Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Creștem în topurile economice, în ciuda politicilor incoerente ale guvernanților, ne îmbunătățim infrastructura, mai cu seamă din bani europeni, câștigăm mari premii culturale, în condițiile în care cultura este, inclusiv în ultimul buget, „Cenușăreasa” alocărilor de la stat. Oare unde am fi fost dacă am fi făcut mai cu cap lucrurile în ultimii 35 de ani?! •

Ansamblul „Goga” din Ciucea va fi modernizat

Superbul Castel de la Ciucea

Consiliul Județean Cluj a inițiat un nou proiect cu finanțare europeană pentru îmbunătățirea Ansamblului muzeal „Octavian Goga” din Ciucea. După ce anterior obținuse fonduri europene pentru castel și restul ansamblului, prin noua inițiativă se urmărește modernizarea parcului din cadrul ansamblului și împrejmuirile acestuia. Finanțarea proiectului prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 a fost aprobată în luna Ianuarie.

Consiliul Județean mai are în derulare un proiect cu finanțare europeană, pentru reabilitarea, restaurarea și punerea în valoare a Clădirii Castel, reabilitarea ­Mausoleului „Octavian Goga”, a Casei „Ady Endre”, a anexelor acesteia, a Casei Albe, a Casei de pe stâncă, reabilitarea și transformarea Teatrului de vară în pavilion de primire etc. Cele două proiecte cu finanțare europeană destinate modernizării complexului muzeal de la Ciucea însumează aproape 80 de milioane de lei.

Pe autostrada A1 se vede „luminița de la capătul tunelului”!

Lucrările de sub dealul Momâia

3 Martie 2025 va rămâne o zi importantă pentru infrastructura de transport rutier a României: constructorii au văzut (pe bune) luminița de la capătul primului tunel de autostradă! Prima din cele două galerii ale tunelului de pe autostrada A1, pe sub dealul Momaia, a fost forată de la un capăt la altul! În total, „Tunelul Momaia” va avea o lungime de 1.350 de kilometri, fiind compus din două galerii, „Alina” și „Daniela”. Străpungerea a vizat tunelul „Daniela”, pe sensul de mers dinspre Pitești spre Sibiu. La cealaltă galerie, străpungerea se va face în următoarele săptămâni. În paralel cu forajele, constructorul a început și lucrările de căptușeală interioară a pereților tunelului. Per total, conform ultimelor date oficiale, stadiul fizic al lucrărilor pe secțiunea 4 din A1 Sibiu – Pitești a depășit 60%. Termenul contractual de finalizare a lucrărilor este Martie 2027, dar constructorul e în grafic pentru o inaugurare mai devreme.

Cum va arăta Gara de Nord după modernizare

CFR Infrastructură a semnat anul trecut contractul pentru „Modernizarea, consolidarea și reabilitarea stației CF Gara de Nord București – faza I”, iar lucrările vor schimba radical felul în care arată cea mai mare stație de cale ferată din România. Etapa I a programului include reabilitarea spațiilor existente în cele trei corpuri ale clădirii, unde se desfășoară activitatea feroviară, sunt asigurate servicii destinate publicului călător și activități comerciale: Corp A (clădirile de pe Bulevardul Dinicu Golescu), Corp B (central, coloane, casele de bilete clasa I), respectiv Corp C (casele de bilete clasa a II-a, Calea Griviței).

Durata contractului este de 116 luni, din care 9 luni pentru proiectare și 46 luni execuția lucrărilor, 1 lună pentru verificări şi aprobarea la plată a lucrărilor, plus 60 de luni perioada de garanție. Costurile se ridică la peste 400 de milioane de lei.

Radu Jude, Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu

Regizorul român Radu Jude a câștigat zilele trecute, la Berlin, Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu – filmul „Kontinental ’25” –, frescă a societății contemporane, pe care l-a filmat la Cluj, în doar 10 zile, cu un smartphone. Pe scenă, la primirea premiului, regizorul român a susținut un discurs puternic împotriva cheltuielilor absurde din lumea filmului și a atins subiecte politice importante: „Premiul arată că în România sunt multe talente și, chiar dacă trăim vremuri teribile, sper că vor fi mai mulți bani pentru cultură, sper că va exista mai multă solidaritate în Europa, acum, când suntem presați din toate direcțiile.”

România – peste Polonia la PIB per capita

Cele mai recente statistici prezentate de specialiști în cadrul Conferinței „Concordia” relevă că România a depășit Polonia la PIB per capita, raportat la paritatea puterii de cumpărare. Noua poziționare plasează România și peste alte economii regionale, precum Ungaria, Croația și Grecia. PIB per capita este principalul indicator al nivelului de trai dintr-o țară. Acesta înseamnă produsul intern brut, adică valoarea adăugată produsă de o economie, raportat la numărul de locuitori dintr-o țară și reprezintă, astfel, producția medie de valoare adăugată a unui locuitor dintr-o țară.

Argint pentru România, la tenis de masă

Elizabeta Samara a terminat pe locul secund la „Europa Top 16”, de la Montreux (Elveția), competiție care a adus față în față cele mai bune jucătoare de tenis de masă de pe continent. A fost prima dată în carieră când Eliza a prins finala competiției starurilor din Europa. În finală, ea a cedat la limită, în fața germancei Han Ying,    scor 2-3, într-un meci în care românca a luptat până la ultima minge. Condusă cu 2-0, Eliza a avut puterea să revină în meci, a egalat 2-2 și i-a lipsit puțin să câștige. Prezentă și ea la turneu, cealaltă jucătoare a noastră, Bernadette Szocs, a terminat între primele 8, deși avea statut de mare favorită.

Mircea Cărtărescu, pe lista lungă la „Booker Prize” 2025

Mircea Cărtărescu a devenit, zilele acestea, primul scriitor român nominalizat la prestigiosul premiu „Booker Prize”, cel mai important premiu literar internațional acordat literaturii de ficțiune publicată sau tradusă în limba engleză. Cărtărescu a fost nominalizat cu romanul „Solenoid”, tradus în limba engleză de Sean Cotter, la editura Pushkin Press. Pe lista lungă se află 13 autori, lista scurtă, care va cuprinde șase finaliști, va fi anunțată pe 8 Aprilie 2025, iar câștigătorul, pe 20 Mai, la Tate Modern din Londra. Premiul cel mare este de 50.000 de lire, dintre care jumătate îi primește autorul, iar cealaltă jumătate traducătorul. În 2024, concursul a fost câștigat de Samantha Harvey, cu cartea „Orbital”.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.