Recent întors în funcția de președinte al Senatului, după interimatul la Președinție, Ilie Bolojan a prezentat raportul ajustărilor bugetare pe care le-a promis imediat ce a ajuns la conducerea camerei superioare a Parlamentului. Cunoscut pentru încăpățânarea sa înspre eficientizare, liderul liberal fusese șocat să descopere că fiecare dintre predecesorii săi la șefia Senatului venise cu propria cohortă de consilieri, pe care îi „eternizase” pe diverse posturi. Așa s-a ajuns la aproape 800 de posturi la Senat și la un stil de lucru de genul: doi cu „mapa”, trei cu „sapa”. S-a lăsat, în iarnă, cu huiduieli și cu cuvinte grele pe holurile Senatului și, deloc întâmplător, cei mai vocali erau – avea să descopere presa – tocmai sinecuriștii de meserie. Ilie Bolojan nu s-a lăsat intimidat și, revenit de la Cotroceni, a prezentat rezultatele: au mai rămas puțin peste 600 de posturi, prezența la muncă e de-acum înregistrată electronic, iar economia la buget e de 3,5 milioane de euro pe an. În trei ani, cu banii economisiți, se poate face un pasaj într-o intersecție aglomerată, a explicat fostul președinte interimar.
Se vorbește de un an de situația bugetară dezastruoasă lăsată de guvernele Ciucă – Ciolacu. După încheierea alegerilor prezidențiale, în paralel cu încercarea de formare a unei noi majorități, am aflat adevărata dimensiune a deficitului bugetar. S-au format diverse echipe de specialiști, de dimineața până seara se vorbește despre tăierile de privilegii și despre inevitabilele creșteri de taxe. Fiecare lider se crede specialist și fiecare partid ține cu dinții de viziunea sa. Nu e zi să nu apară în spațiul public enormități – încă o dovadă a superficialității și a aroganței celor care se erijează în salvatorii economiei noastre. Și, în tot acest timp, în afara președintelui Nicușor Dan, care a abandonat exorbitantele apucături ale lui Klaus Iohannis și circulă peste tot cu avioane de linie și cu un singur SPP-ist după el, ca să nu încarce bugetul, singurul șef de mare instituție publică din România care poate demonstra cu fapte că e realmente interesat de eficientizările bugetare și că are curajul să și le asume este Ilie Bolojan. Metodele sale pot fi puse în discuție, dar efectiv, nu ai cu cine să îl compari, pentru că nimeni altul n-a făcut încă nimic în afară de a vorbi.
Dacă fiecare președinte de Consiliu Județean sau local din România ar fi reușit să eficientizeze – nu mai spunem să și construiască, cum a făcut Ilie Bolojan la Bihor și în Oradea – azi am fi avut un deficit mult mai mic. Puțini în țară – îi poți număra pe degete – i-au urmat exemplul! La fel, dacă actualii miniștri își făceau ordine în propria ogradă, era mai puțin de tăiat acum și erau deja niște bani economisiți. Fiecare zi care trece ne costă mai mult decât ne putem permite, dar consultările legate de noul guvern se tot lungesc, fără niciun rezultat. Nu e chiar o surpriză: la vorbe, politicianul român e cel mai bun, faptele ne bagă în faliment…