Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

În Turcia, pe urmele vlahilor

Se știe: istoria e scrisă de învingători. Stăpâni peste o mare parte a lumii vreme de un mileniu, bizantinii și-au câștigat dreptul de a scrie tomuri întregi de istorie glorioasă. Când au fost înfrânți, după multe încercări, au fost înfrânți de un alt mare imperiu al istoriei, Imperiul Se­milunei, aflat, în Evul Mediu, în plină expansiune. Din întâlnirea dramatică a celor două forțe pe meterezele Con­stantinopolului, ne-a rămas, azi, Istanbulul, cu contrastele sale fascinante, surprinzătoare la tot pasul, de metropolă întinsă pe două con­tinente. Când scriu rândurile de față, sunt pe malul nordic al Mării Marmara, pe o terasă ridi­cată pe vechile ziduri bizantine. La orele dimi­neții, soarele picură aur pe marea învolburată, care-l plimbă, ca-ntr-o joacă, de-a lungul întregii faleze. În depărtare, dincolo de Cornul de Aur, printre siluetele impozante ale zgârie-norilor, Turnul Galata rămâne reperul vremurilor pe ale căror urme Formula AS s-a pus iarăși la drum, așa cum o facem de mai bine de 20 de ani.

Căutăm, de data aceasta, urme ale vlahilor tocmai în Bithinia, în Asia Mică, la sud de Marea Marmara, iar fosta capitală a Imperiului Bizantin e un popas logic și obligatoriu pe acest drum. Sunt măr­turii indiscutabile ale prezenței vlahilor în Constantinopole, încă de la începuturile sale. Vi le vom prezenta în reportajele din edițiile vii­toare ale revistei. Biserica Vlaherne și cartierul cu același nume sunt câteva dintre urmele cele mai vizibile ale vremurilor când vlahii erau parte a marii istorii scrise de bizantini. Mai mult, Pa­latul Blachernae (Vlaherne) este unul dintre puținele locuri în care spectaculoasa arhitectură bizantină s-a mai păstrat în forma originală. De Ziua Națională a Turciei, intrarea e gratis la muzee, iar Palatul Blachernae atrage ca un mag­net turiștii din Istanbul.

Deși sezonul a trecut de mult, sunt foarte mulți români în vizită la Istanbul. Tot a treia mașină din cartierele turistice are număr de România, iar autocarele românești marchează toate atracțiile turistice! E vacanță școlară la noi, iar părinții își aduc copiii pe urmele marii istorii. Dar ce afli despre marea istorie bizantină dacă ajungi, ca român, la Palatul Blachernae? Nimic mai mult decât o frază ce rulează repede pe un ecran, în care se vorbește ceva despre arhitectura bizantină. În rest, expoziția de la palat celebrează existența pe acel loc, în timpurile otomane recente, a unui faimos atelier de ceramică. Nimic despre istoria pe care o căutam! Ca jurnaliști, am mers acolo, desigur, cu lecția bine învățată, dar învingătorii au mereu grijă – și asta e valabil nu doar la Istanbul, ci peste tot – să prezinte doar partea lor de istorie. Nu e prima oară când poveștile pe care le căutăm sunt bine ascunse sub faldurile propagandei naționaliste a ultimului secol și jumătate. Dar nu ne dăm bătuți. Pentru noi, care i-am urmat peste tot prin lume, vlahii noștri au lăsat urme incontestabile. E o onoare pentru noi să le scriem istoria.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.