Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri din farfurie – LĂMÂIA (Citrus Limon)

Foto: Shutterstock – 3

Încă din Evul Mediu, lămâia era cunoscută pentru distrugerea bacililor holerei, febrei tifoide și difteriei. Marina engleză le distri­buia mateloților rații zilnice de lămâi, pentru a-i apăra în special de scorbut. Ea conține vitaminele A, B și C, fier, calciu, fosfor, acid ascorbic (anti­dotul scor­butului), acid citric (un mare dușman al acidului uric), este fluidizant al sângelui și antiseptic al că­ilor digestive și urinare. Acizii lămâii (citric, malic, tartric) se dizolvă în organismul nostru, distrugând materiile impure și lăsând carbonații alcalini, care calmează inflamațiile mucoasei. De aceea, ar fi bine să asezonăm întotdeauna salatele cu suc de lămâie și nu cu oțet. Lămâia este recoman­dată cu căldură obezilor, reumaticilor, bolnavilor de gută, de artrită, anemicilor și hepaticilor.

Lămâia ca medicament

Afecțiuni hepatice

Puneți la fiert 1 litru de apă în care turnați o lingură de zahăr. După ce apa a fiert, dați vasul deoparte și adăugați o jumătate de lămâie tăiată felii, cu coajă cu tot. Beți acest lichid în tim­pul zilei, după ce-l încălziți puțin. Pen­tru combaterea unei crize, infu­zați câteva rondele de lămâie (cu coajă) într-o ceașcă cu apă fiartă. Beți de 4 ori    pe zi.

Angină, dureri de gât

Faceți gargară de 2-3 ori pe zi cu suc de lămâie într-un pahar de apă călduță. Dacă suportați, faceți gar­gară cu lămâie pură. Puneți pe gât comprese cu suc de lămâie, ușor sărat. Ajută la vindecarea anginei.

Calculi

Faceți o cură de suc de lămâie, pe stomacul gol, după cum urmează: • ziua I – sucul de la o lămâie; • ziua a II-a – sucul de la două lămâi; • ziua a III-a – sucul de la trei lămâi și așa mai departe, până în ziua a șaptea, când va trebui să consumați sucul de la 7 lămâi. Începând cu ziua a opta, scădeți cu câte o lămâie pe zi, până în ziua a 14-a, când sporiți iar consumul, care se va diminua din nou în a 20-a zi.

Ciroză

Consumați zilnic, timp de 3 săptămâni, sucul și coaja de la 4 lămâi. Faceți o pauză o săptămână, apoi reluați cura. Urina va fi mai abundentă și veți putea observa resorbția scurgerii ascitice.

Diabet

Simptomele diabetului sunt: setea excesivă, foa­mea obsedantă, cicatrizarea dificilă, eczeme, mâncă­rimi, urină abundentă. Dacă nu există contraindicații, consumați o dată la 2-3 luni între 5 și 8 lămâi pe zi, vreme de 8 zile. Dimineața: 1-2 lămâi. Cu o oră înainte de masa de prânz: 2-4 lămâi. Cu    o oră înainte de cină: 2-4 lămâi.

Decalcifiere

Sfărâmați mărunt o coajă de ou și puneți pudra obținută într-o sticlă mică închisă ermetic. Adăugați sucul de la o lămâie și lăsați-o la rece două ore. Agitați sticla, filtrați, adăugați 1/2 litru de apă și în­dulciți cu miere. Beți acest preparat de mai multe ori în decursul unei zile. Urmați tratamentul 3 săptă­mâni.

Dinții copiilor

Pentru a ușura apariția dinților, frecați-le gingiile cu degetul înmuiat într-un amestec de suc de lămâie și apă fierbinte.

Dispepsie (digestie dificilă)

Presați, picătură cu picătură, sucul unei lămâi peste 1/2 litru de lapte crud. Amestecați în același timp cu o lingură, până ce laptele va avea un aspect granulat. Puteți îndulci ușor. Consumați imediat laptele prins (închegat); el conține vitaminele proprii, la care se adaugă cele ale lămâii. E bine să știți că fermenții lactici sunt un dezinfectant pu­ternic al aparatului digestiv. Lapte prins se mai poate obține turnând laptele într-un recipient pe care-l frecați înainte cu cimbru.

Febră

Persoanelor cu febră le este, în general, sete. Dați-le să bea o citronadă preparată din sucul a două lămâi, amestecat cu 1 litru de apă îndulcită cu miere. Lăsați să se înmoaie în apă, timp de o oră, la temperatura camerei, câteva felii cu coajă, pe care le scoateți înainte de a-i da bolnavului să bea.

Gingii

Frecați-vă dinții în fiecare dimineață cu suc de lămâie. Întărește gingiile. Țăranii din sudul Franței își fabrică singuri pasta de dinți, transformând în pulbere o lămâie calcinată în cuptor, în care înfig din loc în loc cuișoare. Acestui produs-miracol i se datorează faptul că, la peste 70 de ani, ei își păstrează dan­tura intactă.

Gută

Turnați o lingură și jumătate de suc de lămâie într-un pahar cu apă călduță. Beți acest lichid în fiecare dimineață, înainte de micul dejun, fără să-l îndulciți.

Hemoragie nazală

Introduceți în nări puțină vată îmbibată cu câteva picături de suc de lămâie. Este bun ca antiseptic și în cazul când ați inhalat vapori toxici.

Hipertensiune

Tăiați în cubulețe coaja de la 5 lămâi și lăsați-o să se macereze timp de 12 ore în sucul obținut prin stoarcerea lor. Adăugați o cantitate identică de apă și lăsați să se încălzească la foc mic, fără să dea în clocot. Lăsați să se infuzeze. Filtrați și beți câte un păhărel dimineața și seara. Îndulciți cu miere, după gust.

Indigestie

Stoarceți într-un pahar sucul unei lămâi. Umpleți un alt pahar cu apă minerală și dizolvați în ea o linguriță de bicarbonat de sodiu. Beți alternativ o gură de suc și una de apă.

Insuficiență hepatică și pancreatică

Turnați o ceașcă de apă clocotită peste o lămâie tăiată felii și două măciulii de mușețel. Lăsați    să se macereze peste noapte. Dimineața filtrați, încălziți și beți ceaiul astfel preparat pe stomacul gol. El este recomandat și diabeticilor.

Obezitate

Beți dimineața, pe stomacul gol, sucul de la 3 lă­mâi, diluat cu puțină apă și îndulcit cu puțină miere. Pentru a putea extrage cât mai mult suc, băgați lă­mâile în apă clocotită. Faceți această cură 3 săptă­mâni și întrerupeți-o o săptămână. Continuați. Sau: tăiați felii subțiri două grapefruituri și 3 lămâi; fierbeți-le timp de 15 minute într-un litru de apă, adăugați 30 g de miere curată și lăsați să mai fiarbă 5 minute. Filtrați și beți câte un pahar de suc înaintea fiecărei mese. Păstrați lichidul într-o sticlă, nu într-un recipient metalic.

Rahitism

Preparați un sirop din suc de lămâie și miere în părți egale, punându-le să fiarbă la foc mic. Dați copiilor rahitici să bea zilnic acest sirop. Păstrați-l în sticle bine închise.

Răni și plăgi infectate

Antiseptic și hemostatic puternic, sucul de lămâie poate fi utilizat în vindecarea rănilor și a plăgilor infectate, pur sau diluat cu apă fiartă, direct pe rană sau sub formă de comprese.

Reumatism

În cazul unui reumatism articular acut, faceți o cură cu suc de lămâie, după cum urmează: începeți cu o lămâie în prima zi și mergeți crescând până la 7 lămâi în a 7-a zi, apoi scădeți câte o lămâie până în a 13-a zi. Continuați în același fel, dacă mai este necesar. Paralel cu acest tratament, faceți băi de picioare cu lămâile folosite.

Răceală

Trageți pe nas, din podul palmei, câteva picături de zeamă de lămâie. În acest fel vă puteți vindeca rinita în câteva ore.

Transpirație

Frecționați-vă picioarele și subsuorile cu suc de lămâie sau cu miezul unei jumătăți de lămâie. Pentru persoanele care au picioarele sensibile: faceți băi cu flori de tei și frecționați-vă după baie cu suc de lămâie.

Ulcerații, varice

Masați-vă zilnic cu suc de lămâie. Faceți masajul întotdeauna către inimă. Mai puteți să beți zilnic sucul de la o lămâie.

Negi

Badijonați-vă negii de două ori pe zi cu un oțet concentrat în care ați lăsat să se macereze timp de o săptămână cojile de la două lămâi.

Viermi intestinali

Zdrobiți o lămâie întreagă, cu coajă și cu sâmburi cu tot. Lăsați-o la macerat două ore, într-o jumătate de litru de apă rece, la care ați adăugat o lingură de miere. Filtrați și beți o ceașcă mare, la culcare. Dacă copiii dvs. au viermi, dați-le să mănânce dimineața, pe stomacul gol, sâmburi de lămâie pisați și amestecați cu puțin zahăr pudră.

REȚETA BUNICII

Vin de lămâie

Turnați într-un litru de vin roșu bun o lingură de zahăr tos, apoi o lămâie fără coajă, tăiată în felii subțiri. Adăugați o pară tăiată bucățele și puțină scorțișoară. Lăsați să stea câteva ore, apoi adăugați o linguriță de coniac. Serviți cu cuburi de gheață și sifon.

Pentru frumusețea dvs.

• Pentru ca pielea dvs să rămână proas­pătă, loționați-vă cu un amesttec de suc de lămâie, glicerină și apă de colonie în părți egale.

• Pistruii dispar cu ajutorul unei lo­țiuni de suc de lămâie, puțin sărată.

• Persoanele cu tenul gras pot să-și tam­poneze fața în fiecare dimineață cu o vată îmbibată cu suc de lămâie. Lăsați să se usuce, fără să vă ștergeți, apoi aplicați cremă sau pudră.

• Pentru întărirea unghiilor casante, aplicați di­mineața și seara suc de lămâie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.