Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Medicină orientală – Sănătate cu mâinile

Degetele mâinilor sunt folosite în medicina chineză pentru obținerea unui echilibru fizic și psihic cu ajutorul energiei. În ciuda aparențelor extrem de simple, pozițio­narea degetelor în diverse figuri are un efect deosebit de puternic •

Exerciții practice

1 Migrene

Mâinile: amândouă.

Foto: Shutterstock

Descriere: degetele arătătoare ale ambelor mâini se pun peste fa­langa degetelor mari, îndoite.

Durata: 3 minute, de șase ori pe zi, cu o pauză între exerciții de 4 mi­nute.

În caz de boală, poziția degetelor se ține 8 minute, de 8 ori pe zi, cu o pauză între exer­ciții de 5 minute.

Exercițiul ba­lan­sează ener­giile din corpul nostru în același timp. Res­pectați durata indicată. Se poate practica și pre­ventiv.

2 Dureri menstruale

Mâinile: amândouă.

Descriere: • mâna dreaptă: vârful degetului mare se pune pe marginea unghiei degetului inelar.

mâna stângă: degetul mare se unește cu cel mic.

Durata: 3 minute, de două ori pe zi, cu distanță de 25 de minute între exerciții.

în cazuri acute, figura trebuie ținută 9 minute, de patru ori pe zi, cu o pauză de 25 minute.

Exercițiul poate fi practicat atât preventiv, cât și în cazuri acute.

3 Meteosensibilitate

Mâinile: amândouă.

Descriere: • mâna dreaptă: vâr­ful degetului mare se pune pe mar­ginea unghiei de la degetul inelar.

mâna stângă: vârful degetului ma­re se unește cu vârful degetului mic.

Durată: 3 minute, de două ori pe zi, cu o pauză între exerciții de 25 de minute.

Meteosensibilitatea nu se ma­ni­festă doar prin acutizarea unor dureri în corp (migrene, greață, du­rere bruscă a unor cicatrici de ope­rații vechi): persoanele cu sensibilitate ac­centuată față de schim­bările meteo sunt vulne­ra­bile la vânt, un fapt care le înrău­tățește mult sănătatea și ca­litatea vieții. Meteosensibilitatea se ma­nifestă și prin dependența de fa­zele lunii. Trezirile repetate noap­tea sunt și ele un semn al bolilor meteo. Prin fazele lunii nu se înțelege doar luna plină, ci și luna în creștere sau des­creș­tere. Printre simp­tomele puse în le­gă­tură cu fazele lu­nii se numără și menstrele. Femeile care au dureri mens­truale trebuie să facă atât exer­cițiul 2, descris mai sus, cât și exer­cițiul special care urmează.

4 Vezica urinară

Mâini: amândouă.

Descriere: • mâna dreaptă: se unește degetul mare cu degetele mijlociu și inelar.

mâna stângă: degetul mare se unește cu degetul mijlociu, și se spri­jină pe partea de sus a dege­tului inelar, care se întinde.

Durata: 7 minute, de patru ori pe zi, cu o pauză de 8 minute între exerciții.

În știința orientală despre ener­gie, vezica urinară este subor­do­nată emoțional orientării de si­ne. Indiferent în ce direcție vrem să o luăm în viață sau ce lucruri vrem să realizăm, avem nevoie de o auto-orientare. În această pri­vin­ță, energia vezicii este de mare im­portanță, or, în cazul oamenilor vârst­nici, controlul ei este, uneori, imposibil. Exercițiul descris (4) este de mare ajutor, și eficiența spo­rește dacă e dublat și de exer­cițiul prostatei (6).

5 Probleme ale colului uterin

Mâinile: amândouă.

Descriere: • mâna dreaptă: de­ge­tul mare, arătător și inelar se îm­pre­unează.

mâna stângă: degetul mare se unește cu inelarul.

Durata: 2 minute, de cinci ori pe zi, cu 6 minute distanță între exer­ciții.

în cazuri acute, 5 minute, de șase ori pe zi, cu distanță de 4 mi­nute între exerciții.

Dezechilibrul energetic al co­lu­lui uterin poate avea diferite ma­ni­festări: dereglări menstruale, o slă­bire a vezicii urinare. În ultimul caz, exercițiul de mai sus trebuie prac­ticat vreme îndelungată, cu foar­te bune urmări.

6 Prostată

Mâini: amândouă.

Descriere: • mâna dreaptă: vârful degetului mare se unește cu degetul inelar, degetul arătător se pune pe îndoitura degetului mare iar vârful degetului mic pe pulpa degetului mare.

mâna stângă: se unesc degetul mare cu degetul inelar.

Durata: 3 minute, de două ori pe zi, cu o pauză de 25 de minute.

Odată cu vârsta, la majoritatea bărbaților apar problemele pros­tatei. Imediat ce semnele lor se fac sim­țite, cei în cauză să practice, în afa­ră de exercițiul descris, și exer­cițiul numărul 4, dedicat vezicii urinare.

Gesturile care vindecă

Mâinile sunt folosite acum spre binele unei persoane apropia­te. Rugați-o să se întindă pe pat, apoi puneți-vă mâinile pe zona vizată (vezi desenele), fără să le mișcați, timp de cinci minute, pentru a stabili un contact cât mai bun. Sporiți ușor presiunea, simțind cum mâinile intră, puțin câte puțin, în țesut. Dacă percepeți o di­la­tare și o încălzire a locului, înseamnă că sunteți pe drumul cel bun.    Menți­neți presiunea palmelor, fără să le miș­cați, între cinci și cinci­sprezece minute. Această metodă poa­te fi folosită în­tr-un scop preventiv sau curativ.

UȘURAREA DURERILOR

Mâinile așezate pe umeri

Acest gest liniștește tor­ticolisul, du­rerile la nivelul gâtului și maxila­relor, al umerilor și mușchiului tra­pez, nevralgiile cervico-bra­hiale. El con­tribuie și la eli­minarea anxietății și depre­siei. Trebuie să vă feriți să puneți de­getele pe gât.

Mâinile așezate pe cap

Gestul a­ces­ta ate­nu­ea­ză durerile de cap, migre­ne­le, tulburările de ve­dere, si­nuzitele, tulburările de somn și de aten­ție. Evitați con­tactul cu ochii și exer­citați o presiune foarte lejeră asu­pra tâmplelor.

Mâinile așezate pe abdomen

Gestul liniștește micile neplăceri digestive și gas­tri­tele. El ajută și îm­potriva con­stipației, coli­tei, ma­la­diei Crohn (infla­ma­rea cro­nică a intes­ti­nu­lui), liniștește ast­mul, angoasa și tulburările de somn.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.