• Lunile întunecate de iarnă ne-au scos organismul din ritm. Cu soluțiile potrivite și un pic de răbdare, energia vitală poate reveni repede •

În sfârșit, natura se retrezește la viață. Însă în vreme totul înflorește în jur, mulți oameni se simt obosiți, moleșiți și apatici. Trecerea de la perioada întunecată a iernii, în care organismul produce cantități mai mari de melatonină (hormonul somnului), la zilele mai luminoase de primăvară dereglează considerabil echilibrul hormonal. Până când metabolismul se stabilizează, poate dura câteva săptămâni. Din fericire, natura, care tocmai începe să renască în această perioadă, ne furnizează plante medicinale potrivite pentru combaterea acestei stări persistente de oboseală. La rândul ei, mișcarea regulată în aer liber stimulează producția serotoninei, un hormon al fericirii care determină trezirea, activând atât circulația, cât și metabolismul. În plus, este important să avem grijă să dormim suficient – aproximativ opt ore pe noapte – și să îi permitem corpului să se bucure de odihna de care are nevoie.
Năsturel
Frunzulițele sale mărunte, la fel ca și florile, au o iuțeală care se aseamănă cu cea a ridichii. Năsturelul (Nasturtium officinale) conține 17 nutrienți esențiali, inclusiv vitaminele C, D și K, precum și calciu – toate acestea fiind prezente într-o concentrație ridicată. Această plantă ajută la activarea metabolismului după perioada iernii. Ideal e să folosim în salate sau cu brânză de vaci aproximativ o lingură de năsturel. Atenție: Consumat în exces, el poate irita stomacul.
Urzica
Deși mulți o consideră buruiană, această plantă medicinală conține multe minerale și vitamina C, are efecte antiinflamatoare și diuretice și stimulează metabolismul. Urzica este exact ce ne trebuie pentru a ne revigora organismul slăbit din cauza asteniei de primăvară. Ceaiul de urzică este un remediu clasic pentru o cură detoxifiantă de primăvară. Turnați 150 ml de apă clocotită peste 2-3 lingurițe rase de frunze uscate de urzică și lăsați 10 minute la infuzat. Beți trei-patru căni pe zi. E bine de știut că din această plantă se pot prepara și salate, mâncăruri sau sufleuri.
Bobornic
Această plantă medicinală crește mai ales în apropierea izvoarelor și pâraielor, precum și pe malurile lacurilor. Bobornicul (Veronica beccabunga) se distinge printr-un conținut ridicat de vitamina C, putându-ne ajuta să ne refacem rapid rezervele de vitamine. Planta poate fi adăugată, de exemplu, în smoothie-uri. Pentru a prepara o tinctură, mărunțiți o mână de plantă proaspătă, puneți-o într-un recipient care se poate închide, adăugați alcool de 40% și lăsați la macerat timp de 6 săptămâni, agitând zilnic. Filtrați apoi tinctura și turnați-o într-o sticlă de culoare închisă. Luați de trei ori pe zi câte 10 picături, diluate în apă.
Părăluțe

Apreciatele flori de câmp conțin numeroase substanțe valoroase, precum vitamina C, potasiul, calciul, magneziul și fierul, care stimulează metabolismul. Părăluțele (Bellis perennis) sunt un ingredient excelent pentru smoothie-uri sau salate. Florile delicate sunt de asemenea potrivite pentru o cură cu ceai. Pentru prepararea unei căni mari de ceai, se folosește o mână de flori. Puneți florile într-o strecurătoare pentru ceai, tunați deasupra apă fierbinte și lăsați 10 minute la infuzat. Beți unul până la trei ceaiuri pe zi, timp de aproximativ 6 săptămâni.
Leurda
Ceea ce-i conferă plantei din familia cepei, leurda (Allium ursinum), aroma intensă sunt compușii de sulf cu efect antibiotic și detoxifiant. Despre acești compuși se crede că elimină bacteriile nedorite din intestin, stimulează digestia, reduc colesterolul și tensiunea arterială – leurda fiind așadar o plantă ideală pentru combaterea asteniei de primăvară.
Sfat: Consumați zilnic o mână de frunze de leurdă, folosindu-le pentru a condimenta salatele sau pesto. Atenție însă: leurda poate fi confundată cu toxicele lăcrămioare. Frunzele acestora au partea inferioară lucioasă, în timp ce la leurdă ea este mată.
Piciorul-caprei
Înrudită cu pătrunjelul, este o plantă bogată în vitamina C, potasiu și fier, precum și în magneziu, calciu și zinc. Datorită acestui amestec de nutrienți esențiali, piciorul-caprei (Aegopodium podagraria) are proprietăți detoxifiante și diuretice și ajută totodată împotriva oboselii de primăvară. Frunzele pot fi consumate în stare proaspătă, în salate, ori ca ingredient în sarea cu plante.
Rotunjoara
Are un gust condimentat, ușor picant. Rontunjoara (Glechoma hederacea) conține uleiuri esențiale și taninuri, care ajută la eliminarea toxinelor din organism, stimulând astfel metabolismul. Pentru a prepara un ceai, turnați 250 ml de apă fierbinte peste 3 lingurițe de plantă proaspătă, curățată. Lăsați 10 minute la infuzat. Beți până la trei căni de ceai pe zi. E util de știut că ceaiul este eficient și împotriva răcelii, deoarece ajută la dizolvarea mucusului.
Stupitul-cucului
Această plantă cu gust iute, asemănător cu cel al năsturelului, conține o cantitate mare de glicozide, substanțe amare, vitamina C și minerale. Stupitul-cucului (Cardamine pratensis) stimulează ficatul și vezica biliară și combate astenia de primăvară. Pentru a vă bucura de efectele sale, adăugați cu regularitate câteva frunze și flori proaspete în salate sau pe pâinea cu unt. Planta poate fi folosită și la condimentarea brânzei proaspete sau a urdei. O cură cu ceai este, de asemenea, eficientă: turnați 250 ml de apă fierbinte peste 2 lingurițe de plantă și lăsați 10 minute la infuzat. Beți 2-3 căni pe zi, timp de 3 săptămâni.
Păpădia
Păpădia (Taraxacum) conține substanțe amare, triterpene, vitamina C, flavonoide și fibra numită inulină. Acești compuși stimulează secreția biliară și diureza. Pentru a prepara o tinctură, lăsați frunzele, florile și rădăcinile să se usuce parțial, apoi mărunțiți-le și puneți-le într-un borcan cu capac, umplându-l pe jumătate. Completați cu alcool de 40% (de exemplu, vodcă) și închideți ermetic borcanul. Agitați-l zilnic, timp de 3-4 săptămâni. Apoi filtrați lichidul și turnați-l într-o sticlă de culoare închisă. Pentru o cură de primăvară, luați de trei ori pe zi, timp de 3 săptămâni, câte 20 de picături diluate în apă.
Furnizori de energie
Pentru ca organismul să înceapă primăvara în formă, este importantă o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume. Un element esențial pentru nivelul de energie este vitamina C. O adevărată „bombă” de vitamina C este, de exemplu, ardeiul gras. Starea de epuizare poate fi provocată și de o carență de fier, deoarece acest mineral este esențial pentru formarea sângelui și producerea de energie la nivel celular. Fierul se găsește din belșug, de exemplu, în ridichi sau în fulgii de ovăz. Oboseala poate fi alungată și printr-un aport adecvat de vitamine din complexul B (care se găsesc, de pildă, în nuci). În combinație cu anumite plante medicinale care contribuie la întărirea sistemului nervos, cum ar fi rhodiola, aceste vitamine pot combate și o ușoară depresie sezonieră. Pentru buna funcționare a inimii și a sistemului circulator, este esențial să consumăm o cantitate suficient de mare de acizi grași omega-3. Surse bogate sunt uleiul de in sau peștele gras de apă dulce. De folos se pot dovedi și suplimentele alimentare cu omega-3.
Cum ne punem metabolismul în mișcare
Cel mai sănătos mod de a ne însenina starea de spirit este să facem o plimbare. Lumina naturală combate excesul de hormoni ai somnului, iar aerul proaspăt asigură o bună oxigenare. Important este de asemenea să bem multe lichide. Ideal e să bem două pahare cu apă la temperatura camerei, de îndată ce ne-am trezit, pe stomacul gol. Asta ajută la compensarea deficitului de lichide acumulat peste noapte, la stimularea metabolismului și la susținerea ficatului și rinichilor, în cadrul procesului de detoxifiere. În total, ar trebui să bem pe parcursul zilei aproximativ 1,5-2 litri de lichide. Cafeaua, în schimb, ar trebui consumată cu moderație – aproximativ două cești pe zi, de preferință cu maximum opt până la zece ore înainte de culcare. Asta, pentru că organismul are nevoie de aproximativ cinci ore pentru a elimina jumătate din cantitatea de cofeină ingerată. Cei care dorm oricum prost și care, din acest motiv, se simt adeseori obosiți în timpul zilei, ar trebui să țină cont de acest aspect. Totuși, cafeaua în sine nu este dăunătoare: ea stimulează circulația sangvină la nivelul rinichilor și activează enzimele din ficat.
REȚETE
Smoothie cu plante medicinale
• Pentru 1 porție •
Ingrediente: 1 mână de plante sălbatice (de ex. urzică, piciorul-caprei, rotunjoară), 1 banană, 1 pară, 1 măr, ¼ avocado, ¼ portocală, suc de lămâie, eventual sirop de agave.
Mod de preparare: Spălați plantele, scuturați-le pentru a elimina excesul de apă și rupeți frunzele de pe tulpini. Curățați banana și tăiați-o în bucăți. Spălați para și mărul, tăiați-le în sferturi și îndepărtați semințele. Mărunțiți pulpa grosier. Tăiați fructul de avocado în patru, îndepărtați sâmburele și scoateți pulpa din coajă. Decojiți portocala, tăiați-o în sferturi și mărunțiți pulpa grosier. Mixați toate ingredientele într-un blender. În funcție de consistența dorită, puteți adăuga puțină apă și un pic de suc de lămâie. Smoothie-ul poate fi îndulcit cu sirop de fructe, după gust.
Utilizare: Beți 1 pahar, dimineața.
Sare cu plante medicinale
Ingrediente: pătlagină, păpădie, piciorul-caprei, leurdă, rotunjoară (aproximativ 2 pumni de amestec), 100 g sare grunjoasă.
Mod de preparare: Curățați cu grijă plantele și desprindeți frunzele. Tocați-le foarte fin, apoi puneți-le laolaltă cu sarea într-un mojar și pisați-le. Amestecați bine, puneți sarea în borcănele și închideți-le ermetic. Sarea cu plante poate fi folosită aproximativ un an. Puteți adăuga și alte ierburi aromatice.
Efect: Sarea conservă plantele primăverii pentru o perioadă îndelungată și păstrează substanțele lor valoroase nealterate. Utilizați-o cu regularitate la asezonarea mâncărurilor.