Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

În această primăvară, veștile bune vin din zona patrimoniului național, tot mai bine pus în valoare – inclusiv cu bani europeni – și tot mai apreciat în străinătate. Nu lipsesc însă nici știrile pozitive din sfera economică •

Catedrala Națională, mai aproape de cer

Urcarea Sfintei Cruci pe cupola cea mai înaltă a Catedralei

Unul dintre cele mai importante proiecte de patrimoniu ale României postcomuniste, dacă nu chiar cel mai important, Catedrala Mântuirii Neamului, a marcat, zilele trecute, un nou pas, simbolic, înspre finalizarea sa: montarea Sfintei Cruci pe turla principală. O slujbă de sfințire a fost oficiată pe esplanada nordică a edificiului Ortodoxiei românești de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, apoi crucea fost înălțată cu ajutorul unei macarale speciale, cu capacitate de 600 de tone, care a fost asamblată în 15 zile. Crucea de pe Turla Pantocrator este înaltă de 7 metri și cântărește 7 tone. Conform biroului de presă al Patriarhiei, Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 Octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul va marca și Centenarul Patriarhiei Române.

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă după restaurare

Cetatea Poenari

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, cel mai cunoscut obiectiv turistic al județului Argeș, a fost redeschisă la mijlocul lunii Aprilie, după ample lucrări de conservare și restaurare. Imediat după deschidere, zeci de turiști au urcat, alături de oficialități, cele 1.480 de trepte care duc la cetatea construită în secolul al XIV-lea și extinsă în timpul domniei lui Vlad Țepeș. Lucrările de conservare și restaurare au durat 3 ani, timp în care monumentul nu a putut fi vizitat. Proiectul a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă în cadrul „Axei Prioritare 5”. Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de peste 5 milioane de euro. Înainte de restaurare, cetatea atrăgea, anual, peste 100.000 de turiști, atât din țară, cât și din străinătate.

Comoară dacică, descoperită în Mureș

Piesele principale ale tezaurului de la Breaza

Zilele trecute, în comuna Breaza din județul Mureș a fost descoperit un tezaur dacic deosebit, constând din 14 piese de argint, cu o puritate de peste 99%. Tezaurul, datat în perioada cuprinsă între jumătatea secolului I î.Hr. și cucerirea romană, e format din colane torsionate, cercei, brățări și inele, reprezentând un set de podoabe al unei femei dintr-o familie înstărită. Specialiștii vor declanșa o etapă de cercetare în urma căreia speră sa descopere o așezare sau o fortificație în această zonă. Tezaurul a fost descoperit de doi detectoriști autorizați, iar artefactele au fost predate autorităților imediat ce au fost descoperite.

Autobuz urban 100% electric, proiectat în România

Autobuz electric fabricat la Baia Mare

Într-un moment în care evoluția economiei mondiale cere mai multă adaptabilitate ca oricând, industria românească dovedește că are resurse să răspundă pozitiv provocărilor: un exemplu este compania ATP Trucks din Baia Mare, care se poate lăuda cu primul autobuz electric urban proiectat și construit în România. ATP Bus e-UpCity e gândit pentru nevoile urbane moderne: zero emisii nocive, motor electric silențios, autonomie de până la 200 de kilometri, aer condiționat, sistem de supraveghere video, rampă pentru persoanele cu dizabilități și un design minimalist. Faptul că a fost conceput de la zero în România îl face o adevărată premieră tehnologică națională. ­E-UpCity a fost deja testat cu succes pe străzile din Oradea, Cluj și Brașov.

„Lăsați Alpii Elvețieni, mergeți în România!”

Prestigioasa publicație americană „National Geo­graphic” fa­ce o nouă reverență în fața României turistice. Revista le sugerează iubitorilor de drumeții să ia la pas traseul turistic „Via Transilvanica”, pentru a admira „munții la fel de maiestuoși” ca cei din Elveția, dar fără prețuri elvețiene. Articolul descrie viața rurală și splendoarea naturală pe care turiștii o vor întâlni prin Carpații Meridionali. „În timp ce Alpii Elvețieni au fost de multă vreme destinația prestabilită pentru evadările montane în Europa, Alpii Transilvăneni ai României oferă munți la fel de maiestuoși la o fracțiune din cost. Transilvania, al cărei nume latin înseamnă «pământ dincolo de pădure», a fost de secole o răscruce de civilizații”, spun jurnaliștii de la „National Geographic”, care compară priveliștea de pe Via Transilvanica cu cea de pe Berner Oberland, regiunea cu altitutinea cea mai înaltă din cantonul Berna, Elveția. Via Transilvanica este un traseu turistic de 1.400 de km, care pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta-Turnu Severin.

Investiție de 20 de milioane de euro, la Câmpia Turzii

Fabrica HECO Schrauben de la Câmpia Turzii

HECO Schrauben, unul dintre liderii germani în producția de șuruburi, își continuă extinderea în România, printr-o investiție semnificativă, de peste 20 de milioane de euro în fabrica sa din Zona Industrială REIF din Câmpia Turzii. Oficialii companiei declară că planurile includ construcția a două, până la patru noi hale de producție. Fabrica din Câmpia Turzii, activă încă din 2009, este deja cea mai mare din cadrul grupului HECO, depășind ca volum de producție unitatea din Germania: fabrica produce anual aproximativ 3.700 de tone de șuruburi! HECO livrează șuruburi distribuitorilor din întreaga Europă, inclusiv din România. Produsele companiei au fost utilizate în proiecte notabile, cum ar fi fixarea scaunelor de pe stadionul „Cluj Arena”. Forța de muncă este locală, provenind în special din Turda și Câmpia Turzii, accesul la fabrică fiind asigurat de organizarea eficientă a transportului angajaților.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.