Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vezica „de primăvară” – Ajutor pentru tractul urinar

• Bolile depind în mare măsură de anotimpuri. Așa cum iarna favo­rizează răceala și gripa, primăvara se activează bolile de vezică și de stomac. Faptul a fost dovedit statistic, chiar dacă explicațiile sunt încă vagi. Vestea bună este că vezica urinară poate fi antrenată eficient •

Foto: Shutterstock

Dacă pierdem involuntar câteva pică­turi de urină când strănutăm, tușim sau râdem, nu este în general un mo­tiv de îngrijorare – deși e totuși neplăcut. Și un semn că țesutul conjunctiv slăbește. Este momen­tul să ne întărim planșeul pelvin și musculatura asociată prin metode specifice. Uneori, cauza este și la nivel mental: comunicarea dintre vezică și creier nu funcționează corect. Primim un semnal extrem de intens și de brusc că trebuie să mer­gem la toaletă, chiar și atunci când vezica urinară este departe de a se fi umplut. Nu arareori se în­tâm­plă ca pacienții să se confrunte cu o combi­nație a ambelor simptome.

Mergeți la toaletă în mod controlat

500 mililitri la femei, 700 mililitri la bărbați: aceasta este capacitatea medie a vezicii urinare. Semnalul de a merge la toaletă apare de obicei când în vezică s-au strâns aproximativ 150 până la 250 mililitri. Nervii aflați în peretele vezicii urinare, care se dilată, transmit mai departe acest impuls. Deoarece în acest organ de stocare în­cape teoretic o cantitate mult mai mare de lichid, dis­punem de mult    mai mult timp înainte ca go­lirea vezicii să devină cu adevărat necesară. Mai ales în cazul unei vezici hiperactive, este impor­tant să nu cedăm imediat impulsului, ci să contro­lăm frecvența vizitelor la toaletă. Normale sunt patru, până la șapte urinări pe zi. Mersul pla­nificat la toaletă ne poate ajuta să prelungim inter­valele, până când ajungem, în mod ideal, la trei până la patru ore între urinări.   

Hidratați-vă, pentru a contracara scurgerile involuntare de urină

Tehnica „Freeze and Squeeze” este utilă când simiți nevoia imperioasă de a urina: când vă vine să mergeți la toa­letă, stați drepți, fără a vă mișca („Freeze”) și contractați mușchii plan­­șeu­lui pelvin timp de două secunde („Squeeze”). Relaxați-vă la loc și repetați de trei până la cinci ori. Cu această metodă di­minuăm sen­zația că trebuie să urinăm de urgență. Un plan­șeu pelvin bine antre­nat (exercițiile le găsiți mai jos) ajută totodată la pre­venirea scurgerilor involuntare. În plus, este indicat să beți suficiente lichi­de, în special apă și cea­­iuri din plante neîn­dulcite, deoa­rece des­hi­­dratarea agravează simpto­mele. În schimb, al­coolul, nicotina, stresul și ex­cesul de greutate fa­vo­­rizează incontinența uri­nară. Nici condi­men­tele iuți și cafeaua nu sunt reco­mandate. Dar nu vă faceți griji, nu tot ce ne place e interzis: o viață sexuală activă îi face bine ve­zicii…

Sfaturi cotidiene împotriva incontinenței urinare

Exercițiile care ne ajută să ne întărim planșeul pelvin, ca cele de cele yoga, ciclismul și înotul, sunt excelente. Un efect contrar îl au în schimb spor­turi precum joggingul, tenisul și squash-ul, deoarece pun presiune pe mușchii pel­vieni.

Un așa-numit „jurnal micțional” ajută la moni­torizarea cantității de li­chide consu­mate (care nu trebuie în ni­ciun caz re­dusă) și a vizitelor la toa­letă. Cu aju­to­rul său, pu­tem antrena vezica astfel încât frec­vența urinării să se reducă treptat. Dacă nevoia imperioasă de a urina apare brusc și nu puteți merge imediat la toaletă, vă poate fi de folos acest truc: frecați-vă tibia unui picior apă­sând de-a lungul ei cu glezna celuilalt picior.

REMEDII NATURALE

Ceai de coada-calului

Coada-calului poate ajuta la întărirea țesutului conjunctiv de la ni­ve­lul vezicii urinare. De asemenea, ame­lio­rea­­ză inconti­nen­ța, ne­vo­ia frecventă de uri­na­re și spas­mele vezi­cale.

Ingrediente:    2 lin­­­gurițe de coada-ca­lului uscată, 200 ml apă.

Preparare: • Aduceți apa la punctul de fier­bere și adăugați planta. • Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute, apoi strecurați.

Utilizare: Beți zilnic 2-3 căni de ceai proas­păt preparat. Îl puteți combina cu plante aromate, precum menta. Ceaiul nu trebuie însă îndulcit cu zahăr sau miere.

Săculeț cu flori de fân

Căldura relaxează mus­cu­­la­tura ve­zicii urinare și poate ame­liora simp­tomele vezicii hiperac­tive.

Ce ne trebuie: flori de fân us­ca­te, un săculeț din in, o oală pentru gătit la aburi.

Pregătire: • Umpleți săcu­lețul doar pe ju­mătate cu flori de fân – el nu trebuie să fie prea plin. • Încălziți să­culețul pe baie de abur (bain-marie). • Lă­sați-l să se răcească, până când tem­peratura devine suportabilă pentru piele.

Utilizare: • Așezați săculețul fierbinte pe partea inferioară a abdomenului și acoperiți-l cu un prosop. Îndepărtați-l când s-a răcit. Leacul nu le este recomandat persoanelor care suferă de febra fânului (rinită alergică sezonieră).

Cură cu semințe de dovleac

Semințele de dov­leac conțin fito­ste­roli și acizi grași nesaturați, ca­re întăresc și cal­mea­­ză țesutul de la ni­velul vezicii uri­nare, pu­tând com­ba­te astfel nevoia exa­gerată de urinare.

Ce ne trebuie: 1 lingură cu vârf de semințe de dovleac uscate și nesărate, un pic de apă, un mojar.

Preparare: • Mărunțiți sau zdrobiți se­min­țele de dovleac. • Amestecați-le cu puțină apă.

Utilizare: administrați ames­tecul o dată pe zi, făcând o cură de câteva săptămâni.

Ceai de splinuță

Splinuța are efect diuretic și antiinflamator și ajută în caz de vezică hiperactivă și incontinență urinară.

Ingrediente: 1 lin­guriță de splinuță us­cată, 250 ml apă

Preparare: • Tur­nați apă clocotită peste planta uscată. • Lăsați la infuzat până la 10 minute, apoi strecurați.

Utilizare: Beți de trei ori pe zi câte o cană.

Compot de merișoare

Compotul de merișoare previne infecțiile uri­nare, care pot favoriza incontinența urinară. Ar­butina care se găsește în merișoare are, la nivelul tractului urinar, un efect antiinfla­mator și anti­bac­­terian.

Ingre­dien­te: 2 kg de me­rișoare proas­pete, 1 litru apă, 80 g zahăr, 2 re­cipiente din sti­clă cu capac er­metic

Preparare: • Fierbeți meri­șoarele în apă până le plesnește coaja și devin moi. • Turnați amestecul într-o pânză pentru strecurat. • Lăsați pasta obținută să se scurgă timp de câteva ore într-o oală, colectând sucul rezultat. • Amestecați lichidul obținut cu zahărul și fierbeți timp de 5 minute. • Turnați sucul în sticle și închideți-le ermetic. Fierbeți-le timp de 45 de minute, la bain-marie, la circa 75 de grade.

Utilizare: Beți de mai multe ori pe săptămână câte un pahar.

Baie de șezut după metoda Kneipp

• Datorită stimulului termic alternant, baia stimulează circulația și are efect de­con­gestionant. •

Ce vă trebuie: apă, 2 ligheane pentru baia de șezut

Preparare: • Umpleți un lighean cu apă caldă la 36-38°C.    • Turnați în celălalt lighean apă rece la 16-18°C.

Utilizare: La început, stați 10 minute în baia caldă, apoi intrați pentru 10 secunde în cea rece. Re­petați procedura și apoi odihniți-vă timp de ju­mătate de oră. Dacă suferiți de vezică hiperactivă, puteți adăuga în apa caldă coada-calului.

Exerciții pentru întărirea planșeului pelvin

În picioare:

Stați cu picioarele în­depărtate la lățimea șoldu­rilor, ținând genunchii ușor îndoiți. Contractați plan­șeul pelvin ca și cum ați încerca să opriți fluxul urinar și rămâneți încor­dați timp de 5 secunde. Apoi relaxați-vă timp de 5 secunde. Repetați de 10 ori.

Întins pe spate:

Culcați-vă pe spate, cu picioarele îndoite și cu tălpile depărtate la lățimea șoldurilor. Ridi­cați încet bazinul, până când corpul formează o linie dreaptă de la umeri până la genunchi. În timp ce efectuați această mișcare, încordați plan­șeul pelvin. Mențineți poziția câteva se­cunde, apoi coborâți lent bazinul. 10 repetări.

În patru labe:

Sprijiniți-vă pe palme și genunchi. Ridicați un picior, întinzându-l în spate, fără a arcui coloana. Contractați planșeul pelvin în timpul mișcării. Mențineți poziția câteva secunde, apoi schimbați piciorul. Repetați de 10 ori pe fiecare parte.

Așezat:

Așezați-vă cu spatele drept pe un scaun, cu tălpile pe po­dea. Încordați mușchii plan­șeu­lui pelvin, ca și cum ați încerca să opriți fluxul uri­nar. Mențineți contracția timp de 5 secunde, apoi relaxați. Repe­tați de 10 ori.

Atât mersul cu bicicleta, cât și înotul întă­resc planșeul pelvin.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.