• Tusea este adesea un reflex natural, care ajută la eliminarea substanțelor străine din căile respiratorii. Ea poate fi însă și rezultatul inflamației mucoaselor din bronhii. În ambele cazuri, plantele medicinale ajută la ameliorarea și la vindecarea ei •

Tusea nu este ceva neobișnuit în această perioadă a anului, dar ea poate dura uneori cu săptămânile și este adesea însoțită de dureri în gât și de răgușeală. O cauză poate fi iritarea căilor respiratorii, provocată de corpuri străine, precum praful sau virușii și bacteriile. Tusea devine adesea uscată, iritativă și foarte obositoare pentru organism. Tusea seacă, iritativă, este un indiciu că ne confruntăm cu o așa-numită tuse neproductivă, în cazul căreia mucusul din bronhii nu poate fi eliminat. Această fază este adesea asociată cu dureri în spatele sternului și în gât. Senzația de iritație din zona gâtului, care este uneori de-a dreptul chinuitoare, poate fi ameliorată cu comprese pe bază de plante, care înlesnesc fluidificarea mucusului blocat și expectorarea acestuia.
Ce putem face împotriva iritației chinuitoare
Printre plantele de leac folositoare se numără hibiscusul, nalba, lumânărica și pătlagina. Un efect de fluidizare a secreției îl au, printre altele, iedera, lemnul dulce, feniculul, menta, salvia și cimbrul. Acesta din urmă are de asemenea un puternic efect antiinflamator, antispastic și de calmare a iritației, fiind eficient atât împotriva bacteriilor, cât și a virușilor – ceea ce face din cimbru planta perfectă pentru toate felurile de tuse. De aceea, cimbrul poate fi folosit în orice amestec pentru ceai sau inhalație, în apa de baie, în tincturi și în siropurile de tuse, și ar trebui în orice caz să existe ca remediu în dulapul nostru de acasă cu medicamente. Îndulcirea ceaiului de tuse poate duce la creșterea eficienței plantelor folosite. Nu contează dacă folosim în acest scop zahăr din trestie de zahăr, sirop sau miere – gustul în sine stimulează fluidificarea secreției și ameliorează astfel tusea. Este de asemenea util să bem suficiente lichide. 3-4 litri de apă minerală pe zi împiedică uscarea mucoaselor.
Amestec de ceai de plante
Bronșită acută

Ingrediente: cimbru uscat de calitate, flori uscate de lumânărică, frunze uscate de pătlagină, anason uscat.
Mod de preparare: • Puneți într-un bol câte 3 linguri din fiecare dintre ingredientele menționate și amestecați totul bine. • Turnați 250 de ml de apă clocotită peste 1 linguriță din acest amestec, acoperiți și lăsați la infuzat timp de 5 minute. • Strecurați.
Utilizare: Beți de 3 ori pe zi, cu înghițituri mici, o cană cu ceai cât mai cald. Dacă vă doriți, puteți îndulci ceaiul cu puțină miere sau cu zahăr din trestie de zahăr.
Sirop de cimbru cu ceapa și miere
Tuse uscată

Ingrediente: 500 g ceapă albă, 10 crenguțe mici de cimbru proaspăt sau 3 linguri de frunze de cimbru uscat, aproximativ 250 g miere
Mod de preparare: • Curățați ceapa și tocați-o grosier sau tăiați-o felii și puneți-o laolaltă cu cimbrul într-un borcan cu capac înșurubabil. • Turnați mierea peste ambele ingrediente. Mierea trebuie să acopere complet ceapa și cimbrul. • Lăsați amestecul să se infuzeze la temperatura camerei, timp de 3-4 zile, apoi strecurați printr-o sită, într-un borcan curat, cu capac înșurubabil.
Utilizare: Daca aveți tuse uscata, luați la fiecare 1-2 ore, câte o linguriță de sirop și lăsați-o să se dizolve încet în gură. Siropul se poate păstra până la 6 luni într-un loc răcoros.
Inhalație cu anason și sare
Tuse uscată, persistentă
Ingrediente: fructe uscate de anason, sare gemă, fără aditivi (precum iodul sau fluorul).
Preparare: • Puneți într-o ceașcă 1 lingură de semințe de anason, zdrobiți-le și băgați-le apoi într-un bol, laolaltă cu 1 lingură de sare gemă. • Turnați deasupra 1-2 litri de apă fierbinte.
Utilizare: Aplecați-vă fața deasupra bolului și inspirați adânc vaporii care se ridică. Atenție: există risc de arsuri! După 5 minute, luați un prosop mare, țineți-l ca pe un cort deasupra capului și al bolului și inspirați aerul umed timp de încă 10 minute. Inhalația poate fi făcută de 3 ori pe zi.
Ceai de pătlagină, cimbru și lămâie
Tuse convulsivă și tuse persistentă
Ingrediente: cimbru uscat, frunze uscate de pătlagină, 1 lămâie bio, zahăr candel brun.
Preparare: • Puneți la fiert într-o oală 500 ml apă, 1 linguriță de cimbru, 1 linguriță de frunze de pătlagină, 2-3 felii de lămâie și 1 linguriță de zahăr candel brun. • Când apa începe să fiarbă, luați oala de pe foc și țineți-o acoperită timp de 10 minute. În acest răstimp, zahărul trebuie să se fi dizolvat. • Strecurați totul într-o cană mare.
Utilizare: beți ceaiul cu înghițituri mici, de 2 până la 3 ori pe zi, cât mai cald, astfel încât să începeți să transpirați. Repetați până când tusea se ameliorează în mod semnificativ.
Miere acră cu rădăcini și ierburi
Tuse persistentă și uscată, tuse iritativă și bronșită cronică

Ingrediente: câte o rădăcină proaspătă de ghimbir și de turmeric, lungi de 5 cm, 25 g de cimbru uscat, 25 g flori de mușețel, 50 ml de oțet de mere, 150 g de miere.
Mod de preparare: • Curățați și tăiați rădăcinile. Puneți-le împreună cu restul ingredientelor într-un borcan curat, cu capac înșurubabil, și închideți-l ermetic. • Lăsați amestecul să macereze la temperatura camerei, timp de 4 săptămâni. Agitați bine o dată pe zi sau amestecați cu un bețișor de sticlă. • Strecurați totul într-un borcan curat, cu capac înșurubabil, sau într-o sticlă curată.
Utilizare: luați zilnic 2-3 linguri ca atare sau puse în puțină apă. Mierea acră rezistă la frigider aproximativ 1 an.