Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RADIOGRAFIA – de BINE sau de RĂU?

• Fie că avem probleme cu dinții, plămânii, oasele sau sâ­­nii – ni se face repede o radiografie. Dar când este real­mente necesară această investigație? •

Foto: Shutterstock – 3

Nu rareori, când ne ducem la doctor, pă­răsim ca­binetul cu o trimitere la ra­dio­log pen­tru o radiografie sau o tomo­grafie compu­te­rizată.

Firește, imagistica me­dicală modernă poate fi o binecuvântare atunci când e folosită judicios. Iar sta­tis­ticile ne arată că iradierea în urma unei investigații cu raze Röntgen rămâne la un nivel minim. Problema con­stă în faptul că nu există o valoare limită sigură. Chiar și o doză infimă poate ma­lig­niza o singură celulă, din care ulterior va lua naș­tere o tumoră. E adevărat, în pre­zent inves­tigațiile Rönt­gen tradiționale se în­tre­buin­țea­ză mai rar ca îna­inte. În schimb, în ultimii 15 ani s-a dublat numă­rul to­mo­gra­fiilor com­pute­rizate, ca­re pro­voa­că pa­cien­tului o i­ra­diere ma­si­vă. Medicii au da­toria de a cân­tări, pentru fie­care caz în par­­te, avan­tajele și dezavan­tajele, respec­tiv po­si­bi­litatea de pre­ci­zare a diag­nos­ti­cului și riscul ira­dierii, însă ar tre­bui s-o facem și noi. În plus, e im­portant să evităm repe­tarea inu­tilă a unor radio­grafii doar fiindcă un medic nu știe ce ne-a pre­scris co­legul lui sau n-are filmele la în­de­mână.

Examenul Röntgen convențional

Radiografia clasică pune în evidență foarte bine modificările oaselor, de pildă fracturile. De asemenea, se poate verifica dacă plă­mâ­nii sunt în ordine, deoarece aerul din plămâni creează un contrast clar cu regiunea din jur. Mai dificil de ob­servat sunt însă modificările apărute în „părțile moi”, de exemplu în mușchi ori în ficat. Iradierea este extrem de mică.

Tomografia computerizată

La o tomografie, corpul este examinat radio­logic în straturi cu grosimea cuprinsă între unu și cinci mi­limetri. Imaginile oferă detalii mult mai numeroase decât razele Röntgen, însă, întru­cât se realizează o serie amplă de imagini, ira­dierea este de 100 până la 500 de ori mai ma­re. Din acest motiv, tomografia se utilizează mai ales pentru probleme de o gravitate deo­sebită, cum ar fi suspiciunea de cancer sau de atac vascular cere­bral, ca și la persoanele accidentate cu leziuni multiple. Tumorile sunt depistate începând de la dimensiunea de cinci milimetri. Modificările oaselor sunt perfect vizibile, iar cu ajutorul unor substanțe speciale de contrast pot fi evaluate inclusiv organele interne și părțile moi.

Rezonanța magnetică

Iradiere zero – acesta este unul din marile avan­taje ale rezonanței magnetice, care pune la dispoziție ima­gini foarte detaliate, obținute prin intermediul unui câmp magnetic. Se pot descoperi astfel, în primul rând, modificările apărute în cre­ier, în mușchi și în ar­ticu­lații, totodată se ape­lează frecvent la re­zonanța mag­ne­tică pen­­tru căutarea me­tas­­ta­zelor cance­roase. Exis­tă o sin­gură con­train­di­cație – și anu­me, pre­zența meta­lului în corp: de exemplu, pacienților care poartă un sti­mulator cardiac nu li se permite să se su­­pună acestui exa­men.

Mamografia

Mamografia este un examen ra­dio­lo­gic al sânului. Ira­dierea se ridică la un nivel de 10 până la 20 de ori mai mare în comparație cu radiografiile pulmonare sau osoase, deoarece se între­buințează așa-numitele raze „moi”, cu care pot fi ob­servate mai bine even­tualele modificări din părțile moi. Cu cât sânul este presat mai puternic în timpul expunerii la aparat, cu atât se obțin imagini mai clare, iar iradierea va fi mai redusă. Tumorile pot fi desco­perite de la o mărime de cinci-zece mili­metri. Dacă persistă dubii, se poate apela su­pli­mentar la o rezo­nanță magnetică sau o ecografie.

Scintigrafia

Această investigație constă în injectarea unei substanțe cu radioactivitate slabă (un produs farmaceutic radioac­tiv), care se răspândește în corp odată cu sângele și se acumulează în anumite or­ga­ne, de pildă în glanda ti­roidă sau în oase. Urmărind dis­tribuirea produsului farmaceutic radioactiv se pot identifica, de exem­­plu, nodulii tiroidieni. Iradie­rea nu este foarte mare, fiindcă sub­stanțele emițătoare de radiații se des­compun într-un interval de câte­va ore până la câteva zile, fiind eli­minate din organism prin rinichi. Pentru re­ducerea iradierii, se reco­mandă un consum spo­rit de lichide după scintigrafie.

Ecografia

Această investigație nu produce nicio iradiere. Pe de altă parte însă, în numeroase cazuri, ea nu oferă de fapt rezultate lipsite de echivoc, ci doar o primă orien­tare, promptă și convenabilă ca preț. Astfel, eco­grafia va completa eventual o mamo­grafie, dar n-o poate înlocui. Metoda s-a do­vedit totuși performantă în delimitarea chisturilor cu conținut lichid de alți noduli mamari. Ea este de asemenea capabilă să pună în evidență mo­di­ficările existente în ficat, colecist și căile biliare, ca și în tiroidă sau ovare (ex. chis­turi). Însă eco­grafia reușește rareori de una singură să facă o deosebire netă între modificările benigne și cele ma­ligne ale țesuturilor.

RADIAȚIILE ÎN CIFRE

Radiația naturală: 2 mSv (milisievert) pe an.

Radiația provenită din „surse aparținând civi­lizației moderne”: în medie, 2 mSv pe an.

De exemplu, provocată de:

• urmările catastrofei de la Cernobâl: 0,01 mSv pe an.

• un zbor cu avionul pe distanță lungă, de pil­dă de la Frankfurt la New York: 0,02-0,05 mSv.

• radiografie dentară: mai puțin de 0,01 mSv.

• radiografie pulmonară: 0,02-0,04 mSv.

• mamografie: 0,2-0,5 mSv.

• examen radiologic la venele membrelor infe­rioare, cu substanță de contrast: 0,3-0,7 mSv.

• scintigrafie tiroidiană: 0,9 mSv.

• scintigrafie a oaselor: 4,5 mSv.

• tomografie cu pozi­troni: 5-7 mSv.

• tomografie com­pu­teri­zată a torace­lui: 4-7 mSv.

• tomografie com­pu­te­rizată a abdo­me­nu­lui: 9-16 mSv.

Doza de radiații admisă pen­tru un radiolog: maximum 20 mSv pe an.

Doza unică de radiații ad­misă pentru echipele de inter­venții (ex. în centralele nu­cleare): 250 mSv.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.