Prof. Dr. Maria Pop – S.C. Hypericum Impex S.R.L. Baia Sprie, jud. Maramureș, tel. 0262/37.26.95
Eu vă propun:
• Brânca-ursului (Heracleum spondylium) – plantă medicinală pentru stimularea fertilității, tratarea impotenței și sterilității. Reglează secreția glandelor sexuale la bărbat și la femeie. Ajută la stimularea activității ovarelor și normalizarea ovulației, reglarea ciclului de ovulație. La bărbați, ajută la stimularea spermatogenezei, creșterea numărului, mobilității și calității celulelor reproducătoare bărbătești. Un tratament cu ceai și tinctură alternat cu unul cu capsule. Previne tulburările de menopauză. Tratamentul trebuie urmat de ambii soți, cel puțin 6 săptămâni.
• Iarba-de-fier (Sideritis scandica) are rol de stimulare a activității sexuale masculine asemănător cu hormonii steroizi. Numai de soț se folosește.
• Colții-babei (Tribulus terestris) este o plantă afrodisiacă, stimulează vigoarea și sănătatea sexuală la bărbați și femei. În România crește o varietate a speciei, numită Tribulus terestris orientalis, care diferă puțin la alcătuirea fructului. Stimulează producerea de hormoni estrogeni și progesteron la femei și întreține vitalitatea. Este folosită pentru infertilitate la femei și pentru impotență la bărbați. Stimulează hormonul luteinizant produs de hipofiză care controlează producerea de hormoni. (Noi nu avem planta, dar poate există la alte firme.)
• Trifoi roșu – frunzele și inflorescențele. Sunt bogate în vitamine B, calciu, Mg, proteine, care detoxifică sângele, îmbunătățind circulația în zona organelor reproducătoare.
• Floarea-patimilor (Passiflora incarnata). Ceaiul din tulpini și frunze are rol de purificare divină. Crește în zonele tropicale, la noi există ca plantă de ghiveci. Se recomandă pentru infertilitate feminină și masculină. Reglează ciclul ovulației (dismenoree, menoragie, hipermenoree). În general planta se folosește pentru combaterea stresului, atacurilor de panică, anxietății, insomniei, nevralgii, emoții, palpitații. Parkinson, astm bronșic. Nu se folosește dacă ai rămas însărcinată. (Avem ceai.)
• Crețișoara – este o plantă pentru probleme femeiești, de la reglarea ciclului până la stimularea fertilității. Este considerată a fi un progesteron natural întrucât pregătește mucoasa uterină pentru a primi ovulul fertilizat și întreține secrețiile corespunzătoare femeii însărcinate. Se folosește în infecții și dereglări hormonale, tratarea Candidei albicans prin inhibarea proliferării și reducerea inflamației.
• Năpraznicul – a dat rezultate în multe cupluri. Este un progesteron natural. Este benefic atât femeilor cât și bărbaților. Tratează cistitele și poate rezolva problemele de dinamică sexuală.
• Cardamonul (Elettaria cardamomum) – este un condiment afrodisiac, foarte valoros. Provine din India, Sri Lanka.
• Ginsengul – este cunoscut din cele mai vechi timpuri, ca plantă afrodisiacă. Sporește potența la bărbați și tratează diferite disfuncții sexuale la femeie.
• Zmeura și frunzele de zmeur – benefice în timpul sarcinii și în inflamații. Conține vit. B, C, acid folic, Mg, Fe, Cu.
• Agnus castus, fructul castității sau mielărea – cu rol în reglarea ovulației, menținerea sarcinii, sindromul premenstrual.
• Semințele de in sau uleiul de in – sunt indicate în sănătatea aparatului reproducător feminin și masculin și pentru echilibrare hormonală.
Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila În slujba brăilenilor și nu numai, din 1897 Tel. 0239.61.59.31, 0749.04.26.61, e-mail: [email protected]
„Mă recuperez greu după un AVC” (Răspuns pentru VICTOR – Galați, F. AS nr. 1658)

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o boală majoră a sistemului nervos central, care necesită o supraveghere medicală specială, sub îndrumarea medicilor neurologi. Trebuie să vă bucure faptul ca AVC-ul s-a stabilizat și nu a recidivat. Din păcate, de cele mai multe ori, bolnavul rămâne cu anumite sechele care dispar foarte greu.
Cauzele majore ale AVC-ului sunt ateroscleroza, hipertensiunea arterială și o insuficiență a circulației cerebrale. Tratamentul acestor boli trebuie făcut atât înainte (preventiv), cât și după accidentul vascular cerebral (curativ). Schema de tratament este cea clasică, cu medicamente înregistrate în Catalogul ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România).
Ca terapie complementară la această schemă, se pot folosi și suplimente terapeutice obținute din plante medicinale. Plantele care pot fi utilizate în tratament post – AVC sunt: saschiu, ginkgo biloba și tescovină. Plantele folosite în hipertensiunea arterială cerebrală sunt: vâsc, păducel, valeriană și usturoi. Tratarea naturistă a aterosclerozei se face cu anghinare și tescovină.
Din plantele medicinale menţionate mai sus se pot prepara în casă următoarele forme farmaceutice pentru uz intern: pulberi, ceaiuri, tinctură, vin.
Prezint mai jos două plante medicinale de top, întrebuințate pentru recuperarea în urma unui AVC:
Saschiu – se foloseşte planta întreagă
• Decoct: se beau câte două ceşti de ceai pe zi;
• Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai.
• Vin: se administrează 30 ml (2 linguri), de 2 ori pe zi.
(Pentru a preveni sau a trata un AVC, preparatele farmaceutice din frunze de saschiu nu ar trebui să lipsească din tabietul zilnic al omului vârstnic, sănătos sau bolnav.)
(Farmacia Faltis are pe stoc toate preparatele farmaceutice obţinute din saschiu și pot fi procurate direct din farmacie, sau telefonic ori prin e-mail. Livrarea în ţară se face prin Poşta Română sau Fan Courier, cu plata ramburs la primirea coletului.)
Ginkgo biloba – se folosesc frunzele
• Infuzie: se administrează două căni de ceai pe zi, după masă.
• Tinctură: se iau 30 de picături, de două ori pe zi, cu puțină apă sau ceai.
• Vin: se administrează 30 ml (2 linguri), de două ori pe zi.
(Farmacia Faltis recomandă tinctura de Ginkgo biloba, în diferite combinații, cu alte tincturi din plante, ca adjuvant, în tratamentul post AVC.)
Salcâm japonez – se folosesc bobocii florali
• Infuzie: se beau două căni pe zi după masă.
• Tinctură: se iau 30 de picături, de două ori pe zi, cu puțină apă sau ceai.
• Vin: se administrează 30 ml (2 linguri) de două ori pe zi.
Nota farmacistului
Răspunsul meu la această întrebare este punctul de vedere al unui farmacist cu experiență (aproape 50 de ani de activitate farmaceutică continuă). Ele nu substituie însă un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți.
„Copilașul meu are dermatită atopică și nu-l pot vindeca” (Răspuns pentru SIMONE – Germania, F. AS nr. 1658)
După Manualul terapeutic Merck, dermatita atopică este o inflamație pruriginoasă cronică a pielii, asociată frecvent cu pielea uscată, eritem, mâncărimi și scărpinat – declanșată de agenți variați și de factori de mediu. Dermatita atopică afectează în mod caracteristic prima copilărie, 10-20% dintre copii suferind de dermatită atopică. Această boală scade ca intensitate sau chiar dispare, odată cu înaintarea în vârstă.
Alergiile multiple pot provoca și întreține dermatita atopică. Elimiarea factorilor alergeni poate fi o soluție de a vindeca dermatita atopică, de care suferă copilașul dvs.
Tratamentul extern este cel mai indicat pentru dermatita atopică. Spuneți că ați „încercat tot felul de creme, dar fără niciun rezultat”. Vă sugerez să folosiți și o cremă emolientă, preparată în laboratorul farmaciei noastre. Formula ei conține substanțe farmaceutice care combat uscăciunea, roșeața, iritația, mâncărimea și refacerea texturii pielii. Compoziția și modul de administrare a cremei sunt menționate în prospectul ce însoțește coletul la livrare.
Nota farmacistului: Răspunsul meu la această întrebare este punctul de vedere al unui farmacist cu experiență (aproape 50 de ani de activitate farmaceutică continuă). Ele nu se substituie însă unui control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.
Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei. Farmacia deține „Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.
Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me
„Copilașul meu are dermatită atopică și nu-l pot vindeca” (Răspuns pentru SIMONA – Germania, F. AS nr. 1658)
Dermatita atopică este o eczemă caracterizată prin înroșirea pielii, asociind deseori pruritul (senzația de mâncărime). Patologia este frecventă la copii, dar poate apărea la orice vârstă, cu o evoluție de lungă durată (cronică), alternând cu perioade de agravare. Remediul natural fără efecte adverse sunt produsele din gama Imunyze, ce au la bază imunoglobulinele Y, precum şi alţi factori imunomodulatori. Produsele se pot administra topic, în prima etapă, și în funcție de răspunsul imunitar al organismului se stabilește etapa următoare. Local se administrează soluția sterilă spray Imunyze Skin Repair 100 ml, cu rol antiinflamator, iar după ce zona este uscată, se aplică alifia Imunyze Skin Refresh 50 g, cu efect de hidratare și refacere în profunzime a zonelor afectate. Multă sănătate!
„Sufar de psoriazis pustulos” (Răspuns pentru VIORICA C. – Oradea, F. AS nr. 1658)
În cadrul Departamentului de Cercetare-Dezvoltare Imunyze se obţin produse 100% naturale, utilizate cu succes, inclusiv în terapia unor afecţiuni imunomediate, aşa cum este şi psoriazisul. Aceste produse fac parte din gama Imunyze şi au la bază imunoglobulinele Y de tip aviar, precum şi alţi factori imunomodulatori. Produsele se pot administra topic, în prima etapă, și în funcție de răspunsul imunitar al organismului, se stabilește etapa următoare. Local, administrăm soluție sterilă spray Imunyze Skin Repair 100 ml, cu rol antiinflamator, și crema Imunyze Skin Refresh 50 g, cu efect de hidratare și refacere în profunzime a zonelor afectate.
Pentru mai multe informații, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze. Multă sănătate!