sinteză sau remediile naturale?

– Din datele existente despre me­dicamentele chimice, eficiența lor este mai limitată decât ne-am imagina. Un articol interesant, publicat de „Cle­veland Clinic” din Statele Unite, arată că în medie, cei care iau medicamente chimice adorm cu 20 minute mai re­pede. Apoi, cu ajutorul medicației de sinteză, durata de somn crește în medie cu 35 de minute pe zi. Pare puțin, dar pentru un pacient cu insomnie severă înseamnă foarte mult! La polul opus, scorurile de eficiență înregistrate de plante nu diferă foarte mult de medicamentele chimice. Va­leriana este campioană în tratarea insomniei, având scoruri apropiate de cele ale medicamentelor de sinteză, fiind urmată de melatonină, ashwa­gandha, roiniță, ginseng siberian.

– Dacă nicio plantă și niciun medicament nu funcționează astfel încât să ne ajute să dormim măcar 6 ore, atunci care ar fi soluția?

Dr. Mădălina Mihai

– Marea problemă a studiilor realizate este că tratează insomnia ca pe o boală în sine, nu ca pe o consecință a unor probleme de sănătate mai pro­funde. Cu medicina naturală se pot obține rezultate bune, dar nu „la grămadă”, cum se spune în lim­bajul comun. Dacă folosim soluții diferite la pa­cienții cu anxietate, față de cei cu depresie, stres post­traumatic, meteosensibilitate sau oboseală cro­nică, rezultatele vor fi mult mai bune. Doar că exis­tă o condiție importantă, pe care puține persoane cu insomnie o înțeleg: pentru a obține un somn profund și odihnitor este necesară repararea siste­mului nervos și endocrin, iar acest lucru poate dura săptămâni, luni sau chiar mai mult. Curele cu plante medicinale acționează încet și sigur, dar e nevoie de răbdare!

– Practic, nu se tratează insomnia ca boală, ci mai degrabă se acționează asupra gândurilor, emoțiilor și a problemelor neurologice sau en­docrine?

– Exact, iar această abordare se numește în li­teratura de specialitate tratamentul indirect al in­somniei, deși mult mai potrivit ar fi tratamentul cauzal. Dacă terapia anxietății, a stresului cronic, a depresiei, a trau­ma­tismelor emo­ționale etc. sunt făcute corect, rezul­tatele în îmbunătățirea som­nului nu vor întârzia să apară. Este nevoie nu doar de remedii naturale, ci și de ajutor psihologic, de activitate fizică, alimentație și stil de viață sănă­toase. Dar, într-adevăr, plantele medicinale au efec­te rapide și pot fi un suport pentru celelalte terapii. Extractul de Valeriană, de exemplu, este un som­nifer de uz larg, util împotriva tulburărilor de somn. Eficiența sa este de 30-40% și ajută la adormire și la succesiunea normală a fazelor de somn. Vale­riana are însă două neajunsuri: efectul apare după 4-6 săptămâni de administrare constantă și poate da somnolență diurnă. Noi folosim VA­LERIANĂ + MAGNEZIU, cu efecte mai rapide și care elimină stările de moleșeală sau lipsa de con­centrare din timpul zilei.

– Preparatele cu melatonină nu sunt o soluție pentru cei care nu pot dormi?

– Melatonina este un neurotransmițător secretat de glanda pineală; el „anun­ță” creierul și organis­mul că este seară și trebuie să se culce. Ne relaxează, ne în­cetinește ușor meta­bo­lis­mul și ne predispune la som­nolență. Din cauza lu­minii albăstrui a ecranelor tele­foanelor și televizoa­relor, a sedentarismului și a excitan­telor (cafea, cola etc.), nu secretăm suficientă melato­nină seara. Efectele melato­ninei sunt însă li­mitate și ne pot chiar în­curca. De pildă, acest su­pliment nu trebuie luat decât între orele 19 și 24! Luată mai târziu, melatonina ne va face somnolenți în timpul zilei. Pentru că are o eficiență limitată, spe­cialiștii DVR PHARM au creat formula ME­LATONINĂ ULTRA +. Aceasta conți­ne și ulei esențial de Lavandă, Valeriană și alte plante cal­mante, care practic îi triplează eficiența.

– Ce pot face persoanele cu insomnie pe fondul meteosensibilității sau care efectiv nu pot dormi din cauza căldurii?

– Stresul meteo, canicula și insomnia sunt strâns legate, fiecare amplificând efec­tele celorlalte. Stresul activează sistemul ner­vos simpatic, crescând nivelurile de cor­tizol, ceea ce poate împiedica adormirea. Canicula crește temperatura corpului și afectează ca­pacitatea organismului de a-și regla tempe­ratura internă, esențială pentru un somn de calitate. Studiile atestă că plantele adapto­gene reduc puternic stresul și îmbunătățesc calitatea somnului. Ginsengul coreean sau cel american reduc nivelul de cortizol și ajută la calmarea sistemului nervos; Gin­sen­gul indian și Ginsengul siberian reduc nivelul de hormoni ai stresului și ajută corpul să facă față caniculei, dar și altor ti­puri de disconfort meteorologic. Toate aces­te tipuri de Ginseng le găsim în capsu­lele RE­ZISTRESS ADAPTOGEN, eficiente atât contra insomniei climatice, cât și a insomniei date de orice altă formă de stres sau de oboseala cronică.

– Ați menționat printre cauzele insomniei și depresia. Ne puteți spune mai multe despre acest subiect?

– Depresia și insomnia sunt interconectate, fiecare amplificând simptomele celeilalte. Depresia duce la insomnie, perturbând echilibrul neurotrans­mițătorilor (serotonină și norepinefrină), cruciali în reglarea somnului. Insomnia agravează depresia, re­duce durata și calitatea somnului, afectând func­ționarea creierului și starea emoțională. Colectivul nostru de cercetare a creat EMO POZITIV, un su­port în tratamentul depresiei și a insomniei corelate cu ea. Conține extract standardizat de Sunătoare, plantă cu efecte antidepresive recunoscute, care crește nivelurile de serotonină și dopamină din cre­ier, induce starea de bine emoțională și îm­bună­tățește calitatea somnului. EMO POZITIV mai con­ține tămâie (reduce agitația, favorizând ador­mirea) și ulei esențial de rozmarin (armo­nizează faza de somn cu vise – REM).

– Ce soluții există pentru persoanele la care apar tulburări grave de somn pe fondul anxietății sau al atacurilor de panică, inclusiv nocturne?

– Anxietatea – inclusiv fazele sale paroxistice, cum ar fi atacurile de panică sau coșmarurile – este cea mai frecventă cauză de insomnie. Persoanele an­xioase se confruntă cu o creștere puternică a se­creției de cortizol, hormonul stresului, care ne face agitați, iritabili și ne dă faimoasa foame nocturnă. Stările de neliniște măresc și secreția de nore­pi­ne­frină, care crește frecvența cardiacă și trimite sângele spre mușchi. Toți acești factori, care ne fac extrem de activi noaptea, pot fi combătuți cu un remediu sofisticat: CALMOSTABIL, realizat din ingrediente precum extractul de griffonia (crește ni­velul hormonului calmului din creier), roiniță (scade ritmul cardiac și relaxează musculatura) și va­leriană (crește nivelul hormonului relaxării), GA­BA (încetinește metabolismul și induce somno­lența).

– Primim multe scrisori de la cititori care se confruntă cu insomnie și coșmaruri, după traume emoționale. Există soluții naturale în acest sens?

– Traumele emoționale precum abuzul fizic, abuzul emoțional, pierderea unei per­soane dragi, lipsa afecțiunii în copilărie sau divorțul, contribuie semnificativ la apariția insomniei. Medicii și psihoterapeuții cu care colaborăm folosesc cu succes formula TELOM-R EMOȚII. Aceasta conține plan­te relaxante, calmante sau antidepre­sive, care ajută împotriva insomniei, dar și ingre­diente ca rădăcina de astragalus sau lăp­tișorul de matcă, puternice regenerative ale sistemului nervos. Mulți pacienți ne-au mărturisit că nu ar fi rezistat la presiunea emo­țională a unui divorț, a pierderii servi­ciului sau a morții unui părinte, dacă nu descopereau TELOM-R EMOȚII. În cazul acestor traume, sprijinul unui psihote­rapeut e foarte important. Pe lângă terapii, unii dintre ei pot oferi și scheme de tratament care ajută mult. De pildă, com­binația TE­LOM-R EMOȚII și LĂPTIȘOR MATCĂ ACTIVAT ajută la recuperarea somnului după stresul bolii, al spitalizării sau al terapiilor invazive. La persoanele care au suferit abuzuri fizice și emoționale, aso­cierea TELOM-R EMOȚII cu SUNĂ­TOARE + MAGNEZIU ajută la scăderea cortizolului, ușurând adormirea și menți­nerea somnului. În cazul pierderii unei per­soane dragi sau a divorțului, adăugarea MELATO­NINEI ULTRA+ ajută împotriva insomniei.

EDUARD COMAN

Produsele Laboratoarelor DVR Pharm, prezentate în acest articol, pot fi comandate la tel. 0736.270.998.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.