Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Soluții împotriva oboselii de primăvară

Lunile întunecate de iarnă ne-au scos or­ganismul din ritm. Cu soluțiile potrivite și un pic de răbdare, energia vitală poate reveni re­pede •

Foto: Dreamstime

În sfârșit, natura se retrezește la viață. Însă în vreme totul înflorește în jur, mulți oameni se simt obosiți, moleșiți și apatici. Trecerea de la perioada întunecată a iernii, în care organismul produce cantități mai mari de melatonină (hormonul somnului), la zilele mai luminoase de primăvară dereglează consi­de­rabil echilibrul hormonal. Până când metabolis­mul se stabilizează, poate dura câteva săptă­mâni. Din fericire, natura, care tocmai începe să renască în această perioadă, ne furnizează plante medicinale potrivite pentru combaterea acestei stări persistente de oboseală. La rândul ei, miș­carea regulată în aer liber stimulează producția serotoninei, un hormon al fericirii care determină trezirea, activând atât circulația, cât și meta­bolismul. În plus, este important să avem grijă să dormim suficient – aproximativ opt ore pe noapte – și să îi permitem corpului să se bucure de odihna de care are nevoie.

Năsturel

Frunzulițele sale mărunte, la fel ca și flo­rile, au o iuțeală care se aseamănă cu cea a ridichii. Năsturelul (Nasturtium offi­cinale) conține 17 nu­­­trienți esențiali, in­clu­siv vitami­ne­le C, D și K, pre­cum și cal­ciu – toate acestea fi­ind pre­zente într-o con­cen­­tra­ție ridicată. Această plantă ajută la activarea metabo­lismului după perioa­da iernii. Ideal e să folo­sim în salate sau cu brânză de vaci aproximativ o lingură de năs­turel. Atenție: Consumat în exces, el poate irita stomacul.

Urzica

Deși mulți o consideră bu­ru­­ia­nă, această plan­tă me­­dicinală con­ține mul­­te mi­ne­rale și vi­ta­mi­na C, are e­fecte anti­inflama­toare și di­u­retice și stimu­lea­ză meta­bo­lismul. Ur­zica este exact ce ne trebuie pentru a ne revigora or­ganismul slăbit din cauza asteniei de pri­măvară. Ceaiul de urzică este un remediu cla­sic pentru o cură detoxifiantă de primăvară. Tur­nați 150 ml de apă clocotită peste 2-3 lingurițe rase de frunze uscate de urzică și lăsați 10 minute la infuzat. Beți trei-patru căni pe zi. E bine de știut că din această plantă se pot prepara și salate, mân­căruri sau sufleuri.

Bobornic

Această plantă medicinală crește mai ales în apropierea izvoarelor și pâ­raielor, precum și pe malurile lacu­rilor. Bobornicul (Veronica becca­bunga) se distinge printr-un conținut ridicat de vitamina C, putându-ne ajuta să ne refacem rapid rezervele de vitamine. Planta poate fi adăugată, de exemplu, în smoothie-uri. Pentru a prepara o tinctură, mărunțiți o mână de plantă proaspătă, puneți-o într-un recipient care se poate închide, adăugați alcool de 40% și lăsați la macerat timp de 6 săptămâni, agitând zilnic. Filtrați apoi tinctura și turnați-o într-o sticlă de culoare închisă. Luați de trei ori pe zi câte 10 picături, diluate în apă.

Părăluțe

Foto: Shutterstock- 3

Apreciatele flori de câmp conțin numeroase substanțe valoroase, precum vitamina C, potasiul, calciul, magneziul și fierul, care stimulează metabolismul. Părăluțele (Bellis perennis) sunt un ingredient excelent pentru smoothie-uri sau salate. Florile delicate sunt de asemenea potrivite pentru o cură cu ceai. Pentru prepararea unei căni mari de ceai, se folosește o mână de flori. Puneți florile într-o strecurătoare pentru ceai, tunați deasupra apă fierbinte și lăsați 10 minute la infuzat. Beți unul până la trei ceaiuri pe zi, timp de aproximativ 6 săptămâni.

Leurda

Ceea ce-i conferă plantei din familia cepei, leurda (Allium ursinum), aroma intensă sunt compușii de sulf cu efect antibiotic și detoxifiant. Despre acești compuși se crede că elimină bacteriile nedorite din intestin, stimulează digestia, reduc colesterolul și tensiunea arterială – leurda fiind așadar o plantă ideală pentru combaterea asteniei de primăvară.

Sfat: Consumați zilnic o mână de frunze de leurdă, folosindu-le pentru a condimenta salatele sau pesto. Atenție însă: leurda poate fi confundată cu toxicele lăcrămioare. Frun­zele acestora au partea inferioară lucioasă, în timp ce la leurdă ea este mată.

Piciorul-caprei

Înrudită cu pătrunjelul, este o plantă bogată în vitamina C, potasiu și fier, precum și în magneziu, calciu și zinc. Datorită acestui amestec de nutrienți esențiali, piciorul-caprei (Aegopodium podagra­ria) are proprietăți detoxifiante și diuretice și ajută totodată împotriva oboselii de primăvară. Frunzele pot fi consumate în stare proaspătă, în salate, ori ca ingredient în sarea cu plante.

Rotunjoara

Are un gust condimentat, ușor pi­cant. Rontunjoara (Glechoma hede­ra­cea) con­ține uleiuri esențiale și taninuri, care aju­tă la eliminarea to­xinelor din orga­nism, stimulând ast­fel metabo­lis­mul. Pentru a prepara un ceai, tur­nați 250 ml de apă fierbinte peste 3 lingurițe de plantă proaspătă, cură­țată. Lăsați 10 minute la infuzat. Beți până la trei căni de ceai pe zi. E util de știut că ceaiul este eficient și împotriva răcelii, deoarece ajută la dizolvarea mucusului.

Stupitul-cucului

Această plantă cu gust iute, ase­mănător cu cel al năstu­re­lului, conține o can­titate mare de gli­cozide, substanțe amare, vitamina C și minerale. Stu­pitul-cucului (Cardamine pra­tensis) stimulează ficatul și ve­zica biliară și combate as­tenia de primăvară. Pentru a vă bucu­ra de efectele sale,    adău­gați cu regularitate câteva frunze și flori proaspete în salate sau pe pâinea cu unt. Planta poate fi fo­losită și la condimen­tarea brânzei proaspete sau a urdei. O cură cu ceai este, de asemenea, eficientă: turnați 250 ml de apă fierbinte pes­te 2 lingurițe de plantă și lăsați 10 minute la in­fuzat. Beți 2-3 căni pe zi, timp de 3 săptămâni.

Păpădia

Păpădia (Taraxacum) conține substanțe amare, triterpene, vitamina C, flavonoide și fibra numită inulină. Acești compuși stimu­lează secreția biliară și diureza. Pentru a prepara o tinctură, lăsați frunzele, florile și rădăcinile să se usuce parțial, apoi mărunțiți-le și pu­neți-le în­tr-un bor­can cu capac, um­plân­du-l pe jumă­ta­te. Com­­ple­tați cu al­cool de 40% (de e­xem­plu, vodcă) și închideți ermetic borcanul. Agi­tați-l zilnic, timp de 3-4 săptă­mâni. Apoi filtrați lichidul și turnați-l într-o sticlă de culoare închisă. Pentru o cură de pri­mă­vară, luați de trei ori pe zi, timp de 3 săptă­mâni, câte 20 de pi­cături diluate în apă.

Furnizori de energie

Pentru ca or­ga­nismul să înceapă primăvara în for­mă, este importantă o ali­mentație echili­brată, bogată în fructe și legume. Un ele­ment esen­țial pentru nivelul de ener­gie este vitamina C. O ade­vărată „bom­bă” de vi­tamina C este, de exem­plu, ardeiul gras. Starea de epuizare poate fi pro­vocată și de o carență de fier, deoarece acest mi­neral este esențial pentru formarea sân­gelui și pro­ducerea de energie la nivel celular. Fierul se găsește din belșug, de exemplu, în ri­dichi sau în fulgii de ovăz. Obo­seala poate fi alungată și printr-un aport adecvat de vitamine din com­plexul B (care se găsesc, de pildă, în nuci). În combi­nație cu anumite plante medi­cinale care contribuie la întă­rirea siste­mu­lui nervos, cum ar fi rho­diola, a­ces­te vi­ta­mi­ne pot com­bate și o ușoară de­presie sezo­nieră. Pentru bu­na funcțio­nare a ini­mii și a siste­mului circu­lator, este esen­țial să consu­măm o cantitate su­ficient de mare de acizi grași omega-3. Sur­se bo­gate sunt uleiul de in sau peștele gras de apă dul­ce. De fo­los se pot do­ve­di și su­pli­­­men­tele ali­men­tare cu omega-3.

Cum ne punem metabolismul în mișcare

Cel mai sănătos mod de a ne însenina starea de spirit este să facem o plimbare. Lumina na­turală combate excesul de hormoni ai somnului, iar aerul proas­păt asigură o bună oxige­nare. Important este de ase­menea să bem multe li­chide. Ide­al e să bem două pa­hare cu apă la tempe­ra­tura camerei, de îndată ce ne-am tre­zit, pe stomacul gol. Asta ajută la compensarea de­ficitului de lichide acumu­lat peste noapte, la stimu­larea metabolis­mului și la susținerea ficatului și rini­chilor, în cadrul procesului de detoxifiere. În total, ar trebui să bem pe parcursul zilei aproximativ 1,5-2 litri de lichide. Cafeaua, în schimb, ar trebui consumată cu moderație – aproximativ două cești pe zi, de preferință cu maximum opt până la zece ore înainte de culcare. Asta, pentru că orga­nismul are nevoie de apro­xi­mativ cinci ore pentru a elimina jumătate din cantitatea de cofeină ingerată. Cei care dorm oricum prost și care, din acest motiv, se simt ade­seori obosiți în timpul zilei, ar trebui să țină cont de acest aspect. To­tuși, cafeaua în sine nu este dăunătoare: ea stimu­lează cir­culația sangvină la ni­velul rini­chilor și activează enzimele din ficat.

REȚETE

Smoothie cu plante medicinale

Pentru 1 porție •

Ingrediente: 1 mână de plante sălba­tice (de ex. urzică, piciorul-caprei, rotun­joară), 1 banană, 1 pară, 1 măr, ¼ avo­cado, ¼ portocală, suc de lămâie, eventual sirop de agave.

Mod de preparare: Spălați plantele, scuturați-le pentru a elimina excesul de apă și rupeți frunzele de pe tulpini. Cu­rățați banana și tăiați-o în bucăți. Spălați para și mărul, tăiați-le în sferturi și înde­părtați semințele. Mărunțiți pulpa grosier. Tăiați fructul de avocado în patru, înde­părtați sâmburele și scoateți pulpa din coa­jă. Decojiți portocala, tăiați-o în sfer­turi și mărunțiți pulpa grosier.    Mixați toate in­gre­dientele într-un blender. În funcție de consistența dorită, puteți adăuga puțină apă și un pic de suc de lămâie. Smoothie-ul poa­te fi îndulcit cu sirop de fructe, după gust.

Utilizare: Beți 1 pahar, dimineața.

Sare cu plante medicinale

Ingrediente: pătlagină, pă­pă­die, piciorul-caprei, leurdă, rotunjoară (aproximativ 2 pumni de amestec), 100 g sare grun­joasă.

Mod de preparare: Cură­țați cu grijă plantele și des­prindeți frunzele. Tocați-le foar­te fin, apoi puneți-le laolaltă cu sarea într-un mojar și pisați-le. Amestecați bine, puneți sarea în borcănele și închideți-le er­me­tic. Sarea cu plante poate fi folosită apro­ximativ un an. Pu­teți adăuga și alte ierburi aro­matice.

Efect: Sarea conservă plan­tele primăverii pentru o perioadă îndelungată și păstrează substanțele lor valoroase nealterate. Utilizați-o cu regularitate la asezonarea mâncă­ru­rilor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.