• Să ne facem rezerve de aer curat și lumină, pentru lunile cenușii care vor veni în curând •
Nucile

Cine are norocul să participe, toamna, la „bătutul” nucilor, când gospodarii satelor, înarmați cu pari lungi, din lemn, lovesc în crengi, stârnind un veritabil „bombardament de ghiulele” cu miros amărui, va trăi o întâmplare greu de uitat. Dezghiocate apoi de coajă și așezate în coşărci, nucile vor fi unul din alimentele principale ale iernii. Hrănitoare și energizante, ele întăresc mintea și inima, două din cele mai enigmatice taine ale vieții. Un pumn de nuci, ca gustare între mese, este suficient. Pus în salate, mâncat cu pâine sau adăugat în mâncăruri, miezul de nucă ne ajută să parcurgem cu bine lunile reci ale iernii care se apropie.
Înălțarea unui zmeu
Pe lângă bucuria enormă de a înălța un zmeu pe cerul profund albastru al toamnei și de a-l urmări cum zboară pe vânt, trasul de sfoară și alergatul cu ea în mână înseamnă sport. Mișcare fizică făcută fără să-i simți povara, pentru că bucuria depășește efortul. Mai mult ca sigur că zmeul pe care îl veți înălța toamna asta se va întâlni cu zmeele înălțate în anii copilăriei, unindu-și forțele, ca să vă înalțe și pe dvs. de la pământ.
Cântând prin ploaie

Cei ce ies la plimbare prin ploaie sunt pe deplin răsplătiți: sistemul lor imunitar se întărește, și buna dispoziție crește precum cotele apelor Dunării. Aerul este răcoros și curat, picăturile de ploaie umplu văzduhul de licăriri, iar călcatul în bălți este o plăcere învățată încă din anii copilăriei. Un prilej numai bun de explorat universul. Echipamentul necesar: o umbrelă și o pelerină cât mai viu colorate, care să ne sporească pofta de viață și chiar dorința de a cânta. Fiecare clipă de viață poate fi transformată în film.
Împotriva nasului înfundat
Cel mai bun remediu este spray-ul cu apă sărată, care se poate prepara în casă: se fierbe – vreme de 5 minute – o ceașcă de apă cu o linguriță de sare într-un vas cu capac (ca să nu pătrundă murdăria). Se lasă să se răcească în vasul acoperit și se se toarnă, apoi, într-o sticlă sterilă cu pulverizator. Se folosește imediat sau se poate păstra până la următoarea răceală.
Ceaiul de salvie
Vechii greci și romani considerau salvia planta salvatoare a vieții, folosind-o ca „remediu universal”. Acum, în luna Octombrie, faceți-vă din ea aliat și beți ceai de salvie, fierbinte și aromat. Se opăresc circa 3-5 frunze proaspete sau 5-7 frunze uscate de salvie, și se lasă să se infuzeze 10 minute. Puțină miere sporește efectul antibacterian, iar câteva picături de zeamă de lămâie îmbunătățesc gustul ușor amărui și adaugă o „porție” extra de vitamina C.
Boabele de soc
Colorate ca noaptea, în albastru închis spre negru, boabele de soc se culeg acum, în Octombrie, din tufele ce cresc pe margini de drum sau la liziera pădurii. Alt prilej de hoinărit prin natură. Hildegard van Bingen recomandă boabele de soc fierte cu puțină miere, sub formă de suc sau de sirop. Câteva lingurițe pe zi pot întări imunitatea și pot reduce febra. (Atenție: boabele de soc nu se mănâncă nefierte.)
Fasolea verde
Este o „super-legumă” pe care o găsim peste tot, la piață, în grădină, adesea cultivată chiar pe balcon. Pe lângă gustul ei minunat și bunăvoința cu care se lasă gătită în fel și chip, conține și multe substanțe nutritive: proteine, vitamine, minerale și fibre. Păstăile proaspete se pot conserva în borcane și se pot ține până la primăvară. Ele se pot și usca, păstrate apoi în pungi de hârtie. (Atenție: fasolea crudă conține o albumină nesănătoasă, deci trebuie consumată doar fiartă, cel puțin 10-15 minute.)
O recomandare: Fasolea își păstrează culoarea verde dacă se adaugă în apa de fiert 1 linguriță de bicarbonat de sodiu sau de praf de copt.
Culesul ciupercilor
Este o binefacere pentru trup și pentru suflet. Cei ce cutreieră acum, fără grabă, pădurile, cu coșul de nuiele pe braț, pătrund într-o zonă cu o sursă de energie nebănuită. În pădure, privirea descoperă nuanțele infinite de verde liniștitor, iar mirosul de pământ și de frunze moarte, liniștea adâncă, străbătută doar de foșnetul vântului sunt exact opusul vieții agitate, de zi cu zi, din oraș.
Un loc minunat, care relaxează, reduce nivelul stresului și ne înarmează cu energie. Iar tocănița de ciuperci adunate în coș are un gust de două ori mai bun!
Salata de andive

„Amarul vieții” în sănătate e… dulce. Ficatul, mai cu seamă, tresare de bucurie când îi dăm să mănânce amar. Iar andivele sunt campioane la amăreală! O salată pe zi de andive, combinate cu roșii sau chiar cu mere sau pere, stropite cu suc de lămâie și câteva picături de ulei, vă vor asigura o digestie „curgătoare”, ca râurile de munte.
Neapărat, sirop de ceapă!
Făcut cu miere, este un remediu simplu și extrem de eficient împotriva durerilor de gât, a răgușelii și a tusei ușoare. Se taie mărunt o ceapă, se pune într-un borcan și se toarnă deasupra miere. Se închide ermetic și se lasă să se pătrundă peste noapte, după care se stoarce printr-un tifon și se pune din nou în borcan. Se iau – de mai multe ori pe zi – câte 1-2 lingurițe, la nevoie.


