Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un leac fără anotimp: MERELE

Remediu contra fumatului

Foto: Shutterstock

Efectul fructului paradisiac asupra fumătorilor în­răiți, a căror sănătate este, oricum, periclitată, se ma­nifestă pozitiv pe două planuri: pe de-o parte, merele sporesc cantitatea de oxigen din organism, și pe de altă parte, o cură de mere poate combate dependența de ni­cotină.

Cum acționează nicotina asupra organismului?

Știm cu toții că pentru fumători este foarte greu să renunțe la țigări, deși nu mai trebuie să explice nimeni cât de dăunător este fumatul. Oamenii învață, încă de pe băncile școlii, despre gravitatea urmărilor provocate de tutun: tusea tabagică, cancerul pulmonar, afecțiuni ale stomacului, infarct etc. Cu toate acestea, efectele resimțite pozitiv sunt mai puternice, pentru că nicotina calmează emoțiile și nervii și înviorează în caz de oboseală și proastă dispoziție.

La efort fizic, fumătorilor li se taie mai repede res­pirația decât nefumătorilor. Această realitate tristă, dar rareori băgată în seamă, se datorează monoxidului de carbon, care este o componentă a fumului de țigară și care ajunge în sânge prin alveolele pul­monare. În inte­riorul globulelor roșii, mo­noxidul de carbon se leagă cu hemo­globina, care are sarcina de a transporta oxige­nul, dar care este împiedicată să o facă tocmai de către monoxidul de carbon, care se leagă de 300 de ori mai tare de hemoglobină decât oxigenul. În timpul mișcării, organismul, inclu­siv creierul, primește o cantitate prea mi­că de oxigen. Consecința: oboseală, dureri de cap și greață.

Mai mult oxigen, cu ajutorul merelor

Merele pot contribui la o mai bună alimentare cu oxigen, și anume prin substanțele lor com­ponente, prin­tre altele prin vitamina C, care face posibilă asimi­larea fierului de către intestin. Din păcate, fumătorii nu prea mă­nâncă mere, fiindcă nu le plac. De ce? Pentru că la ei, din cauza fumatului, mucoasa stomacală con­ține, pro­babil, nicotină. Aceasta este activată de fruc­toza din mere, astfel că persoanele în cauză au o sen­zație re­lativ ne­plăcută. În felul acesta, gustul de măr le de­ranjează.

Acest efect poate fi folosit atunci când cineva vrea să se lase de fumat. Este o metodă cu șanse mari de reu­șită, cu condiția, firește, ca persoana în cauză să fie hotărâtă să renunțe la tutun.

Mere în loc de țigări

Apple and cigarette on the wood table

Fumătorii care consumă doar mere vreme de 2-3 zile trebuie să se aștepte la unele probleme digestive (din motivele enunțate mai sus), pentru că în această fază, merele curăță intestinul de to­xinele prezente în el.

După aceea, însă, majoritatea fumătorilor trec prin­tr-o experiență opusă (inversă): în mod surprinzător, gustul țigării nu le mai place, fiind­că nicotina este re­simțită acum ca un factor iri­tant supărător. Bineînțeles că în aceste trei zile ar trebui să renunțe la fumat sau să fumeze cât mai puțin.

Echilibrarea vitaminelor

Nicotina acționează asupra multor vitamine ca un „killer” și de aceea fumătorii suferă de o carență îngri­jorătoare de vitamine. Deosebit de drastic este efectul negativ asupra vitaminei C. Fiecare țigară „fură” până la 30 g de vitamina C, adică 40% din necesarul zilnic de 75 mg (datele sunt depășite, dar încă în circulație). Valorile mai realiste, de 300-400 mg de vitamina C pe zi, sunt greu de atins, în cazul fumătorilor. Dar merele își fac, spre cinstea lor, datoria.

Cancer

Conținutul ridicat de pectină are efect dez­in­toxicant (deto­xifiant) și împiedică – împreună cu fenolii și vita­mina C exis­tente în măr – dezvoltarea celulelor cance­roase.

Digestie

Foto: Getty Images

Merele proaspete, mâncate cu coajă cu tot, sti­mu­lează digestia și au un efect ușor la­xativ. Diversele substanțe componente ale merelor influențează foarte specific tractul gastro-intestinal, fiind de un real folos nu doar împotriva constipației, ci și împotriva dia­reei. Consumul regulat de mere regula­rizează – în mod evi­dent – digestia. Me­rele acționează încă din timpul mes­te­catului asupra procesului digestiv, pen­tru că enzimele existente în mie­zul lor stimu­lează pro­ducerea salivei.

Saliva ajută la alunecarea și înghi­țirea hranei care, odată ajunsă în intestin, prin compușii ei, mai ales prin celuloză – a treia com­ponentă frec­ventă, după apă și carbo­hidrați – stimulează activitatea intestinală.

Fibrele din mere întăresc și antrenează mus­culatura intestinu­lui și provoacă pro­du­cerea sucurilor digestive. Pectina se um­flă în intestin și leagă produsele toxice, de des­com­pu­nere, și bacteriile, având astfel un efect calmant asu­pra mucoasei stomacale. Sti­mu­lente pentru di­ges­tie sunt, de asemenea, fructoza și al­coolul din za­hăr (sorbit), care protejează, în același timp, flora sto­macală prin efectul lor anti­bacterian.

Cei ce suferă de constipație ar trebui să mă­nânce cât mai multe mere cu coajă, căsuță și sâm­buri. În paralel, trebuie să bea, nea­pă­rat, o can­­titate mare de lichide, pentru ca efectul de­purativ să se facă simțit.

În caz de diaree, nu se consumă substanțele com­ponente cu efect depurativ, deci partea cu celu­loză: merele se curăță de coajă și se îndepărtează partea lemnoasă și sâmburii. Miezul se dă pe răză­toarea fină, pentru a nu fi mestecat și pentru a evita, ast­fel, produ­cerea salivei. Se recomandă cinci porții a 200 g de mere proaspăt rase pe zi și renunțarea la alte alimente. Și pentru că, în caz de diaree, se pier­de o cantitate mare de lichid, este foarte important să se bea mult, de pre­ferință apă sau ceai de mușe­țel.

La sugari, tratamentul cu mere nu se reco­mandă în caz de diaree, ci trebuie consultat imediat medicul. La unii copii, și sucul de mere, chiar și în cantități reduse, poate agrava diareea.

Factorii care influențează frecvența și con­sis­ten­ța scaunului: alimentația, desfășurarea programului zil­nic, vârsta, clima, stresul, starea psihică.

Oboseală

Cunoaștem cu toții senzația de epuizare fizică și intelectuală, care se manifestă prin lipsă de concen­trare, oboseală și moleșeală. Această senzație, produsă de suprasolicitarea fizică, psihică sau sufletească, într-un cuvânt stresul, nu este o raritate în societatea noas­tră, în care performanța și randamentul sunt la ordinea zilei. În asemenea faze, merele ne ajută să ne revenim, pentru că fructoza pătrunde rapid în sânge și ne încarcă cu energie, și pentru că efectul tonic al cantității mari de apă (între 75-90%) înviorează întreg organismul.

Din punct de vedere fiziologic, oboseala și epuiza­rea se datorează unui dezechilibru al substanțelor minerale. După efectuarea unor exerciții grele, nivelul potasiului, al sodiului și al calciului din mușchi scade. Comportamentul apatic de după solicitările intelectuale este determinat, adeseori, de lipsa de calciu. Merele îi aduc organismului, pe lângă energia din zahăr, și sub­stanțele minerale importante, într-o formă ușor de valo­rificat. De aceea, merele sunt gustarea ideală din pauze, atât pentru elevi și studenți, cât și pentru cei aflați în câmpul muncii, deoarece satură fără să încarce digestia și pentru că numeroasele vitamine pe care le conțin – mai ales vitamina C – stimulează metabo­lismul.

Probleme musculare

Membre amorțite sau furnicături în mâini și picioare sunt indispoziții produse de carența temporară de calciu, magneziu și fosfor. Merele oferă aceste sub­stanțe într-o formă pe care organismul o poate valori­fica direct, nu pe ocolite. Pentru o ameliorare a acestor probleme trebuie să mâncați trei mere mijlocii. Este un remediu eficient și în cazul contracțiilor mus­culare la pleoape sau buze, la gât, stomac și rinichi.

Înviorarea de dimineață

Cei care se trezesc greu dimineața, sunt somnoroși și cred că se pot pune „în mișcare” doar cu cofeină ar trebui să mănânce un măr la începutul zilei. Substan­țele componente ale acestuia, în frunte cu hidrații de carbon, înviorează dimineața, când nivelul glicemiei este scăzut. Vitamina C susține acest efect.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.