Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Minunea galbenă – PĂPĂDIA

Cu florile ei luminoase, păpădia simbolizează bucu­ria pură de a trăi și o magnifică energie de viață. Mare greșeală să nu profităm de această vitalitate, mai ales acum, primăvara. Păpădia are o puternică acțiune de purificare a sângelui, stimulează metabolismul și întă­rește ficatul, ajutând organismul să-și revină în formă, după lunile de iarnă •

Foto: Shutterstock – 4

Mulți oameni consideră păpădia co­mună drept o buruiană enervantă, greu de eliminat. Deși partea ae­riană a plantei nu depășește 40 de centimetri, ră­dă­cina ei pivotantă poate ajunge până la un metru adâncime. Dar toc­mai această rădăcină este valo­roasă, deoarece con­ține cantități mari de vita­mine, de carbohidrați și, în spe­cial, de potasiu. Ră­dă­cina poate fi utili­zată în stare proaspătă, de exemplu, pentru pre­­pararea unei tinc­turi, dar e la fel de bună și când este uscată. Cel mai bine este să o recoltăm la sfârșitul toamnei sau acum, la în­cepu­tul primăverii, când planta nu mai trebuie să își alimenteze frunzele cu energie.

Amară și sănătoasă

Nu doar rădăcina, ci și planta și flo­rile de păpădie sunt apreciate de se­cole, în medicina tradițio­nală. În vechile cărți de plante medicinale este mențio­nată chiar și tulpina groasă și goală pe inte­rior: se spune că seva sa albă înlă­tură negii și ameliorează mâncărimea provocată de înțepăturile de insecte.

Însă în prim plan a stat, încă din Evul Mediu, utilizarea internă a plantei. Păpădia este cu­nos­cută pentru influența sa pozitivă asupra tuturor organelor digestive – asupra stomacului, intes­tinelor, ficatului, vezicii biliare, splinei și pan­crea­sului. Asta se datorează în pri­mul rând substan­țelor sale amare. Aces­tea stimu­lează producția de sucuri diges­tive și sus­țin metabolis­mul grăsimilor. În plus, planta con­ți­ne o serie întreagă de substanțe valo­roase, cărora li se atribuie efecte depu­rative și de eliminare a toxinelor. De aceea, păpădia ne poate fi de folos nu doar în caz de lipsă de apetit, consti­pație, balonare, probleme digestive, afecțiuni hepatice și biliare, ci și pentru stimularea funcției renale. În același timp, ea furnizează organismului minerale esențiale, împiedicând astfel apariția unor carențe. De aceea, planta și-a dovedit eficien­ța și în tratarea infecțiilor urinare. Proprietățile sale diuretice sunt utilizate în aceeași măsură și în tratamentul reumatismului și gutei: o cură de șase săptămâni cu ceai de păpă­die sau cu un amestec de ceai care conține și această plantă poate contribui la ame­liorarea durerilor arti­culare și de la nivelul țe­sutu­rilor. La fiecare ceașcă de ceai băută, e recoman­dabil să bem și un pa­har cu apă.

Răsfăț culinar

Această plantă a­proape indestruc­tibilă se poate lăuda, nu în ultimul rând, și cu proprietăți culinare. În special primăvara, lăstarii fragezi ai pă­pădiei proaspete sunt o completare deli­cioa­să pentru orice salată de ierburi sălbatice, frunze sau cartofi. Florile galbene sunt excelente pentru ra­finarea untului, brân­zei proaspete și a altor creme tartinabile. Bobocii pot fi murați cu oțet și sare, la fel cum se întâmplă în cazul caperelor. Păpădia proaspătă sau uscată    poate fi folosită și ca miro­denie: aroma plantei oferă pastelor o minunată notă picantă.

LEACURI CU PĂPĂDIE

Apă de păpădie

Stimu­la­rea meta­bolis­mu­lui •

Foto: Dreamstime

Ingrediente:

1 mână de pă­pădie (flori și frun­ze).

Preparare:

Dați în clocot 500 ml de apă și turnați-o peste pă­pădie.

Lăsați la in­fuzat cel puțin 15 minute. Strecurați și diluați cu 1 litru de apă.

Utilizare:

Cei 1,5 litri de apă de păpădie trebuie băuți în decurs de 15 minute. Micțiunea intensă care va urma poate ajuta la eliminarea micilor calculi re­nali. Înainte să facem o astfel de cură, este reco­mandabil să ne sfătuim cu un medic. Cura sti­mulează ficatul și rinichii, îmbună­tățește metabo­lismul și favorizează deto­xifierea.

Sucul din frunze de păpădie

Efect decon­ges­tio­nant asupra bilei, ex­celent ad­ju­vant în hepa­ti­ta cronică •

Două mâini de frunze de păpădie proaspăt cu­lese se spală bine, se taie cât mai mărunt și se pun la macerat, vreme de 3-4 ore, în jumă­tate de litru de apă, după care se filtrează. Sucul amar care se ob­ține se con­su­mă pe par­cursul unei zi­le, în cure de cel pu­țin 2 săp­tă­mâni.

Vin de păpădie

Stimulează apetitul •

Ingrediente: 2-3 pumni de flori de păpădie, 3/4 l de vin alb de calitate.

Preparare:

Într-o zi însorită, când păpădiile sunt com­plet deschise, culegeți florile,    rupeți-le peta­lele și puneți-le într-un borcan mare.

Turnați dea­supra lor vin alb, astfel încât să fie complet aco­perite. În­chi­deți bor­ca­nul, așezați-l pe pervaz și agitați-l zil­nic.

După apro­ximativ 6 săptămâni, strecurați lichidul și turnați-l în sticle mici. Perioada de valabilitate este de 1 an.

Utilizare:

Beți înainte de masă. Adulții pot consuma, când simt că e cazul, câte un pahar mic, ca de țuică. Vinul de păpădie stimulează pofta de mâncare și digestia.

Ceai din frunze de păpădie

Pentru o cură de detoxifiere •

Ingrediente: câte 2-3 frunze proaspete de păpădie, urzică și pi­ciorul-caprei.

Preparare:

• Tocați grosier frunzele. Turnați1/4 l de apă clocotită peste 2 lingurițe de amestec.

• Lăsați ceaiul la infuzat timp de 10 minute, apoi strecurați.

Utilizare:

Pentru o cură de primăvară, beți timp de 6 săptămâni, de 3 ori pe zi, 1 cană de ceai, însoțită de 1 pahar cu apă. Stimulează metabolismul, contribuie la purificarea sângelui și favorizează eliminarea toxinelor.

Suc de păpădie cu iaurt

Pentru o cură revitalizantă de pri­măvară •

Ingrediente pentru 4 porții: 1 măr, 1 lămâie bio, 1/4 l suc de mere bio, 1 legătură de ier­buri săl­batice (ex. păpădie, pătlagină, ur­zică, mă­criș, pi­ciorul ca­prei), 500 g iaurt bio natu­ral, zahăr du­pă gust.

Preparare:

Spălați mă­rul și tăia­ți-l în bucăți mici, cu coajă cu tot. Stoar­­ceți lă­mâia și adău­gați zeama în sucul de mere. Spă­lați ierbu­rile, tocați-le mărunt cu un cuțit ce­ramic și încorporați-le. Adău­gați iaurt și zahăr, după gust.

• Pasați într-un blender sau folosind un alt robot de bucă­tărie. Turnați în pahare frumoa­se. În loc de iaurt, puteți folosi și lapte bătut de calitate.

Utilizare:

Faceți o cură de 9 zile, bând zilnic acest amestec de plante la prânz și consumând în rest o hrană normală, echilibrată. Beți în paralel până la 2,5 l de apă pe zi. Această cură ajută primă­vara la revitalizarea organis­mului. Toate reziduurile depuse din cauza alimentației grele din timpul iernii sunt eliminate din organism. De­oarece e bogată în minerale, vitami­ne și enzime, păpădia revigo­rea­ză toate funcțiile corpului. Astenia de primăvară dispare rapid, iar organismul își poate reface multe dintre rezervele de minerale. Un adevărat elixir al tinereții pentru țesutul conjunctiv, ficat și rinichi. Ajută și îm­potri­va căderii părului.

Tinctură de păpădie

Afecțiuni hepatice și biliare •

Ingrediente: 1 mână de rădăcini proaspete sau uscate de păpădie, 500 ml rachiu bun de casă (38%).

Preparare:

• Zdrobiți ușor rădăcinile și puneți-le într-un borcan cu capac. Turnați deasupra alcoolul, în­chideți borcanul și așezați-l pe un pervaz. Agitați zilnic.

• După aproximativ 6 săptămâni, strecurați tinctura și turnați-o în sticle mici, închise la cu­loare. Păstrați-le la întuneric, într-un loc răcoros (de exemplu, în cămară sau în dulăpiorul cu medicamente). Valabilitate: 1 an.

Utilizare:

• Adulții iau 10 picături, o dată pe zi, timp de maximum 6 săptămâni. Stimulează digestia și ameliorează problemele biliare și hepatice.

• Florile uscate de păpădie pot fi consumate ca atare, presărate pe pâine sub formă de sare aromată cu ierburi sau coapte în aluat.

• Ca aliment, păpădia îmbogățește prepa­ratele, precum salatele proaspete de primăvară. Cele mai gustoase sunt frunzele tinere și fragede, care se pot combina cu alte salate verzi. Se reco­mandă un sos cremos, pe bază de miere și muștar. Florile comestibile se presară peste salată în scop decorativ, oferind un aspect atrăgător.

Dulceață de păpădie

Ingrediente: 1 kg flori de păpădie, 0,5 l apă, 1 kg zahăr, 5 lămâi.

Preparare

• Se fierb florile de păpădie în 0,5 l apă, timp de 2 minute. Se ia de pe foc, se lasă vasul acoperit 20 de minute, se strecoară și se stoarce bine.

•Decoctul se ames­tecă cu 1 kg zahăr și se fierbe 5 mi­nute.

• Se adaugă 5 lămâi, de mărime mică, tăiate mă­runt, împreună cu coaja și se fierbe încă 5 mi­nute, amestecând perma­nent.

• Se ia de pe foc, se lasă 30 de minute, se adaugă 250-300 ml apă și se fierbe încă un minut.

Utilizare:

Se bea cu 30 minute înainte de masă; copiii până la 3 ani – 1/2 linguriță, de două ori pe zi, copiii până la 15 ani – câte 1 linguriță, de trei ori pe zi, adulții – câte 1 lin­gură de trei ori pe zi.

Tratamente interne

Tratarea gâtului, bronșită, boli de plămâni, răceli, reumatism, tu­berculoză, gută.

Păpădie cu miere

Ingrediente: 2 pumni de petale – doar galbene – de pă­pă­die, 1 baton de scorțișoară, 3 cui­șoa­re, 500 g miere curată.

Preparare:

• Amestecați 2 pumni de păpădie (doar capitu­lul înflorit, fără ca­liciu) cu 1 baton de scorțișoară, 3 cui­șoare și 500 g de miere și turnați amestecul într-un bor­can cu capac.

• Înșurubați capacul și lăsați mierea trei săp­tămâni într-un loc cald, dar nu la soare. Se consumă unsă pe pâi­ne, inclusiv peta­lele.

Efecte asupra sănătății:

Este hematopoietică (ajută la formarea sângelui)

Calmează tusea

Ajută ficatul și bila

Este benefică în combaterea calculilor biliari.

Pesto de păpădie

Ingrediente: 2 mâini de frun­­ze de păpădie, 2-3 linguri de miez de nucă, 5 căței de usturoi, 1 lingură de suc de lămâie, sare după gust.

Preparare:

• Se spală păpădia și se lasă la zvântat. Între timp, se mixează în robotul de bucătărie semințele de floarea-soarelui. • Se adaugă păpădia, zeama de lămâie proaspăt stoarsă și cățeii de usturoi. Se mi­xează din nou până se obține o pastă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.