Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

12 alimente obligatorii

Din câte alimente băgăm în coșul de cumpărături, unele sunt campioane la sănătate. Puneți-le în fruntea listei și-o să uitați de medicamente •

1. Rodia

Susține imunitatea

Foto: Shutterstock – 4

Concentrația ei ridicată de polifenoli cu efect celuloprotector întărește celulele sistemului imunitar și îl ajută să lupte cu succes împotriva bacteriilor și virusurilor. Presărați, pur și simplu, câteva boabe de rodie peste salată sau muesli. Iar dacă sunteți deja lovit de o răceală de primăvară, beți zilnic un pahar cu suc de rodie (de la magazinele naturiste sau preparat în casă). Durata răcelii se reduce în mod semnificativ.

2. Ceaiul verde

Igienă orală, inimă și antiîmbătrânire

Fluorul pe care îl conține ceaiul verde protejează smalțul dentar, împiedică formarea cariilor și îmbunătățește astfel igiena orală. Deoarece consumatorii de ceai savurează adesea această băutură caldă, în momente de liniște, el contribuie și la reducerea stresului și încetinește procesele de îmbătrânire. Iar cine bea cel puțin trei căni de ceai verde pe zi va risca într-o mai mică măsură să facă ­infarct.

3. Lintea

Anticancer

Lintea este un furnizor excelent de proteine și vitamine din complexul B și previne apariția cancerului de colon. Includeți cât mai des aceste leguminoase în meniu, de exemplu, sub formă de tocăniță de linte sau de chiftele, deoarece ele reprezintă una dintre cele mai bune surse vegetale de fier, iar fibrele pe care le conțin ne mențin multă vreme senzația de sațietate. Astfel, evitați episoadele de foame excesivă.

4. Fisticul

Digestie bună

Verdele său intens îl face unic, deoarece conținutul de clorofilă face fisticul să strălucească într-un mod asemănător pietrelor prețioase. Regula e următoarea: cu cât este mai verde, cu atât e de calitate mai bună. Fisticul conține aproximativ 50% grăsimi – în mare parte acizi grași nesaturați, benefici pentru sănătate. El este, de asemenea, bogat în vitamine din complexul B, potasiu și fier și contribuie la o bună digestie.

5. Scorțișoara

Antidiabet

Acest condiment aromat nu este o adevărată vedetă doar în perioada Crăciunului: scorțișoara susține descompunerea zahărului în organism, reducând astfel riscul de diabet și îmbunătățind valorile insulinei în cazul diabetului de tip 2. Studiile dovedesc că e suficient să consumăm 1 g de scorțișoară pe zi pentru a reduce cu 30% glicemia „a jeun” (adică, după cel puțin 8 ore de repaos alimentar). Sfat: adăugați zilnic 1/2 linguriță de scorțișoară în muesli sau în cafea.

6. Migdalele

Inimă puternică, somn sănătos

Oare există ceva ce migdalele nu pot face? O mână pe zi (20 până la 24 bucăți) conține suficiente vitamine și minerale, încât să reducă la jumătate riscul de boli cardiovasculare, să îmbunătățească digestia, să scadă nivelul colesterolului, să întărească sistemul nervos și să contribuie la un somn ­sănătos.

7. Dovleacul

Apărătorul mucoaselor

Pulpa de dovleac conține o cantitate mare de beta-caroten, care susține formarea celulelor sănătoase ale mucoaselor la nivelul gurii și nasului. Agenților patogeni le e astfel mai greu să pătrundă în organism. Dovleacul Hokkaido, de culoare portocalie, este deosebit de bun la gust. O supă preparată din el este o adevărată delicatesă.

8. Laptele bătut

Bucuria microbiomului

La fel ca toate produsele lactate, laptele bătut se remarcă prin conținutul său de bacterii probiotice, care întăresc microbiomul intestinal și furnizează proteine sățioase. Această băutură revigorantă stimulează însă atât digestia, cât și metabolismul. Și tocmai acestea sunt elementele care favorizează dezvoltarea în intestin a bacteriilor care ne ajută să ne menținem silueta.

9. Semințele de psyllium

Probleme digestive

Fie că este vorba despre diaree, constipație, boala Crohn sau sindromul colonului iritabil – efectul de reglare al cojilor de psyllium asupra tranzitului intestinal este dovedit. Acesta se datorează în special mucilagiilor care se găsesc în semințele de psyllium. Dacă aveți probleme digestive, consumați zilnic 2 lingurițe, lăsate să se umfle în apă caldă. Beți apoi apă din belșug (cel puțin 500 de ml).

10. Nucile braziliene

Detoxifiere

Aceste nuci de dimensiuni impresionante conțin cantități mari de seleniu, un oligoelement ce poate lega metalele grele, contribuind astfel la detoxifierea organismului. Un beneficiu pentru sănătate care necesită un oarecare efort, pentru că nucile braziliene au o coajă extrem de dură. Ele se găsesc însă și gata decojite.

11. Curcuma

Anti-artrită

Eficiența curcumei a fost dovedită în studii privind artrita (mai ales a genunchiului). Acest efect i se datorează curcuminei, pigmentul său galben, care are proprietăți antiinflamatoare, decongestionante și analgezice. Important de știut e că turmericul își exercită puterea vindecătoare dacă luăm o doză de cel puțin o linguriță pe zi.

12. Țelina

Prietena rinichilor

Cei care doresc să elimine în mod neinvaziv excesul de apă pot recurge la țelină. În plus, aceasta reduce tensiunea arterială, ușurând astfel activitatea inimii. Cu un pahar de suc de țelină (din magazinele naturiste sau preparat acasă) chiar și problemele renale se pot ameliora, deoarece țelina e bogată în vitamine, minerale și enzime. Un adevărat elixir al tinereții pentru rinichi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.