– Siropuri de plante cu miere –
• N-ar trebui să vă lipsească din casă •
Castane comestibile în miere

– 4-5 castane
– 1 linguriță de miere bună
Se crestează castanele în cruce și se fierb 5-10 minute, până ce se înmoaie. Se curăță de coajă, se pun împreună cu mierea într-un mojar și se zdrobesc.
Se mănâncă – o perioadă de timp – 2-3 lingurițe. Trebuie să fie mereu proaspete.
Pentru sănătate:
* sunt bune pentru ficat
* refac flora intestinală.
Sirop de molid
– Lăstari tineri de molid obișnuit
– zahăr brun
ca alternativă:
– lăstari de molid
– flori de păpădie.
Din lăstarii tineri de molid puteți prepara un sirop de tuse excelent. Pentru aceasta, se pun într-o oală vârfurile lăstarilor și se acoperă cu apă. Important este ca nici un vârf să nu iasă afară. Îi lăsați să stea în apă peste noapte, iar a doua zi îi fierbeți încet, la foc foarte mic, aproximativ o oră. Ca să nu dea pe dinafară, culegeți la început spuma cu o lingură obișnuită sau cu lingura de spumă. După ce îi luați de pe foc, lăsați-i să mai stea o noapte și a doua zi îi strecurați printr-o pânză stoarsă bine. Puneți lichidul stors într-o oală și adăugați câte 400 g de zahăr brun la fiecare litru. Lăsați să se topească zahărul și puneți oala din nou pe foc. Siropul trebuie să fiarbă încet, fără capac, 5-6 ore, până ce se îngroașă. Să nu fie nici prea gros, dar nici prea subțire. Încercați-i consistența, turnând câteva picături pe o farfurie.
Turnați siropul fierbinte în borcane și înșurubați bine capacele. Respectați cu exactitate indicațiile, pentru că altfel nu poate fi păstrat vreme îndelungată.
Pentru sănătate:
* Remediu excelent împotriva tusei. Se ia câte-o linguriță, de câteva ori pe zi, lăsându-se să se topească în gură.
Alternativă: Puteți schimba puțin rețeta de mai sus folosind vârfuri de lăstari și flori de păpădie în părți egale. Modul de preparare este același.
Vârfurile de molid stoarse nu trebuie aruncate. Le mai puteți da într-un clocot și puteți turna decoctul în apa din cadă. Este o baie răcoritoare și revigorantă și de aceea nu trebuie s-o faceți seara.
Miere cu păpădie

– 2 pumni de flori de păpădie (doar florile galbene)
– 1 baton de scorțișoară
– 3 cuișoare
– 500 g miere de albine
Amestecați doi pumni de flori (doar capitulele înflorite, fără caliciu) cu un baton de scorțișoară, trei cuișoare și 500 g de miere și puneți-le într-un borcan cu capac.
Închideți capacul și lăsați mierea 2-3 săptămâni într-un loc cald, dar nu însorit. După care este „făcută” și o puteți consuma unsă pe pâine (inclusiv florile).
Pentru sănătate:
* pentru formarea și curățarea sângelui
* în caz de tuse
* bună pentru ficat și vezică
* împotriva pietrelor la vezică (calculi biliari).
Sirop de păpădie
– Flori de păpădie
– zahăr brun
Culegeți florile, spălați-le și puneți-le într-o oală (o umpleți pe trei sferturi). Adăugați apă cât să le acopere și lăsați-le să se odihnească peste noapte. Fierbeți-le, a doua zi, vreme de o oră și lăsați-le din nou să stea peste noapte.
În ziua următoare, adăugați 400 g de zahăr brun și fierbeți amestecul, la foc foarte mic, fără capac, 4-5 ore (aburii trebuie să iasă). Lichidul nu trebuie să se îngroașe prea mult, dar nici să fie prea subțire. Trebuie să aibă consistența siropului. Se toarnă fierbinte în borcane.
Pentru sănătate:
* în caz de tuse, se iau câteva lingurițe de sirop pe zi.
Miere cu hrean
– 2 lingurițe de hrean proaspăt ras
– o linguriță de miere bună
Amestecați hreanul cu mierea. Dacă nu puteți respira bine seara, la culcare, luați în gură o jumătate de linguriță de hrean cu miere și imediat veți respira bine și veți dormi excelent.
Recomandare: Din păcate, hreanul curățat ține doar câteva zile. De aceea e bine să-l curățați doar când îl întrebuințați.
Hreanul este foarte bun în caz de hipertensiune și, în plus, stimulează digestia.
Sirop de pătlagină cu miere

– 100 de frunze de pătlagină
– 500 g de miere
– 500 g de zahăr brun
– puțină apă
Siropul se prepară din frunze de pătlagină proaspete și spălate și date prin mașina de tocat (eventual puteți folosi și mixerul).
Se amestecă piureul de pătlagină cu miere bună și zahăr brun, diluate încet, cu puțină apă.
Se pun pe foc și se lasă să fiarbă încet, la foc mic, până ce amestecul devine siropos. Luați 2-3 lingurițe pe zi.
Pentru sănătate:
* în caz de tuse și bronșită
* pentru stomac și intestin
* extern: pentru leziuni și răni.
Sirop de pătlagină cu sâmburi de gutui
– 100 g sirop de pătlagină
– 5 g sâmburi (semințe) de gutui
Preparați siropul conform rețetei de mai sus. Zdrobiți sâmburii de gutuie împreună cu puțină apă, într-un mojar, și lăsați-i apoi să se umfle (devin ca un jeleu). Strecurați lichidul și amestecați-l cu siropul gata preparat.
Pentru sănătate:
* în cazul unei secreții abundente a mucoasei căilor respiratorii
* pentru combaterea bronșitei.
Miere cu ceapă

– 5 cepe roșii
– 8 linguri de miere bună zaharisită sau – alternativ – 10 linguri de miere lichidă
Următoarea rețetă „promite” alinarea și vindecarea tusei perseverente: dați cepele roșii pe răzătoarea de castraveți și amestecați-le cu 8 linguri de miere zaharisită. Dacă mierea e lichidă, puneți 10 linguri. Lăsați amestecul să se odihnească peste noapte.
A doua zi, luați – pe tot parcursul zilei – 2-3 lingurițe de miere cu ceapă. Țineți mierea cât mai mult posibil în gură, pentru ca tusea să dispară. Veți simți cum se „rupe” (degajează) tusea. Amestecați din când în când în miere.
Pentru sănătate:
* combate tusea.