Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Elixiruri de viață lungă

– Siropuri de plante cu miere –

• N-ar trebui să vă lipsească din casă •

Castane comestibile în miere

Foto: Shutterstock – 5

– 4-5 castane

– 1 linguriță de miere bună

Se crestează castanele în cru­­ce și se fierb 5-10 minu­te, până ce se înmoaie. Se cură­ță de coajă, se pun îm­pre­ună cu mierea într-un mo­jar și se zdrobesc.

Se mănâncă – o perioadă de timp – 2-3 lingurițe. Tre­buie să fie mereu proaspete.

Pentru sănătate:

* sunt bune pentru ficat

* refac flora intesti­nală.

Sirop de molid

– Lăstari tineri de molid obișnuit

– zahăr brun

ca alternativă:

– lăstari de molid

– flori de păpădie.

Din lăstarii tineri de molid puteți prepara un sirop de tuse excelent. Pentru aceasta, se pun într-o oală vâr­furile lăstarilor și se acoperă cu apă. Important este ca nici un vârf să nu iasă afară. Îi lăsați să stea în apă peste noapte, iar a doua zi îi fierbeți încet, la foc foarte mic, aproximativ o oră. Ca să nu dea pe dinafară, cule­geți la început spuma cu o lingură obișnuită sau cu lingura de spumă. După ce îi luați de pe foc, lăsați-i să mai stea o noapte și a doua zi îi strecurați printr-o pân­ză stoarsă bine. Puneți lichidul stors într-o oală și adău­gați câte 400 g de zahăr brun la fiecare litru. Lă­sați să se topească za­hă­rul și puneți oala din nou pe foc. Siro­pul trebuie să fiar­bă încet, fără capac, 5-6 ore, pâ­nă ce se îngroașă. Să nu fie nici prea gros, dar nici prea sub­țire. Încerca­ți-i consistența, turnând câteva picături pe o farfurie.

Turnați siropul fierbinte în borcane și înșurubați bine capacele. Respectați cu exactitate indicațiile, pen­tru că altfel nu poate fi păstrat vreme îndelungată.

Pentru sănătate:

* Remediu excelent împo­tri­va tusei. Se ia câte-o linguriță, de câteva ori pe zi, lăsându-se să se topească în gură.

Alternativă: Puteți schimba puțin rețeta de mai sus folosind vârfuri de lăstari și flori de pă­pădie în părți egale. Modul de preparare este același.

Vârfurile de molid stoarse nu trebuie aruncate. Le mai puteți da într-un clocot și puteți turna decoctul în apa din cadă. Este o baie răcoritoare și revigorantă și de aceea nu trebuie s-o faceți seara.

Miere cu păpădie

– 2 pumni de flori de păpădie (doar florile galbene)

– 1 baton de scorțișoară

– 3 cuișoare

– 500 g miere de albine

Amestecați doi pumni de flori (doar capitulele în­florite, fără caliciu) cu un baton de scor­țișoară, trei cui­șoare și 500 g de miere și pu­ne­ți-le într-un borcan cu capac.

Închideți capacul și lă­sați mie­rea 2-3 săptă­mâni într-un loc cald, dar nu însorit. După care este „făcută” și o puteți con­suma unsă pe pâine (in­clusiv florile).

Pentru sănătate:

* pentru formarea și curățarea sângelui

* în caz de tuse

* bună pentru ficat și vezică

* împotriva pietrelor la vezi­că (calculi biliari).

Sirop de păpădie

– Flori de păpădie

– zahăr brun

Culegeți florile, spălați-le și puneți-le într-o oală (o umpleți pe trei sferturi). Adă­ugați apă cât să le acopere și lăsați-le să se odihnească peste noapte. Fierbeți-le, a doua zi, vreme de o oră și lăsați-le din nou să stea peste noapte.

În ziua următoare, adăugați 400 g de zahăr brun și fierbeți amestecul, la foc foarte mic, fără capac, 4-5 ore (aburii tre­buie să iasă). Lichidul nu tre­buie să se îngroașe prea mult, dar nici să fie prea subțire. Trebuie să aibă consistența siropului. Se toarnă fierbinte în borcane.

Pentru sănătate:

* în caz de tuse, se iau câteva lingurițe de sirop pe zi.

Miere cu hrean

– 2 lingurițe de hrean proaspăt ras

– o linguriță de miere bună

Amestecați hreanul cu mierea. Dacă nu puteți res­pira bine seara, la culcare, luați în gură o jumă­tate de linguriță de hrean cu miere și imediat veți respira bine și veți dor­mi excelent.

Recomandare: Din păcate, hrea­nul curățat ține doar câteva zile. De aceea e bine să-l cu­ră­țați doar când îl între­buințați.

Hreanul este foarte bun în caz de hipertensiune și, în plus, stimulează diges­tia.

Sirop de pătlagină cu miere

– 100 de frunze de pătlagină

– 500 g de miere

– 500 g de zahăr brun

– puțină apă

Siropul se prepară din frun­ze de pătlagină proas­pete și spă­­late și date prin mașina de tocat (e­ven­tual puteți folosi și mixerul).

Se amestecă piureul de pătla­­­gină cu miere bună și zahăr brun, diluate încet, cu puțină apă.

Se pun pe foc și se lasă să fiarbă încet, la foc mic, până ce amestecul devine siropos. Luați 2-3 lingurițe pe zi.

Pentru sănătate:

* în caz de tuse și bronșită

* pentru stomac și intestin

* extern: pentru leziuni și răni.

Sirop de pătlagină cu sâmburi de gutui

– 100 g sirop de pătlagină

– 5 g sâmburi (semințe) de gutui

Preparați siropul conform rețetei de mai sus. Zdro­biți sâm­burii de gutuie împreună cu puțină apă, într-un mojar, și lăsați-i apoi să se umfle (devin ca un je­leu). Strecurați lichi­dul și ames­­tecați-l cu siropul gata pre­parat.

Pentru sănătate:

* în cazul unei secreții abun­­dente a mucoasei căilor respi­ratorii

* pentru combaterea bron­șitei.

Miere cu ceapă

– 5 cepe roșii

– 8 linguri de miere bună zaharisită sau – alter­nativ – 10 linguri de miere lichidă

Următoarea rețetă „pro­mite” alinarea și vin­­decarea tusei perseverente: dați cepele roșii pe răzătoarea de castra­veți și amestecați-le cu 8 lin­guri de miere zaharisită. Dacă mierea e lichidă, puneți 10 linguri. Lăsați amestecul să se odih­nească peste noapte.

A doua zi, luați – pe tot parcursul zilei – 2-3 lingu­rițe de miere cu ceapă. Țineți mierea cât mai mult po­sibil în gură, pentru ca tusea să dis­pară. Veți simți cum se „rupe” (degajează) tusea. Amestecați din când în când în miere.

Pentru sănătate:

* combate tusea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.