• Refluxul dureros și neplăcut al sucului gastric în esofag poate fi tratat cu remedii vechi, de casă. Pentru că acestea leagă sau neutralizează acidul excedentar •

1. Apa potrivită. Cei ce suferă de arsuri de stomac ocazionale, ar trebui să bea apă minerală fără acid carbonic (plată) sau ceaiuri de plante. Există ape minerale foarte bune care neutralizează surplusul de acid din stomac și asigură un echilibru între acizi și baze, contribuind astfel la o stare de sănătate bună.
2. Ceai de plante cu fenicul. Ceaiul de fenicul ajută în trei privințe la calmarea arsurilor stomacale. În primul rând, semințele de fenicul stimulează digestia și împiedică producția exagerată de acid gastric. În al doilea rând, lichidul subțiază acidul care a urcat și care curge, astfel, mai bine înapoi în stomac. Și în al treilea rând, uleiurile eterice calmează durerile.
3. Argila – mereu înainte de masă. Particulele fine de argilă acționează în interiorul organismului exact ca un burete care „suge” acidul clorhidric prezent în sucul gastric. Și pentru că nu are efecte secundare și, în plus, este bogată în microelemente și substanțe minerale, argila poate fi folosită, fără probleme, sub formă de cură. Cei ce suferă în mod repetat de arsuri la stomac ar trebui să bea de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, câte o linguriță de pudră dizolvată în puțină apă.
4. Semințele de in „umflă”. Umflarea semințelor de in în stomac produce imediat eliberarea mucilagiilor care protejează, ca o peliculă, peretele stomacului, apărându-l de atacurile acidului gastric agresiv. În plus, semințele de in stimulează digestia și împiedică astfel hiperproducția de acid.
5. Fulgi de ovăz. Fulgii de ovăz sub formă de terci (porridge) sunt considerați adevăratul remediu împotriva afecțiunilor gastrice. La fel ca semințele de în, fulgii formează un fel de peliculă protectoare pentru peretele stomacului și pentru esofag. În plus, „leagă” acidul gastric. Pentru o porție de terci, se pun pe foc 40-50 g de fulgi de ovăz în 200 ml de lichid și se lasă să fiarbă încet vreme de 3 minute. Se aromatizează cu scorțișoară și miere.
6. Bicarbonatul are efect bazic (alcalin). Bicarbonatul de sodiu, unul dintre cele mai vechi „ajutoare” ale treburilor gospodărești, ajută și în cazul hiperacidității și al arsurilor la stomac. Are o valoare pH de 8,5, este deci blând alcalin și neutralizează acizii. Când sunt probleme, se dizolvă o linguriță de bicarbonat în puțină apă și se bea lichidul cu înghițituri mici. Dar administrarea regulată de bicarbonat de sodiu ar trebui evitată, pentru că altfel se dezechilibrează valoarea naturală a pH-ului organismului.
7. Zerul stopează acidul. Zerul are efect alcalin și împiedică, astfel, eructațiile acide dureroase, și pentru că are și un ușor efect laxativ, ușurează eliminarea mâncării din tractul gastro-digestiv. Datorită metabolismului mai rapid, cantitatea de suc gastric care trebuie produsă este mai mică.
8. Pesmeți crocanți. Arsurile la stomac sunt cauzate de acidul gastric care curge în esofag, declanșând acele dureri neplăcute în piept. Pesmeții copți de două ori, gustoși și durabili, sunt ideali pentru a absorbi ca un burete, o parte a acidului gastric din stomac și pentru a-l „lega”.
9. Decoct de cartofi. Cartofii sunt alcalini și formează un tampon împotriva acidului gastric. Și studiile arată, în plus, că o anumită moleculă din cartofi ține în „șah” bacteriile care cauzează arsurile stomacale. Pentru suc: se curăță de coajă 4 cartofi, îndepărtând și zonele verzui care conțin solanină. Se dau cartofii pe răzătoare, se storc (printr-o pânză) și se bea sucul proaspăt.
10. Gumă de mestecat. Mestecatul gumei stimulează fluxul de salivă. Datorită cantității sporite de lichid existente în zona faringiană, acidul din esofag este subțiat și este transportat mai repede înapoi în stomac. În plus, saliva oamenilor este ușor alcalină și neutralizează astfel și acidul clorhidric existent în sucul gastric.