• Alimentația corectă ne dăruiește o stare de bine și ani în plus de viață •

Aproape fiecare știe – sau crede că știe – ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Am auzit cu toții că mâncarea bogată în fibre poate proteja inima și că substanțele vegetale secundare previn cancerul. Știm, de asemenea, că prea mult zahăr ne face rău și că o singură ceașcă de ceai de ghimbir pe zi ne ajută să compensăm o alimentație nesănătoasă. Dar, în ciuda lucrurilor pe care le știm, ceva e fundamental greșit. Nu doar în ceea ce ne privește pe noi, ci la nivelul societății, în ansamblul ei. Tot mai mulți oameni suferă de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau obezitate. Este dramatic, o catastrofă de care încă nici nu suntem pe deplin conștienți.
Renunțarea la alimentele industriale: 20 de ani în plus de viață
Acest parcurs ar putea fi evitat dacă ne-am lua adio de la hrana produsă industrial. Din punct de vedere medical, ea este o bombă cu ceas. De-a lungul multiplelor etape de producție, este modificată, prelucrată și îmbogățită cu aditivi. Aceste produse ascund un potențial ridicat de a provoca dependență. De regulă, sunt fabricate la prețuri scăzute, dar sunt adesea vândute la prețuri mari și, pe termen lung, provoacă în organism efecte nocive masive. Medicina și societatea ar trebui să facă urgent ceva împotriva inundării noastre și cu alimente de origine animală, sărate, grase și cu densitate calorică mare. De o schimbare alimentară avem nevoie și pentru binele planetei, căci agricultura și industria presupun, în prezent, costuri ecologice ridicate. Ele afectează clima, resursele de apă, biodiversitatea și bunăstarea animalelor. Fiecare dintre noi poate contribui pozitiv prin adoptarea unor schimbări de care am profita enorm și pe plan personal. Cu ajutorul alimentației corecte și al postului, ne putem prelungi viața cu 20 de ani! Mai mulți ani buni de viață, fără boli, nu constituie o promisiune iluzorie de vindecare, ci un fapt. Nu avem nevoie decât de un pic de curaj pentru a ne schimba propriile obiceiuri. O alimentație sănătoasă ne dăruiește bucurie, vitalitate, prospețime și o mai bună calitate a vieții. Sfaturile pe care vi le oferim se bazează pe studii și cunoștințe verificate.
De ce ajută pastele reci la slăbit

Despre paste se crede că îngrașă, dar dacă le alegem și le preparăm corect, ne pot ajuta la slăbit. Secretul e să fie greu de descompus în intestinul nostru. Asta se întâmplă când pastele sunt integrale sau destul de tari, adică „al dente”. Ele devin și mai sănătoase dacă sunt răcite în frigider (circa douăsprezece ore), deoarece atunci se formează amidon rezistent. Acesta se descompune greu în zahăr și hrănește bacteriile bune din intestin. Salata cu paste reci și legume proaspete merită, așadar, un elogiu. Efectul se menține chiar dacă reîncălzim pastele. Amidonul rezistent se formează și dacă lăsăm cartofii sau orezul să se răcească.
Bună dispoziție prin intermediul mâncării
Ceea ce mâncăm influențează și starea noastră sufletească. Produsele dulci, de patiserie, care ne dau un scurt impuls de bună dispoziție, urmat apoi de oboseală, nu ne sunt însă de ajutor. Adevărata „hrană a bunei dispoziții” constă în fructele și legumele colorate, produsele integrale, nucile și condimentele folosite din belșug. O stare de spirit deosebit de bună ne-o conferă polifenolii. Aceștia se găsesc din plin în fructele de pădure și în coaja fructelor și legumelor, precum și în ceaiul verde, în cafea și în ciocolata neagră.
Proteinele: risc de cancer și boli de inimă
Proteinele hrănesc mușchii, ne satură și pot contribui, astfel, și la scăderea în greutate. Însă, pe termen lung, nu trebuie să consumăm prea multe proteine și în niciun caz să ne hrănim preponderent cu shake-uri proteice. În cazul oamenilor, excesul de proteine crește riscul bolilor de inimă și al cancerului. De aceea, e important să facem lucrurile cu măsură.
Metoda 14:10 – eficientă și ușor de aplicat în viața de zi cu zi
Postul intermitent ne poate fi de un real folos când dorim să slăbim, permițându-ne să scăpăm de circa trei până la cinci kilograme, în decurs de un an. În plus, îmbunătățește calitatea somnului și combate diabetul de tip 2. Majoritatea cercetărilor au vizat metoda 16:8. În acest caz, toate mesele se consumă în decurs de opt ore, de exemplu între ora 10.00 și 18.00 (vezi caseta informativă). Însă acest program nu se suprapune întotdeauna cu viața profesională și familială. Între timp, s-a constatat că metoda 14:10 (toate mesele se consumă în zece ore) are efecte aproape la fel de bune și este mai ușor de urmat. Ideală este metoda 14:10, cu cina luată devreme. Cu cel puțin trei ore înainte de culcare nu ar trebui să mai mâncăm sau să ronțăim nimic și nici să consumăm alcool, deoarece seara, corpul începe să secrete hormonul somnului, melatonina.
Substanțele amare acționează la fel ca noile injecții pentru slăbit
Injecțiile pentru slăbit, precum Ozempicul, fac în prezent multă vâlvă. Substanța activă pe care o conțin, semaglutidul, încetinește golirea stomacului și transmit creierului senzația de sațietate. Însă, dacă întrerupem acest tratament costisitor, greutatea revine. Mai puțin cunoscut este faptul că și substanțele amare care se găsesc în pelin și în multe alte plante stimulează slăbitul. Picăturile digestive luate înainte de masă pot contribui, de asemenea, la scăderea în greutate. Și fibrele alimentare, atât de importante pentru bacteriile intestinale, stimulează eliberarea hormonilor care induc senzația de sațietate.
Disputa privitoare la lapte – o alternativă bună o constituie băuturile din ovăz
Laptele de vacă conține mulți nutrienți valoroși, iar produsele lactate, cu precădere iaurtul, sunt sănătoase când sunt consumate cu moderație. Dar, din perspectivă biologică, e limpede că ceea ce a fost creat de natură pentru creșterea vițeilor nu este recomandabil în cantități mari ca băutură pentru oamenii adulți. Laptele de vacă conține de trei ori mai multe proteine decât laptele matern, provoacă probleme precum acneea și inflamațiile și crește riscul de cancer de prostată. Faptul că ar proteja împotriva osteoporozei s-a dovedit a fi un mit. În plus, laptele conține mult zahăr sub formă de lactoză, pe care mulți oameni nu o tolerează. Mai bun decât laptele de vacă este laptele din ovăz fără adaos de zahăr. Inclusiv pentru planetă. Producerea laptelui de vacă necesită de zece ori mai mult teren agricol și generează de 3,5 ori mai multe gaze cu efect de seră.
Mai bine un strop de zahăr, decât o grămadă de îndulcitori
Zahărul s-a ales cu o reputație proastă. Asta, în principal, din cauza cantității exagerate pe care o consumăm. În Europa, aceasta se ridică anual la circa 33 de kilograme pe cap de locuitor. Ar trebui să avem o abordare mai inteligentă în ceea ce-l privește – să renunțăm la băuturile dulci, la produsele de patiserie și la cerealele de la micul dejun, care conțin prea mult zahăr, și să ne bucurăm, în schimb, de bucățica ocazională de ciocolată sau de o prăjitură savurată duminica. În acest caz, zahărul nu este sub nicio formă nesănătos, fiind, în orice caz, mai sănătos decât îndulcitorii. Între timp, s-a constatat că aproape toți îndulcitorii dăunează bacteriilor intestinale, perturbă reglarea glicemiei și pot favoriza astfel inflamațiile și infarctul.
Cum putem să tragem foloase, în urma luptei plantelor pentru supraviețuire
Plantele nu pot fugi. Ele se protejează de insecte, animale și fungi, de secetă sau de prea mult soare prin mijloace biochimice: recurgând la substanțe vegetale secundare. Acestea se găsesc mai ales în straturile exterioare și în coaja plantelor și le dau fructelor și legumelor gustul lor bun. Această protecție ni se transmite și nouă. Substanțele vegetale stopează inflamațiile, reduc riscul de infarct și au efecte pozitive, în ceea ce privește metabolismul și îmbătrânirea celulară. Afinele sălbatice sunt mai sănătoase decât cele de cultură, iar produsele bio sunt mai bune decât cele cultivate convențional, deoarece, dacă planta nu este „răsfățată” cu pesticide, este nevoită să-și dea singură silința să se apere.
Mâncați mereu într-o succesiune corectă – asta ajută la reglarea glicemiei
În restaurantele italiene ni se servește, adeseori, pâine prăjită (bruschete) până când vine felul principal. În acest caz, merită să ne abținem. Mai ales pâinea albă, dar și pastele și cartofii ne cresc glicemia și apetitul. La începutul mesei, e de preferat să mâncăm salată, măsline, legume sau crudități. Fibrele leagă apa, ne umplu stomacul și stimulează eliberarea hormonilor care induc senzația de sațietate. Apoi, când sosesc pastele, carbohidrații pe care îi conțin sunt absorbiți mai lent de organism.
Diversitatea e importantă: 30 de plante diferite pe săptămână
Cu cât avem o alimentație mai variată pe bază de plante, cu atât mai bine se dezvoltă flora noastră intestinală. E recomandabil să consumăm 30 de specii de plante diferite pe săptămână. Nu este deloc greu. Se pun la socoteală inclusiv grâul, secara, ovăzul, semințele de in, orezul sau cartofii, ceapa, usturoiul, câteva frunzulițe de busuioc, pătrunjel, piper, măsline (ulei) și oțet, gemul de fructe, nucile și migdalele, cafeaua, ceaiul și ciocolata amară. Și astfel, nu mai lipsesc decât aproximativ zece produse din categoria fructe, legume, salată și leguminoase. Microbiomul ne va fi recunoscător.
Ce băuturi ne fac cu adevărat bine
Mult timp, vinul roșu a fost considerat sănătos, cel puțin în cantități moderate. Din păcate, s-a dovedit că nu este așa. În schimb, studiile laudă acum berea. Acizii din hamei, care se găsesc în bere par să reducă inflamațiile, combat steatoza hepatică (ficatul gras) și reglează glicemia. Substanțele amare ne fac să ne simțim sătui și ajută la scăderea în greutate. Toate astea se referă la berea fără alcool. Între timp, au apărut beri fără alcool, care au un gust foarte bun. Acestea scad chiar tensiunea arterială și încetinesc îmbătrânirea neuronilor.
Însă, cum se prezintă situația, în cazul cafelei, băutura noastră preferată?
Ea a fost considerată multă vreme un pericol pentru inimă. Între timp, s-a demonstrat cât de benefică este pentru organism. În principiu, cafeaua este un „extract vegetal” care conține multe substanțe secundare sănătoase. Protejează împotriva bolilor hepatice, a diabetului de tip 2, a bolii Parkinson, are efect anticancerigen și este bună pentru vasele de sânge. Potrivit unor studii, ea crește chiar și speranța de viață. Doza ideală e de aproximativ două-trei cești pe zi.
Nervul vag și saliva ne ajută să avem o digestie mai bună
Fast-food-ul a primit acest nume deoarece se prepară și se consumă rapid. Însă tocmai această rapiditate a mâncatului este extrem de nesănătoasă. Dispunem de dinți și de glande salivare pentru ca digestia să înceapă încă din gură. Dacă mâncăm fără grabă și mestecăm mult, nutrienții sunt mai bine absorbiți. Ne simțim mai repede sătui și nu ne trezim că am consumat deja 1.000 de calorii, înainte să realizăm că am exagerat. Un sfat: dacă nu avem timp să mâncăm în tihnă, e bine să bem mai întâi ceai, cafea sau apă și să amânăm masa.
Ce ne mai poate ajuta este nervul vag. Acesta e „autostrada” dintre creier și intestin. Relaxarea și liniștea îl întăresc și susțin astfel o bună digestie și sănătate intestinală. De aceea, este important să nu mâncăm atunci când suntem stresați. Există și o șmecherie: o ramificație a nervului trece prin ureche. Putem stimula nervul vag frământând și masând aproximativ un minut urechea stângă și lobul acesteia.
Cum stimulează metabolismul ardeii iuți și băile cu gheață
Băile cu gheață întăresc sistemul imunitar și călesc organismul. Frigul e un stimul care determină corpul să producă mai mult țesut adipos brun. Iar grăsimea brună este grăsime bună: „încălzește”, arde calorii și este benefică pentru metabolism. Ea poate fi stimulată și mărită și cu ajutorul condimentelor picante, mai ales al ardeilor iuți. Senzația de căldură nu apare doar în gură – în întregul corp se generează realmente mai multă căldură. Dacă ardeiul iute ne arde prea tare, putem folosi și ghimbir, care are aproape același efect.
Beta-carotenul și polifenolii îmbunătățesc aspectul tenului
Cu cât se depozitează mai mult beta-caroten la nivelul pielii, cu atât mai frumos devine tenul. De aceea, consumul frecvent de morcovi, roșii sau cartofi dulci ne face mai atractivi. Morcovii încetinesc procesele de îmbătrânire, chiar și în cazul unor doze zilnice mici. Fructele de pădure bogate în polifenoli încetinesc formarea ridurilor de la colțul ochilor („laba gâștei”). Și bacteriile lactice din iaurt, nucile și migdalele par să reducă formarea ridurilor. Potrivit unui studiu, consumul zilnic a 55 de grame de nuci duce deja după patru luni la reducerea adâncimii ridurilor.
Concret: cu cât ne putem prelungi viața?
Marea modă nouă în medicină este longevitatea. Recordul mondial documentat îl deține franțuzoaica Jeanne Calment. Aceasta a murit în 1997 la vârsta de 122 de ani. Se poate mai mult? Oamenii de știință încă dezbat subiectul. Un obiectiv realist este, oricum, să ajungem la 95–100 de ani, bucurându-ne până la final de o bună calitate a vieții. Secretul succesului ar putea consta, înainte de toate, în alimentația corectă. Rezultatele celui mai amplu studiu din lume pe această temă au depășit toate așteptările. Potrivit acestuia, bărbații care ar începe să mănânce cât mai corect de la 20 de ani ar câștiga în medie 13 ani de viață, iar femeile, 10,7 ani. Majoritatea anilor în plus ne sunt aduși de leguminoase (2,4 ani), urmate de cerealele integrale (2,2 ani) și nuci (1,8 ani). Partea bună: chiar dacă schimbarea începe abia la 60 de ani, bărbații câștigă încă 8,8 ani, iar femeile, 8 ani.
Ce legătură are nervul vag cu longevitatea
Acest nerv e o verigă esențială între creier și sistemul digestiv și joacă un rol central în privința sănătății și longevității noastre. El reglează digestia, stimulând producția de enzime digestive și peristaltismul intestinal. Un nerv vag sănătos susține nu atât absorbția nutrienților, cât reducerea inflamațiilor, ceea ce duce la o stare generală de sănătate mai bună și o viață mai îndelungată. Tehnici simple precum respirația profundă, meditația și masajul delicat al lobului urechii pot activa nervul vag, ajutându-ne să avem parte de mai multă liniște și echilibru. Aceste practici nu îmbunătățesc doar digestia, ci contribuie și la un stil de viață sănătos, care favorizează longevitatea.
Postul intermitent: ce metodă mi se potrivește?
Astăzi cunoaștem efectele majore pe care le pot avea pauzele alimentare temporare. Totuși, nu orice metodă se potrivește oricărui stil de viață. Mai jos, explicăm avantajele și dificultățile fiecăreia dintre ele.
Metoda 16:8 – Această formă populară a postului intermitent presupune consumarea tuturor meselor într-un interval de opt ore, urmat de 16 ore de post. Este ușor de integrat în rutina zilnică și favorizează pierderea în greutate, precum și îmbunătățirea nivelului glicemiei, însă poate constitui o provocare pentru persoanele cu un program de lucru neregulat sau cu obligații familiale.
Metoda 14:10 – Oferă un interval mai lung de alimentație, de zece ore, și este mai flexibilă, ceea ce o face potrivită în special pentru începători. Favorizează, de asemenea, pierderea în greutate și un ritm sănătos al somnului, însă în cazul unora s-ar putea dovedi mai puțin eficientă în ceea ce privește slăbitul.
Metoda 5:2 – Timp de cinci zile pe săptămână mâncăm normal, iar în două zile neconsecutive reducem puternic aportul caloric. Această flexibilitate face ca metoda să fie atractivă, însă ea necesită planificare pentru zilele în care ținem post.
Postul intermitent în zile alternative
Se postește o zi din două. Poate fi eficient pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea sensibilității la insulină, dar ne poate afecta viața socială.