Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Urinez puțin și transpir mult” (Răspuns pentru MIHAI – București)

Foto: Shutterstock

* Pentru mărirea cantității de urină vă re­comand decoct din 50 g semințe de pă­trunjel la un litru de apă, fiert 5 mi­nute. Se bea câte o ceașcă, cu 60 de mi­nute îna­in­te de masa de prânz și de seară.

* Decoct dintr-o lin­gu­riță de ames­tec de le­uștean, osul-iepurelui, lemn-dulce și boabe de ienupăr, la o cană de apă clocotită. Se fierb 15 mi­nute, se stre­coară și se bea o cană pe zi, călduț.

* Pen­tru transpirație faceți o infuzie din ames­tec de 40 g coa­da-șoricelului, 40 g salvie, 20 g ana­son. O linguriță de ames­­tec se in­fuzează 3 minute în 250 ml apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.

* Seara și di­mineața – baie rece a pi­cioa­­relor timp de 15 minute + oțet de mere și miere 1/1. Stimularea zonelor reflexe R + U + V (ri­nichi, ureter, vezică) vă este de mare folos.

MARINELA – București

„Cum se pot vindeca aftele bucale?” (Răspuns pentru GETA P. – Slobozia)

Am experimentat cu foarte bune rezultate atât pe pro­pria piele, cum se spune, cât și prin ajutorul acordat multor cunoștințe, nu numai vindecarea aftelor și a altor afecțiuni ale gurii, ci și vindecarea afecțiunilor gâ­tu­lui, mulți copii scăpând astfel de operația de ex­tir­pare a amig­dalelor. Preparatul realizat de mine este și foarte plă­cut la gust și agreat de copii. Compoziția este ur­mă­toarea: mie­re de albine polifloră + 15% sirop sau dulceață de trandafir + 15% ex­tract moale sau tinctură de propolis 30%, în total 100 g. Totul se ames­tecă bine înainte de fie­care folosire. Se fac 3-5 sau mai multe tratamente pe zi, în funcție de gravitatea afec­țiunii. Un tratament în­seam­nă 4-5 jumătăți de linguriță la interval de 2-3 mi­nute, timp în care preparatul se ține în gură, pe zona afec­tată, sau – pentru cei care au probleme cu gâtul – se în­ghite cât mai încet. Important este ca produsul să ră­mână cât mai mult timp în contact cu zona afec­tată. După tra­ta­ment nu se bea și nu se mănâncă nimic timp de o oră. De regulă, efectul benefic al tra­ta­men­tului apa­re chiar din prima zi, dar el trebuie continuat, pentru vin­decarea de­­plină, până la epuizarea prepa­ratului. Ca api­­cultor, nu pot să nu menționez im­por­tanța pe care o are ca­­litatea pro­duselor: mierea de cali­tate, maturată (re­coltată din fa­guri căpăciți), propolis cât mai proas­păt, co­lectat în gră­mezi compacte și păs­trat în pungi de plas­­tic sau cutii în­chise, pentru a reduce pierderea ule­iu­rilor eterice. Propolisul sfărâmat și vechi nu mai are valoare. Cel mai bine e să vă pre­parați singuri tinctura de pro­po­lis: gră­­mă­joara de propolis de 30 g se lasă o zi la con­ge­la­tor pen­tru a deveni ca­san­tă, apoi se taie cu cuțitul în bu­căți cât mai mici care se introduc într-o sticluță de cu­loa­re în­chisă, peste care se toarnă 60 ml alcool alimentar de mi­nim 80°. Se închide și se păstrează la temperatura ca­me­rei timp de 7 zile, agitând zilnic conținutul, cel puțin de două ori, după care tinctura se de­cantează într-o stic­luță tot de culoare închisă. Pentru pre­paratul de mai sus se folosesc 15 ml tinc­tură, restul se păstrează în casă: 1-2 pi­cături pentru orice rană, fără alt pansament, 4-5 pică­turi în 50 ml apă pentru gargară etc. Siropul sau dul­ceața de trandafir le puteți găsi în magazin sau la ve­cini. Eu folosesc toate componentele din pro­ducție proprie. Aftele sunt pro­vocate adesea de medicamente luate pe cale bu­cală, iar multe din afecțiunile gâtului sunt provocate de chi­­mi­calele și acidul carbonic din băuturile răco­ri­toa­re, ape minerale, înghețată etc. Că tot suntem în plin sezon, consumați dude, mu­re, zmeură, afine. Vă doresc multă sănătate!

NICOLAE I. – Cluj

„Parazitozele intestinale mă mănâncă de vie” (Răspuns pentru E.A. – Focșani)

Vă supun atenției un tratament pentru para­zitoze care a dat rezultate foarte bune. Îl știu de la regretatul in­giner Valeriu Popa. Se bazează pe semințe de dovleac și cimbrișor. Nu are nicio to­xicitate și nici contrain­di­cații. Pentru adulți se pro­cedează în felul următor: sea­ra, după ultima masă, se consumă miezul a 40 de se­min­țe de dovleac neprăjite. Este foarte important să fie ne­prăjite. După aceasta, se bea un ceai de cimbrișor (nu cim­bru), preparat prin infuzie – o linguriță rasă de plan­tă la 200 ml de apă. Infuzia se face timp de 3-4 mi­nu­te. Se stre­coa­ră și se bea cu în­ghițituri mici. Cim­bri­șorul este o plantă aroma­tică, cu flori al­bastre, cu un puternic miros men­tolat. Se procu­ră de la vânzătorii de plante me­di­cinale din piețe. Semințele de dovleac se gă­sesc, de asemenea, la vânzătorii din piețe. Atenție, să nu fie seci! Tratamentul începe în­tr-o zi cu lună plină și du­rează trei săp­tămâni. Apoi se face pauză timp de o săp­­tă­mână, până la vii­toa­rea lună plină. Se re­petă timp de 4 luni consecutiv, în­cepând tot­deauna în ziua cu lună plină. Este bine da­că în timpul tratamentului adoptați și un regim lacto-ve­­ge­ta­rian. Dacă îl însoțiți și cu rugă­ciu­ne, este și mai bine. Vă doresc să vă fie de fo­los!

NICOLAE V. – București

„Cum pot împiedica retracția gingiilor?” (Răspuns pentru ANA – Brașov)

Retracția gingiilor de care su­feriți este o manifestare specifică parodontozei, o afecțiune stoma­tologică foarte frecventă, care afectează atât mucoasa gingivală, cât și țesuturile de sus­ținere a din­telui. Deși paro­don­toza este prac­tic o afecțiune greu de tra­­tat, exis­tă to­tuși unele re­me­dii care pot întări mu­coasa gingi­va­lă, blocând sau în­târ­ziind re­tra­gerea acesteia. Am în­cer­cat și eu un re­me­diu profilactic și cu­rativ, ieftin și efi­cient, care pe lângă for­tificarea și dezin­fec­ta­rea gin­gii­lor, eli­mi­nă și durerile pro­duse de paro­don­toză. Se iau 10 tablete de aspirină, care se zdro­­besc, pentru a se obține un praf cât mai fin. Praful re­zultat se ames­tecă bine cu o lin­guriță de sare de bu­cătărie și cu o linguriță de bi­carbonat de so­diu. Cu aceas­tă com­bi­nație, apli­cată pe periuța de dinți, se fac spă­lături de 2-3 ori pe zi. Pe lângă acest tra­tament, puteți apela și la un tratament na­turist pe ba­ză de pro­polis, cu efecte dezinfectante și cica­trizante puter­nice, constând în sugerea o dată sau de mai multe ori pe zi a unor ta­blete Pro­posept, pe care le găsiți la magazinele „Api­cola”. De ase­menea, puteți face spălături dentare zil­nice cu o so­luție obținută prin dizolvarea în 100 ml de apă a 40 pi­că­turi de tinctură de pro­polis de con­cen­trație 3%. Cu aceeași soluție puteți face și tam­­po­nări ale gingiilor. Sper să obțineți rezultate bu­ne cu aceste tratamente, care pe mine m-au ajutat.

VLADIMIR – Timișoara

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.