• Cel mai important organ al nostru funcționează neîntrerupt pe tot parcursul vieții. Dar există un pericol: atunci când suferă, nu remarcăm imediat acest lucru. Iată semnele de avertizare ale inimii, pe care ar trebui să le cunoaștem •
Verificați-vă motorul la timp

Inima se află în spatele sternului, între a doua și a cincea coastă, chiar lângă plămâni și deasupra diafragmei. Cântărind doar 300 de grame, ea pare un organ modest, și totuși, are puterea de a pompa zilnic 10.000 de litri de sânge prin sistemul circulator, ceea ce înseamnă 2,5 milioane de litri pe an. Sângele proaspăt din plămâni curge în jumătatea stângă a inimii, apoi este pompat prin întregul corp și se întoarce în cele din urmă, încărcat de dioxid de carbon, în jumătatea ei dreaptă. Sângele iese prin artere și intră prin vene. Iar circulația lui este întotdeauna o chestiune de viață și de moarte, pentru că sângele le furnizează celulelor oxigen și nutrienți, cum sunt carbohidrații, grăsimile, proteinele, mineralele și vitaminele. În plus, asigură eliminarea corespunzătoare a substanțelor reziduale. Orice mașină cu sarcini atât de importante trebuie dusă anual la verificări. Dar în cazul inimii noastre, nu ne trece prin cap să o facem. Sau ne gândim prea târziu. Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau alte probleme asemănătoare legate de inimă sunt responsabile de o treime din totalul deceselor anuale. Aproape 5% dintre oameni suferă de insuficiență cardiacă, 8% de boală coronariană – și nu mai puțin de 30% de hipertensiune arterială, care solicită inima. Problema e că motorul nostru nu semnalează la timp că întâmpină dificultăți – sau se manifestă, în cel mai bun caz, extrem de înșelător.
Atenție la semnele de avarie!
O amenințare tăcută este reprezentată tocmai de hipertensiunea arterială, o boală care afectează o persoană din două dintre cele trecute de 60 de ani. Arterele îmbătrânesc, nu mai fac față în mod corespunzător presiunii exercitate de sânge și, din acest motiv, se produc leziuni ale pereților interiori ai vaselor de sânge. Acolo se depun plăci, care le îngustează și le rigidizează și mai mult. Problema este adesea descoperită din întâmplare când mergem la medic, deoarece simptomele clasice, precum amețelile, durerile de cap sau palpitațiile, nu apar la toată lumea, iar unii oameni chiar se simt bine când au tensiunea ușor crescută. Când medicația duce la scăderea tensiunii, unii se simt de parcă li s-ar fi luat Ferrari-ul.
Acesta este premisa multor neplăceri și constituie adesea și baza apariției bolii coronariene, în care mușchiul inimii nu mai primește suficient sânge și, implicit, nutrienți. Cauza o reprezintă depunerile din arterele coronare, care alimentează inima cu oxigen și nutrienți. Consecințele sunt durerile în piept, care pot iradia spre brațul stâng, gât sau abdomenul superior. Senzația de presiune, caracteristică așa-numitei angine pectorale, provoacă adesea dificultăți de respirație, care pot duce la rândul lor la stări de anxietate severă și chiar la teama de moarte. Insuficiența cardiacă reprezintă o afecțiune aproape comună în rândul vârstnicilor. Întrucât capacitatea de pompare a inimii nu mai este suficient de mare pentru a acoperi nevoile organismului, tot mai puțin sânge proaspăt ajunge în sistemul circulator. Slăbiciunea inimii poate fi cauzată și de afecțiuni ale mușchiului cardiac, defecte ale valvelor sau tulburări de ritm cardiac, ori poate fi consecința directă a unui infarct. Persoanele afectate se confruntă rapid cu dificultăți de respirație și tuse, precum și cu umflarea labelor picioarelor, a gambelor și, uneori, a abdomenului. Ei merg frecvent la toaletă în cursul nopții și se simt vlăguiți pe timpul zilei. Ca profani, nu facem prea repede legătura între aceste simptome și o problemă cardiacă – și tocmai asta le face atât de periculoase.
Când pompa își iese din ritm
În spatele unor simptome precum amețeala, dificultățile de respirație, neliniștea interioară, anxietatea difuză, oboseala și scăderea rezistenței la efort se pot ascunde tulburările de ritm cardiac. Cea mai frecventă consecință a acesteia este fibrilația atrială. Dar nu orice pauză scurtă, poticneală sau bătaie suplimentară de inimă constituie un semnal de alarmă. Normal se consideră să avem un puls de minimum 40 de bătăi pe minut – cum este de exemplu cel al sportivilor de performanță, a căror inimă bate mai lent. În mod obișnuit, frecvența cardiacă în repaus este între 50 și 80 de bătăi pe minut. Dacă ea depășește 100, este prea mare, iar pauzele de trei până la patru secunde ar trebui să ne dea de gândit.
Cea mai gravă situație cu care se poate confrunta „motorul” nostru este infarctul. Acesta se produce când una dintre plăcile de aterom din arterele coronare se rupe sau se desprinde, formând un cheag care blochează vasul de sânge. Astfel, o parte a mușchiului cardiac nu mai primește oxigen și riscă să se necrozeze. 30% dintre pacienți mor înainte de a ajunge la spital – cel mai adesea, pentru că sună prea târziu la urgențe. Această fatalitate este o urmare a faptului că simptomele nu indică întotdeauna cu claritate infarctul. Senzația de presiune în piept sau durerea iradiantă în brațul stâng pot apărea, dar nu sunt obligatorii. Durerile pot fi adesea resimțite și la nivelul cefei, maxilarului și gâtului sau chiar în abdomenul superior. Femeile, mai ales, prezintă deseori simptome complet diferite, cum ar fi greața, vărsăturile sau durerile ușoare de spate. Ce e bine să știm, pentru a nu intra degeaba în panică, e că simptomele, inclusiv palpitațiile, apar aproape întotdeauna și atunci când facem efort, și nu pur și simplu din senin.
Un adevărat maestru al camuflajului îl constituie inflamația mușchiului cardiac, miocardita, care este și mai greu de recunoscut. Cine s-ar gândi la inimă, dacă s-ar confrunta cu dificultăți de respirație și epuizare totală, eventual după o gripă sau după o infecție gastrointestinală? Însă infecția care persistă în organism și nu a fost complet vindecată este cauza cea mai frecventă a inflamării mușchiului cardiac. Dacă ne confruntăm cu o asemenea situație, trebuie să renunțăm la sport timp de trei luni, pentru a preveni deteriorarea ulterioară a inimii. Și infecțiile cu Covid cresc riscul de miocardită dacă facem sport în decurs de trei săptămâni de la dispariția simptomelor.
În afara acestor boli, există și afecțiuni cardiace care sunt destul de puțin cunoscute. Probabil că cel mai des întâlnit dintre ele este sindromul inimii frânte. Acesta apare după momente de șoc și stres emoțional puternic, precum cel provocat de pierderea partenerului sau de o frică intensă, iar responsabili sunt hormonii de stres, care afectează inima. Persoanele care suferă de sindromul inimii frânte prezintă simptome similare cu cele ale unui infarct: dureri în piept, dificultăți de respirație, transpirație rece și greață. Doar că, în acest caz, nu este blocată nicio arteră. Totuși, unele părți ale mușchiului cardiac mor. Sindromul inimii frânte poate fi fatal.
Despre pulsul galopant și calcifierea vaselor de sânge
Perfidul sindrom Brugada a fost descoperit abia în anii ‘90. El nu apare la niciun control cardiac. Persoanele care suferă de acest sindrom își dau seama că ceva nu este în regulă, din cauza accelerării ritmului inimii. Pulsul le este atât de rapid, încât inima nu mai poate pompa suficient sânge în corp. Drept urmare, se pot confrunta cu pierderea cunoștinței sau chiar cu un stop cardiac. Uneori, cauza o constituie medicamentele – acest lucru trebuie clarificat de un medic. În prima fază, fibrilația ventriculară declanșată poate fi stopată doar cu ajutorul unui defibrilator.
Nici de pericardita constrictivă nu știu prea mulți. În acest caz, pericardul este învelit într-un strat de calcar sau de țesut fibros, ceea ce slăbește funcția cardiacă. Întărirea țesutului conjunctiv este cauzată de inflamații provocate de infecții virale sau tumori. Cei afectați se simt permanent obosiți, au edeme la nivelul picioarelor și dificultăți de respirație. Singura soluție este o operație riscantă, prin care țesutul rigid este separat de inimă.
Dar ce protejează cu adevărat inima? „Ieșiți din zona de confort”, ne recomandă specialiștii. Exercițiile fizice moderate de anduranță și de forță reduc riscul de infarct, cu 30% până la 50% și încetinesc apariția și progresia bolilor coronariene. Importantă e, de asemenea, o alimentație bogată în grăsimi sănătoase. O altă măsură pe care o putem lua și care nu necesită nici efort, nici timp, este să mestecăm corect. Mestecatul face parte din procesul digestiv, care este esențial, pentru că permite valorificarea completă a nutrienților.
Când sunt periculoase tulburările de ritm cardiac?
Unele bătăi neregulate sunt resimțite clar, în timp ce altele sunt aproape imperceptibile. Indiferent de situație, mergeți la medic dacă bănuiți că e ceva în neregulă.
Simptomele aritmiilor sunt variate și nu constituie un indiciu al gradului de pericol pe care îl reprezintă. Mulți dintre cei afectați aproape că nu își dau seama că suferă de o aritmie, deoarece simptomele sunt vagi, în timp ce alții merg imediat la medic, din cauza temerilor cu care se confruntă. Doar un cardiolog poate decide dacă și cum trebuie tratată afecțiunea.
Incertitudine: în trecut, aritmiile erau considerate periculoase în principiu, însă astăzi se știe că majoritatea sunt inofensive și că un ritm cardiac foarte rapid sau foarte lent nu indică neapărat o afecțiune. Cea mai frecventă tulburare este fibrilația atrială. Nu este fatală, dar reprezintă un factor de risc pentru accidente vasculare cerebrale.
Deficiență: chiar și o inimă sănătoasă își poate ieși din ritm din cauza lipsei de somn, a stresului, a consumului excesiv de alcool, de cafea sau de nicotină, precum și din cauza unui posibil deficit de potasiu. În acest caz, se ascunde, de exemplu, în spatele extrasistolelor – bătăi suplimentare ale inimii – un simplu dezechilibru al valorilor mineralelor.
Pericol iminent: se întâmplă doar arareori ca o inimă fără afecțiuni preexistente, precum problemele coronariene, un infarct sau insuficiența cardiacă, să treacă prin schimbări de ritm periculoase. Tratamentul este necesar atunci când există riscul unei morți cardiace subite sau al unui accident vascular cerebral, atunci când pacientul suferă limitări de ordin fizic din acest motiv sau când este afectat de simptome suplimentare, cum ar fi amețelile sau o stare de rău.
Ghid terapeutic
Ce ajută inimii noastre?
• Unele măsuri minore sunt uneori de ajuns pentru a face ca inima să redevină funcțională. Dar și intervențiile de o mai mare amploare devin din ce în ce mai puțin invazive •
• Hipertensiunea arterială: inhibitorii ECA și sartanii reduc efectul hormonului angiotensină, care îngustează vasele de sânge. Diureticele cresc cantitatea de sare eliminată prin rinichi, iar beta-blocantele protejează împotriva efectelor hormonului de stres, adrenalina.
• Boala coronariană: neajunsurile provocate de îngustarea arterelor coronare nu pot fi remediate, astfel încât terapia se concentrează doar asupra consecințelor și simptomelor bolii. Antiagregantele plachetare, între care se numără și acidul acetilsalicilic (aspirina), previn formarea cheagurilor de sânge, iar statinele protejează vasele prin reducerea colesterolului LDL. Medicamentele destinate scăderii tensiunii arteriale sunt beta-blocantele, blocantele canalelor de calciu, sartanii și inhibitorii ECA. Administrarea de arginină ajută la protejarea arterelor, dilată vasele și previne depunerile. Împotriva senzațiilor acute de constricție sau a durerilor putem folosi spray-uri cu nitrați, care dilată vasele de sânge.
• Infarctul miocardic: infarctele acute sunt tratate cu ajutorul unui cateter cu balon, pentru a restabili fluxul sanguin în vasele de sânge, după care se introduce un stent ca suport vascular (angioplastie coronariană). Stenturile a căror suprafață este impregnată cu medicamente previn noile depuneri. Alternativ, se utilizează anticoagulante pentru a dizolva cheagul sau, în cazul în care sunt afectate mai multe vase de sânge sau în care pacientul suferă de diabet, se poate efectua o operație de bypass. Statistic vorbind, până și în cazul vârstnicilor, operațiile duc la mai puține complicații decât procedurile minim invazive.
• Tulburările de ritm cardiac: problemele cardiace sunt tratate inițial cu medicamente (betablocante sau medicamente pentru reglarea ritmului cardiac, precum antiaritmicele). Ele opresc episoadele de fibrilație atrială, iar anticoagulantele previn accidentul vascular cerebral. Un stimulator cardiac ajută în cazurile în care ritmul cardiac e prea lent, iar tahicardia bruscă este corectată printr-un șoc electric (cardioversie electrică). Dacă procedura nu dă rezultate, se recurge la ablația cu cateter, în cadrul căreia se introduce prin zona inghinală un tub, care e împins până la inimă, pentru a identifica sursa aritmiei. Aceasta este apoi distrusă prin crioablație sau prin radiofrecvență. Terapia este adesea eficientă mai ales în cazul fibrilației atriale ocazionale.
• Insuficiența cardiacă cronică: în cazul insuficienței cardiace se tratează afecțiunea cardiacă ce stă la baza ei. Conform unei analize structurale realizate în 2020, cel mai eficient tratament constă într-un un „cvartet”, format din sartani, betablocante, inhibitori SGLT2 și antagoniști ai aldosteronului. Diureticele pot ameliora simptomele. Foarte importante sunt mișcarea controlată, antrenamentul de anduranță ușor spre moderat și efectuarea câtorva exerciții de forță.
• Plante care ne întăresc inima: substanțele vegetale cu efect asupra inimii, cum sunt de exemplu frunzele și florile de păducel, întăresc forța de pompare a inimii și cresc fluxul sanguin în arterele coronare. În caz de tahicardie, poate fi eficientă talpa-gâștei (Leonorus cardiaca). Rodia are un efect de reducere a tensiunii arteriale și de îmbunătățire a circulației în mușchiul cardiac.
Plante de ajutor inimii
Angină pectorală
• Infuzie din 7 linguri de fructe de păducel, 7 linguri de măceșe zdrobite și 2 linguri de talpa-gâștii. Se opăresc cu un litru de apă clocotită și se macerează în termos, 24 de ore. Se beau 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de fiecare masă.
• Prim ajutor în caz de stenocardie: 5-6 picături de ulei de brad se toarnă în palmă și se fricționează zona inimii. În același timp, sub limbă se ține o pastilă de nitroglicerină şi o pastilă de Validol. Bolnavul trebuie să stea pe un scaun.
• Miere de albine. Dimineața, la ora 6 (ora cea mai potrivită), pe nemâncate, și seara, înainte de culcare, se ia câte o linguriță. Mierea se ține sub limbă și se suge ca o pastilă. După aceea se bea un pahar de apă caldă. Cura durează până la terminarea unui borcan de 3 kg de miere de albine.
• Amestec din 10 lămâi, 5 căpățâni de usturoi și un litru de miere de albine. Sucul de lămâie se amestecă cu usturoiul pisat sau tocat și cu mierea și se lasă în frigider timp de 7 zile. Se consumă o dată pe zi 4 lingurițe de amestec, foarte încet. Fiecare linguriță se ține în gură câteva minute, până se dizolvă mierea. Fiecare următoare linguriță se ia după o pauză de 1 minut.
Dispnee cardiacă
• După fiecare masă, se recomandă să se consume câte 300 g de fructe de dud (pentru folosirea în timpul iernii, fructele pot fi congelate).
• Zilnic se consumă un amestec din: 0,5 kg de miere, sucul a 4 lămâi și 4 linguri de caise uscate și tocate.
• Se aplică pe ceafă, peste noapte, o compresă de oțet și apă, în proporții egale. Dimineața și seara, înainte de masă, se consumă o lingură de amestec compusă din 0,5 kg de lămâie tocată, 0,5 kg de miere de albine și 20 de bucăți de miez de sâmburi de caise pisate bine.
• Pulbere din semințe de mărar. Semințele se trec de două ori prin râșnița de cafea. Praful obținut se consumă de trei ori pe zi, câte 1/3 linguriță cu ceai sau apă, timp de 10-20 de zile (în funcție de reacția organismului).
Infarct
• După un infarct miocardic este bine să folosiți „aspirină vegetală”, care se prepară din coajă de salcie. Se dă prin mașina de tocat imediat după ce este culeasă, cât timp este încă moale. O lingură de coajă se amestecă cu 1 pahar și jumătate de apă clocotită, se ține în termos o oră și se bea în loc de apă. Se folosește pentru toate bolile de inimă și în toate cazurile în care este indicată aspirina.
• Castane comestibile. Se curăță, se taie în bucăți, se usucă și se dau prin răzătoare pentru a se obține făină de castane. Se pot da apoi şi prin râșnița de cafea. În 0,5 l de vodcă sau țuică se adaugă 2,5 linguri din făină de castane și se lasă 21 de zile. Se beau câte 15 picături, de 2-3 ori pe zi, pentru funcționarea normală a inimii.
• Se mai recomandă după un infarct miocardic și tinctură preparată din nuci verzi. La data de 15 iunie se culeg 50-60 de nuci, se dau prin mașina de tocat și se amestecă cu vodcă slabă sau țuică diluată cu apă în proporție de 1:1, într-un borcan de 3 kg. Borcanul se ține pe pervaz, acoperit, la soare, timp de 12 zile, agitându-se des. Când culoarea lichidului devine neagră, se strecoară și se păstrează la întuneric. Se bea câte o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă.