• Gastrită, colecistită, ulcer, colită. Suferințele tipice perioadei de trecere între anotimpuri se pot trata cu bere, ca prim-ajutor. Leacurile sunt din Bavaria, landul din sudul Germaniei, unde berea se bucură de o sărbătoare națională, în luna Octombrie •
Gastrita
Bere cu frunze de gutui

Ingrediente: 150 ml bere, 10 g frunze de gutuie lunguiață, 250 ml apă.
Mod de preparare: Turnați apă fierbinte pe frunze și puneți infuzia pe baia de aburi, sub capac, 15 minute. Luați vasul de pe foc. Lăsați lichidul să se răcească. Strecurați ceaiul prin 1-2 straturi de tifon, apoi adăugați berea.
Mod de administrare: Luați de 3 ori pe zi, înainte de mâncare, câte 2 linguri de preparat. Păstrați lichidul în loc răcoros, maximum 3 zile. Beți-l cald. Perioada recomandată de tratament este de 50 de zile, totuși, în caz de agravare a bolii, trebuie urgent să întrerupeți tratamentul.
Bere cu țintaură
Ingrediente: 1 pahar de bere, 20 g rădăcină de țintaură (fierea-pământului), 250 ml apă.
Mod de preparare: Mărunțiți rădăcinile și opăriți-le, apoi fierbeți-le 30 de minute. Luați vasul de pe foc și adăugați berea. Răciți, strecurați.
Mod de administrare: Beți lichidul cald, câte o lingură, de 3 ori pe zi.
Bere cu amestec de plante
Ingrediente: 200 ml bere, câte 10 g chimen, rădăcină de obligeană, trifoi de baltă, țintaură mărunțită, 15 g flori de mușețel și frunze de mentă bună, 20 g talpa-gâștii, 5 g rădăcină de valeriană, 1 l apă.
Mod de preparare: Amestecați ierburile, mărunțiți-le și opăriți-le cu apă clocotită. Puneți infuzia pe baie de aburi, 30 de minute. Pe urmă adăugați berea și continuați să încălziți compoziția încă 10 minute. Strecurați decoctul și răciți-l.
Mod de administrare: Luați câte o treime de pahar de lichid fierbinte, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 25 de zile.
Bere cu sunătoare
Ingrediente: 1/2 pahar de bere, 20 g sunătoare, 250 ml apă.
Mod de preparare: puneți apa la fiert, opăriți sunătoarea și lăsați-o la infuzat 2 ore. Încălziți berea și turnați-o în infuzie.
Mod de administrare: Luați câte 1/2 pahar de lichid cald, de 3 ori pe zi, cu 30-40 minute înainte de mâncare.
Pentru tratament, e suficientă o perioadă de 15 zile.
Colită
Bere cu sunătoare
Ingrediente: 1/2 pahar de bere, 20 g frunze de sunătoare, 250 ml apă.
Mod de preparare: Mărunțiți frunzele uscate de sunătoare, opăriți-le cu apă fierbinte și lăsați-le să se infuzeze 2 ore. Pe urmă adăugați berea. Puneți amestecul la foc mic și lăsați-l până începe să fiarbă. Luați de pe foc preparatul, răciți-l, strecurați-l prin 1-2 straturi de tifon.
Mod de administrare: Luați câte o lingură, de 5 ori pe zi, după masă. Perioada de tratament este de 2 săptămâni.
Hepatită
Bere cu nalbă mare
Ingrediente: 150 ml bere, 80 g rădăcină de nalbă mare, 250 ml apă.
Mod de preparare: Mărunțiți rădăcinile de nalbă, puneți-le în apă și fierbeți-le 30 de minute, la foc mic. Pe urmă adăugați berea și lăsați până începe să fiarbă. Luați vasul de pe foc, lăsați lichidul să se răcească, apoi strecurați-l.
Mod de administrare: Luați câte 1/3 de pahar de lichid fierbinte, de 3 ori pe zi, în timpul mesei. Perioada de tratament este de 4 săptămâni.
Boala ulceroasă
Bere cu obligeană
Ingrediente: 1 pahar de bere, 20 g de rădăcină de obligeană, 250 ml apă.
Mod de preparare: Mărunțiți rădăcinile de obligeană, turnați peste ele apă fierbinte, puneți-le la foc mic și lăsați-le să fiarbă 20 de minute. Lăsați să se răcească și apoi strecurați preparatul. Încălziți berea până la 40°C, puneți-o în ceaiul de rădăcină de obligeană.
Mod de administrare: Luați câte 1/4 pahar de infuzie, de 3-4 ori pe zi. Beți-o caldă. Continuați tratamentul timp de 10 zile, apoi faceți o pauză de 5 zile și repetați operația.
Bere cu flori de salcâm
Ingrediente: 1 pahar de bere, 20 g flori albe de salcâm, 1/2 l apă.
Mod de preparare: Puneți apă fierbinte peste florile de salcâm și fierbeți-le 3 minute. Strecurați-le și puneți-le să se răcească. În acest timp, încălziți berea până la 40-50 grade. Amestecați-o cu ceaiul de flori de salcâm.
Mod de administrare: Luați de 4 ori pe zi câte o lingură, înainte de masă. În prealabil, încălziți băutura până la temperatura corpului. Tratamentul durează 2 săptămâni.
Bere cu dracilă
Ingrediente: 1/2 pahar de bere, 20 g frunze de dracilă (Barberis L.), 250 ml apă.
Mod de preparare: Turnați apă rece peste frunze. Încălziți până la fierbere. Infuzați pe baie de aburi, sub capac, 15 minute. Strecurați și adăugați bere.
Mod de administrare: Luați de 4 ori pe zi câte o lingură de băutură caldă.
Diaree
Bere și coajă de ulm
Ingrediente: 250 ml bere, 20 g coajă de ulm și 1/2 l apă.
Mod de preparare: Turnați apă rece peste cojile mărunțite de ulm și
încălziți-le pe baie de apă, 30 de minute. Pe urmă adăugați berea și lăsați-o până începe să fiarbă. Stingeți focul, răciți și strecurați lichidul.
Mod de administrare: Se bea câte 1/4 pahar de ceai cald, de 4 ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă.
Bere cu rodii
Ingrediente: 250 ml bere, 2 linguri coji de rodii.
Mod de preparare: Mărunțiți cojile de rodii. Puneți berea pe foc să ajungă până la punctul de fierbere și turnați-o peste cojile de rodii. Lăsați să se infuzeze 2 ore. Pe urmă strecurați.
Mod de administrare: Se iau câte 2 linguri, de 3 ori pe zi.
Constipație
Bere cu rizomi de obligeană
Ingrediente: 100 ml bere, 40 g rizomi de obligeană, 20 ml spirt de 70%.
Mod de preparare: Turnați bere și spirt peste rizomii de obligeană. Infuzați preparatul 8 zile, într-un loc întunecos și rece, pus într-o sticlă ermetic închisă.
Mod de administrare: Se iau câte 20 de picături, de 3 ori pe zi.
Colici
Bere cu mușețel și crușin
Ingrediente: 100 ml bere, câte 5 g semințe de anason, conuri de hamei, 10 g frunze de mentă, câte 15 g flori de mușețel și coajă de crușin, 400 ml apă.
Mod de preparare: Amestecați și mărunțiți ierburile, apoi turnați peste ele apă fierbinte. Puneți-le pe baie de aburi, 15 minute, adăugați berea și mai infuzați încă 5 minute. Luați de pe foc, strecurați și răciți produsul.
Mod de administrare: Luați câte 1/2 pahar de preparat, de 3 ori pe zi, după masă.
Bere cu valeriană
Ingrediente: 75 ml bere, 20 g rădăcină de valeriană.
Mod de preparare: Mărunțiți rădăcina de valeriană, puneți-o într-un vas de sticlă nu prea mare, adăugați berea și lăsați să se infuzeze la temperatura camerei, 12 zile.
Mod de administrare: Luați câte 25 picături într-un pahar de apă, de 3-4 ori pe zi, timp de o săptămână.