Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ajutor natural pentru toate tipurile de tuse

• Tusea este adesea un reflex natural, care ajută la eliminarea substan­țelor străine din căile respiratorii. Ea poate fi însă și rezultatul inflamației mu­coaselor din bronhii. În ambele cazuri, plantele medicinale ajută la ame­liorarea și la vindecarea ei •

Foto: Shutterstock – 4

Tusea nu este ceva neobișnuit în această perioadă a anului, dar ea poate dura une­ori cu săptămânile și este adesea însoțită de dureri în gât și de răgușeală. O cauză poate fi iritarea căilor respiratorii, provocată de corpuri străine, precum praful sau virușii și bacteriile. Tu­sea devine adesea uscată, iritativă și foarte obo­si­toare pentru organism. Tusea seacă, iritativă, este un indiciu că ne confruntăm cu o așa-numită tuse ne­productivă, în cazul căreia mucusul din bronhii nu poate fi eliminat. Această fază este ade­sea aso­ciată cu dureri în spatele sternului și în gât. Senzația de iritație din zona gâtului, care este uneori de-a dreptul chinuitoare, poate fi ameliorată cu com­prese pe bază de plante, care înlesnesc flu­idificarea mucusului blocat și expectorarea aces­tuia.

Ce putem face împotriva iritației chinuitoare

Printre plantele de leac folositoare se numără hibiscusul, nalba, lumânărica și pătlagina. Un efect de fluidizare a secreției îl au, printre altele, iedera, lemnul dulce, feniculul, menta, salvia și cim­brul. Acesta din urmă are de asemenea un puternic efect antiinflamator, antispastic și de cal­mare a iritației, fiind eficient atât împotriva bac­teriilor, cât și a virușilor – ceea ce face din cimbru    planta perfectă pentru toate felurile de tuse. De aceea, cimbrul poate fi folosit în orice amestec pentru ceai sau inhalație, în apa de baie, în tincturi și în siropurile de tuse, și ar trebui în orice caz să existe ca remediu în dulapul nostru de acasă cu medicamente. Îndulcirea ceaiului de tuse poate duce la creșterea eficienței plantelor folosite. Nu contează dacă folosim în acest scop zahăr din trestie de zahăr, sirop sau miere – gustul în sine stimulează fluidificarea secreției și ameliorează astfel tusea. Este de asemenea util să bem suficiente lichide. 3-4 litri de apă minerală pe zi împiedică uscarea mucoaselor.   

Amestec de ceai de plante

Bronșită acută

Foto: Shutterstock

Ingrediente: cimbru uscat de calitate, flori uscate de lumânărică, frun­ze uscate de pătlagină, anason uscat.

Mod de preparare: • Puneți într-un bol câte 3 linguri din fiecare dintre ingredientele menționate și amestecați totul bine. • Turnați 250 de ml de apă clocotită peste 1 linguriță din acest amestec, aco­periți și lăsați la infuzat timp de 5 minute. • Strecurați.

Utilizare: Beți de 3 ori pe zi, cu înghițituri mici, o cană cu ceai cât mai cald. Dacă vă doriți, puteți îndulci ceaiul cu puțină miere sau cu zahăr din trestie de zahăr.

Sirop de cimbru cu ceapa și miere

Tuse uscată

Ingrediente: 500 g ceapă albă, 10 crenguțe mici de cimbru proaspăt sau 3 linguri de frunze de cimbru uscat, aproximativ 250 g miere

Mod de preparare: • Curățați ceapa și to­cați-o grosier sau tă­iați-o fe­lii și pu­neți-o lao­laltă cu cim­brul în­tr-un bor­­can cu capac în­șu­ru­ba­bil. • Tur­nați mie­rea pes­te ambele in­­grediente. Mie­­rea trebuie să acopere com­plet ceapa și cim­­brul. • Lă­sați amestecul să se in­fuzeze la tem­pe­ratura camerei, timp de 3-4 zile, a­poi strecurați printr-o sită, într-un borcan curat, cu capac înșu­rubabil.

Utilizare: Daca aveți tuse uscata, luați la fie­care 1-2 ore, câte o linguriță de sirop și lăsați-o să se dizolve încet în gură.    Siropul se poate păs­tra până la 6 luni într-un loc răcoros.

Inhalație cu anason și sare

Tuse uscată, persistentă

Ingrediente: fructe uscate de anason, sare gemă, fără aditivi (precum iodul sau fluorul).

Preparare: • Puneți într-o ceașcă 1 lingură de semințe de anason, zdrobiți-le și băgați-le apoi într-un bol, laolaltă cu 1 lingură de sare ge­mă. • Turnați dea­­supra 1-2 litri de apă fierbinte.

Utilizare: Aple­­cați-vă fața deasupra bolului și inspirați adânc vaporii care se ri­dică. Atenție: exis­tă risc de arsuri! După 5 mi­nute, lu­ați un pro­sop ma­re, țineți-l ca pe un cort deasupra ca­pului și al bolului și inspirați aerul umed timp de încă 10 minute. Inhalația poate fi făcută de 3 ori pe zi.

Ceai de pătlagină, cimbru și lămâie

Tuse convulsivă și tuse persistentă

Ingrediente: cimbru uscat, frunze uscate de pătlagină, 1 lămâie bio, zahăr candel brun.

Preparare: • Puneți la fiert într-o oală 500 ml apă, 1 linguriță de cimbru, 1 linguriță de frunze de pătlagină, 2-3 felii de lămâie și 1 lin­guriță de zahăr candel brun. • Când apa începe să fiarbă, luați oala de pe foc și țineți-o acoperită timp de 10 minute. În acest răstimp, zahărul trebuie să se fi dizolvat. • Strecurați totul într-o cană mare.

Utilizare: beți ceaiul cu în­ghi­ți­turi mici, de 2 până la 3 ori pe zi, cât mai cald, astfel încât să începeți să trans­pirați. Repe­tați până când tu­sea se ameliorează în mod semnifi­cativ.

Miere acră cu rădăcini și ierburi

Tuse persistentă și uscată, tuse iritativă și bronșită cronică

Ingrediente: câte o rădăcină proaspătă de ghimbir și de turmeric, lungi de 5 cm, 25 g de cimbru uscat, 25 g flori de mușețel, 50 ml de oțet de mere, 150 g de miere.

Mod de preparare: • Curățați și tăiați ră­dăcinile. Puneți-le împreună cu restul ingre­dientelor într-un borcan curat, cu capac înșuru­babil, și închideți-l ermetic.    • Lăsați amestecul să macereze la temperatura ca­merei, timp de 4 săptămâni. Agi­tați bine o dată pe zi sau a­mes­tecați cu un be­țișor de sticlă. • Strecu­rați to­tul într-un bor­can cu­rat, cu ca­pac în­șuru­ba­bil, sau într-o sticlă curată.                                                                                                       

Utilizare: luați zilnic 2-3 linguri ca atare sau puse în puțină apă. Mierea acră rezistă la frigider aproximativ 1 an.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.