Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

GULIA

• Bulbul cu gust delicat conține, la fel ca celelalte soiuri de varză, uleiuri de muștar și o cantitate mare de vitamina C. Este o legumă perfect digerabilă și o reală binecu­vân­tare pentru tractul digestiv stresat •

Foto: Shutterstock – 2

Gulia, cu tuberculul ei îngroșat, este o formă cu totul specială de varză, dar, spre deosebire de celelalte reprezen­tante ale speciei, nu e o legumă tipică de iarnă, ci una care poate fi consumată tot timpul anului. În funcție de soi, bulbul poate fi ro­tund, oval aplatizat, iar cu­loarea, alb-verzuie, roș­cată sau violetă. Acestea sunt cu­lorile cojii și ale nervurilor frunzelor, pentru că mie­zul este întotdeauna deschis la culoare. Guliile bine aco­perite, lăsate să stea peste iarnă în pământ, înfloresc în al doilea an.

Ușor de digerat

Responsabile pentru gustul aparte al guliei sunt uleiurile de muștar pe care le conține și care au proprietăți antibac­teriene și antioxidante. În plus, gulia este bogată în vitamine, mai ales vitamina C și acid folic, dar și în substanțe minerale, precum potasiul și magne­ziul. Este cea mai blândă și mai dige­rabilă reprezentantă a familiei verzei și reprezintă o op­țiune excelentă pen­tru persoanele cu stomac sensibil și intestin iritabil. Guliile pot fi consu­mate și crude, fără probleme, dar își păstrează pro­prietățile sănătoase și dacă sunt gătite. Cei ce vor să-i facă un bine propriei flore intestinale, pot mura guliile la fel ca și varza. Iar pen­tru un intestin iritat se recomandă sucul de gulie stoar­să, care băut sub formă de cu­ră, cal­mează stomacul și intesti­nul nervos.

Valoarea frunzelor

Așa cum se întâmplă în mod frecvent, substanțele sănătoase se află în părțile mai puțin apreciate ale plan­telor, în cazul guliei – în frun­ze și în coaja bulbului. Dacă sunt gulii bio, frunzele și coaja n-ar trebui aruncate în niciun caz, pentru că la soiurile de culoare violet, exact acolo se află o mulțime de antociani care neutra­lizează radicalii liberi și combat îmbătrânirea celulelor.

Mixate, coaja și frunzele sunt excelente pentru prepararea de sucuri sau de supe-cremă. Din frunze se poate face, de asemenea, un pesto cu gust ușor condimentat, dar ele pot fi utilizate și ca ingrediente în mâncărurile de legume. Frun­zele guliilor proaspete trebuie tăiate și folosite cât mai repede, în schimb, bulbul fără frunze se poate păstra două săptămâni bune la frigider.

Preparate din GULII

Pesto din frunze de gulie

Merge foarte bine cu paste sau uns pe pâine –

Ingrediente: 60 g semințe de floarea-soa­relui, 100 g frunze crude de gulie (fără codițe), 1 cățel de usturoi, 1 priză pulbere de ardei iute, 2 lin­gu­rițe zeamă de lă­mâ­ie, 1 lingu­riță fulgi de droj­die, 1 lin­gu­riță mie­­re, 1/2 lin­gu­riță sare, piper ne­gru mă­cinat, 120 ml ulei de măs­line sau de nu­că.

Mod de preparare: • Se rumenesc semin­țele de floarea soarelui într-o tigaie fără ulei și se lasă să se răcească. Se spală frunzele de gulie și se taie fâșii subțiri. Se curăță usturoiul și se ta­ie felii. Se pun frunzele de gulie într-un re­cipient înalt împreună cu usturoiul, chili, zeama de lămâie, fulgii de drojdie, mierea, sarea și pi­perul și se mixează, adăugând uleiul puțin câte puțin. La sfârșit, se gustă de sare și piper.

Gulii murate

Ingrediente: 500 g gulii, 10 g sare, 10 g rădăcină de ghimbir, 1 linguriță ardei iute tăiat mărunt, 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie.

Mod de preparare: • Se curăță    guliile, se taie felii subțiri, se pun într-un castron și se pre­sară cu sare. Se frământă bine cu mâna până ce iese zeama din ele. • Se cu­răță ghimbirul de coajă și se taie felii. Se amestecă împre­ună cu ardeiul iute și coaja de lă­mâie, cu guliile și se pune amestecul în borcane mici, apăsând    bine cu degetele. • Se lasă liber un spațiu de circa 2,5 cm până la gura borcanului și se pune dea­supra o greutate ca­re să apese conținutul. Guliile tre­buie să fie complet aco­perite de zea­mă. Da­că mai lipsește lichid, se dizolvă 2 g de sare în 100 ml de apă și se toarnă peste gulii. • Se închid borcanele și se lasă guliile să fermenteze 5 zile la temperatura camerei, după care se țin borcanele la frigider.

Suc de gulie presată

Cu ajutorul storcătorului se obține un suc extrem de sănătos din guliile cro­can­te. Se bea zilnic zeama unei jumătăți de gulie. Ține răceala la distanță și asigură o digestie bună. Sucul poate fi rafinat cu suc de mere sau suc de morcovi.

Supă de gulii

Ingrediente: 600 g gulii, 80 g morcovi, 40 g pătrunjel rădăcină, 30 g păstârnac, 40 g cea­pă sau praz, 40 g orez, 35 ml ulei, 140 g bulion.

Mod de preparare: Legumele spălate și tăiate se călesc ușor în ulei până când se ru­menesc puțin, după care se adaugă cca 2 l apă fierbinte. Spre sfârșitul fierberii legumelor, se adaugă orezul ales și spălat în prealabil, bulionul și sarea. La sfârșit, se asezonează cu smântână și pătrunjel tocat.

Frunze de gulie cu orez

Ingrediente: 700 g frunze de gulie opărite, 3 linguri ulei, 2 cepe, 3 linguri orez, 100 g pastă de tomate, sare.

Mod de preparare: Se călește ceapa, se ada­ugă orezul spălat, se con­tinuă călirea 3-4 mi­nu­te, ames­tecându-se conti­nuu. Se ada­u­gă frun­zele de gulii, pasta de tomate di­luată, apă până la aco­perirea ames­te­cu­lui, sare, și se continuă fier­berea cir­ca 12 mi­nute. Se servește fierbinte sau re­ce.

Gulii cu unt

Ingrediente: 10 gulii tinere, sare, 3-4 linguri unt, 2 linguri pesmet.

Mod de preparare: Guliile se curăță de coajă, apoi se taie în felii ca de portocală, nu prea subțiri. Se pun la fiert în apă clocotită cu sare și se fierb, la foc mic, cu atenție, să nu fiarbă prea tare, apoi se scurg bine, se așează într-o salatieră și se opăresc cu untul în care s-a rumenit pesme­tul. Se servesc fierbinți.

Gulii umplute cu carne

Ingrediente: 10 gulii tinere, 100 g carne, 2 linguri orez fiert, 1 ceapă, 1 ou, sare, piper, 2 linguri unt sau ulei.

Mod de preparare: Se aleg gulii tinere, se spală, se curăță de coajă, apoi, de la partea de sus, unde au fost frunzele, se taie câte un căpă­cel. Miezul guliilor se scobește cu lingurița specială pentru legume, fără să se perforeze pereții. Umplutura se prepară din carnea tocată de două ori prin mașina de tocat, amestecată cu orezul fiert, o ceapă foarte fin tocată, un ou, sare și piper. Se amestecă bine, se umplu guliile până la margine, fără a îndesa prea tare umplutura, apoi se fixează pe fiecare gulie căpăcelul cu ajutorul unei scobitori înfipte prin căpăcel până la umplutură. În vasul în care se vor pune guliile la fiert se topește untul sau se încinge uleiul, după care se așează un strat de frunze de gulii tăiate ca tăiețeii, amestecate cu miez scobit de gulii. Se presară cu puțină sare și se așează guliile umplute, cu căpăcelul în sus. Printre gulii se pune restul de miez scobit și frunze de gulii tăiate. Pe marginea vasului se toarnă apă caldă, în care s-a dizolvat Vegeta sau supă de carne, apoi se acoperă și se pun la fiert, la foc mic. Se servesc fierbinți.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.