• În cazul unei răceli sau al unei afecțiuni a căilor respiratorii, ne face bine să inhalăm aburul apei fierbinți, amestecată cu plante sau cu uleiuri esențiale. Acesta poate dizolva mucusul persistent și ne poate ajuta să expectorăm mai ușor •
1. Cum se face corect inhalația

Pentru a nu vă opări când faceți inhalație, e recomandabil să păstrați o distanță de aproximativ două lățimi de palmă față de apa fierbinte (nu clocotită). Ridicați periodic prosopul de pe cap, pentru a preveni amețeala. Dacă faceți inhalația cu ajutorul unui dispozitiv, stați cu spatele drept, iar după ce ați inspirat, țineți-vă câteva secunde respirația, pentru ca substanța activă să-și poată face efectul pe deplin. Așteptați apoi aproximativ un minut înainte de a inhala din nou. Repetați câte 10 minute, de două până la 4 ori pe zi.
2. Apa cu sare, un remediu ușor
Răceala poate fi combătută într-o manieră neintruzivă și cu ajutorul inhalațiilor cu apă sărată. Dizolvați 10 g de sare de mare sau de sare de bucătărie în 1 litru de apă și inhalați 5-10 minute. Această inhalație calmează căile respiratorii și constituie un remediu eficient împotriva tusei iritative și pentru dizolvarea mucusului. Apa cu sare stimulează funcția naturală de curățare a mucoasei. După inhalare, acordați-i corpului o pauză și odihniți-vă 30 de minute sau o oră întreagă.
3. Plante aromatice
Plantele proaspete sau uscate, precum salvia, cimbrul și mușețelul, sunt ideale pentru o inhalație clasică. Dați în clocot puțină apă, adăugați 2 linguri de plantă medicinală sau un amestec de plante și lăsați-le puțin la infuzat, acoperindu-le cu un capac. O altă variantă este să adăugați 1-3 picături de ulei aromat esențial. Puneți-vă un prosop pe cap pentru a împiedica dispersarea aburului și inhalați profund, respirând pe nas timp de aproximativ 10 minute (sau doar 5 minute, dacă ați folosit uleiuri esențiale).
4. Inhalația uscată
Dacă sunteți pe grabă, puteți recurge la inhalația uscată. Stropiți o batistă cu 1-2 picături de ulei esențial de cimbru, mentă sau camfor și apoi împăturiți-o. Inspirați adânc parfumul de câteva ori.
Cimbrul are efect antibacterian, expectorant și antispastic. Este potrivit pentru situațiile în care ne este greu să expectorăm atunci când tușim. Salvia stimulează secrețiile.
5. Hreanul
Un alt remediu potrivit pentru tuse și răceală este hreanul. Acesta conține uleiuri esențiale, care împiedică înmulțirea bacteriilor, combătând guturaiul și tusea. Pentru ameliorarea simptomelor, puneți 2-3 linguri de hrean ras în apă fierbinte și inhalați vaporii timp de câteva minute.
6. Inhalație clasică sau cu ajutorul unui inhalator

Inhalația clasică este un remediu tradițional împotriva tusei și a răcelii. Aveți nevoie doar de o oală, de apă fierbinte, de puțină sare, de plante proaspete sau de câteva picături de uleiuri esențiale. Totuși, trebuie să fiți grijulii: uleiurile esențiale pot irita ochii și pielea. În cazul inhalațiilor, există de asemenea riscul să vă opăriți din cauza apei fierbinți. Din acest motiv, sunt mai potrivite, mai ales în cazul copiilor, inhalatoarele cu aburi, deoarece acestea acoperă doar gura și nasul, protejând astfel ochii și prevenind totodată dispersarea vaporilor.
Substanțele cu gust iute și uleiurile esențiale din ghimbir susțin procesul de vindecare în caz de tuse. Tăiați o rădăcină de ghimbir în bucăți mici, puneți-o în apă fierbinte și inhalați vaporii.
7. Inhalația cu ceapă împotriva răcelii
Ceapă avem aproape întotdeauna în casă. Este excelentă pentru ameliorarea simptomelor de răceală. Tăiați o ceapă în bucăți mici, fierbeți-o în doi litri de apă și inhalați vaporii. O altă variantă este să încălziți un ștergar de bumbac în cuptor, să mărunțiți o ceapă și să o înfășurați în prosopul cald. Așteptați puțin, pentru a permite sucului cepei să fie eliberat sub influența căldurii. Țineți apoi compresa pe piept, până când se răcește.