
Ziua de muncă s-a sfârșit și iată odihna mult așteptată. Venim acasă. Deconectare. Relaxare. Inclusiv lăbuțe catifelate și boticuri reci. Că ne fac bine – și nu numai sufletelor singure, ci și cuplurilor și familiilor cu copii – este de mult stabilit, și chiar de către oamenii de știință. O relație pe deplin fericită.
În Anglia, trăiesc peste 10 milioane de câini și 4 milioane de pisici. În Germania, trăiesc aproape 5 milioane de câini, vreo 6 milioane de pisici și peste 6 milioane de păsări de apartament. Dar fie că sunt fani de pisici, îndrăgostiți de câini sau iubitori de păsări, toți stăpânii de animale sunt de acord într-o privință: că fără ele, viața ar fi mai tristă. Pentru că le iubim, iar ele ne răspund cu aceeași dragoste.
Pentru cei care studiază comportamentul uman, pentru psihologi sau medici, dragostea nu este însă un criteriu. Ei dețin alte argumente solide pentru a explica tandrețea și căldura existente între om și animalul iubit.
Câinii și pisicile ne fac mai frumoși
În mod cert, este capitolul cel mai frumos al cercetării moderne a animalelor. Au sau nu animalele preferate vreo influență asupra stării noastre generale și asupra aspectului fizic?
Psihologul american Leon Frankenstein spune: „Frumusețea nu vine doar din produse cosmetice, ci mai ales din suflet. Calmul, echilibrul și mulțumirea sunt mai eficiente împotriva ridurilor decât orice mască de frumusețe. Aceia care șed seara în fotoliu, mângâindu-și relaxat pisica, aceia care se întrec la fugă cu câinele pe ploaie sau ninsoare sunt mai puțin stresați, iar stres mai puțin înseamnă o piele sănătoasă. Pentru picioare nu există nimic mai bun decât plimbarea zilnică cu câinele. Pasul vioi pompează bucurie în suflet, dar mai ales sânge în vene și ajută la evitarea varicelor, trombozelor sau inflamațiilor”.
Medicul specialist Freya Heid-Fischer declară: „Unora dintre pacienții mei îmi vine să le prescriu un câine”. Din doi stăpâni de câini, unul se plimbă circa 20 de ore pe săptămână cu tovarășul său.
Un câine bagă o familie întreagă în viteză. Cei care zac mai tot timpul în casă sunt scoși la aer, iar grașii scapă de kilogramele în plus, atunci când ies la plimbare cu câinele. Supragreutatea a scăzut datorită plimbărilor cu câinii, arată o cercetare efectuată de prof. dr. E. Olbrich de la Universitatea Erlanger. În timpul acestui „strong going”, vasele capilare se dilată, sângele curge mai repede, organismul devine mai performant. La un sondaj făcut de un institut din Schwalbach, 85% din medici spun că „Cei care merg mult pe jos își prelungesc viața”.
Cum ne consolează animalele

Animalele, în special câinele și pisica, sunt cel mai bun medicament împotriva stresului zilnic și al necazurilor.
În cadrul unui experiment care a avut loc la Universitatea Bonn, un număr de femei au fost întrebate care a fost contribuția câinelui lor atunci când s-au aflat într-o situație critică? Răspunsurile cele mai frecvente au fost: „În timpul plimbărilor lungi cu câinele, am avut răgazul să chibzuiesc” sau „Câinele m-a făcut să râd din nou”.
Pentru salariații care trăiesc singuri, este într-adevăr problematic să țină un câine, în timpul zilei nefiind nimeni acasă. O pisică, în schimb (sau chiar o pereche), este tovarășul ideal – pansament pentru suflet și partener tandru.
Un studiu voluminos arată că pentru 78% din 7000 de stăpâni de pisici, acest animal înseamnă o bucurie mai mare de a trăi.
Femei singure o confirmă: „Ce plăcut e când vin seara acasă și nu găsesc locuința pustie” și „Când sunt tristă, cele două pisici îmi alungă tristețea”. Cei care au câini – spun cercetătorii fenomenului – se bucură mai mult de profesiunea și munca lor, trăiesc în armonie cu prietenii, partenerii și copiii.
Dacă vreți să fie bucurie în casă
Cei care-au crescut în casă alături de o pisicuță sau de un cățel își amintesc niște întâmplări de neuitat. Aceștia sunt totodată paznici devotați, tovarăși, prieteni intimi și camarazi de joacă. 80% din câinii din Germania au stăpâni. În aceste familii, nu există loc de plictiseală, preocupările comune legate de câine asigurând noi și noi subiecte de conversație. Terapeuți ai unor cupluri au constatat că partenerii se ceartă mai rar, dacă prin preajmă se află câinele sau pisica.
„Animalele schimbă atmosfera din casă, îndeamnă la activități comune”, explică prof. dr. S. Greifeuhagen. „În plus, ele acționează ca factori educativi în ceea ce privește autodisciplina și prudența.”
Ce învață copiii de la animale
Lucru dovedit: copiii profită dublu de pe urma tovarășilor de joacă. Învață să-și asume responsabilități, dobândesc mai multă încredere în propriile forțe și performanțe, mai ales la școală. Cel mai mic papagal de care se ocupă în mod intens un copil poate fi de folos.
Un sondaj în rândul învățătorilor a dus la următoarea concluzie: la copiii care au un animal, conștiința datoriei și stabilitatea psihică sunt mult mai pronunțate decât la cei care n-au. Rezultatele lor școlare sunt mult mai bune.
Cum vorbim cu animalele

Nu țipați! Animalele înțeleg de vorbă bună
Un câine stăpânește limbajul articulat și limbajul corpului. Când latră sau dă din coadă înseamnă că așteaptă să fie scos la plimbare. Sau că salută pe cineva. Când latră și-și ține coada țeapănă: Atenție! Nu vă apropiați! Când vrea să se joace își ridică colțurile gurii și ciulește urechile.
Firește, nu înțelege întotdeauna ce i se spune, dar înțelege în schimb cum i se vorbește: tare sau încet, prietenos sau aspru. El pricepe însemnătatea, pentru că aude aceste cuvinte în mod repetat, într-un anumit context. Pentru ca mesajul să ajungă corect la câine, trebuie să i se vorbească clar și răspicat. Iar pentru aceleași cerințe (dispoziții, ordine) să se folosească aceleași cuvinte (de exemplu: „afară” sau „lesa” pentru plimbare).
Tonul trebuie să se adapteze situației (laudă sau mustrare). Și încă ceva: nu strigați niciodată la un câine, aceasta nu face decât să-l deruteze.
Și sunetele scoase de pisici exprimă stări diferite. Un mieunat slab înseamnă: aș vrea să mănânc. Unul puternic – deschideți ușa, repede. La fel de nuanțat este și limbajul lor fizic (corporal). O atingere delicată cu lăbuța: vrea să i se acorde atenție, să fie giugiulită (mângâiată). Dacă ridică laba, fără să atingă nimic, e nervoasă. Pisica arată întotdeauna ce dorește. Dacă, de pildă, vrea să doarmă, se culcă la locul ei preferat și se încolăcește. Dacă toarce, puteți fi siguri că se simte foarte bine.
Tonul ridicat nu e bun pentru urechile sensibile ale pisicii. Ea ascultă atunci când i se vorbește calm și cu blândețe, când i se rostește numele. Mustrările sau interdicțiile trebuie să fie scurte. Îi pronunțați numele, un „nu” clar și gata.
Ce animal ni s-ar potrivi?
Pentru ca animalul să se simtă bine în preajma noastră, ar trebui ca noi să respectăm câteva recomandări, să aflăm care pisică, care câine sau care pasăre ni se potrivește.
La puii de pisică se poate recunoaște imediat: cel care se-ndreaptă primul către om este plin de sine și curajos. Un clovn între pisici, căruia trebuie să i se dea veșnic ceva de făcut. Isteață și în același timp liniștită este pisica ce se uită la om, dar nu se mișcă din loc, fără însă să se sperie. Pisicile își găsesc singure o ocupație, ore în șir, dar simt nevoia să fie mângâiate în mod regulat. Cel mai mult le place să le mângâi între urechi sau sub bărbiță. Nu în contrasens, asta nu le place deloc.
Când sunt câte două, pisicile își petrec timpul jucându-se, se spală și se hârjonesc. Cel mai bine este să alegeți două pisicuțe surori. Dacă însă există deja o pisicuță în casă și mai vine una nouă, concentrați-vă asupra celei dintâi (stăpâna locului), evitând în felul aceasta scenele de gelozie.
În ceea ce privește câinii, alegerea dvs. trebuie să depindă de mărimea apartamentului. Un câine mare nu poate fi ținut într-o locuință mică. Câinele are nevoie de un loc fix, de unde să poată observa tot ce se petrece în jurul lui. Cel mai bine se simte în prezența stăpânului sau stăpânilor săi. Toți câinii sunt ființe sociale. Lăsați prea mult singuri acasă, ei mor.
Doi câini în casă pot fi soluția bună. Pentru că, în afara timpului petrecut cu oamenii, ei se joacă împreună. Combinația ideală este: un mascul și o femelă. Între ei nu există concurență. Masculul rămâne, întotdeauna, un „cavaler”.
La alegerea unui papagal, ar trebui respectate următoarele criterii: papagalii sănătoși se cațără, zboară sau țopăie în colivia lor, se ocupă de parteneri, se joacă cu jucăriile. Pentru a se putea adapta mai ușor la noul cămin, ar trebui să aibă între 6 și 8 luni. Fiți atenți ca penele să fie lucioase și nu zburlite, ochii – strălucitori, să aibă pe tot capul un desen de valuri. Deși papagalii își acceptă stăpânii, ei preferă să aibă lângă ei un tovarăș din aceeași specie. Osteneala e aceeași, fie că e vorba de o pasăre, sau de două. Colivia trebuie, evident, să fie mai mare, fiecare papagal având vasul lui pentru apă și hrană.
Că e câine, pisică sau pasăre, fiecare animal are nevoie de o anumită cantitate de hrană. Pisicile, de pildă, consumă mai multe grăsimi decât câinii. Hrana specială pentru pisici, câini sau papagali conține substanțele hrănitoare necesare. Fiind foarte sănătoasă, ea poate fi consumată de toate aceste animale pe toată durata vieții lor.
De ce animalele ne-au luat-o înainte?

Care-ar fi oare performanțele animalelor dacă acestea ar participa la Jocurile Olimpice, în locul oamenilor? Omul, învins, ar rămâne mult în urmă. Ogarii ar câștiga aurul la suta de metri, pisicile – la săritura în înălțime. De pe loc, pisica sare de 5-6 ori propria-i înălțime. 50 km la oră nu reprezintă o problemă pentru ea. Iar unii câini aleargă cu 70 km pe oră, de două ori mai repede decât cel mai rapid alergător.
Dar câinele și pisica ne sunt superiori și în alte domenii: ei au o vedere mult mai vastă (cuprinzătoare).
Pisica are un câmp vizual de 186 de grade, omul ajungând doar la jumătate. Datorită capului său îngust, ogarul atinge 270 de grade, putând percepe și ceea ce se întâmplă în spatele său. Câinele recunoaște acidul butiric (existent în transpirația omului) chiar și diluat de milioane de ori, atunci când acesta pătrunde prin talpa pantofului în sol. În felul acesta, el depistează răufăcătorii și poate să găsească oameni aflați sub un strat de zăpadă de 7 m. Un sunet, imperceptibil pentru auzul omului, îl face să sară pe loc în picioare. Iar „zgomotul” mașinii stăpânului său îl recunoaște dintre sute de alte motoare. El reacționează mai iute, mai sigur decât orice semnal de alarmă.
În timp ce urechea omului nu mai înregistrează zgomote la peste 18.000 de vibrații pe secundă, urechile pisicilor sunt de trei ori mai performante, înregistrând la un metru distanță pașii ușori ai unui șoarece.
Ba, mai mult: pisicile „aud” și cu ochii, celulele nervoase din ochi transmițând zgomotele creierului; chiar și pisicile oarbe prind muște. Într-o încăpere închisă, în care e întuneric beznă, pisica nu se lovește de pereți, pentru că mustățile ei au un fel de semnal radar de avertizare.
Și mai uluitor este sistemul ei de orientare. Doi cercetători germani au luat mai multe pisici și le-au lăsat la diferite distanțe. Fiecare a fost așezată în mijlocul unui labirint cu ieșiri înspre toate punctele cardinale. Absolut toate pisicile au ales ieșirea care ducea în linie dreaptă către casa lor. Fenomen? Nu. Pisicile își urmează probabil cel de-al optulea simț, cel care le permite să depisteze câmpuri magnetice.
Dar capitolul la care câinele și pisica îl lasă pe om repetent este fidelitatea. Flămânzi, bătuți, torturați de bestiile lor de stăpâni, câinii nu se vor răzbuna și nu vor pleca niciodată de „acasă”, acceptându-și cu resemnare calvarul. Legați în spatele căruțelor țigănești, constrânși să meargă, în același ritm cu al cailor, zeci de kilometri pe zloată ori arșiță, puși în ștreanguri de sârmă, însetați și flămânzi, prietenii omului iartă totul, bucuroși atunci când mila stăpânului se întoarce, fie și doar o clipă, spre ei. Privirile lor umile și fericite spun mai mult decât o mie de tratate despre dragoste și credință. Dar pisicile care se întorc acasă de la sute de kilometri, ori cele care atunci când stăpânii le abandonează se sinucid?
Mută, dar atât de statornică și de afectuoasă, prezența animalelor lângă om nu este doar un prilej de relaxare și desfătare sentimentală, ci și un model de ținută morală, la care ar trebui să reflectăm mai profund.